swix rullahiihto550 90

Ruotsin ”nuorten aikuisten” maajoukkueessa 14 miestä ja neljä naista – mistä on kysymys?

Louise Lindström on yksi Team Svenska Spelin hiihtäjistä. Kuva: NordicFocus

Louise Lindström on yksi Team Svenska Spelin hiihtäjistä. Kuva: NordicFocus

Ruotsin maajoukkuevalmennus on jaettu kolmeen ryhmään; A-maajoukkueeseen, haastajaryhmään ja valtion omistaman uhkapeliyhtiön Svenska Spelin veikkaushäviörahoilla sponsoroimaan ”nuorten aikuisten” maajoukkueeseen.

Kaikki Team Svenska Spel -ryhmän hiihtäjät ovat syntyneet vuosina 1994-2001. Kun 14 miestä ja neljä naista sisältävä ryhmä julkistettiin, saattoivat monet ruotsalaiset kysellä tasa-arvon perään. Ruotsin maajoukkueiden johtaja Anders Byström kuitenkin kertoo Längd.sen haastattelussa, että ryhmään valinnan perusteena on ollut urheilullinen potentiaali eikä sukupuoli.

– Ryhmään pääsyn edellytyksenä on se, että olet pärjännyt Ruotsissa ja että asut yhdessä kolmesta valmennuskeskuksestamme, sanoo Byström.

Längd.se panee merkille artikkelissa, että lukion jälkeen naiset lopettavat huipun tavoittelun miehiä herkemmin. Toisaalta esimerkiksi Ebba Andersson, Frida Karlsson ovat nousseet suoraan nuorten sarjoista huipulle ja A-maajoukkueeseen, ohi muiden ryhmien.

Myös Byström kiinnittää huomiota siihen, että naisten ”drop out” on juniorisarjojen jälkeen miehiä suurempi.

– Ruotsin mestaruushiihdoissa mukana on noin 40 naista ja 70-80 miestä.

Ruotsilla on tällä hetkellä kaksi harjoituskeskusta; Östersund, Falun. Kolmas harjoituskeskus on kehitteillä kovaa vauhtia Uumajaan. Näihin keskuksiin keskittyy Ruotsin hiihtoliiton tarjoama päivittäisvalmennus ja tukitoiminnot.

Byström näkee, että Ruotsissa on paljon lupaavia naispuolisia junioreja ja uskoo, että Team Svenska Spelissä on jo ensi vuonna tasaisemmin sekä miehiä että naisia. Byström toivoo, että nimenomaan kolme toimivaa harjoituskeskusta rohkaisisivat myös naispuolisia hiihtäjiä heittäytymään huipun tavoitteluun myös juniorivuosien jälkeen.

Längd.sen artikkeli herättää jatkokysymyksen: Miksi Suomessa ei ole vastaavaa ryhmää 20-27-vuotiaille? Ruotsissa maajoukkuetoiminnassa on yli 20-vuotiaita hiihtäjiä kaikkiaan 41.

-Petri Ikävalko

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit