KU Swix Pro 550x90px

Saako Northug osallistua pitkän matkan hiihtoihin?

Petter Northug Marcialongassa. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Petter Northug Marcialongassa. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Marit Björgenin erikoisen virheen jälkeen heräsi kysymys, miten on Petter Northugin osallistumisoikeuden laita.

Vuonna 2018 uransa lopettaneen Northugin status FIS:n tietokannassa on ”not allowed”, joten hän ei ole oikeutettu kilpailemaan FIS:n alaisissa kilpailuissa. Kuitenkin Northug kilpaili viime talvena Marcialongassa, hiihtäen sijalle 99. sekä Jizerska padesatkassa, sijoittuen 45:nneksi. Molemmat suurtapahtumat ovat FIS:n alaisia kilpailuja.

northug fisFIS:n tietokannan mukaan Northug ei ole oikeutettu kilpailemaan.

Suomen Hiihtoliiton maastohiihdon sääntöryhmän puheenjohtaja ja muun muassa Pyeaonchangin olympialaisissa TD:nä toiminut Jussi Prykäri valottaa miksi näin on.

– Periaatteessa Marcialongan tyyppinen kilpailu on massahiihto ja massahiihtoihin voi osallistua kuka tahansa, joka maksaa osallistumismaksun. Sinne ei tarvita aktiivista FIS-lisenssiä.

northug jiz50 moPetter Northug Jizerska padesatkassa. Kuva: Magnus Östh/Wsportsmedia

Vaikka massahiihto olisi FIS:n alainen kilpailu?

– Osallistujia voi olla vaikka 6000. Periaatteessa säännöt koskevat eliittiä. Jos eliitille kilpailusta muodostuu FIS-pisteet, niin urheilijan FIS-statuksen pitää olla aktiivinen pisteiden saamiseen. Näin ollen Northug on voinut ottaa osaa kyseisiin tapahtumiin.

Ilmoittautuessaan tapahtumaan osallistuja saatetaan pyytää sitoutumista tapahtuman sääntöihin. Joskus jopa lajiliiton lajisääntöihin. Esimerkiksi Marcialongan säännöissä viitataan FIS:n dokumenttiin ”F.I.S. Guidelines for Popular Cross-Country Competitions”, jonka ilmoitetaan olevan voimassa niiden kysymysten osalta, joita ei tapahtuman säännöissä mainita.

Voiko kuka tahansa joutua testattavaksi massahiihdossa?

– Siihen en osaa sanoa, millä periaatteella kansainvälinen antidopingkomitea suorittaa testaustoimintaa. Ymmärtääkseni me tavalliset kuntoilijat emme kuulu antidopingsäännöstön pariin millään tavalla. Jos urheilija ei ole aktiivinen, eikä hänellä ole aktiivista FIS-lisenssiä, hän ei periaatteessa kuulu testauksen piiriin, sanoo Prykäri

Visma Ski Classics -sarjaan ilmoittautuessaan Pro Tour -talli sitoutuu lajisääntöihin ja kaikilla tallin urheilijoilla on oltava aktiivinen FIS-lisenssi. Lisäksi jokaisen urheilijan on allekirjoitettava vakuutus sitoutumisesta antidopingsäännöstöihin. Esimeriksi Northug ei saisi tällä hetkellä kilpailla Visma Ski Classics -sarjan tapahtumissa minkään Pro Tour -tallin väreissä.

-Petri Ikävalko

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit