swix rullahiihto550 90

Suomen naiset voittivat sprinttiviestin Sotshissa

Anne Kyllönen ratkaisi viestivoiton Suomelle upealla ankkuriosuudellaan. Kuva: Roycroft/NordicFocus

Anne Kyllönen ratkaisi viestivoiton Suomelle upealla ankkuriosuudellaan. Kuva: Roycroft/NordicFocus

Suomen vahva sprintterikaksikko Mona-Liisa Malvalehto-Anne Kyllönen nappasi maailmancupin sprinttiviestivoiton Sotshissa. Suomen ankkuri Kyllönen ratkaisi voiton upealla viimeisen osuuden hiihdollaan.

Toiseksi kilpailussa tuli Venäjän kakkosjoukkue ennen yllättäjä Kanadaa. Norjan naiset jätettiin tällä kertaa neljänneksi. Kyllönen oli ankkuriosuudella ylivoimainen, sillä Venäjä jäi peräti 5,5 sekuntia.

Naisten kisa käytiin 1,25 kilometrin radalla, jossa olosuhteet vaihtelivat rajusti. Suomalaiskaksikon, Mona-Liisa Malvalehto – Anne Kyllönen, taktiikkana oli pysytellä mahdollisimman kärjessä kolareiden välttämiseksi, mutta kuitenkin rennolla hiihdolla.

– Lähdin hiihtämään omaa rentoa hiihtoa. Otin heti alkuun oman paikan kärjessä. Keli oli todella haastava, mutta meidän huolto onnistui kyllä tänään loistavasti, Malvalehto kommentoi.

– Mulla oli kyllä aamulla jo sellainen aavistus, että tänään menee hyvin. Mutta ihan en uskaltanut siihen luottaa, kun ollaan täällä korkealla ja se ei aina ole mulle helppoa.

Anne Kyllönen kertoi lauantain 15 kilometrin yhdistelmäkisan hiukan painaneen kisassa.

– Tosi hyvä päivä tänään, vaikka olin kyllä todella väsynyt. Finaaliin paransi, mutta alkuerissä väsymys tuntui vielä enemmän, Kyllönen paljastaa voittohiihtonsa jälkeen.

– Jaksoin kuitenkin tsempata, kun oli parisprintistä kysymys ja finaalissa sain ihan hyvän hiihdon tehtyä, Kyllönen kertoo.

Kisassa nähtiinkin useita kaatumisia alamäessä.

– Latupohja oli paikoitellen mulju ja mutkat yllättävän kapeita. Siihen 180-asteiseen mutkaankin tullaan melko kovalla vauhdilla, Malvalehto kertoo.

Päävalmentaja Magnar Dalen ilahtui naisten voitosta Sotshin haastavissa olosuhteissa.

– Fantastinen kisa. Mona-Liisa on onnistunut aiemmin matalalla, mutta nyt hän on löytänyt avaimen myös menestykseen korkealla. Oli haastavaa.  Annelle laitoimme uudet sukset viimeiselle osuudelle ja ne toimivat hyvin.

Miehissä Suomi lähti kahdella joukkueella. Mutta molemmat karsiutuivat jatkosta. Kaksikolla Sami Jauhojärvi – Matias Strandvall oli pito-ongelmia, jotka saatiin korjattua karsinnan aikana.

– Juuri ennen naisten starttia päästiin aurinkomäkeen hiihtämään ja suksi piti. Kisassa on kaksi nousua, joista toinen on auringossa ja toinen varjossa ja sitten olikin toisessa mäessä pitovaikeuksia, Jauhojärvi kertoi.
Huolto kuitenkin muutti voitelua osuuksien välillä.

– Porukka kyllä reagoi hyvin ja saatiin suksi pelaamaan lopussa. Siinä olisi varmaan ollut mahdollista vielä saada porukkaa vähän kiinni, mutta kyllä minulla eilinen vielä vähän painoin jaloissa, Jauhojärvi lataa.

Anssi Pentsisen ja Lasse Paakkosen kohtaloksi koitui kolarointi. Vaihtoalueella venäläishiihtäjä kääntyi suoraan Pentsisen eteen. Kaksikon sukset jäivät kiinni toisiinsa ja kallisarvoista aikaa tuhlautui itänaapurista irtautumiseen.

Miesten finaalin voitti ylivoimaisesti Venäjän ykkösjoukkueen Dmitriy Japarov - Maxim Vylegzhanin huikealla 18,4 sekunnin erolla ennen Ruotsia. Saksa oli kolmas.

Sotshi:
Maailmancupin parisprintit (p):

Naiset, 6 x 1,25 km: 1) Mona-Liisa Malvalehto/Anne Kyllönen Suomi 17.06,95, 2) Julia Ivanova/Natalia Matvejeva Venäjä II jäljessä 5,52 sekuntia, 3) Perianne Jones/Daria Gaiazova Kanada –5,58, 4) Norja I –7,20, 5) USA –9,16, 6) Venäjä III –15,70, 7) Ruotsi I –17,01, 8) Saksa II –17,49, 9) Venäjä I –23,42, 10) Sveitsi –45,05.

Miehet, 6 x 1,8 km: 1) Dmitri Japarov/Maksim Vylegzhanin Venäjä I 24.12,38, 2) Teodor Peterson/Emil Jönsson Ruotsi I –18,44, 3) Axel Teichmann/Tobias Angerer Saksa I –20,53, 4) Venäjä II –28,08, 5) Norja I –29,13, 6) Kazakstan I –29,74, 7) USA –43,85, 8) Italia II –47,94, 9) Italia I –1.14,17, 10) Venäjä III –1.24,10.

Suomalaisparit karsiutuivat finaalista. Matias Strandvall–Sami Jauhojärvi ja Anssi Pentsinen–Lasse Paakkonen sijoittuivat välierissään 12. sijalle.

Seuraavat maailmancup-kilpailut: 16.–17. 2. Davos, Sveitsi.

>> Naisten tulokset

>> Miesten tulokset

- Maastohiihdon tiedotus

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit