KU Swix Pro 22 550x90px

Ristomatti Hakola vaihtoi valmentajaa

Hakola huilaamassa Ristijärven SM-hiihtojen maalissa. Kuva: Touho Häkkinen

Hakola huilaamassa Ristijärven SM-hiihtojen maalissa. Kuva: Touho Häkkinen

Ristomatti Hakola on päättänyt 15 vuotta kestäneen valmennusyhteistyön Antti Hagqvistin kanssa. Hakolan henkilökohtaisena valmentajana on elokuun lopusta alkaen toiminut maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen.

Hakolan ja Hagqvistin yhteistyö alkoi Hakolan ollessa 15-vuotias.

– Sanoin isälle lopettavani hiihdon, jos en saa valmentajaa, muistelee Hakola.

Ei mennyt kuin päivä, ja isä Tuomo Hakola oli junaillut Hagqvistin valmentajaksi.

– Hopeasomman loppukilpailuihin oli aikaa pari kuukautta ja muistan, että ensimmäisen ohjelman kulmassa luki ”Kuninkaaksi Kouvolaan,” kertaa Hakola.

Kouvolasta Hakolalle lohkesi 13:s sija 15-vuotiaiden poikien viideltä kilometriltä. Voittoon hiihti muuan Perttu Hyvärinen. Kilpailun tulokset löydät täältä.

Hagqvistin valmennuksessa Hakola nousi MM-mitalistiksi, mutta Hakola koki hyödylliseksi hakea uusia ärsykkeitä uuden valmentajan kanssa. Vaihto tapahtui hyvässä yhteisymmärryksessä Hagqvistin kanssa.

– Kesällä tämä lähti etenemään. Tavoitteena on löytää loppu-uralle harjoituksellisesti jotain uutta. Teemu asuu kilometrin päässä ja hän on nähnyt suorittamistani 15-vuotiaasta alkaen, hänen toimiessa nuorten ryhmien valmentajana.

Hakolan kesä ja osin syksykin on mennyt terveysmurheiden kanssa painiessa. Sen takia uusia ajatuksia ei olla päästy vielä ajamaan tosissaan sisään.

– Ei olla päästy vielä kunnon harjoitusrytmiin. Välillä jopa vähän naurattaa, kuinka surkeasti menee. Sanonnan mukaan joskus noustaan väärällä jalalla uuteen päivään, mutta nyt on tuntunut, että olen noussut väärällä jalalla koko kauteen. Onneksi putken päässä on alkanut näkyä valoakin. Uskon kyllä, että meno paranee, vaikka alkukaudesta ei olisikaan hirveissä liekeissä.

Hakola kertoo, että Pasanen on ollut läsnä myös Hakolan kotiharjoituksissa. Hakola kokee tämän tärkeäksi, vaikka mitään mullistavaa ei välttämättä olekaan edessä harjoittelun sisällön tai tekniikan suhteen.

– Ollaan analysoitu harjoittelua ja harjoituksia. 30-vuotiaalle tekniikka on sitä mitä on, mutta pienikin uusi harjoituksellinen ärsyke voi tuoda mukavaa myötätuulta. Kehityin Antin valmennuksessa tähänkin asti, mutta eipä jää harmittamaan, ettei kokeiltu mitään uutta.

Onko Antin ja Teemu harjoitusfilosofiassa mitään oleellista eroa?

– Kyllä molemmat katsovat tätä kestävyysurheiluna. Kestävyysharjoittelu on aika samanmoista joka puolella.

Näetkö, että oletko vuosien varrella harjoittelut enemmän kuin distanssihiihtäjä vai kuin sprintteri?

– Olen aina harjoitellut aina aika distanssipainotteisesti, mutta sprintit kulkivat hyvin ja hiihtelin niitä. Ajatus on aina ollut, että jaksaisi hiihtää 15 kilometriä kovaa.

Hakola jätti flunssan oireiden takia maajoukkueen Val Senalesin korkeanpaikanleirin väliin. Tällä hetkellä hän harjoittelee Vuokatissa, eikä miestä nähdä hetkeen kotona. Hakolaa lähettää terveiset kotiin:

– Emännälle terveisiä, että en tule ennen Rukaa kotona käymään. En tainnut muistaa kertoa, kun lähdin.

Ennen kauden maailmancup-kauden alkua Hakola leireille maajoukkue mukana Vuokatissa. Lisäksi Hakolan ohjelmassa on puolustusvoimien valmennusryhmän leiri Rovaniemellä.

– Siellä ohjelmassa on harjoittelua rajavartija Markus Vuorelan kanssa.

Group280221vt5115Ristomatti Hakola MM-mitalistina yhdessä Joni Mäen kanssa. Kuva: NordicFocus

Hagqvist: Lapsenomainen innostus suurin menestyksen salaisuus

Hakolan lapsesta asti tuntenut Antti Hagqvist korostaa Hakolan tapaan, että valmentajanvaihdokseen ei liity mitään draamaa.

– Vaihdos on todella hyvä asia ja toivon, että Ristomatti saa tällä yhden pykälän lisää vauhtia. Olemme tehneet Teemun kanssa hyvää yhteistyötä jo aiemmin. Hän on katsonut ennenkin paljon Ristomatin harjoituksia ja välittänyt tietoa eteenpäin. Valmennukselliset eromme ovat lilliputtitasolla, kuvaa Hagqvist.

Hagqvist, kertoo että he ovat Hakolan kanssa tekemisissä varmasti jatkossakin ja, että hän lupaa auttaa aina kun mahdollista. Yksi asia on kuitenkin varma; harjoituksellisista asioista hän keskustelee vain Pasasen kanssa.

– Teemu voi aina soittaa ja lupaan auttaa. Minua kiinnostaa vain Risen paras.

Läheltä seuranneet ovat varmasti panneet merkille Hagqvistin ja Hakolan ”vittuilu on välittämistä” -tyyppisen kommunikointitavan. Tilanteeseen tulleessa ulkopuolisessa tämä on saattanut herättää ihmetystä.

– Se on meidän tapamme kommunikoida ja se myös jatkuu, nauraa Hagqvist.

Vakavammin:

– Oikeasti valmentamisessa tärkeämpää on kasvattaa ennemmin hyvä ihminen kuin hyvä urheilija. Minä en halua kasvattaa menestyvää ihmisraunioita. Lisäksi olen yrittänyt valmistaa Ristomattia siihen, että hän löytäisi urheilu-uran jälkeen jotain, johon suhtautua intohimoisesti.

Hakola ei ollut lapsitähti vaan kasvoi vuosien varrella pikkuhiljaa MM-mitalistiksi. Mitkä ovat olleet mielestäsi Hakolan menestystä selittävät luontaiset ominaisuudet?

– Kyllä se on lapsenomainen into harjoitteluun, vaikka se onkin joskus samalla myös heikkous. Lisäksi hän monipuolinen sekä kriittinen omaan tekemiseen. Heti menestyksenkin jälkeenkin hän on pohtinut, miten päästä seuraava askel eteenpäin.

Hagqvist tekee työkseen muun muassa yritysvalmennuksia sekä kuntoliikkujien valmennusta. Viime vuosina Hakola on ollut Hagqvistin ainoa huippu-urheilijavalmennettava.

– Edelleen sydän sykkii kilpa- ja huippu-urheilulle, mutta nykyisessä elämäntilanteessa huippu-urheiluvalmentaminen ei ole ehkä ajankohtaista. Valmentaminen vaatii aikaa ja energiaa, enkä halua tehdä mitään henkisesti puolivillaisesti, sanoo Hagqvist.

Pasanen luottaa Hakolaan kesän haasteista huolimatta

pasanen th 9876Teemu Pasanen pystyy seuramaan Hakolan tekemisiä säännöllisesti paikan päällä. Kuva: Touho Häkkinen

Teemu Pasanen vahvistaa Hakolan ja Hagqvistin kertoman.

– Antti on tehnyt hyvää työtä ja me kaikki kolme katsottiin yhdessä, että nyt on hyvä aika uusille ärsykkeille, sanoo Pasanen ja jatkaa:

– Isoa filosofista eroa meillä ei varmasti valmennuksessa ole. Pienet muutokset ja jotkin uudet harjoitukset nostavat kuitenkin yleensä tasoa. Lisäksi pystyn olemaan enemmän läsnä harjoituksissa.

Pasanen luottaa siihen, että Hakolan kunto löytyy haasteellisesta kesästä huolimatta.

– Kesä on ollut erilainen, mutta yhteistyössä fysioterapeutin kanssa Ristomatille löydettiin hyviä korvaavia harjoituksia ja Passo Lavazzen leiristä on menty paljon eteenpäin. Hän on ihan hyvässä kunnossa.

Muiden maajoukkuehiihtäjien tapaan Hakola kävi hiljattain KiHun testeissä.

– Siellä näytti kesän ongelmiin nähden yllättävänkin hyvältä, vakuuttaa Pasanen.

-Petri Ikävalko

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit