swix rullahiihto550 90

Ruotsalaisten sukset puhuttavat – voitelutiimi kovilla

rickardson010311_introPerinteinen "Hur kändes det?" eli miltä tuntui -kysymys vaihtui eilen koko Ruotsissa "Hur kändes skidorna?" – kysymykseen. Naisten 15 kilometrin kilpailun jälkeen jokainen ruotsalaishiihtäjä sai raportoida toimittajille suksista.

rickardson010311Suksi ei toimi. Kuva: Ski-VM 2011/Tore AfdalPerinteinen "Hur kändes det?" eli miltä tuntui -kysymys vaihtui eilen koko Ruotsissa "Hur kändes skidorna?" – kysymykseen. Naisten 15 kilometrin kilpailun jälkeen jokainen ruotsalaishiihtäjä sai raportoida toimittajille suksista. Miesten viidentoista kilometrin jälkeen kysymys varmasti leviää jo arkikäyttöön Skoonea ja Gotlantia myöten.

Eiliset kommentit naisten suusta antoivat jo osviittaa suksien pelaamattomuudesta. Ruotsalaiseen kommunikointikulttuuriin ei kuulu asioiden suoraan sanominen, joten viesti pitää lukea rivien välistä. Daniel Rickardssonin kommenteista viestin tulkitseminen ei ollut vaikeaa:

-En saanut hirveän paljon apua suksista, näin kai voi sanoa, kiteytti Rickardsson.

Viime vuoden viestin olympiavoittaja suhtautuu kuitenkin asiaan rauhallisesti, sillä hän tietää voitelijoiden tekevän parhaansa.

-Tämä kuuluu hiihtoon, että pelkkä hyvä kunto ei riitä. Pitää olla myös hyvät sukset ja aina kaikki ei mene kohdalleen, mietti Rickardsson.

Johan Olsson oli viidentoista paras ruotsalainen, mutta hänkään ei ollut tyytyväinen suksiinsa. Päivän kilpailun seitsemännellätoista on kuitenkin täysi luottamus voitelumiehiin.

Per Elofssonin mukaan Ruotsin voitelutiimi on nyt ulkona pyöräilemässä. Ilmeisesti metafora suomeksi käännettynä tarkoittaa, että ruotsalaissuksien voitelijat ovat aivan kahvilla. Elofsson ei kuitenkaan tiedä itsekään millä aineilla välineet pitäisi voidella. Yksi neuvo hänellä on kuitenkin tiimille:

-Voitelutiimin pitää nyt ajatella asioita täysin uudelta kantilta ja löytää jotain, joka todellakin toimii.

Poromaa kovilla

Ruotsin voitelupäällikkö Larry Poromaa oli vielä toissapäivänä luottavainen, mutta tänään oli eri ääni kellossa.

-Olen erittäin pettynyt, kommentoi Poromaa SVT:lle.

Poromaan mukaan voitelutiimi on työskennellyt kovaa ja se on ollut stressaavaa.

-Otan vastuun kokonaan tästä itselleni, sukset ovat olleet liian huonoja, hän jatkoi.

Iltapäivälehdet yrittivät tapojensa mukaisesti repiä asiasta mahdollisimman paljon dramatiikkaa. Niinpä Aftonbladet näytti verkkosivuillaan paparazzityylisiä valokuvia murtuneesta voitelupäälliköstä, jonka pää nojasi toisen huoltomiehen olkaa vasten.

Larry Poromaa on itse entinen huippuhiihtäjä. Pohjois-Ruotsin Jällivaarasta kotoisin olevalla hiihtomiehellä on takanaan toistakymmentä maailmancupstarttia 80- ja 90-luvun molemmin puolin. Todennäköisesti mies siis tietää itsekin miltä tuntuu kun suksi ei luista.

Suomalaisten menestys jäi ruotsalaissuksien alle mediassa, mutta asia kuitenkin huomattiin. Erityisesti Heikkisen kykyä saada huippusuoritus arvokisoihin ihasteltiin laajalti. Selitys suomalaisten kovaan joukkuesuoritukseen löytyi tutun puheenaiheen ympäriltä eli suksista.

Expressen käänsi puukkoa haavassa siteeraamalla Sami Jauhojärveä, joka lupasi norjalaismedian kuullen tarjota Suomen voitelutiimille konjakkia. Voi olla, että ruotsalaisten haavaa ei puhdisteta mineraalitärpätillä vielä pitkään aikaan.

Suomalaisten kuntoa ja suksia ihasteltiin jo eilen naisten kympin jälkeen. Ruotsin Anna Haag oli hivenen yllättynyt suomalaisten vahvasta panoksesta ja myönsi sinivalkoisten naisten olevan kova pala viestissä. Hän kuitenkin uskoi keltasinisten olevan maalissa ennen sinivalkoisia.

-He tulevat olemaan kovia, mutta viestissä on myös kaksi luisteluosuutta, ja niillä me olemme kovempia, sanoi Haag itsevarmasti perinteisen kympin jälkeen.

Ruotsalaiset maailman parhaita voitelijoita

Mutta mistä sitten löytyvät maailman parhaat suksienvoitelijat?

-Ruotsista, mikäli Marit Björgeniä on uskominen.

Ruotsalaisveljekset Perry ja Ulf Olsson toimivat norjalaisten suksienvoitelutiimissä ja ovat onnistuneet ilmeisen hyvin, ainakin jos tarkastelee Björgenin ja Northugin mitalisaldoa. Yhdistelmäkilpailun jälkeen Marit Björgen kertoi, ettei hänellä ole koskaan ollut niin toimivia suksia kuin Olssonien voitelemat parit voittoisassa yhdistelmäkilpailussa.

Björgen lupasikin kilpailun jälkeen tulla henkilökohtaisesti kiittämään voitelutiimiä - kaiken lisäksi hieman erikoisella tavalla, nimittäin alasti. Tämä ilmeisesti sopii ainakin Olssonin veljeksille. Björgenin lupaus on kuitenkin jo aiheuttanut uudenlaisen ongelman voitelukopissa.

-Emme voi lähteä mihinkään täältä, odotamme vain milloin hän tulee käymään, kommentoi Perry Olsson SVT:lle.

Lähde: SVT, Aftonbladet, Expressen

Matti Heikkisen englanninkielinen haastattelu katsottavissa SVT Play –sivustolta.

Linkki: http://svtplay.se/v/2343382/skidor/matti_heikkinen___det_var_en_perfekt_dag_

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit