KU Swix Pro 22 550x90px

Therese Johaug jatkoi voittokulkuaan

Johaug_Kowalczyk120311Salpausselän naisten yhdistelmäkilpailussa Norjan Therese Johaug jatkoi siitä mihin jäi Oslon MM-kilpailussa, eli otti 30 kilometrin maailmanmestaruuden lisäksi myös uran ensimmäisen maailmancup voiton.

Johaug_Kowalczyk120311Johaug oli muutaman sentin edellä Kowalczykia. Kuva: Hevoskuuri.fiSalpausselän naisten yhdistelmäkilpailussa Norjan Therese Johaug jatkoi siitä mihin jäi Oslon MM-kilpailussa, eli otti 30 kilometrin maailmanmestaruuden lisäksi myös uran ensimmäisen maailmancup voiton. Tällä kertaa voitto ei kuitenkaan tullut näyttävän soolohiihdon jälkeen, vaan ankarassa taistelussa, jossa Johaug löi muutamalla sentillä loppukirissä maailmancupin kokonaiskilpailun voiton jo aiemmin varmistaneen Puolan Justyna Kowalczykin. Lieneekö numero 4 Johaugin onnennumero, sillä samalla numerolla hän varmisti myös ensimmäisen henkilökohtaisen maailmanmestaruutensa.

Myös muut kärkipään naiset olivat tuttuja nimiä. Italian Arianna Follis oli kolmas, Oslon hiihtokuningatar Norjan Marit Björgen neljäs ja Ruotsin Charlotte Kalla viides.

Kärkinelikko piti kovaa vauhtia alusta alkaen Björgenin ja Johaugin toimiessa pääasiassa vetojuhtina. Johaug ehti myös kohahduttaa yleisöä kaatuessaan tunnetussa J-mutkassa tultaessa stadionille ensimmäistä kertaa. Johaug pääsi kuitenkin nopeasti ylös eikä kärki päässyt karkaamaan.

Vapaalle siirryttäessä Johaug ja Kowalczyk pääsivät yllättävän helposti irti muista heti luisteluosuuden alkumatkalla ja tämän jälkeen he saivat tapella keskenään kilpailun voitosta. Tätä edesauttoi Björgenin kaatuminen luisteluosuudella. Arianna Follis oli pysynyt yllättävän hyvin porukan mukana perinteisellä ja paremmin luistelutyylin hallitsevana siirtyi nopeasti kilpailun kolmanneksi, jolla paikalla hän sai hiihdellä maaliin muiden hätistelemättä. Follishan oli jättänyt tarkoituksella Oslon 30 km:n kilpailun väliin keskittyäkseen maailmancupin viimeisiin kilpailuihin.

Johaugin ja Kowalczykin aloittaessa suurin osa yleisöstä oli varma, että Kowalczyk hoitaisi kirivoiton kotiin. Johaug oli kuitenkin päättänyt toisin ja esitti hänelle ennennäkemättömän kirin ja kurotti mononkärjellään muutaman sentin erolla uransa ensimmäisen maailmancupkilpailun voiton. Sen verran tiukka taistelu oli, että voittajaa haettiin pitkään maalikameran nauhasta ja maalissa vallitsi epätietoisuus kumpi voiton oli vienyt. Follis hävisi saman ajan saaneelle kärkikaksikolle 23,5 sekuntia ja Björgen 37,8 sekuntia.

Jos Oslon kisayleisö sai paljon hehkutusta osakseen, niin hieno oli tunnelma tänään myös Salpausselällä. Yleisöä oli varsin runsaasti saapunut paikalle ja hiihtäjät saivat hiihtää kunnon kannustuksen saattelemana. Suomen naiset kiittelivätkin maalissa vuolaasti kotiyleisöään. Varsinkin Hollolan Aino-Kaisa Saarinen nautti suunnattomasti kotiladuilla hiihtämisestä tuttujen kannustuksen siivittämänä.

Mennään vielä tyytyväisen kärkikolmikon kommentteihin kisan jälkeen.

Therese Johaug (NOR): - Olen tosi tyytyväinen tämän päivän hiihtoon. Kunto on tuntunut todella hyvältä viime päivät. Tosin olin pikkuisen väsynyt MM-kisojen jälkeen muutaman päivän. Meillähän oli pienet juhlat lauantaina ja sunnuntaina. Sen jälkeen pidin muutaman päivän lepoa kotona, enkä tehnyt muuta kuin nukuin. Tänään oli todella kova kilpailu, mutta olen tyytyväinen ja iloinen siitä, että sain ensimmäisen maailmancup-voittoni. Suksienvaihdon jälkeen tuntui todella hyvältä ja lopussa, kun Justyna oli keulilla ajattelin, että tänään haluan voittaa hänet. Monethan ovat olleet sitä mieltä, etten pystyisi ikinä voittamaan loppukirikamppailua, mutta tänään sen tein ja olen siitä ylpeä. Tosin maalissa oli pitkään epävarma olo, että kumpi kilpailun oli voittanut. Nyt kunto tuntuu todella hyvältä, joten odotan innolla Falunin kisoja.

Justyna Kowalczyk (POL): - Olen aina tykännyt Lahden kovista nousuista, ne sopivat minulle hyvin. Tänään jalat olivat väsyneet eivätkä toimineet kunnolla, muuten olen tyytyväinen toiseen sijaan MM-kisojen jälkeen. Perinteisen osuuden jälkeen olin todella väsynyt ja olin yllättynyt, että pääsimme Johaugin kanssa niin helposti irti muusta porukasta. Falunissa aion vain hiihtää ilman paineita ja nauttia tunnelmasta.

Arianna Follis (ITA): - Olen todella tyytyväinen kolmanteen sijaani. Tänään perinteinen sujui hyvin ja pysyin muiden tuntumassa. Jätin tarkoituksella Oslon 30 km:n kilpailun väliin keskittyäkseni maailmancupiin. Nyt olen cupissa kolmantena ja sen sijan haluan myös pitää. Odotan innolla huomista sprinttiä.

-Tero Viljanen, Salpausselkä

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit