KU Swix Pro 22 550x90px

Sinivalkoinen valhe -dokumentti herättää kohua Norjassa

Arto Halosen Sinivalkoinen valhe -dokumentti näytetään lauantaina Norjassa TV2-kanavalla. Hiihdon dopingongelmaa käsittelevän dokumentin väitteet tyrmistyttävät norjalaisia.

Norjassa on noussut myrsky Sinivalkoinen valhe -dokumentin väitteistä, joiden mukaan Norjan hiihdon doping-kulttuuri on samankaltainen kuin Suomessa. Norjan yleisradioyhtiö (NRK) esittää kohutun dokumentin lauantai-iltana NRK:n TV2-kanavalla.

NRK:n pääjohtaja Hans-Tore Bjerkaas kuvailee Arto Halosen ohjaamaa dokumenttia mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi, jossa suurimman huomion vievät Suomen hiihtäjien doping-käryt.

Dokumentissa väitetään, että Suomen, Ruotsin ja Norjan hiihdon doping-kulttuurit ovat hyvin samankaltaiset. Norjassa väitteet tyrmistyttävät. NRK on päättänyt esittää dokumentin, joka heittää varjon Norjan hiihtotähtien menestykselle.

– Päätimme näyttää dokumentin kolmella perusteella. Onko dokumentin väitteille lähdettä? Lähde on olemassa. Onko lähteellä olennaista tietoa? Vastaus on kyllä. Ovatko sitaatit oikeita? Vastaus on jälleen kyllä, Bjerkaas selvitti.

Dokumentti esitetään Norjassa lauantaina. Aiemmin päivällä hiihtäjät aloittavat maailmancupin kautensa Jällivaarassa.

Norjan entiset hiihtotähdet ovat luonnollisesti tyrmistyneitä väitteistä, jotka kohdistuvat myös norjalaishiihtäjiin. Esimerkiksi Thomas Alsgaard vaatii NRK:n haastattelussa lähdettä tulemaan esiin.

– Mitä minä ajattelen tästä suomalaisesta elokuvantekijästä, niin "tule esiin lähteesi kanssa, kuka hän on?" Anna hänen kertoa mitä hän väittää, niin minä lupaan sadan prosentin varmuudella, että pystymme puolustautumaan niitä vastaan. Tiedän itsestäni, että minulla ei ole mitään salattavaa, Alsgaard sanoo NRK:lle.

Tämä lähde, joka on esittänyt väitteitä norjalaisten hiihtäjien dopinginkäytöstä, oli Halosen mukaan, keskeinen tekijä norjalaisessa maastohiihdossa sen kultavuosina 90-luvulla. Alsgaard ei näitä väitteitä sulata.

– Ei ole ylipäätään mitään "asiaa" 90-luvun hiihtoympäristöstä, mutta meidän tulisi tietää kuka näitä syytöksiä esittää, voidaksemme niitä kommentoida. Anonyymejä, pelkurimaisia lähteitä vastaan on mahdoton puolustautua, Alsgaard jatkaa.

Entisistä mestarihiihtäjistä myös Björn Dählie ja Trude Dybendahl kommentoivat dopingväitteitä täysin perättömiksi ja uskomattomiksi.

Norjassa on keskusteltu viime viikot vilkkaasti dopingista. Hiihdon lisäksi otsikoissa ovat olleet norjalaisten pyöräilijöiden mahdolliset kytkökset Lance Armstrongiin liittyneisiin doping-paljastuksiin. Tuorein tapaus on norjalaisen yleisurheiluvalmentajan dopingaineiden käyttöä käsittelevistä sähköposteista noussut kohu.

>> NRK:n johtajan kommentit dokumentin julkaisemisen perusteista (norjaksi)

>> Norjan entiset hiihtotähdet tyrmistyneitä (norjaksi)

Lähde: Yle Urheilu/NRK

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit