KU Swix Pro 550x90px

Suomalaishiihtäjien kommentteja Davosista

Martti Jylhä. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Martti Jylhä. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Martti Jylhä hiihti Davosin maailmancupin vapaan sprintissä toiseksi.

Neljä loistavaa starttia sunnuntaina hiihtänyt Jylhä aloitti aamun vahvasti olemalla karsintojen nopein ja voittamalla kaikki erät matkalla finaaliin. Finaalissa Jylhä taipui toiseksi, mutta oli sijoitukseensa tyytyväinen.

Davosin vapaan sprintissä nähtiin pitkästä aikaa suomalaismies maailmancupin palkintopallilla. Loistavan kisapäivän, neljä vahvaa starttia, hiihtänyt Martti Jylhä oli heti kisan jälkeen hiukan pää sekaisin.

- On tätä odotettu niin pitkään, ettei vielä oikein tajuakaan.

- Vaikka minä palkintopallille nyt nousenkin, niin kyllä tämä on voitto meille kaikille sprinttereille, myös niille, jotka ovat kotona. Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat auttaneet minua matkalla tähän. Erityisesti haluan kiittää tietysti tyttökaveria.

Jylhä kertoo oman harjoittelunsa pysyneen vuosien ajan samanlaisena, mutta tämä vuonna ruokavalio on kokenut mullistuksen.

- Suurin muutos lienee kokonaisvaltainen ajattelu ja uusi ruokavalio. Ruokavalio koki täysremontin. Syön kuusi kertaa päivässä täsmälleen saman aterian tai siis ravitsemuksellisesti täsmälleen samoilla ravintoaineilla ladatun. Mustilla (Sami Jauhojärvi) on täsmälleen sama homma. Grammapuntarin kanssa katsotaan ruoat. Ilmeisesti siitä on ollut apua, Jylhä iloitsee.

Aamun karsinnoista erävaiheeseen tiensä selvittivät myös Anssi Pentsinen sekä Ville Nousiainen.

Nousiainen lunasti viimeisen eräpaikan yhden sadasosan turvin.

- Se sadasosa aika-ajossa oli ihan riittävä jatkoon, Nousiainen naurahtaa.

Nousiaisen sunnuntai jäi kahteen starttiin, mies hiihti samassa alkuerässä Jylhän kanssa, mutta jäi erän viimeiseksi.

- Ei ollut minkäänlaista lyöntiä erässä. Olin aivan hapoilla, ei jaksanut latoa, ei löytynyt kirivaihetta, eikä pystynyt vaihtamaan rytmiä ja tällä radalla sitä olisi tarvittu. Tulin tiistaina korkealle ja pari päivää on kroppa jo toiminut normaalisti, joten ei ole siitä kiinni. En vaan pystynyt parempaan tänään.

Pentsinen sijoittui 27:nneksi.

Matias Strandvallin ja Juho Mikkosen hiihdot jäivät sunnuntaina aika-ajovaiheeseen. Strandvall oli karsintojen 35:nneksi nopein ja Mikkonen 50:nneksi nopein liki sadasta ladulle lähteneestä.

Riikka Sarasoja-Lilja oli Davosin vapaan sprintin paras suomalainen

Terävästi päivän aika-ajon viidenneksi nopeimmalla ajalla aloittanut Sarasoja-Lilja sijoittui kisassa 11:nneksi.

Kolme suomalaisnaista Davosin vapaan sprintin erävaiheeseen. Riikka Sarasoja-Lilja aloitti päivän vahvasti hiihtämällä karsinnan viidenneksi nopeimman ajan. Kokonaiskisassa nainen eteni välieriin ja sijoittui yhdenneksitoista.

- Oli hyvä päivä. Vähän minä tässä viimeisessä erässä nukahdin. Toiselle kierrokselle lähtiessä tuli nykäisy, enkä ollut hereillä. Mutta todella paljon olen nyt petrannut syksystä. Uninen lihaksisto on lähtenyt heräämään ja henkisesti on nyt paljon helpompi lähteä joulun viettoon.

Kolme kovaa starttia saanut Sarasoja-Lilja pääsi välierässä tiukkaan kyytiin, kun samassa erässä hiihtivät Yhdysvaltojen Kikkan Randall ja Norjan Marit Björgen. Kaksikon kova vauhti veti finaaliin myös molemmat ajan perusteella jatkoon päässeet.

- Oli kiva huomata, ettei se vauhti mikään mahdoton ollut. Jos olisin ollut paremmin hereillä ja päässyt paremmissa asemissa viimeiseen nousuun, olisi kaikki ollut mahdollista. Hyvänä päivän ja taktisesti onnistuneella hiihdolla on kaikki voitettavissa.

Eilen hiukan velttoa oloaan ihmetellyt Anne Kyllönen sijoittui 20:nneksi.

- Tänään oli kyllä terävämpää hiihtoa, mutta kämmäsin itse. En ole päässyt tällaisiin olosuhteisiin testaamaan ja itse valitsin väärät sukset. Näistä kuitenkin oppii ja nyt sain kokeiltua suksia, ja vertamaan omaa menoani muihin. Onneksi se vatsatauti ei iskenyt. Tänään oli energistä menoa.

Suomen naiset ovat vitsailleet tuuristaan päätyä aina samaan erään. Nyt erävaiheeseen edennyt kolmikko olivat jokainen eri erässä.

- Juu juu, mehän ihan selkeästi taktikoitiin tämä. Kato on siitäkin opittu, ettei aina ängetä samaan erään, Kyllönen nauroi.

Kerttu Niskanen oli oman eränsä toiseksi viimeinen sijoittuen 24:nneksi sprinttikisassa.

- Olen tyytyväinen jatkoon pääsystä, vaikka hilkulle meni. En vaan saanut ladattua kaikkea erähiihtoon. Siinä tuli muutama taktinen kömmähdys, kun yritin parannella asemia, niin tulin kiilatuksi mutkaan ja siinä menetin vauhtia. Ei saa olla tuollaiseen sijoitukseen tyytyväinen, vaikka tämä ei minulle vahva laji olekaan. Kyllä pitäisi olla parempi kuin erän viimeinen tai toiseksi viimeinen.

Mona-Liisa Malvalehto jäi jatkopaikasta 24 sadasosaa sijoittuen karsinnan 33:nneksi.

- Parhaani tein tänäänkin, enkä tämän parempaan pystynyt. Parempaa hiihto oli kuitenkin kuin Rukalla, mutta tänään oli naisissa aivan sairaan tiukkaa. Tekemisestä puuttuu räväkkyys ja sitä olisi tänään tarvittu. Olo on ollut palautuneempi ja hengitys on normalisoitunut. Ei auta muuta kuin mennä eteenpäin ja uskoa, että se työ, mitä on tehty alkaa näkyä kisoissakin. Uskon, että jossakin vaiheessa vielä irtoaa, Malvalehto lupaa.

Niin ikään Krista Lähteenmäki karsiutui erävaiheesta ollen aika-ajon 38:nneksi nopein.

Maailmancup:
Sprintti (v):

Miehet, finaali: 1) Anders Glöersen Norja, 2) Martti Jylhä Suomi, 3) Sergei Ustjugov Venäjä, 4) Aleksei Petuhov Venäjä, 5) Finn Haagen Krogh Norja, 6) Federico Pellegrino Italia.

Puolivälierissä karsiutuneet suomalaiset: 27) Anssi Pentsinen, 30) Ville Nousiainen.

Aika-ajon parhaat: 1) Jylhä 2.32,19, 2) Petuhov jäljessä –0,84, 3) Simon Persson Ruotsi –1,00, 4) Pellegrino –1,14, 5) Ustjugov –1,79, 6) Anton Gafarov Venäjä –1,98, ...muut suomalaiset: 15) Pentsinen –3,98, 30) Nousiainen –5,97, 35) Matias Strandvall –6,48, 50) Juho Mikkonen –7,74.

Naiset, finaali: 1) Marit Björgen Norja, 2) Kikkan Randall USA, 3) Denise Herrmann Saksa, 4) Hanna Erikson Ruotsi, 5) Vesna Fabjan Slovenia, 6) Stina Nilsson Ruotsi.

Välierissä karsiutunut suomalainen: 11) Riikka Sarasoja-Lilja. Puolivälierissä karsiutuneet suomalaiset: 20) Anne Kyllönen, 24) Kerttu Niskanen.

Aika-ajon parhaat: 1) Herrmann 2.59,24, 2) Ingvild Flugstad Östberg Norja –0,29, 3) Astrid Uhrenholdt Jacobsen Norja –0,39, 4) Björgen –0,52, 5) Sarasoja-Lilja –0,55, 6) Jessica Diggins USA –0,60, ...muut suomalaiset: 19) Kyllönen –2,55, 28) Niskanen –3,45, 33) Mona-Liisa Malvalehto –4,05, 38) Krista Lähteenmäki –4,38.

Maailmancupin kokonaistilanteet 7/28 kilpailun jälkeen:

Miehet: 1) Martin Johnsrud Sundby Norja 351, 2) Maurice Manificat Ranska 260, 3) Aleksandr Legkov Venäjä 252, 4) Chris Andre Jespersen Norja 230, 5) Maksim Vilegzhanin Venäjä 230, 6) Ustjugov 216, ...suomalaiset: 17) Jylhä 100, 18) Matti Heikkinen 97, 44) Sami Jauhojärvi 32, 46) Pentsinen 28, 52) Lari Lehtonen 22, 75) Ari Luusua 10, 77) Strandvall 9, 103) Nousiainen 1.

Naiset: 1) Björgen 569, 2) Charlotte Kalla Ruotsi 401, 3) Therese Johaug Norja 350, 4) Justyna Kowalczyk Puola 344, 5) Randall 292, 6) Jacobsen 236, ...suomalaiset: 10) Lähteenmäki 162, 13) Niskanen 129, 18) Kyllönen 99, 29) Aino-Kaisa Saarinen 49, 34) Riitta-Liisa Roponen 36, 40) Sarasoja-Lilja 24, 46) Malvalehto 16.
Seuraavat kilpailut: 21. 12. Asiago, sprintti (p), 22. 12. Asiago, pariviesti.

 

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit