KU Swix Pro 550x90px

Reistadløpet – Pohjois-Norjan arktinen hiihtoseikkailu haastaa osallistujat

Reistadløpet on Visma Ski Classics -sarjan pohjoisin osakilpailu. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Reistadløpet on Visma Ski Classics -sarjan pohjoisin osakilpailu. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Kestävyysurheilu.fi esittelee yksi kerrallaan kaikki Visma Ski Classics Pro Tourin tapahtumat.

Reistadløpet on 50 kilometriä pitkä hiihtokilpailu erittäin haastavalla mutta luonnonkauniilla radalla Pohjois-Norjassa. Tapahtuma on samalla Visma Ski Classicsin pohjoisin osakilpailu, jonka historia ulottuu vuoteen 1958. Hiihto kunnioittaa paikallista urheilusankaria eversti Ole Reistadia, joka oli norjanmestari viisiottelussa ja vuoden 1928 St. Moritzin Olympiakisojen hiihtopartion johtaja.

Kisa alkaa pienestä tunnelmallisesta kylästä nimeltä Setermoen, joka kuuluu Bardun kuntaan, ja reitti kulkee läpi arktisten maisemien ja nousee ylös vuorille ennen kuin loppulasku vie hiihtäjät maaliin lähellä Bardufossin kylän keskustaa, joka kuuluu puolestaan Målelvenin kuntaan.

reistadlopet2Morten Eide Pedersen kärjessä upeissa maisemissa. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Bardufoss sijaitsee 82 km pohjoiseen Narvikista ja 70 km etelään kuvankauniista Tromssasta (Tromsø), joka on Norjan kahdeksanneksi suurin kaupunki ja se on myös Pohjoismaiden suurin napapiirin pohjoispuolella oleva kaupunki. Setermoen on taas tunnettu armeijan tukikohtana ja kylässä onkin yksi Norjan vanhimpia kasarmeja, jossa on koulutettu armeijan upseereja jo vuodesta 1898.

Itse kisassa on kaksi erittäin kovaa ja pitkää nousua, jotka tekevätkin radasta kenties Visma Ski Classics Pro Tourin haastavimman. Tähän mennessä kukaan hiihtäjä ei ole voittanut kisaa vain tasatyöntämällä ja Petter Eliassenin viides tila toissa vuonna on paras saavutus tasatyöntäjältä.

reistadlopet3Ylämäen jälkeen on aina helpottava alamäki. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Viisi vierailukohdetta:

1) Polar Park Arctic Wildlife Center – tämä luonnonpuisto on maailman pohjoisin ja samalla koti Norjan suurille peto- ja muille villieläimille heidän luonnollisessa ympäristössään (karhut, sudet, ilvekset, peurat, hirvet, porot ja myskihärät)
2) Senja – tämä Norjan toiseksi suurin saari on kuin maa miniatyyrimuodossa ja se sijaitsee yhdellä maailman rikkaimmista kalastusapajista
3) Tromssa – kaupungin keskustassa on eniten idyllisiä puutaloja koko Norjassa ja kaupunki on myös Pohjois-Norjan kulttuurin kehto
4) Lyngen Alps – vuoren huiput kohoavat 1833 metrin korkeuteen tarjoten upeita näkymiä yli sinisten jäätiköiden, soljuvien vuoristopurojen ja jylhien rotkojen
5) Destination Snowman – tarjoaa tietoa, ammattitaito ja resursseja vierailevien turistien avuksi

Kilpailujohtajan kommentti:

”Tapahtuman silmiinpistävin ero muihin Visma Ski Classicsin tapahtumiin nähden on se, että kukaan ei ole vielä voittanut hiihtoa vain tasatyöntämällä. Pitovoidetta on tarvittu jyrkkien ja pitkien nousujen takia, mutta kuka tietää mitä 2021 tuo tullessaan!”

reistadlopet4Tunnelmaa ja maisemia maalissa. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Reistadløpet pähkinänkuoressa

Paikka: Setermoen-Bardufoss, Norja
Päivä: Lauantai, 10.4.2021
Lähtöaika: Naiset 09:00 CET ja miehet 09:30 CET
Matka: 50 km, perinteinen
Visma Ski Classics sprintit: Storlømyra 5 km
Visma Ski Classics mäkikilpailupisteet: Orta, 14 km
www.reistadlopet.no

Teksti: Teemu Virtanen

Katso myös: Koko kauden kalenteri ja linkit tapahtumaesittelyihin

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit