KU Swix Pro 22 550x90px

Selvitys maastohiihdon ensi kauden televisioinneista – kehitteillä Maastohiihdon Suomen Cup

hiihtoliiga_introAiemmin talvella uutisoitiin, että Yle luopuu maastohiihdon maailmancupin televisioinneista, koska se ei halunnut maksaa lähetysoikeudet omistavan MTV3:n pyytämää summaa. Hevoskuuri selvitti, mikä on tämän hetkinen tilanne ensi kauden televisiointien osalta.

hiihtoliigaKuva Vöyrin SM-hiihdoista. Kuva: Hevoskuuri.fi

Aiemmin talvella uutisoitiin, että Yle luopuu maastohiihdon maailmancupin televisioinneista, koska se ei halunnut maksaa lähetysoikeudet omistavan MTV3:n pyytämää summaa. Hevoskuuri selvitti, mikä on tämän hetkinen tilanne ensi kauden televisiointien osalta.

MTV3 tekee päätöksiä myöhemmin keväällä

MTV3:lla ollaan iloisia siitä, että se pääsee televisioimaan maailmancupia. Penkkiurheilun ja maastohiihdon ystäviä on kuitenkin pelottanut se mahdollisuus, että kaikki hiihto menee maksulliselle puolelle. Tällä hetkellä tilanne on se, että mitään päätöksiä ei ole vielä tehty, näkyykö maastohiihto MTV3:n vai MTV3max puolella, tai ylipäätään näkyvätkö kaikki tapahtumat edes suorina lähetyksinä.

– Päätöksiä tehdään siinä vaiheessa kun ensi kauden kalenteri kilpailujen tarkkoine alkamisajankohtineen varmistuu Kansainvälisen hiihtoliiton puolelta. Tämän jälkeen lyödään palaset pöydälle ja rakennetaan toimiva paketti. Päätöksiin vaikuttaa moni asia, myös kanavan muu tarjonta. Koska meillä on sekä yhdistetyn, että maastohiihdon lähetysoikeudet monen muun lajin lisäksi, on selvää, että kaikkea ei pystytä millään sovittamaan maksuttomalle puolelle, valottaa MTV3:n urheilupäällikkö Tatu Lehmuskallio.

MTV3 tiedottaa päätöksistä viimeistään kesäkuussa.

Viritteillä Maastohiihdon Suomen Cup

Suomen Maastohiihto ry on kehittämässä uutta kotimaista kilpailusarjaa. Taustalla on huoli televisioajan näkyvyydestä, mutta myös siitä, että kotimaisille huipuille halutaan lisää näkyvyyttä ja sarjan avulla halutaan nostaa kotimaisen hiihdon tasoa myös terävimmän kärjen takana.

Sarja tulisi sisältämään SM-kisojen lisäksi neljä muuta viikonloppua. Viikonlopun aikana kilpailtaisiin sekä lauantaina, että sunnuntaina.

Tämän hetkisen suunnitelman mukaan ensimmäinen viikonloppu olisi lokakuun lopussa, jolloin Vuokatissa kisailtaisiin lauantaina vapaan sprintissä ja sunnuntaina viesteissä. Viestissä matkat olisivat naisilla 3*3 km ja miehillä 3*5km.

Seuraava viikonloppu olisi marraskuun puolella jolloin ohjelmassa olisi perinteisen sprintit sekä 10/15 km (p) kilpailut väliaikalähdöllä.

Kolmas kilpailuviikonloppu olisi joku joulu- tai tammikuun puolessa välissä ja kilpailupaikkana olisi Vantaa. Matkoina olisi tällöin vapaan sprintti sekä 5/10 km, niin ikään vapaalla.

SM-viikonloppujen jälkeen käytäisiin Maastohiihdon Suomen Cupin finaali Rukalla. Sarjan huipennuksena hiihdettäisiin 3*5km ja 3*10km viestit lauantaina ja sunnuntaina henkilökohtainen kilpailu yhteislähdöllä 15 ja 20 kilometrin matkoilla.

Kilpailusarjan televisioinnista on neuvottelut meneillään Ylen kanssa. Sarjasta vastaava Hannu Koivusalo on toiveikas sarjan tarjoamista mahdollisuuksista.

– Tämän sarjan avulla kärkihiihtäjät saisivat omat yhteistyökumppaninsa näkyviin paremmin. Tällä hetkellähän näkyvyyttä tulee kotimaassa oikeastaan vain SM-kilpailuiden myötä. Terävimmän kärjen takana tulevat pääsisivät testaamaan vauhtia useammin maajoukkuehiihtäjien kanssa. Lisäksi tämä kilpailusarja lisäisi kotimaan kilpailua ja tämän myötä taso varmasti nousisi. Lisäksi viestit aktivoisivat seuroja laajemminkin, summaa Koivusalo cupin etuja.

Cupin henkilökohtaisiin kilpailuihin olisi osallistumisoikeus maastohiihdon rankin 50 parhaalla naisella 80 miehellä.

– Rajat on asetettava johonkin, jotta kilpailut saadaan vietyä läpi aikataulun puitteissa. Toiveissa olisi myös, että osallistumisoikeudenrajoitus lisäisi kilpailua kansallisen tason hiihtäjien sisällä, tuumii Koivusalo.

Maastohiihdon Suomen Cupin osalta päätöksiä on luvassa toukokuussa.

Myös maratonhiihtoja Suomen televisioon?

MTV3 on omistanut myös tälle kaudelle rakennetun Ski Classics-sarjan lähetysoikeudet. Tällä kaudella sarja on sisältänyt seuraavat kilpailut:

Jizerská Padesátka
Marcialonga
König Ludwig Lauf
Vasaloppet
Birkebeinerrennet
Ski Classics Final – Norefjellrennet

Esimerkiksi Norjan NRK ja Ruotsin SVT ovat näyttäneet kilpailut televisiossa ja tulevana viikonloppuna hiihdettävä Norefjellrennet näkyy seitsemässä eri maassa, mutta Suomessa kilpailut eivät ole näkyneet.  Tähän on mahdollisesti tulossa muutos.

– Ei meillä ole tapana ostaa lähetysoikeuksia turhaan, joten on hyvin mahdollista, että Ski Classics näkyy ensi talvena Maikkarilla, paljastaa Lehmuskallio

Myös Euroopan maratonhiihtosarjoihin muutoksia luvassa

Ski Classics-sarjan perustamisen taustalla oli se, että maratonhiihtojen järjestäminen ja televisionti ammattimaistuisi.

– Ski Classics-sarja sai hyvän vastaanoton ja näkyvyyden ympäri Eurooppaa. Halusimme näyttää miten homma pitää hoitaa meidän mielestämme. Ensi kaudelle on kuitenkin tulossa muutoksia ja näyttää siltä, että Ski Classics-sarja ja FIS Marathon Cup-sarja yhdistyy. Tällä hetkellä on mietinnässä kilpailujen määrä. Niitä ei voi olla liikaa, sillä muuten taso putoaa, kun kilpailijat eivät jaksa kovin montaa kilpailua kaudessa kiertää. Yksi mahdollisuus on se, että sarjassa on muutama suurin kisa, jotka muodostavat sarjan ytimen, "Grand Slamin" ja lisäksi on muita kilpailuja joista saa vähemmän pisteitä, valottaa Ski Classicsin päällikkö ruotsalainen David Nilsson.

David Nilsson haluaa, että maratonhiihdot näkyvät myös Suomen televisiossa.

– Jatkossa pitää miettiä, että lähetysoikeudet ovat sellaisella taholla, joka myös sitoutuu kilpailuja näyttämään, miettii Nilsson ja kannustaa kokoamaan sarjaan kilpailukykyisen joukkueen Suomesta.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan kevättä.

Petri Ikävalko

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit