KU Swix Pro 550x90px

Suomalaisten suksi tökki Falunissa – huoltopäällikkö otti syyn kontolleen: "Laitoimme huonot tuotteet huonoon sukseen, ja tulos oli sen mukainen"

Iivo Niskasen ja muiden suomalaisten suksi ei tänään kehuttavasti luistanut. Kuva: NordicFocus

Iivo Niskasen ja muiden suomalaisten suksi ei tänään kehuttavasti luistanut. Kuva: NordicFocus

Maastohiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Martin Norrgård tunnusti reippaasti, että suomalaisten kalusto petti Falunin hiihtokisojen vapaan hiihtotavan avauksessa. Suomalaishiihtäjät jäivät vaille mahdollisuuksia, kun suksista puuttui luisto.

Miehet tippuivat maailmancupin pistesijoilta, kun Iivo Niskanen putosi parhaana suomalaisena sijalle 33. Naisten kilpailussa Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski ja Riitta-Liisa Roponen saivat jämäpisteitä, kun huolto ennätti tehdä suksiin hätäkorjauksia miesten kilpailun jälkeen.

–  Kalusto ei toiminut tänään. Olimme huollossa täysin kartan ulkopuolella, Norrgård tiivisti tilanteen STT:n puhelinhaastattelussa.

–  Teimme virheitä hionnasta suksien viimeistelyyn. Laitoimme huonot tuotteet huonoon sukseen, ja tulos oli sen mukainen.

Tilanne paljastui suomalaisille miesten 15 kilometrin kilpailun ensimmäisillä väliaikapaikoilla.

–  Haasteet olivat ennalta osin tiedossa, mutta Falunin kylmä, aggressiivinen lumi teki silti nyt temppunsa. Teimme virheitä voitelussa. Meidän tuotteet eivät nyt toimineet, Norrgård jatkoi.

–  Tämä ei tullut ihan yllätyksenä. Falunissa on aina karkearakeinen tykkilumi, ja nyt se oli noussut pintaan. Se johtuu täällä käytettävästä tykkisysteemistä.

Päävalmentaja oli niukkasanainen

Mieshiihtäjät ja päävalmentaja Teemu Pasanen varoivat kritisoimasta huoltoa. Hiihtoliiton äänitiedotteiden lausuntoja piti lukea rivien välistä.

–  Tänään oli vähän vaikea päivä. Ei onnistuttu, ja tulokset jäivät heikoiksi. Nyt pitää nopeasti analysoida syyt, Pasanen muotoili lopputuloksen.

Iivo Niskasen vihjaisi huollon epäonnistumiseen termeillä "kaiken kaikkiaan" ja "kaikin puolin".

–  Syitä epäonnistumiselle perattiin heti kisan jälkeen. Koitetaan lähteä rakentamaan nyt uutta parempaa huomisesta. Kaiken kaikkiaan toivotaan, että huomenna onnistutaan kaikin puolin ja pystytään taistelemaan vähän paremmista sijoista, Niskanen taiteili viestinsä.

Norrgård ennusti jo kauden alla, että myös huoltotiimille tulee kauden mittaan sekä onnistumisia että töppäyksiä. Falunin mahalaskusta hän olisi sietänyt myös julkisen arvostelun.

–  Urheilijat olisivat tänään saaneet sanoa asian suoraan. Miesten kilpailu meni pilalle, Norrgård naurahti kuultuaan urheilijoiden varovaisista sanoista.

Huoltoryhmän ilta venyi pitkäksi

Huoltoryhmä laittoi miesten kilpailun jälkeen hihat heilumaan. Korjausliike auttoi hieman.

–  Saimme joillekin edes jotenkuten toimivia suksipareja, muttei yhtään tykkiparia. Ratkaisut olivat aika nopeita ja niillä pyrittiin välttämään täydellistä katastrofia, Norrgård kertoi.

Tilanne koetteli äärimmäisellä tavalla huoltoryhmän reagointi- ja yhteistyökykyä.

– Jos nyt haluaa väkisin nähdä myös valoa tunnelin päässä, voi todeta, että teimme nopeasti aika dramaattisia ratkaisuja. Kykenimme reagoimaan, Norrgård kertoi.

Ja työt jatkuivat iltamyöhään.

– Teimme naisten kilpailun jälkeen varmistustestin. Se vahvisti, että miesten kilpailu meni huollolta aivan pieleen, Norrgård paljasti.

–  Nyt on vielä kova työ edessä, mutta uskon, että pystymme huomenna parempaan.

STT-Pasi Rein

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit