swix rullahiihto550 90

Suomen ampumahiihdon maajoukkue leireilee Italiassa

Kestävyysurheilu haastatteli Suomen ampumahiihdon maajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähköstä, jonka luotsaama tiimi on parhaillaan kauden ensimmäisellä leirillään Italian Martellissa, joka sijaitsee 45 km länteen Bolzanosta. Tässä on muutama ote pitkästä artikkelista, jonka voit lukea kokonaisuudessaan Plus-palvelun puolella.

- Korkealla harjoittelu on yhä hieman peikko suomalaisille. Tarvitaan itseluottamusta ja täytyy uskaltaa ajatella ns. boksin ulkopuolelle. Täytyy olla itselleen kriittinen ja varmistaa, että harjoittelu korkealla tuottaa tulosta. Harjoittelun toimivuus ratkaisee enemmän kuin se asutaanko ylhäällä vai alhaalla. Urheilijan on oltava valmis ja kykenevä vuoristoharjoitteluun, Jonne toteaa määrätietoiseen sävyyn.

Päävalmentaja uskoo selkeään rytmitykseen ja jokaisella treenillä täytyy olla päämäärä.

- Meillä on kolme treeniä ja yksi kevyt päivä. Harjoittelu ja sen toimivuus ovat tärkeintä, ei se mikä on lopullinen korkeus, jossa treenataan. Urheilijan itse on oltava valmis korkeanpaikan harjoitteluun.

Jonnen mukaan maajoukkueen urheilijoille tulee fyysistä vuosiharjoittelua 800-850 tuntia ja kun ammuntaharjoitukset lasketaan päälle, kokonaismäärä nousee 1000-1200 tuntiin. Myös ennen fyysisiä treenejä urheilija tekee ammunnan kuivaharjoittelua.

- Töitä on tehtävä jatkossakin, vaikka top-kasitaso on saavutettu eli meillä on hyvää ainesta. Meiltä puuttuvat nyt yksittäiset huippusuoritukset, jotka tietysti lisäisivät potkua kokonaistekemiselle.

Pitkässä artikkelissa Jonne kertoo lisää harjoittelusta, Suomen ampumahiihdon kulttuurista ja tilanteesta tällä hetkellä, omista kokemuksistaan Amerikassa ja siitä, miten lajia pitäisi kehittää ja milloin Suomi saa seuraavan arvokisamitalistinsa ampumahiihdossa.

Teksti Teemu Virtanen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit