KU Swix Pro 22 550x90px

Seieren er vår

Northug040311Seieren er vår, seieren er vår raikui Holmenkollenilla miesten viestikilpailun jälkeen. Petter Northug oli jälleen kerran lyönyt loppukiritaistelussa vastustajansa ja varmistanut viestivoiton Norjalle. Suomalaisten oli tyytyminen siihen kaikkein katkerimpaan neljänteen sijaan.

Northug040311Northug odottaa rauhassa omaa iskuaan. Kuva: Hevoskuuri.fiSeieren er vår, seieren er vår raikui Holmenkollenilla miesten viestikilpailun jälkeen. Petter Northug oli jälleen kerran lyönyt loppukiritaistelussa vastustajansa ja varmistanut viestivoiton Norjalle. Suomalaisten oli tyytyminen siihen kaikkein katkerimpaan neljänteen sijaan.

Viestikilpailu oli tutusta loppuratkaisusta huolimatta varsin jännittävä ja monivaiheinen. Ensin iskivät avausosuudella Ruotsin Rickardsson ja Venäjän Vylegzhanin ja muut olivat helisemässä. Suomen osaltakin näytti todella huonolta, sillä Ville Nousiaisen sukset eivät luistaneet alamäissä mihinkään. Stadionille tultaessa Ville joutui aloittamaan lykkimisen kymmeniä metrejä ennen muita. Luonnollisesti Ville oli varsin pettynyt huonoihin suksiinsa ja kertoi vaan odottaneensa alamäkien loppumista ja ylämäkiä, joissa pääsisi iskemään. Eroa vaihtoon tultaessa kertyi peräti 55 sekuntia.

Toisella osuudella Norjan Rönning ajoi karkulaiset kiinni ja yhdessä Ruotsin kanssa he jättivät lopussa myös Venäjän. Sami Jauhojärvi hiihti upeasti toisen osuuden nopeimman ajan nostaen Suomen hienosti neljänneksi vain 24 sekuntia kärjestä. Maalissa Sami oli syystäkin tosi tyytyväinen hiihtoonsa. Hän lähti tekemään omaa rentoa hiihtoa, kirisäen koko ajan loppua kohden. Myös suksi oli Samilla kunnossa ja hän lasketteli stadionin laskussa noin 50 metriä pidemmälle kuin Ville, ennen kuin aloitti tasatyönnön.

Musti040311Musti oli viestissä iskussa. Kuva: Hevoskuuri.fiKolmannen osuuden lopussa nähtiin viestin hienoin suomalaishetki. Ehkä kaikkien muiden, paitsi itsensä, yllätykseksi Juha Lallukka iski parhaimmalla aseellaan kuokkanousussa ja muiden oli taivuttava Lallukan vauhdissa. Sitä ennen oli ehtinyt tapahtua kolmannella osuudella paljon. Venäjän Legkovin johdolla ajettiin ensin kärkikaksikko Ruotsi ja Norja kiinni, sitten sammui Legkov täysin. Tätä seurasi Italian Claran isku, johon vain Lallukka pystyi vastaamaan. Ja lopulta Lallukka jätti Clarankin tullen upeasti viimeiseen vaihtoon ensimmäisenä. Italia jäi 4 sekuntia ja Ruotsi ja Norja reilut 10 sekuntia. Todella herkkupaikka maailmanmestari Matti Heikkiselle lähteä kärjessä viimeiselle osuudelle.

Maalialueella Juha Lallukka myhäili tyytyväisenä kertoen tämän olleen yksi hänen parhaista hiihdoistaan ikinä. Tosin juuri viestiin hän oli näissä kisoissa tähdännytkin, 50 kilometriä kun ei ole hänen lempimatkojaan ja perinteisen tyylin arvokisamatkat hän jättää muiden hoideltavaksi. Lalleri tosin kertoi, että hänelle itselleen näin vahva hiihto ei ollut mikään yllätys, sillä hän oli ollut hyvässä kunnossa koko kauden. Lallukka kertoi myös harkinneensa koko uran lopettamista viime kauden jälkeen, mutta onneksi hän ei sitä tehnyt ja tänään hän kellotti nopeimman osuusajan luisteluosuuksilla.

Suomalaisten kannalta Matti Heikkisellä ei ollut kuitenkaan tänään ihan kaikkein paras päivä, mikä mitaliin tai mahdolliseen viestivoittoon olisi tänään tarvittu. Nähtyään tilanteen Matti päätti lähteä heti kovaa liikkeelle, jotta kovat takaa-ajajat eivät saisi häntä kiinni. Noin kilometrin kohdalla ensimmäisissä ylämäissä hän kokeili ensimmäistä kovempaa iskua, mutta tunsi heti ettei kroppa toiminut täydellisesti. Niinpä iskusta oli luovuttava, ja reilun kahden kilometrin jälkeen kärkiviisikko oli yhdessä. Tämän jälkeen eniten yritystä oli Italian Piller Cottrerilla ja seitsemän kilometrin kohdalla muut olivatkin aika kovilla hänen iskun aikana, varsinkin Hellner, mutta pysyivät kuitenkin kyydissä ja Piller Cottrer tiesi hävinneensä.

Loppukilometrillä ei sitten ollut enää yllätys, että Northug ja Hellner heiluttivat tahtipuikkoa. Kauden aikaisempiin suorituksiin nähden myös Saksan Angererilla tuntui olevan yllättävän hyvä päivä. Matilla oli tässä vaiheessa jo paukut käytetty ja hän ei voinut muuta kuin varmistaa Suomelle katkeran neljännen sijan. Hellnerin jalat eivät olleet enää kovan kisarupeaman jäljiltä tuoreimmillaan ja niinpä Northug pääsi jopa leikittelemään maalisuoralla Hellnerin kustannuksella, tavalla josta voidaan olla montaa eri mieltä.

Suomalaiset olivat maalissa luonnollisesti hieman harmissaan mitalin ollessa niin lähellä, mutta olivat kuitenkin tyytyväisiä siihen, että ihan loppuun asti taisteltiin kultamitalista. Viestin loppuratkaisut kun ovat niin pienestä kiinni.

-Tänään minulla oli valitettavasti vain tyydyttävä päivä, ei kiitettävä, mitä mitalin tai kullan voittaminen olisi tänään vaatinut. Yritin kyllä heti alusta lyödä kovaa, mutta tunsin että kroppa ei toiminut täydellisesti ja oli annettava muiden ottaa kiinni. Tiedän kyllä, että jos minulla olisi ollut huippupäivä, niin minäkin voin iskeä niin kovaa, että muut olisivat olleet helisemässä, harmitteli Heikkinen maalissa.

Eniten puhetta kisa-alueella nostatti tuo Northugin maaliintulo. Ymmärrettävästi varsinkin ruotsalaismedia nosti asiasta ison haloon haukkuen Northugia jopa siaksi. Northug ei tuttuun tyyliinsä ollut asiasta moksiskaan, vaan vitsaili asiasta lehdistötilaisuudessa. Myös ruotsalaishiihtäjät ottivat asian varsin tyynesti, eivätkä lähteneet median provosointiin mukaan. He totesivat vain, että tuo on niin kovin Northugin tapaista ja että he ovat jo tottuneet siihen. Marcus Hellenerkin harmitteli enemmän heikkoa virettään ja sitä, että oli hävinnyt loppukirin, kuin Northugin käytöstä maalisuoralla. Northugin käyttäytymisestä voisi väitellä loputtomiin, mutta Hevoskuuri ei halua lähteä tähän leikkiin mukaan, vaan antaa muiden medioiden hoitaa tämän puolen. Northugin ainoana tavoitteena on tulla ensimmäisenä maaliin ja tämän saavuttaakseen hän on valmis käyttämään kaikki mahdolliset keinot, tämän hän on avoimesti myöntänyt. Urheilun kirjoittamattomiin sääntöihin kuuluu kuitenkin vastustajan kunnioittaminen ja ehkä tällä osa-alueella ei Petter Northug ole aivan maailman terävimmässä kärjessä.

No, Norja sai viestivoittonsa ja kansa on tyytyväinen. Ja torilla tavataan, luultavasti eiliseen tapaan yli 50 000-päisen yleisön edessä.

-Tero Viljanen, Holmenkollen

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit