swix rullahiihto550 90

Ruotsalaisten sukset "kuolivat"

hellner270211_introRuotsalaismedia kiinnitti päivän päähuomionsa Holmenkollenilla maansa hiihtäjien huonoihin suksiin. Perinteisen osuudella sinikeltaiset hiihtoasut jäivät hurjasti alamäissä ja varsinkin viimeisessä laskussa ennen suksien vaihtoa Hellner ja Rickardsson häivisivät parikymmentä sekuntia.

hellner270211Northug ja Hellner. Kuva Skid-VM 2011

Ruotsalaismedia kiinnitti päivän päähuomionsa Holmenkollenilla maansa hiihtäjien huonoihin suksiin. Perinteisen osuudella sinikeltaiset hiihtoasut jäivät hurjasti alamäissä ja varsinkin viimeisessä laskussa ennen suksien vaihtoa Hellner ja Rickardsson häivisivät parikymmentä sekuntia. Hellner kelasi itsensä vielä mukaan kärkikahinoihin, mutta asiantuntijoiden mukaan hän menetti liikaa voimia joutuessaan ajamaan kärkiryhmän uudestaan kiinni.

Hellner ei itse syyttänyt suksia mitalin karkaamisesta, mutta Rickardsson sanoi suoraan välineidensä pelanneen huonosti. Hiihtolegenda Per Elofsson piti jo ennen hiihtoa perinteisen osuutta ratkaisevana etenkin Hellnerin osalta. Hän kiteytti ajatuksensa muotoon, jonka moni muukin olisi voinut keksiä:

-Jos pysyy koko perinteisen osuuden ajan kärkiryhmässä, silloin on paremmat mahdollisuudet olla korkealla.

Elofsson osasi tuskin kuitenkaan arvata huonon suksen koituvan maanmiestensä kohtaloksi.

Ruotsalaiset ilmoittivat etukäteen pelaavansa jonkinlaista joukkuepeliä heikentääkseen pahimman vihollisensa, Petter Northugin voittomahdollisuuksia.

-Moni on tajuaa, että tyhmäähän se on odottaa ratkaisua loppusuoralle saakka Northug kannoillaan, kertoi Anders Södergren SVT:lle.

Huonot sukset veivät kuitenkin pohjan taktikoinnilta. Rickardsson yritti pitää vauhtia perinteisen osuuden alkupuolella, mutta yhtäkkiä mies olikin alamäen jälkeen letkan hännillä.

Kisan jälkeen haastatteluun haettiinkin Ruotsin maajoukkueen voitelupäällikkö Larry Poromaa, jonka odotettiin antavan meriselityksen voiteluvirheeseen. Hän ei kuitenkaan suostunut ottamaan kontolleen Ruotsin menestymättömyyttä, vaikka myönsikin suksissa olleen parantamisen varaa.

Poromaa puhui suksien "kuolemasta", jolla hän tarkoitti suksen toimivan aluksi erinomaisesti, mutta menettävän luisto-ominaisuutensa loppua kohden.

-Meidän pitää testata suksia pidempään. Uusi lumi tuo mukanaan ladulle myös likaa, kommentoi Poromaa SVT:n haastattelussa.

Juuri lika on Poromaan mukaan syynä suksien kuolemaan. Likaa on enemmän suurten kaupunkien lähellä, kuten esimerkiksi nyt Oslossa. Poromaa käytti lian sijasta itse p-alkuista (itse asiassa s-alkuista)sanaa, jolla ei ruotsin kielessä ole niin suurta negatiivista latausta kuin suomen kielessä.

Itseluottamusta miehen luotsaama voitelutiimi ei kuitenkaan ole menettänyt.

-Olemme onnistuneet täällä edellisinä päivinä ja etenkin viikko sitten, joten katsomme eteenpäin. Huomenna on uusi päivä, Poromaa summasi.

Kalla altavastaajana

Ehkäpä paremmin voidellut sukset saa allensa huomenna Ruotsin Charlotte Kalla, joka ei ole kerännyt mainittavaa menestystä kympin perinteiseltä.

-Tämä on todellakin matka, jonne lähden altavastaajana, mietti Kalla kisan aluspäivänä.

Muut Ruotsin naiset väliaikalähdöllä käytävässä kilpailussa ovat Anna Haag, Sara Lindborg sekä Ida Ingemarsdotter.

Lähde: SVT

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit