KU Swix Pro 550x90px

Roponen muistaa Oberstdorfin edelliset kisat

Riitta-Liisa Roposen toistaiseksi viimeinen kalenterimerkintä on huominen 10 kilometrin kilpailu. Kuva: NordicFocus

Riitta-Liisa Roposen toistaiseksi viimeinen kalenterimerkintä on huominen 10 kilometrin kilpailu. Kuva: NordicFocus

Kokenut urheilija on kasvanut nauttimaan urheilusta ilman menestymisen pakkoa.

Riitta-Liisa Roponen muisteli helmikuussa Pyhäjärven SM-kisavoittajana Pyhäjärven edellisten kisojen mestaruuttaan vuodelta 2007. Oberstdorfin MM-kisoissa hänen ajatuksensa ovat seilanneet vielä kauemmaksi, vuoteen 2005. Maailmanmestaruuksista kilpailtiin silloin samassa paikassa.

Roponen (o.s. Lassila) saavutti kisoissa pariviestin hopean Pirjo Murasen (o.s Manninen) kanssa, mutta sitä hän ei mainitse päällimmäiseksi muistoksi.

–  Vahvimmat muistikuvat minulla on siitä, kun hiihtelin tuossa pellolla tyttäreni Idan ja mun äidin kanssa. Silloin tässä pellolla pystyi hiihtämään, Roponen kertoo ja nyökkää pelloille, joille on juuri levitetty hengityssuojaimen väkevästi läpäisevää lannoitetta.

Ida on nyt 17-vuotias hiihtäjä, jota äiti ja isä Toni (hiihtovalmentaja) tukevat lajissa "niin paljon kuin hän haluaa siihen panostaa".

Äiti hiihtää tiistaina MM-kisoissa vapaan hiihtotavan kympin. Tapaus on herättänyt poikkeuksellisen paljon kiinnostusta somessa ja mediassa.

–  Ilmeisesti se herättää tunteita, kun tässä iässä pystyy olemaan mukana, Roponen uskoo.

roponen Touho 5724Roponen näytti Pyhäjärven SM-hiihdoissa nuoremmilleen kaapin paikan. Kuva: Touho Häkkinen

Surut jo surtu

Roponen edustaa Suomea 42-vuotiaana. Mielenkiintoisempaa on se, miten Roposen ajatukset ovat muuttuneet, kun hän hiihtää kilpauransa jatkoaikaa.

–  Ennen tuntui, että on pakko tehdä tulosta. Nyt urheilen, koska nautin tästä, Roponen kertoi Pyhäjärvellä.

Muutos on tapahtunut Seefeldin 2019 MM-kisojen jälkeen. Siellä Roponen oli viestissä kuudes ja 30 kilometrin vapaalla 22:s.

Tulos itketti ja olo oli haikea.

–  Kuvittelin, että arvokisaurani jää siihen.

Viime vuonna puoliso lähti valmentajaksi Denverin yliopistoon ja perhe lähti mukaan. Roponen jatkoi harjoittelua ja kilpaili Yhdysvalloissa hyvin tuloksin, mutta päätti keväällä, ettei halua tavoitella "mitään isompaa".

Tarkoitus oli jatkaa yliopiston vapaaehtoisvalmentajana ja auttaa maajoukkuehiihtäjä Eveliina Piippoa.

–  Meillä oli perhepalaveri, jossa myös "ottotyttö-Eve" oli mukana. Kerroin ajatuksistani ja jokainen siinä vuoronperään itkeä tihrutti, kun se oli olevinaan jonkun aikakauden loppu.

Korona muutti kaiken, kun äiti ja tytär eivät voineet palata Yhdysvaltoihin.

Autio kalenteri

Oberstdorfiin Roponen on edennyt uudella asenteella ja askel kerrallaan. Suomen cup, Rukan maailmancup, Suomen mestaruus ja sen ansiosta MM-edustus.

Samaan tapaan hän jatkaa, jos päättää venyttää uran ensi talven olympialaisiin.

–  Kalenterissani viimeinen merkintä on huomisen kohdalla (MM-kymppi). Sen jälkeen ei ole mitään, Roponen sanoo olympialaisista ja muistuttaa, ettei kisoihin ole helppo päästä vaikka haluaisi.

–  En ole ajatellut asiaa, mutta pitää alkaa miettiä. Sanotaan nyt, että mahdollisuus on 50/50.

STT/Pasi Rein

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit