swix rullahiihto550 90

Sami Jauhojärvi hakee alkukaudesta itseluottamusta nostattavia tuloksia

Sami Jauhojärvi haluaa hyvän itseluottamuksen heti alkukaudesta. Kuva: Aapo Laiho/NordicFocus

Sami Jauhojärvi haluaa hyvän itseluottamuksen heti alkukaudesta. Kuva: Aapo Laiho/NordicFocus

Sami Jauhojärvi avaa kautensa viimeisen päälle tutuilla laduilla. Uran jatkoa tarkastellaan seuraavan kerran vuonna 2015.

Sami Jauhojärvi on viikonloppuna siinä harvinaisessa tilanteessa, että saa valmistautua rauhassa kotoa käsin uuden kauden aloittaviin Rovaniemen Suomen Cupin osakilpailuihin. Hevoskuuri tavoitti kauden kynnyksellä Jauhojärven, joka oli matkalla Kolariin tutun fysioterapeutin luokse.

Rovaniemen Suomen cupin ohjelmassa on lauantaina vapaan sprintit ja sunnuntaina miehillä on matkana 10 kilometriä perinteisellä tyylillä. Jauhojärvi odottaa mielenkiinnolla hänen kauden avauskilpailujaan.

– Kahdeksan vuotta olen Rovaniemellä asunut ja kyllä tuo ensilumen latu on viimeisen päälle tuttu latu minulle. On sitä niin monet kerrat tullut tahkottua näiden vuosien aikana, Jauhojärvi sanoo.

– Lauantaina on mielenkiintoista nähdä, että miten pärjää sprinttereille vapaan sprintissä. Sunnuntain pertsan kympillä on sen verran kohtuuhelppo tuo latu, että siinä myös sprintterit voivat jaksaa loppuun saakka. Varsin mielenkiintoiset kisat on siis luvassa, Jauhojärvi tuumii.

Jauhojärven alkukauden tavoitteet ovat 31-vuotiaalle Jauhojärvelle selvät. Kokenut hiihtäjä hakee heti hyviä tuloksia.

– Alkukaudesta olisi tarkoitus saada itseluottamusta nostattavia tuloksia. Vängällä olisi tarkoitus vääntää itsensä jotenkin palkintopallille. Jällivaaran viesti on heti mielenkiintoinen ja meillä on mahdollisuuksia mihin vaan. Rukalla olen aiemmin ollut kaksi kertaa kolmas eli sielläkin olisi taas kiva päästä palkintopallille, Sami "Musti" Jauhojärvi kertoo.

Jauhojärvi vaihtoi täksi kaudeksi suksimerkkiä, joten suksitestaukset ovat olleet ja tulevat vielä olemaan tärkeässä roolissa ensilumien aikaan. Muuten valmistautuminen menee aika lailla saman kaavan mukaan kuin aiemmin.

– Suksien testausta on ohjelmassa suksimerkin vaihdon myötä ja uusi huoltomies on tulossa pertsan suksien voiteluun. Toistaiseksi olen tehnyt vasta hiihtotestejä ja rehellisesti sanoen yllättävän hyvin hiihdettäviä suksia ne ovat olleet molemmilla tyyleillä olleet. Nyt on sitten suurin haaste löytää ne liukkaat sukset luistotesteissä.

Val di Fiemmessä useita matkoja

Edellisissä MM-kisoissa Oslossa Jauhojärvi jäi kolmella matkalla niukasti mitalien ulkopuolelle ollen perinteisen 15 km:lla hienosti viides, samoin kuin parisprintissä Ville Nousiaisen kanssa. Miesten viestissä Suomi jäi niukasti mitaleilta nelossijaltaan. Nyt Jauhojärvi yrittää kaikkensa, jotta voisi näitä sijoituksia parantaa tulevissa Val di Fiemmen MM-kisoissa.

– Ensinnäkin pidetään huoli siitä, ettei se mahdollinen mitali jää ainakaan minusta kiinni. Viesti onkin juuri se, joka saa ennen kaikkea minut syttymään. Lisäksi perinteisellä hiihdettävät sprintti ja 50 kilometriä ovat minulle molemmat tärkeitä. Aikataulu näyttäisi mahdollistavan myös pursuitin hiihtämisen eli aikamoista urakointia on varmaankin luvassa, Jauhojärvi kertoo.

Ja ladutkin ja profiilit kuulemma Jauhojärvelle sopivat.

– Kerran olen Tourin osakilpailuissa ollut Val di Fiemmessä toinen ja kerran kolmas, eli kyllä ne ladut ovat minulle passanneet.

Ura jatkuu ainakin vuoteen 2015 saakka

Kolmenkympin rajapyykin ylittäneeltä Jauhojärveltä on myös kysyttävä uran jatkosta ja siitä kuinka pitkään kokenut hiihtäjä aikoo uraansa jatkaa.

SamiJauhojarvi091112 laihoSami Jauhojärvi Norjan tuntureilla 2011. Kuva: Aapo Laiho/NordicFocus– Ensinnäkin siinä on hieman eroa, että kuinka pitkään haluaa jatkaa uraansa ja kuinka pitkään on järkevää jatkaa. En tiedä tämän parempaa elämää, kuin mitä tällä hetkellä elän, mutta kyllä se riippuu tuloksista että kuinka pitkään hiihtouraa kannattaa jatkaa, Jauhojärvi sanoo uran jatkosta.

– Vuonna 2015 on ensimmäinen uran tarkistuspiste ja silloin katsotaan, miten ura jatkuu ja se riippuu paljolti tulevista kolmista arvokisoista, että kuinka niissä pärjää. Mikäli päätän jatkaa Lahden vuoden 2017 MM-kisoihin, niin sitten voisi jatkaa ihan hyvin myös seuraavan vuoden olympialaisiin.

Harjoittelussa tutun sapluunan mukaan

Jauhojärven kesäharjoittelu on miehen mukaan mennyt jo useamman vuoden tutun kaavan mukaan. Pitkät rauhalliset lenkit ja lajivoima ovat keskeisessä roolissa.

– Kesäharjoittelussa ei ollut paljon muutoksia aikaisempiin vuosiin nähden, vaan olen mennyt tutun sapluunan mukaan jo useamman vuoden. Eli siinä korostuu pitkät rauhalliset lenkit sekä lajivoimaharjoitukset. Lajivoimaharjoituksissa hyödynnän pitkälti ylämäkiä eli teen tasatyöntöharjoituksia ylämäkeen. Kotimaassa löytyy täältä Rovaniemeltä yksi riittävän pitkä mäki ja Ylitorniossa ollessani hyödynnän paljon Aavasaksaa. Vuokatin leireillä mennään sitten Vuokatinvaaraa ylös ja myös Ylläkseltä löytyy hyvät nousut. Ulkomaanleireillä harjoitellaan enemmän leiriohjelman mukaan, vahvasta "tasatyöntöpumpustaan" tunnettu Jauhojärvi kertoo.

Myös ikä tuo omia haasteita harjoitteluun.

– Iän myötä olen huomannut, että nopeuteen on keskityttävä entistä enemmän. Enää se ei tule niin automaattisesti kuin ennen nuorempana, vaan sen eteen on tehtävä töitä, Jauhojärvi kertoo.

Huippukunnon saamiseksi arvokisoihin Jauhojärvellä on omat keinonsa ja tuttu opettaja.

– Mäntyrannan Eeron ohjeilla se huippukunto kaivetaan esiin, mutta niitä salaisuuksia en viitsi tässä ruveta paljastamaan. Sen verran voin kuitenkin paljastaa, että siinä on paljolti kyse harjoittelun keventämisestä ja äärimmäisen kovien tehotreenien tekemisestä, Musti kertoo vanhan hiihtäjämestarin opeista.

Maajoukkueessa hyvä tilanne miehissä, harrastajamäärät ja kentän osaaminen huolestuttaa

Jo pitkään maajoukkueeseen kuuluneelta Jauhojärveltä on hyvä kysyä myös, että miten hän näkee Suomen mieshiihdon tilan maajoukkueessa ja yleisellä tasolla.

– Maajoukkueessa tilanne on nyt selvästi parempi kuin vuosina 2002–2005, jolloin oli melkoinen ja lähes mahdoton saavutus, jos joku miehistä pääsi kymppisakkiin maailmancupissa. Nyt viime vuosina meitä on ollut useampi kaveri, joka on voinut hiihtää palkintopallille ja kymppisakkiin maailmancupissa. Siinä suhteessa terävin kärki on kovempi ja lisäksi on nuoria lupaavia kavereita, jotka voivat hiihtää pisteille kolmenkympin joukkoon, ja tämä on hyvä merkki jatkon kannalta ja potentiaalia löytyy.

Huolenaiheitakin Jauhojärven mielestä on ja nimenomaan harrastajamäärien ja kentän toiminnan suhteen.

– Harrastajamäärät ovat pudonneet selvästi hiihdossa viime vuosina. Ennen esimerkiksi nuorten SM-kisoihin piti piiristä karsia, mutta nyt sinne pääsee kaikki ja silti osallistujia ei ole sarjoissa kuin muutamia kymmeniä. Meidän nuoruudessa SM-kisoissa sijoille 20–30 hiihtäneet kaverit saattoivat aivan hyvin nousta sieltä kansainväliselle tasolle, mutta nyt noilla sijoilla hiihtäville se on pikkuisen liian pitkä matka kavuttavaksi, sen verran kaukana ollaan. Tai ainakaan se ei käy käden käänteessä, vaan vie useamman vuoden. Tämä on huolestuttava piirre hiihdon osalta. Lajikirjo on kasvanut ja hiihto ei ole sieltä helpoimmasta päästä aloittaa. Yleensä vaatii sen, että omasta perheestä tai läheltä löytyy hiihtotaustaa, Jauhojärvi kertoo olevansa huolissaan hiihdon harrastajien määrän putoamisesta.

Toinen huolenaihe on ollut osaaminen "kentällä".

– Liiton heikosta taloustilanteesta johtuen 2000 luvun alussa ei ollut laittaa rahaa kenttäkoulutukseen. Ja nyt on sitten ollut liian vähän osaamista kentällä, eikä olla osattu siirtää valtavaa historian tietoa uusille ihmisille kentälle ja seurojen käyttöön. Mutta nyt tilanne näyttäisi paremmalta ja tähän asiaan on herätty ja toivottavasti tilanne paranee lähiaikoina, Jauhojärvi päättää.

Hevoskuuri seuraa tiiviisti Sami Jauhojärven ja muiden suomalaishiihtäjien kauden aloitusta tulevissa kilpailuissa.

- Tero Viljanen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit