KU Swix Pro 22 550x90px

Seitsemät olympialaiset ja 12 MM-kisat takana - kaikkien aikojen kokenein olympiamaastohiihtäjä lopettaa uransa - ”Fysiologiaa ei voi huijata”

Kuva: Modica/NordicFocus

Kuva: Modica/NordicFocus

Maailmancupin osakilpailuvoitto Kuopiossa Sergei Dolidovitsin uran yksi huippuhetkistä. Holmenkollenin MM-kisojen 50 kilometriä ja Pyeongchangin kisat karvaimmat muistot.

Maastohiihdon kaikkien aikojen kokenein hiihtäjä, Valko-Venäjän Sergei Dolidovits on lopettanut pitkän maastohiihtouransa. Maailmancupissa ura alkoi vuonna 1993. Ensimmäiset olympialaiset olivat ohjelmassa Lillehammerissa 1994 ja viimeinen arvokisastartti Pyeongchangissa 2018. Hän hiihti seitsemissä olympialaisissa.

Hänen kevään viimeinen starttinsa oli kolme viikkoa sitten Khanty-Mansijskissa käyty hiihtomaraton, jossa Dolidovits sijoittui neljänneksi muun muassa Aleksandr Bolshunovin ja Aleksander Legkovin takana.

Sergei Nikolajevits Dolidovits kertoi mietteitään venäläisen openski.ru-sivuston haastattelussa.

Uran huippuhetkikseen 44-vuotias Dolidovits mainitsee ne kansainväliset kilpailut, jossa sijoittui aivan kärkipäähän. Vuonna 2001 hän voitti Puijolla 60 kilometrin yhteislähtönä käydyn maailmancupin osakilpailun. Tämä oli yllätys monelle, hänelle itselleenkin. Lisäksi mieleen on jäänyt Sotshin olympialaisten 50 kilometrin kilpailun viides sija.

Jotain jäi puuttumaan huippuonnistumisesta, Holmenkollenin sauvarikko kirpaisi

Uraan mahtui 5-6 kilpailua, jossa todellinen jättipotti oli lähellä, mutta Dolidovitsin mukaan näissä starteissa jotain jäi puuttumaan. Hän arveli voiton karanneen hieman ylimieliseen taktiikkaan tai sitten puhtaasti fysiikkaan.

- Muistan hyvin kaikki startit, jossa olin sijoilla 3-6. Se on korkea taso. Ne osoittivat, että voin taistella tasavertaisesti maailman huippuja vastaan, Dolidovits kertaa Openski-sivustolla.

- En ole riittävän lahjakas kyetäkseni hiihtämään maailman kärjessä kauden ympäri. Mutta olen iloinen siitä, että olin monta kertaa maailman parhaiden joukossa, hän jatkaa.

Uran katkerin muisto on Holmenkollenin MM-kisojen 50 kilometrin yhteislähtökilpailusta, jossa sauvarikko ratkaisevalla hetkellä pudotti hänet kymmenenneksi.

- Ilman tätä olisin varmasti taistellut siellä mitaleista, ainakaan neljättä sijaa huonommin en olisi ollut, Dolidovits kertoo.

GroupSochi50km230214LaihoNFSergei Dolidovits (2. vas.) Sotshin 50 kilometrin kilpailussa yhdessä Tord Asle Gjerdalenin (oik.), Lari Lehtosen (2. oik.) ja Toni Liversin (vas.) kanssa. Kuva: Laiho/NordicFocus

Sotshin 50 kilometrillä hän tuli maaliin viidentenä. Tulokset elivät venäläisten dopingskandaalin takia vielä monta vuotta ja hetkeksi hän nousi jopa pronssille, kun Aleksander Legkov ja Vylegzhanin hylättiin. Nyt venäläiset on palautettu tuloksiin, ja Dolidovitsin olympiauran paras sijoitus on viides. Valkovenäläiset ja venäläiset urheilijat tuntevat hyvin toisensa, mutta Dolidovits kertoo, että hän ei ole keskustellut aiheesta Legkovin kanssa, eikä hän usko Legkovin olevan halukas keskustelemaan aiheesta.

Omilla rahoilla Pyeongchangiin

Dolidovits päätti jo vuosi sitten, että päättynyt kausi jää hänen viimeisekseen. Harjoittelu ja valmistautuminen kisaamaan maailman huippuja vastaan ei ollut enää helppoa. Hän täyttää toukokuussa 45 vuotta.

- Erityisesti viimeisen kolmen vuoden aikana olen tuntenut, että palautuminen kestää kauemmin.

Kuluvalla kaudella hän kilpaili huomattavasti vähemmän ja yksi tosiasia on tullut selväksi:

- Fysiologiaa ei voi huijata, hän kertoo ikääntymisestä.

Etelä-Koreaan valmistautumista häiritsi myös se, että hän joutui kokoamaan itse varoja harjoittelua varten. Valko-Venäjän liitossa ei enää uskottu siihen, että Dolidovitsilla olisi menestyspotentiaalia. Lopulta Pyeonghangin kilpailut olivat katastrofaaliset sairastumisen takia. Hän starttasi yhdistelmähiihtoon, mutta joutui keskeyttämään sen. Epäonnistuminen ottaa sen verran koville, ettei Dolidovits halua puhua asiasta, mutta startti Pyeonghangissa nosti hänet useimmissa olympialaisissa käyneeksi maastohiihtäjäksi.

Seitsemällä eri olympia-areenalla esiintymisellä hän ohitti muun muassa Harri Kirvesniemen sekä Marja-Liisa Kirvesniemen, jotka ovat hiihtäneet kuusissa eri olympialaisissa. Dolidovitsin mukaan yksittäiset huippusuoritukset olisivat mahdollisia vielä tulevinakin talvina, mutta niihin valmistautuminen olisi joka vuosi yhä työläämpää.

Dolidovich270211LaihoNFSergei Dolidovits sijoittui neljänneksi Holmenkollenin MM-kisojen yhdistelmähiihdossa. Kuva: Laiho/NordicFocus

Lasten potentiaalia turha arvioida

Dolidovits kertoi haastattelussa myös sen, että tulee jatkossakin mitä todennäköisimmin hiihtämään maratoneja. Valkovenäläinen kertoi haastattelussa myös viimeisen vuoden varainkeruuongelmista sekä valkovenäläisen hiihdon tulevaisuudesta, josta hän on huolissaan.

Dolidovitsilla on kolme lasta, ja on puhuttu voisiko heistä tulla hiihtolatujen menestyjiä. Isä ei kuitenkaan pidä siitä, että urheilijoiden lasten potentiaalia arvioidaan vanhempien tulosten perusteella tai että lasten geneettisiä edellytyksiä maailman huipulle ylipäätänsä arvioidaan. Kokeneen hiihtomiehen mukaan historia on näyttänyt, että moni kymmenvuotias, joihin ei ole uskottu, on näyttänyt myöhemmin kykynsä.

- Hiihdossa ei ole liian myöhäistä aloittaa 14-15 vuoden iässä, jos ennen sitä on liikkunut enemmän tai vähemmän, eikä vain istunut sohvalla keräten rasvaa, Dolidovits totesi.

-Juho-Veikko Hytönen

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit