KU Swix Pro 22 550x90px

Sundby Tour de Skin ylivoimainen voittaja

Martin Johnsrud Sundby. Fegelhauer/NordicFocus

Martin Johnsrud Sundby. Fegelhauer/NordicFocus

Martin Jonhsrud Sundby varmisti Tour de Skin kokonaiskilpailun voiton vakuuttavalla viimeisen etapin hiihdollaan. Norjaan meni myös toinen sija Chris Jespersenin noustessa toiseksi ohi hyytyneen Petter Northugin. Itävallan Johannes Duerr yllätti monet nousemalla hiihtokiertueen kolmanneksi.

 

Ville Nousiainen ja Lari Lehtonen ylsivät uransa parhaisiin suorituksiin kiertueen kokonaistuloksissa. Nousiainen sijoittui 14:nneksi ja Lehtonen 15:nneksi. Viimeisenä päivänä vahvan nousun tehnyt Sami Jauhojärvi sijoittui 19:nneksi.

- Pakkohan se on tyytyväinen olla, kun tuli uran paras sijoitus täällä ja muutenkin monta hyvää hiihtoa kiertueella, Nousiainen kommentoi rankkaa kisarupeamaa.

- Annoin kyllä kaikkeni ladulle. En ole mitenkään hengästynyt, kun en saanut jaloista enemmän irti. Hiihdin kontrolloidusta, eikä se olisi paljon auttanut, vaikka oisin vetänyt niin, että keuhkot halkee, ois ollut vaan huonompi lopputulos. Nyt pystyin hiihtää hyvin hallitusta loppuun saakka, vaikka keli oli todella raskas, Nousiainen kertoo.

Kauden tulevia koitoksia ajatellen, mies suhtautuu luottavaisesti omaan kuntoonsa, mutta kotimaan latutilanne hiukan mietityttää.

- Lumitilanne tietysti vähän huolestuttaa, mutta olen minä ennenkin pystynyt ihan hyvin treenaamaan, vaikkei lunta ole ollutkaan. Luottavaisesti jatkan tästä kautta eteenpäin.

Viime vuonna ainoana suomalaismiehenä Tour de Skin loppuun hiihtänyt Lari Lehtonen sijoittui kokonaiskisassa vuosi sitten 42:nneksi, nyt mies oli 15:s.

- Ei kai tässä voi olla kauhean pettynyt, kun sijoitus on aiemmin pyörinyt siellä neljän viidenkympin hujakoilla. Aika monta pykälää nostin tasoani. Pakko kuitenkin siteerata Teemu Selännettä, jonka mukaan kehitys loppuu tyytyväisyyteen, joten en minä tyytyväinen ole, Lehtonen kommentoi.

- Minulla oli tasainen touri ja se aina ratkaisee näissä hommissa. Tämän päivän hiihto oli kyllä kaukana parhaasta. Se oli sellaista perusvarmaa tekemistä. Minun mielestä sijoitus kertoo siitä, että olen harjoitellut hyvin ja ennen kaikkea olen pysynyt terveenä. Tämä olisi voinut onnistua jo vuosi tai kaksi sitten, mutta hyvä että nyt.

Ennakkoon Lehtonen naureskeli lähtevänsä viimeiseen päivään pelonsekaisin tuntein. Alpe Cermisin kova nousu oli sunnuntain sateessa vielä normaaliakin raskaampi.

- Oli pahinta mahdollista. En muista, että olisin ikinä hiihtänyt noin rankoissa olosuhteissa.

Sami Jauhojärvi nosti viimeisenä päivänä sijoituksensa 19:nneksi.

- Olen tyytyväinen, että jaksoin jauhaa. Tuli tuollainen raskas keli niin se sopii mulle. Olen niitä Ylläksen rinteitä sen verran paljon ylös takonut, että se on ollu hyvää treeniä tähän Alpe Cermisin nousuun.

Ladulla mies sattui taas samaan letkaan Italian Giorgio di Centan kanssa.

- Näköjään me ollaan hyvä yhdistelmä, Jauhojärvi vitsailee.

- Babikov (Ivan) on kova kiipijä ja kun pääsin siihen peesiin, niin tiesin, että hyvin nousen, jos kyydissä pysyn.

Parhaimmillaan Jauhojärvi on sijoittunut kiertueen kokonaistuloksissa seitsemänneksi. Kilpailuohjelman muututtua vapaapainotteiseksi on sijoitus kahdenkympin sakkiin lupauksia antava.

- Oli tämä kokonaisuutena ihan hyvä kiertue. Vielä kun olisi ollut yksi perinteisen kisa kiertueen alussa, niin olisi voinut olla sijoitus parempikin, mutta tyhjä se on jossitella. Olen tyytyväinen, kun sain hiihtää seitsemän kovaa kisaa.

- Nyt meen kotiin ja teen pari päivää kevyempää peruskestävyyttä, sitten SM-kisoihin ja Livignon leirin kautta olympialaisiin.

 

>>Tulokset

 

 

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit