KU Swix Pro 550x90px

Ristomatti Hakola haluaa katsoa mihin kortit riittävät

Ristomatti Hakola nappasi Imatralla SM-kultaa viidelläkympillä ja pääsi voittajan pallille tuulettamaan. Kuva: Hevoskuuri.fi

Ristomatti Hakola nappasi Imatralla SM-kultaa viidelläkympillä ja pääsi voittajan pallille tuulettamaan. Kuva: Hevoskuuri.fi


Ristomatti Hakola voitti monien yllätykseksi miesten 50 kilometrin SM-kultaa Imatralla viime maaliskuussa. Tämä oli todennäköisesti vasta alkusoittoa.

Kankaanpään Urheilijoiden Ristomatti Hakola voitti monien yllätykseksi miesten 50 kilometrin SM-kultaa Imatralla viime maaliskuussa. Tämä oli todennäköisesti vasta alkusoittoa, sillä Hakola haluaa tosissaan katsoa kuinka pitkälle hänen rahkeet hiihdossa riittävät. Hevoskuuri tavoitti Hakolan Vuokatista, jossa hän on ollut tämän viikon B-maajoukkueen leirillä.

Suomenmestaruutensa ansiosta Hakola nousi myös aikuisten maajoukkueryhmiin eli B-maajoukkueeseen, jonka leirillä Hakola on tämän viikon Vuokatissa harjoitellut. Ja nuoren miehen kesä on mennyt varsin hyvin, mistä kertoo ennätyksen paraneminen Vuokatinvaaran testijuoksussa.

– Hyvin on harjoitukset täällä sujuneet. Vähän on sadellut, mutta ei se ole haitannut. Vaaran testijuoksussa paransin tosiaan ennätystäni yli minuutilla aikaan 19.19, mikä kertoo että oikeilla jäljillä ollaan ja kehitystä ollaan. On siinä vielä hiukan matkaa isojen poikien vauhtiin (A-maajoukkueen paras Lari Lehtonen juoksi testin noin 40 sekuntia paremmin), mutta ei se nyt enää ihan mitään mopon vauhtia ole. Vauhdin kun saisi vielä siirrettyä talvella sukselle, niin hyvä tulee, tuumii Ristomatti Hakola ja jatkaa.

– Koko kesän olen saanut olla aika terveenä, eikä mitkään hengitystien vaivat ole häirinneet. Samoin jalat ovat pysyneet hyvin ehjinä, joten tyytyväinen voi olla kuluneen harjoituskauden sujumiseen.

Hakolan kesän leireilyyn on kuulunut tuttujen leiripaikkojen lisäksi myös yksi uusi mielenkiintoinen leirikokemus.

– Italian Livignossa olin omalla leirillä ja B-maajoukkueen kanssa olimme Bulgariassa kolme viikkoa leirillä. Se oli kyllä tosi mielenkiintoinen kokemus ja opetti hyvin urheilijan askeettista elämää. Olosuhteista kertoo hyvin se, että lähimpään kauppaan oli tunnin matka. Paikalla oli myös venäläisurheilijoita, joilta oppi kunnon oikeaa asennetta tekemisen ja harjoittelun suhteen. He tekivät töitä kyllä tosissaan, Hakola kertoi kesän uudesta leirikokemuksestaan.

Mihin kortit riittävät?

Hiihdon ohella Ristomatti Hakola toimii tällä hetkellä liikuntakasvatusaliupseerina Niinisalossa ja kiittelee Puolustusvoimien tarjoamia mahdollisuuksia täysipainoiseen harjoitteluun.

– Nyt syksyllä ei ole juurikaan velvoitteita ja olen pystynyt panostamaan täysillä harjoitteluun. Täytyy olla kiitollinen työnantajalle joustavuudesta ja yhteistyö on pelannut koko ajan tosi hyvin. Nykyinen työkuvio mahdollistaa todella hyvin täyspainoisen harjoittelun, Hakola kiittelee Puolustusvoimia joustavuudesta.

Hakolan tarkoituksena onkin nyt katsoa, kuinka pitkälle hän hiihtäjänä yltää.

– Nyt olisi tarkoitus katsoa kuinka pitkälle hiihtäjänä yltää ja mihin kortit riittävät. Urheilijan ura on kuitenkin suhteellisen lyhyt ja nyt on se aika, jolloin on tosissaan panostettava. Opiskella ehtii sitten tarvittaessa myöhemminkin, Hakola kertoo päättäväisesti.

Viime vuodet Hakola on harjoitellut kokeneen valmentajan Antti Haqvistin opein ja rämäkkä nuorimies kehuukin toimivaa valmennussuhdetta.

– Meillä on löytynyt hyvä "tatsi" tekemiseen ja Antti tietää hyvin, mitä kroppani tarvitsee milläkin hetkellä, Hakola kiittelee Haqvistin hyviä oppeja.

– Harjoittelussa olemme pyrkineet mahdollisimman monipuoliseen tekemiseen. Harjoitusmääristä en osaa sanoa tarkkoja tunteja, sillä en jaksa pitää harjoituspäiväkirjaa. Aika orjallisesti Antin ohjeita toteutan, mitä nyt välillä teen vielä tyhmyyttäni hiukan pidempiä treenejä, kuin mitä ohjelmassa on, Ristomatti virnistää.

Suomenmestaruus antoi uskoa

Viime kevään kuninkuusmatkan suomenmestaruudella oli iso merkitys myös Hakolalle itselleen.

RistomattiHakola280912Ristomatti Hakola vauhdissa Imatralla. Kuva: Hevoskuuri.fi– Kyllä se SM-kulta antoi uskoa ja kertoi, että oikeilla jäljillä ollaan ja motivoi jaksamaan eteenpäin. Tosin maailmanvauhtiin on vielä sen verran pitkä matka, että muutaman kerran tässä saa vielä lenkillä käydä.

Oliko se suomenmestaruushiihto kuinka täydellinen hiihto sinulta?

– Itse asiassa se ei oikein tuntunut miltään tai se tuntui helpolta, eli kyllä se kai siinä suhteessa oli hyvä hiihto, Hakola muisteli vielä puolen vuoden takaista huippuhiihtoaan.

Toistaiseksi Hakola on pitänyt juuri perinteistä tyyliä itselleen sopivampana.

– Perinteinen on yleensä sujunut helpommin ja vapaalla on joutunut enemmän tekemään töitä. Kyllä vapaata täytyy vielä harjoitella paljon, jotta pääsee isojen poikien vauhtiin, mutta senhän takia sitä tässä leireillä raadetaan.

Eikä suomenmestaruus saanut vielä lupaavaa hiihtäjää kylläiseksi, vaan tavoitteet on asetettu entistä korkeammalle tulevaisuudessa.

– Kyllä maailmancupia olisi hieno ja kiva päästä itsekin hiihtämään, kun sitä on tullut televisiosta katsottua. Ja kyllä vuosien päästä A-maajoukkue on selkeä tavoite. Val di Fiemmen MM-kisat ensi talvena tulevat varmaankin vielä liian aikaisin, mutta en minä jarruttelemaan rupea, jos suksi alkaa kulkemaan. Lisäksi Jämin SM-kotikisoissa ensi tammikuussa on kiva näyttää ja niitä odotan innolla, Hakola kertoo tavoitteistaan hiihtäjänä.

Ramsauta, Olosta ja Suomen cupia

Monen muun hiihtäjän tavoin myös Ristomatti Hakola lähtee lokakuussa lumen perään etsimään hiihto-olosuhteita.

– Ramsaun leiri olisi ohjelmassa puolentoista viikon päästä. Ja sen jälkeen sitten perinteisesti Olokselle ensilumille. Lapissa tulee varmaankin vietettyä pitkä tovi. Suomen cupin Vuokatin ja Rovaniemen osakilpailuihinkin olisi tarkoitus osallistua, mikäli vaan olen kunnossa, Ristomatti Hakola kertoo tulevien viikkojen ohjelmastaan.

Hakola nousi täksi kaudeksi B-maajoukkueeseen ja mies kiitteleekin ryhmään nousun tuomia etuja.

– Ensimmäistä kertaa olen tosiaan maajoukkueryhmässä ja tosi hyvin olen saanut tietoa ja taitoa ryhmäpaikan ansiosta. Lisäksi porukalla tulee tehtyä tosi hyviä harjoituksia ja mukava on ollut päästä haistelemaan maajoukkuetunnelmaa. Ryhmä potkii myös tosi hyvin toisiaan eteenpäin, sillä kaikki tekivät ennätyksensä tiistain juoksutestissä.

Ristomatti Hakolalla on selvästi havaittavissa oikeanlaista tekemisen meininkiä, joka ei ole liian tiukkapitoista, vaan huumoriakin on mukana riittävästi ja miehellä löytyy oikeaa virnettä tarvittaessa. Eikä lisäfaneistakaan Hakolan mielestä haittaa olisi.

– Laita siihen loppuun, että twitteriin kaivattaisiin lisää seuraajia, Hakola naureskelee ja jatkaa.

– Mulla on perheasiat kunnossa ja hiihto on hieno laji!

Eikä nuorimies ole myöskään moksiskaan hiihdon viimeaikojen iänikuisista dopingjutuistakaan, vaan jättää ne omaan arvoonsa.

– Täytyy vaan pitää mielessä, mitä saunassa juttelee, naureskelee Hakola viitaten viime päivien tapahtumiin.

>> Ristomatti Hakola Twitterissä

- Tero Viljanen 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit