swix rullahiihto550 90

Suomi saa nimetä olympialaisiin vain kuusi mieshiihtäjää – miesten olympiaviesti typistyy 11 maan kamppailuksi

Miesten viestitunnelmaa edellisissä olympialaisissa. Kuva: NordicFocus

Miesten viestitunnelmaa edellisissä olympialaisissa. Kuva: NordicFocus

Kansainvälinen hiihtoliitto julkaisi perjantaina maakohtaiset kiintiöt ensi talven Pekingin olympialaisten maastohiihtomatkoille. Suomi saa nimetä Pekingiin seitsemän nais- ja kuusi mieshiihtäjää.

Maapaikat on jyvitetty FIS:n olympiarankin mukaan. Enimmillään maapaikkoja voi olla kahdeksan kullekin sukupuolelle. Norja, Ruotsi ja Venäjä ovat ainoat maat, joilla on täydet kahdeksan maapaikka sekä miehiin että naisiin. Täyteen kahdeksaan paikkaan maan tuli olla rankilla viiden parhaan joukossa.

Kisoissa Suomi saa nimetä kullekin matkalle neljä kilpailijaa. Kun miehet ovat ehkä naisia selvemmin erikoistuneet joko sprinttin tai distanssimatkoille, voi Suomen olla haastava saada kaikille matkoille täyttä ja optimaalista miehitystä. Lisäksi viestiä ajatellen särkymävaraa ei juuri ole.

– Kyllähän tilanne on hankala, mutta tämä oli tiedossa jo talvella. Pyysin silloin Hämäläisen Ismoa seuraaman ja selvittämään tilannetta. FIS:n maastohiihdon olympiaranking on monimutkainen ja sijoituksiin vaikutti maailmancupin ja MM-hiihtojen lisäksi myös nuorten MM-hiihtojen U20- ja U23-sarjojen menestys, kertoo olympiakomitean kestävyyslajien lajiryhmävastaava Olli-Pekka Kärkkäinen.

Kaikkiaan Pekingin maastohiihtomatkoille on jaettu 296 maapaikkaa, 148 miehille ja 148 naisille. Edustettuna tulee olemaan 58 maata, jos kaikki maat käyttävät paikkansa hyväksi.

– Ei ole ainakaan tämän perusteella maastohiihto kuolemassa, toteaa Kärkkäinen.

Mikäli jokin maapaikan saanut maa ei käyttäisi hyväksi paikkaansa, siirtyy se eteenpäin jonossa seuraavana olevalle maalla. Tällä listalla Suomi on sijalla yhdeksän, joten lisäpaikkojen toivominen ei vaikuta realistiselta.

Yksi erikoisuus on se, että vain 11 maata saa nimetä vähintään neljä mieshiihtäjää kisoihin. Miesten viestissä nähdään näin ollen maksimissaan 11 joukkuetta. Mahdollisten sairastapausten sattuessa määrä olisi vieläkin pienempi. Pyeonchangin olympiaviestissä oli mukana 14 miesten joukkuetta.

Naisten viestiä ajatellen peräti 20 maata saa nimetä kisoihin vähintään neljä urheilijaa.

Ampumahiihdon järjestelmä on erilainen ja maapaikat ovat selvillä vasta vuoden vaihteen jälkeen.

Maapaikat Pekingiin FIS:n sivuilla
FIS:n olympiaranki

-Petri Ikävalko

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit