KU Swix Pro 22 550x90px

Reijo Jylhä maastohiihdon olympiavalinnoista: ”Joulukuu on tärkeä kuukausi”

Reijo Jylhä kertoi Hiihtoliiton maastohiihdon valmennustoiminnasta kestävyyslajien yhteisseminaarissa KIHUlla Jyväskylässä. Kuva: Touho Häkkinen

Reijo Jylhä kertoi Hiihtoliiton maastohiihdon valmennustoiminnasta kestävyyslajien yhteisseminaarissa KIHUlla Jyväskylässä. Kuva: Touho Häkkinen

Tämän vuoden puolella käytävät maailmancupin osakilpailut ja Vuokatin Skandinavia Cup näytön paikkoja hiihtäjille.

Etelä-Korean talviolympialaisiin on aikaa muutaman päivän verran yli neljä kuukautta. Hiihdon maailmancup käynnistyy Rukalta 52 päivän kuluttua. Hiihtäjien kesäharjoittelu alkaa olla takana, ja tällä hetkellä valmistaudutaan jo kilpailukauteen.

Miten Suomen maajoukkuehiihtäjillä menee? Miten Suomen joukkueita maailmancupiin ja olympialaisiin valitaan maastohiihdon osalta? Onko yllättäjille sijaa?
Kestävyysurheilu.fi tapasi Suomen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentajan Reijo Jylhän Jyväskylän KIHUlla, jossa käytiin kestävyyslajien yhteistyöseminaarin toinen osa. Samalla saatiin selvyyttä yllä esitettyihin kysymyksiin.

Tasonnosto ryhmänä

Lähes kaikilla Suomen maajoukkuehiihtäjillä lokakuu tarkoittaa leiritystä Keski-Euroopassa. Osa suomalaisista on leireillyt Slovenian Planicassa ja lokakuussa osa suuntaa Val Senalesiin, osa Ramsauhun. Osalla ohjelmassa on ollut omia leirejä.

Päävalmentaja kertoo, että hiihtomaajoukkueessa tehdään erittäin tiivistä yhteistyötä urheilijoiden henkilökohtaisten valmentajien kesken. Jokaisen urheilijan tilanne käydään läpi parin viikon välein. Lisäksi testaus on ollut aktiivista koko kesäkauden ajan, joten Jylhä on perillä urheilijoiden tilanteesta. Testitulokset ovat olleet mukavaa katsottavaa.

- Näyttää siltä, että ryhmänä olemme tehneet tasonnoston. Tästä voi lähteä luottavaisin mielin kohti olympialaisia, Jylhä kertoo.

Joulukuussa kuljettava kovaa

Suomalainen hiihtokausi käynnistyy lokakuun lopussa Vuokatin Suomen Cupista. Marraskuussa startteja on tarjolla Imatralla, Kontiolahdella, Saariselällä, Oloksella, uudelleen Vuokatissa ja Suomen cupin toisena viikonloppuna Rovaniemellä.

Maajoukkuehiihtäjät ovat täydellä teholla kilpailemassa vasta Rovaniemen Suomen Cupissa. Sitä ennen Oloksen Tykkikisoissa suurin osa maajoukkueesta on mukana yhden tai kahden startin verran, mutta Rovaniemellä lähtöviivalla pitäis olla mukana suuri joukko Suomen parhaita hiihtäjiä.

Jylhä kertoo, että Rukan maailmancup-joukkue muodostuu pitkälti terveenä olevista maajoukkueryhmien hiihtäjistä.

- Jatkovalinnat seuraaviin maailmancupin osakilpailuihin tehdään sen jälkeen.

Davos111216fm663Hiihtäjät viime talvena Davosissa, jossa hiihdetään maailmancupia myös ensi joulukuussa. Kuva: NordicFocus

Maailmancup-kauden kannalta tärkeimmät startit ovat joulukuun kilpailut Rukalla, Lillehammerissa, Davosissa ja Toblachissa. Olympiajoukkueen esivalinnat tehdään jo joulukuussa ja lopullinen Etelä-Koreaan matkaava ryhmä lyödään lukkoon tammikuun puolivälissä.

Jylhän mukaan ei kannata olla huolissaan, vaikkei kuulu maajoukkueryhmiin, mutta hiihto kulkee. Suomi-paidan saa päälle yksinkertaiselta kuulostavalta, mutta kovaa työtä vaativalla tavalla.

- Joukkueisiin pääsee helposti, kun kulkee riittävän kovaa ladulla, päävalmentaja tiivistää.

Vuokatin Skandinavia Cupista Tourille?

Tour de Ski jää monelta maailman kärkinimeltä väliin. Rankka kisarypistys heti alkuvuodesta on iso riski hiihtovauhdille Pyeongchangissa. Päävalmentajan mukaan myös Suomen maajoukkueessa ainakin miesten puolella moni jättänee Tourin väliin. Silti matkaan lähtee täysi joukkue.

- Kaikki eivät tule hiihtämään koko Touria läpi, sillä Vantaan SM-hiihdot käydään Tourin jälkeen jo heti seuraavalla viikolla, hän sanoo.

Jos useampi Suomen kärkinimi jättää Tour de Skin väliin, avautuu muille mahdollisuus nousta Alpe Cermisin loppunousua tammikuun 7. päivä.

- Joulukuussa Vuokatissa hiihdetään Skandinavia Cupia Vuokatissa. Hyvien tulosten antaminen siellä on tapa päästä hiihtämään Touria, Jylhä vinkkaa.

Vaikka olympialaisiin on vielä aikaa monta kuukautta, pitää suksen liikkua kovaa tämän vuoden puolella.

- Olympialasiin päästäkseen on hiihdettävä riittävän kovaa joulukuussa. Näytön paikkoja ei sen jälkeen ole.

Pyeongchangin jälkeen Lahteen

Mutta on elämää olympialaisten jälkeenkin. Tammikuun onnistumiset näkyvät kevätkauden valinnoissa. Pyeonchangin kisojen jälkeen Suomi saa laittaa lähtöviivalle taas useampia hiihtäjiä Salpausselällä.

- Jos alkukaudesta on ongelmia niin katseet kannattaa kääntää Lahden maailmancupiin. Maailmancupissa onnistuminen on yleensä se tie, joka vie eteenpäin, Jylhä päättää.

-Juho-Veikko Hytönen

Hiihdon maailmancupin kalenteri kaudelle 2017/2018

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit