swix rullahiihto550 90

Suomen naiset osoittivat joukkovoimaa

Riitta-Liisa Roponen jatkoi hyviä esityksiä Tour de Skillä. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Riitta-Liisa Roponen jatkoi hyviä esityksiä Tour de Skillä. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Saksalaisessa Oberhofissa ehti ilta hämärtää ennen kuin suomalaisnaisten kaksi autokuntaa pääsivät lähtemään kohti maastohiihdon Tour de Ski -kiertueen kolmatta etappia Sveitsiä. Joukkueen tunnelmista pimeys pysyi loitolla erinomaisen takaa-ajokisan ansiosta.

Joukkueen ykköstykki oli Anne Kyllönen. Hän kruunasi vahvan joulukuunsa takaa-ajon kolmossijalla ja jatkaa kiertuetta samalla sijalla.

Seitsemän naisen joukkueesta kuusi on 13:n parhaan joukossa hyvissä asemissa. Laura Ahervokin onnistui sunnuntaina paremmin kuin prologissa, mutta harmitteli jääneensä niukasti maailmancupin pisteiltä 31. sijalle.

–Olen koko alkukauden sanonut, että olemme kovassa kunnossa kaikki. Tässä se nyt näkyy, Krista Lähteenmäki tiivisti.

Kiire maalin jälkeenkin

Kyllönen piti perinteisen hiihtotavan takaa-ajossa loistovauhtia ja nousi 18. sijalta kolmanneksi. Kiirettä 25-vuotiaalla piti myös kisan jälkeen. Parissa tunnissa maaliin tulon jälkeen oli määrä olla autossa: dopingtestin hoitaneena, verrytelleenä, suihkussa käyneenä ja aikaisen illallisen syöneenä.

Kyllönen halusi tehdä suksilla vähintään puolen tunnin verryttelyn ennen 600 kilometrin autossa istumista.

–Kroppaan ei saisi jäädä (maito)happoja, Kyllönen kuvasi loppuverryttelyn tärkeyttä.

Kyllösen mukaan Oberhofissa onnistumisen avain oli se, että hän jaksoi hiihtää kaikki kolme 3 kilometrin kierrosta tasaisesti.

–Loppukirikin lähti vielä hyvin. Johaugin selkä oli lähellä, mutta häneen verrattuna kiri jäi vielä hiukan vajaaksi, Kyllönen kertasi.

Theresen Johaug oli toinen kova nousija ja kipusi 13. sijalta toiseksi. Kiertueen johtoon nousi odotetusti Puolan Justyna Kowalczyk. Kyllönen on hänestä 55 sekunnin päässä.

Pito loppui kesken

Kerttu Niskanen petrasi 22. sijalta seitsemänneksi, mutta harmitteli suksien pidon ajoittaista katoamista. Se vei terän vielä mainiommalta hiihdolta.

–En ihan saanut sitä, mitä halusin, Niskanen jutteli pettyneenä.

Suksien pito-ongelmaa oli myös Lähteenmäellä, joka jatkaa kiertuetta kymmenentenä. Kuortanelainen taitaa kuitenkin vertyä kisa kisalta.

–Loppuveto oli hyvän tuntuista, jaksoi puristaa, Lähteenmäki sanoi.

Saarinen päätti jatkaa

Aino-Kaisa Saariselle kahdeksas sija ja hiihdon tuntuminen melko hyvältä ratkaisi kiertueen jatkumisen. Hollolalainen kisaa ainakin tiistaina Sveitsissä hiihdettävän sprintin ja päättää sen jälkeen, matkustaako Italiaan.

Hänen hiihdostaan puuttui sunnuntainakin rentous silloin, kun oikeasti lähdettiin hiihtämään kovaa. Siksi hän ei vielä uskaltanut sanoa kiertävänsä koko Touria.

–Nämä ovat tärkeitä päätöksiä, minkäänlaisiin virheisiin ei ole varaa, Saarinen muistutti. Helmikuiset MM-kisat ovat hänen kauden päätavoitteensa eikä niitä voi riskeerata ajamalla kehoaan jumiin.

Riitta-Liisa Roponen hiihti itselleen heikommalla hiihtotavalla mainion kisan.

–Tästä jäi hyvä fiilis, mutta ei passaa jäädä siihen tuudittautumaan, yhdeksäntenä oleva Roponen sanoi.

Riikka Sarasoja-Lilja sai ladulla itsestään kunnolla irti, mistä kertoi se, että lopussa voimat alkoivat huveta.

–Meno oli lopussa horjuvaa, kun jalat olivat hapoilla, 13. sijalla jatkava Sarasoja-Lilja sanoi ja kuvasi tunnelmia mielettömän hyviksi, kun joukkueella kulkee kovaa.

Lehtonen jäi ainoaksi suomalaismieheksi Tourille

Lari Lehtosella on miesten autossa hyvin tilaa ojennella jalkojaan, sillä hän on sunnuntain jälkeen ainoa suomalaismies, joka jatkaa Tour de Ski -kiertuetta.

–Ajelemme valmentaja Jussi Piiraisen kanssa kahdestaan Sveitsiin yhdeksän hengen autossa. Siinä voi vetää vaikka kyljelleen penkille, Lehtonen sanoi.

Lehtonen on kiertueella 42. sijalla 2.51:n päässä kärjestä. Hän kuvasi sunnuntain takaa-ajohiihtoaan pehmeäksi, ja alkuvauhti kostautui.

–Yritän pitää Suomen lippua korkealla ja hiihtää Tour loppuun.

Lehtonen jäi kiertueelle yksin, koska Matti Heikkinen päätti etukäteen jättää Tourin kesken kahden kilpailun jälkeen. Iivo Niskanen sairastui Oberhofissa ja suuntasi Sveitsin sijasta kohti kotia.

Miesten neljän hengen joukkue kutistui jo ennen kiertueen alkua, koska joukkueeseen valittu Sami Jauhojärvi vetäytyi isänsä kuoltua. Kokenut Tour-hiihtäjä Ville Nousiainen sen sijaan potee selkävaivaa ja keskittyy kuntoutumaan.

STT–KAIJA YLINIEMI

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit