swix rullahiihto550 90

Saako Northug kilpailla ensi talvena?

Petter Northug Marcialongassa vuonna 2020. Kuva: NordicFocus

Petter Northug Marcialongassa vuonna 2020. Kuva: NordicFocus

Petter Northug on harjoittelut kesän aikana ilmeisen hyvin ja on ilmoittautunut haluavansa hiihtää joitakin pitkän matkan hiihtoja ensi talvena. Northug saattaa kuitenkin olla vaikeuksissa FIS:n sääntöjen takia.

Northug lopetti uransa kauteen 2018/2019. FIS:n tietokannassa Northug on sekä ”ei-aktiivinen” (not active) että ”ei-sallittu” (not allowed) kilpailemaan.

Totista paluuta mielivän Northugin tulisi ilmoittaa FIS:lle paluustaan vähintään puoli vuotta ennen ensimmäistä kilpailua. Asia kytkeytyy maailman antidoping-neuvoston WADA:n olinpaikkatietojärjestelmään ADAM:siin. Urheilijan on oltava testattavissa puoli vuotta ennen paluutaan.

Norjalaisten tapauksessa olinpaikkatietojärjestelmään kuulumisesta päättää Norjan antidoping-toimisto Antidoping Norge.

– Olinpaikkatietojen ilmoitusvelvollisuus koskee Norjan parhaita urheilijoita. Me Antidoping Norgessa päätämme kuka on velvollinen raportoimaan. Kestävyys- ja voimalajeissa seurannassa on mukana 100-125 urheilijaa, kertoo Håvard Byfuglien Antidoping Norgesta Langrenn.comille.

Viime vuonna vastaava tilanne oli Marit Björgenillä, joka ei muistanut ilmoittaa virallisesti paluustaan ajoissa, eikä päässyt mukaan Marcialongaan.

Björgeniin ja Northugin tapaukset eroavat kuitenkin toisistaan. Björgen teki viime vuonna virallisen sopimuksen Visma Ski Classics -sarjaan rekisteröityneen Team Ragde Chargen kanssa. Hän halusi kilpailla rahapalkinnoista ja tavoitella Vasaloppetin voittoa. Northug puolestaan ei ole ilmoittanut tavoittelevansa ensi talvena voittoa eikä kuuluu mihinkään talliin. Tällöin on tulkinnanvaraista onko kyseessä paluu.

Northug voi kuitenkin ilmoittautua pitkiin hiihtotapahtumiin tavallisten kuntohiihtäjien tapaan ilman lisenssiä. Tapahtumajärjestäjät vastuulla on myös päättää ketä hiihtäjiä se kelpuuttaa parhaaseen lähtöryhmään. Northug on lopettamisensa jälkeen osallistunut useaan pitkän matkan hiihtoon, mutta jos Northug taistelee jatkossa paremmista sijoista, aiheuttaa mahdollinen lisenssittömyys varmasti keskustelua.

-Petri Ikävalko

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit