swix rullahiihto550 90

Therese Johaug häikäisi

Johaug050311Therese Johaug hiihti ylivoimaiseen voittoon naisten 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa.

Johaug050311Maailmanmestari Therese Johaug. Kuva: Hevoskuuri.fiTherese Johaug hiihti ylivoimaiseen voittoon naisten 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa. Johaug ratkaisi kisan ennen kaikkea ylämäissä, joissa kevytrakenteinen ja loistavan hapenottokyvyn omaava norjalaisen meno oli myrkkyä muille.

Marit Björgen varmisti Norjan kaksoisvoiton ja Justina Kowalczyk nappasi pronssia. Suomen naisten kilpailu ei mennyt ihan putkeen, sillä parhaana suomalaisena maaliin tuli kaikki kisamatka urakoinut Krista Lähteenmäki ollen 11., melkein neljä minuuttia Johaugille hävinneenä. Suksiensa kanssa jälleen kerran tuskaillut Riitt-Liisa Roponen oli viidestoista, Aino-Kaisa Saarinen 23., ja Riikka Sarasoja 33.

Naisten 30 km:n kilpailu oli yksi raskaimmista kilpailuista koskaan ja kun tarkka matkakin oli vielä 31,6 kilometriä, niin ei ihme että erot kasvoivat näin suuriksi ja väsyneitä naisia saapui maaliin kaikkensa antaneena.

Johaug_pikku050311Johaug juhli villisti maailmanmestaruuttaan. Kuva: Hevoskuuri.fiKilpailu lähti käyntiin juuri niin, kuin Hevoskuuri oli arvellutkin. Viisikko Johaug, Björgen, kowalczyk, Kalla ja Steira lähtivät pitämään vauhtia ja muut olivat helisemässä. Ensin viisikosta joutui luovuttamaan Steira ja sitten puolimatkassa Kalla, Johaugin tehdessä tuolloin ensimmäisen iskunsa. Johaug iski ylämäkeen ja ero Björgeniin ja Kowalczykiin kasvoi 15.5 km:n kahdeksasta sekunnista 16.3 km:n 22 sekuntiin. Björgen pääsi vielä hiukan lähemmäksi, mutta stadionilta lähdettäessä 21,9 km:n kohdalla neljän kilometrin nousuosuudella Johaug repi eroa 40 sekuntia lisää ja mäen päällä ero oli 1.04 ja peli oli selvä! Björgenillä oli nyt parhaat sukset alla ja hän pystyi laskuosuuksilla tekemään ratkaisevan eron väsyneeseen Kowalczykiin. Näin viimeinen kymppi oli yhtä suurta norjalaisjuhlaa ja Johaug ja Björgen pääsivät nauttimaan yleisön huumasta täysin rinnoin. Viimeisen kymmenen kilometriä Johaug hiihtikin hymy kasvoillaan, eikä maitohapoilla ja väsymyksellä näyttänyt olevan mitään vaikutusta. Suuren norjalaispäivän täydensivät Steira ja Vibeke Skofterud viidennellä ja kuudennella sijallaan. Charlotte Kalla oli päivän neljäs ja myönsi ettei hänellä ollut tänään mitään mahdollisuuksia mitalistien vauhtiin.

Krista050311Krista taisteli jälleen upeasti. Kuva: Hevoskuuri.fiSuomalaisnaisilla sen sijaan oli tänään vaikea päivä, eikä myöskään voitelu tällä kertaa onnistunut ihan nappiin. Krista Lähteenmäki näytti jälleen kuinka vahva taistelutahto hänellä on ja kaikkensa antaneena hän saapui maaliin 11:sta, vielä aivan lopussa Saksan Katrin Zellerin ohittaneena. Maalissa Krista makasikin useita minuutteja päävalmentaja Dalenin hoivattavana ennen kuin pääsi taas pystyyn. Kristan hienoa taistelua korostaa vielä se, että hän kärsi puolet matkasta krampeista eikä oikein tuntenut vasenta jalkaa laisinkaan. Silti muiden hiipuessa, hän ohitti loppumatkasta monta kanssakilpailijaa, mm. Roposen ja Saarisen. Upeat kisat hiihtänyt Krista antoi itselleen kokonaisarvosanan 9, eli hän jätti vielä hiukan parannettavaa tuleviinkin kisoihin.

Riitta-Liisa Roponen oli maalissa vähän sanaton, kun tällekään päivälle ei kunnon suksia löytynyt ja mitään ei ollut tehtävissä, kun edes peesissä ei pysynyt laskussa muiden perässä. Sama ongelma oli Aino-Kaisalla ensimmäisellä lenkillä ja hän joutui vaihtamaan suksia heti viiden kilometrin jälkeen. Samalla taistelutahto katosi, kun hän tajusi ettei edes kymmenen joukkoon ollut mahdollisuuksia. Onneksi yleisöä oli kuitenkin niin paljon kannustamassa, joten keskeyttää ei voinut, ja eihän Aikku ole ikinä sitä tehnytkään. Maalissa Aino-Kaisa antoi myös tunteilleen vallan, se verran vaikea kausi tämä kulunut kausi on hänelle ollut. Myöskään Riikka Sarasoja ei ollut tyytyväinen suoritukseensa ja harmitteli taktisia virheitään suksien kanssa. Hänellekin oli tullut väärä valinta alkuun ja hän joutui vaihtamaan Aikun tavoin suksia heti viiden kilometrin jälkeen ja ainoana tavoitteena sen jälkeen oli vain päästä maaliin.

Norjalaisilla onnistui tänään jälleen kaikki. Sukset toimivat loistavasti ja sekä Johaug että Björgen hiihtivät kisan kolmella suksiparilla. Ensin lähdettiin toiseksi parhailla liikkeelle, välissä vedettiin kolmannella parilla ja loppuratkaisuihin otettiin parhaat sukset alle. Kisan jälkeen Norjan naisten päävalmentaja kehui fiksuja tyttöjään ja kertoi, kuinka he yrittävät tehdä asiat aina vaan paremmin ja paremmin joka asiassa, ottaen konkreettisena esimerkkinä leirien ruokailupuolen. Näissä kisoissa Norja ei ole jäänyt juhlimaan saavutettuja voittoja, vaan mennyt kisa kerrallaan tarkan suunnitelman mukaan. Ja vasta tänään illalla on naisilla juhlan paikka. Luvassa on mm. Catwalkia ja muuta kivaa.

Tässä vielä koottuja kommentteja päivän juhlituilta sankareilta Therese Johaugilta ja Marit Björgeniltä:

Therese Johaug: Tämä on elämäni paras päivä tähän mennessä. Tästä minä olen unelmoinut jo pitkään. Tiesin, että tämä olisi se minun matkani, jossa minulla olisi suurimmat mahdollisuudet voittaa henkilökohtainen kultamitali. Toista kertaa kun noustiin Styggdalenille, sain eron tehtyä Maritiin ja Justynaan, ja ajattelin että tämä olisi nyt minun kisani. Tiesin, että juuri näissä nousuissa olisi minun saumani tänään. Kaiken lisäksi minulla oli tänään huippusukset, ja taktiikka oli sama kuin Maritilla, parhaat sukset säästettiin viimeiseksi. Tein myös tosi paljon töitä tasaisilla pätkillä ja tänään tekniikkakin toimi niin tulos on tässä. Illalla on luvassa kunnon juhlat tyttöjen kanssa, nyt vain nautin tästä päivästä. Kuninkaan luona oli mukavaa, juteltiin päivän kisasta ja tunnelmasta. Viimeistä kertaa kun olin Frognerseterissä, tuli aivan uskomaton tunne, vähän sellainen "musta" hetki, etten tajunnut oikein mitään. 30km Holmenkollenilla on jotain ainutlaatuista hiihdossa ja tänään oli minun päiväni voittaa. Haluan kiittää myös vanhempia, jotka ovat auttaneet minua pienestä alkaen. Pikkutyttönä menin vaan mäkiä ylös koko ajan ja äiti kertoi ajatelleensa, että voi tuota Therese parkaa, kuinka kauan se oikein jaksaa.

Marit Björgen: Therese oli tosi vahva tänään. Toista kertaa kun mentiin ylös Styggdaleninlle, niin tajusin, että nyt mennään minullekin tosi kovaa vauhtia. 22–23 km:n kohdalla ylämäissä tiesin, että voitto karkasi minulta ja taistelisin hopeasta. Alamäessä olin paljon parempi kuin Justyna ja siinä sain ratkaisevan eron. Suksia täytyi vaihtaa kahdesti likaisen lumen takia ja paras pari jätettiin viimeiseksi, siihen se hopea lopullisesti ratkesi. Vuodesta 2006 saakka olen odottanut näitä kisoja, eli siitä lähtien kun kisat myönnettiin. Viime vuosi oli minulla huippuvuosi, mutta tämä vuosi on ollut vieläkin parempi. Tulen muistamaan nämä kisat lopun ikääni. Olen myös todella onnellinen Theresen puolesta. Olen nauttinut joka päivästä täällä hiihtämisestä. Tänään voitin hopeaa, enkä hävinnyt kultaa.

-Tero Viljanen, Holmenkollen

Tulokset:

1. Therese Johaug
2. Marit Björgen +44.0
3. Justina Kowalczyk +1:34.0
4. Charlotte Kalla +2:05.5.
5. Kristin Störmer Steira +2:20.8
---
11. Krista Lähteenmäki +3:57.0
---
15. Riitta-Liisa Roponen +6:07.5
---
23. Aino-Kaisa Saarinen +7:54.3
---
33. Riikka Sarsoja +9:01.0

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit