KU Swix Pro 550x90px

Toblach-Cortina – Hiihtoelämys Unescon maailmanperintökohteessa

Toblach-Cortinan upeita vuoristomaisemia. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Toblach-Cortinan upeita vuoristomaisemia. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Kestävyysurheilu.fi esittelee yksi kerrallaan kaikki Visma Ski Classics Pro Tourin tapahtumat.

Vuodesta 1977 järjestetty Toblach-Cortina on yksi Italian vanhimmista massahiihdoista. Kisa seuraa osittain alkuperäisen Tour de Skin reittiä vastakkaiseen suuntaan Toblachista Cortinaan.

Koko reitti sijaitsee Unescon maailmaperintökohteessa (Unesco World Heritage) ja se kulkee kuuluisan Toblachin hiihtostadionin läpi ja jatkaa vanhaa rautatiepohjaa pitkin (Ferro via delle Dolomiti) ohittaen tunnetut kolme huippua (Three Peaks). Kisan korkein kohta on Cimabanche, joka sijaitsee 1534 metriä meren pinnan yläpuolella. Sen jälkeen reitti muuttuu alamäkivoittoiseksi ja 12 kilometrin lasku vie hiihtäjät maaliin, joka on aivan tarunhohtoisen Cortina d´Ampezzon keskustassa.

Cortina on suosittu talviurheilukeskus ja se tunnetaan parhaiten vuoden 1956 Olympialaisten kisaisännyydestä. Kylä tulee isännöimään kisoja uudestaan yhdessä Milanon kanssa vuonna 2026. Kylässä voi kokea kansainvälisen mutta samalla idyllisen ilmapiirin.

Toblach tunnetaan puolestaan FIS World Cupin paikkakuntana ja monet Tour de Skin osakilpailut on järjestetty kylässä, jossa on viihtyisiä kahviloita, tunnelmallisia ravintoloita ja houkuttelevia pikkukauppoja. Kisan lähtö on myös aivan kylän keskustassa.

toblach cortina2Maaliin tullaan lähes Cortina d´Ampezzon ydinkeskustaan. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Kolme vierailukohdetta Cortinassa:

1) Mount Faloria
Vuorenhuippu tarjoaa loistavat ja romanttiset näkymät auringon laskiessa. Kohteeseen pääsee köysiradalla.

2) Cortinan keskusta
Tunnelmallinen kylän keskusta, jossa on myös SS. Filippo e Giacomo-kirkko ja La Cooperative tavaratalo

3) Ice Arena (jääareena)
Stadio Olimpico del Ghiaccio rakennettiin vuoden 1956 Olympialaisiin. Alueelta löytyy myös kaksi Regole d´Ampezzo-museota.

Kolme vierailukohdetta Toblachissa:

1) Toblachin kirkko
Pusteria-laakson kaunein barokkikirkko, joka on rakennettu ensin roomalaistyyliin ja jälkeenpäin vielä goottilaisen vaikutuksen mukaisesti.

2) Gustav Mahlerin sävellysmökki
Kuuluisa säveltäjä Gustav Mahler vietti Carbonia Vecchian luonnonpuistossa sijaitsevassa mökissä kesäkuukausia säveltäen. Hän on sanonut paikasta seuraavaa: ”Täällä on ihana olla, koska täällä sielu ja keho lepäävät…”

3) Prato Piazza/Plätzwiese
Vuoristoniitty 2000 metrin korkeudessa on todellinen jalokivi luonnonhelmassa.

Kilpailujohtajan kommentti:

”Viime vuoden kisa oli todellinen menestys! Rikoimme osallistujaennätyksen ja meillä oli hiihtäjiä monista eri maista. Tämä motivoi meitä järjestämään entistä paremman kisan tulevana talvena. Toblach-Cortina on erityinen tapahtuma, koska kisareitti kulkee vanhan rautatien pohjaa ja vie hiihtäjät valaistujen tunnelien läpi kohti maalia, sykkivän Cortina d´Ampezzon keskustaan.”

 Teksti: Teemu Virtanen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit