swix rullahiihto550 90

Roponen ja Luusua vauhdissa Ylläksen rullahiihdoissa

Riitta-Liisa Roponen Ylläksen nousussa. Kuva: Tomi Mäkipää

Riitta-Liisa Roponen Ylläksen nousussa. Kuva: Tomi Mäkipää

Riitta-Liisa Roponen ja Ari Luusua olivat nopeimmat, kun Ylläksellä kilpailtiin lauantaina Ylläs SkiStar Race -rullahiihdot. Sekä miehet että naiset starttasivat päivän aikana kaksi kertaa Jounin kaupalta Äkäslompolon puoleiselle hissiasemalle hiihdetylle 4,2 kilometriä pitkälle ja kovaan vastatuuleen hiihdetylle reitille.

Riitta-Liisa Roponen oli molemmissa lähdöissä ylivoimaisesti nopein nainen. Ensimmäisessä nousussa Emmi Lämsä jäi reilu 1:23 Roposelle. Toisessa ero oli samaa luokkaa. Vantaan Hiihtoseuran Iina Ahokas oli päivän kolmanneksi nopein.

Roponen oli kilpaillut edellisen kerran maaliskuun seitsemäs päivä. 

– Oli mukava päästä kilpailemaan ja jännitti niin pirusti! Jäi unetkin vähän huonoksi. Kulku oli tänään ihan hyvä, varsinkin toisessa vedossa, jossa meno oli rennonmpaa kuin ensimmäisessä.

Roponen leireili ennen Ylläksen kisaa viikon Levillä yhdessä valmentajansa kanssa.

– Ohjelmassa oli paljon hyvää perusharjoittelua ja muutama hyvä tehotreeni Levin nousuun, kertoo Roponen.

Valmentaja Toni Roponen kertoo, että Riitta-Liisa on harjoitellut ensimmäisen neljän harjoituskuukauden aikana jokaisena yli 90 tuntia. Harjoituskaudena alussa huomattava osa harjoittelusta tapahtui korkealla.

– En enää ihmettele, että esimerkiksi Sundby on harjoitellut yli 1000 tuntia vuodessa. On kuitenkin muistettava, että mitä enemmän harjoitellaan, sitä tärkeämpä on harjoitella oikein, korostaa Toni Roponen.

Roposen perheen syksyn ja alkutalven suunnitelmat ovat tällä hetkellä auki. Koronapandemian suhteen tilanne elää sekä Euroopassa että Amerikassa, jossa tilanne on pahempi. Rapakon taakse paluusta ei ole tällä hetkellä aikataulua.

Roponen on mukana viikon päästä hiihdettävissä rullahiihdon SM-kilpailuissa Vuokatissa.

Nähdään sinua talvella Karihaaran Visan edustusasussa Suomen kisoissa?

– Intoa ainakin olisi, se nähdään, vastaa Roponen.

Luusualla harjoituskauden seitsemäs kerta vapaalla

luusua tmAri Luusulle kulkee myös vapaa. Kuva: Tomi Mäkipää

Ski Classics -sarjaan täysillä panostava Ari Luusua oli Ylläksen rinteiden nopein mies. Lauri Mannila jäi ensimmäisessä nousussa 24 sekuntia ja toisessa 19 sekuntia. Keravan Urheilijoiden Tuomas Harjula oli ensimmäisessä nousussa kolmas. Toisessa nousussa Imatran Miro Karppanen kiristi vauhtia ja oli nousun kolmanneksi nopein.

– Yllättävän hyvin kulki vapaaksi. Ei olisi uskonut, että Vasaloppetin jälkeen seuraava kisa on heinäkuun lopulla ja vielä luistelukisa, mutta maailman tilanteen mukaan on eletty, kertoo Luusua.

– Tasaisilla oli ajatus hiihtää kovaa ja vähän himmata nousuun, sanoo Luusua päivän taktiikastaan.

Luusua kertoo, että päivän kisa oli vasta seitsemäs kerta harjoituskauden aikana, kun vapaan rullasukset eksyivät jalkaan. Luusua leireili kilpailun alle viikon kotimaan seuransa Taivalkosken Metsä-Veikot 85:n kanssa Ylläksen maisemissa. 

– Mukana on monessa vaiheessa olevia urheilijoita. On tehty enemmän määrää ja Ylläksen nousua on toki käytetty hyväksi. Huomenna on vielä yksi treeni ennen kotiinlähtöä, kertoo Luusua.

Luusua on ilmoittautunut rullahiihdon SM-kisoihin, mutta on epävarma osallistumisestaan.

Tulokset

-Petri Ikävalko

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit