swix rullahiihto550 90

Toiveammattina hiihtäjä

Anne Kyllösen ammatinvalinta osui kohdalleen. Kuva: Hevoskuuri.fi

Anne Kyllösen ammatinvalinta osui kohdalleen. Kuva: Hevoskuuri.fi

Hiihtäminen on viimeistään tällä kaudella kirkastunut Anne Kyllöselle oikeaksi ammatinvalinnaksi. Uran ensimmäiset palkintosijat ovat nostaneet hänet maailmancupissa viidenneksi ja kausi on edennyt tasaisesti, ilman suuria tasonvaihteluja.

– Viime vuosi oli jo hyvä pohja tälle kaudelle. Silloinkin hiihdin tasaisesti, ja olen pyrkinyt pitämään saman tälle kaudelle, Kyllönen kertasi Jämillä.

Menestys ruokkii itseään, ja Kyllönen nauttii ammattimaisesta urheilemisesta ja kilpailemisesta.

– On ollut mukava lähteä aina uusiin kisoihin, Kyllönen luonnehti.

Sunnuntaina Kyllönen, 25, oli Jämillä paria potkua edellä kotimaisia kilpakumppaneita. Uran neljäs Suomen mestaruus heltisi runsaan 11 sekunnin erolla muihin mitalisteihin, Aino-Kaisa Saariseen ja Kerttu Niskaseen. Viiden kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa etumatka oli tuntuva.  

Vuodet karistivat arkuuden

Kyllönen nousi kolme kautta sitten B-maajoukkueeseen ja on ollut A-maajoukkueryhmässä kaksi kautta.

– Ennen olin arka enkä ollut varma, haluanko tehdä tätä ammatikseni. Sitten vaan päätin, että kokeilen ja teen kaiken viimeisen päälle, Kyllönen kuvasi oikeaksi osoittanutta päätöstään panostaa hiihtoon.

Hän ammentaa harjoittelun oppinsa maajoukkueen valmentajilta. Monista muista maajoukkueen hiihtäjistä poiketen hänellä ei ole henkilökohtaista valmentajaa.

Täysipainoisen harjoittelun kirittäjinä ovat tasaiset maajoukkuekaverit, joista on voinut ottaa oppia ja joiden vastuksesta saa tehoa harjoitteluun.

Runsaan kolmen viikon kuluttua alkavissa MM-kisoissa Kyllönen kuuluu ennalta Suomen kärkikaartiin. Hän toivoo pääsevänsä henkilökohtaiselle MM-ladulle etenkin sprintissä, 30 kilometrillä ja yhdistelmäkisassa.

– Henkilökohtaisista kisoista vapaan kymppi kiinnostaa minua tällä hetkellä vähiten, Kyllönen linjasi.

Molemmat joukkuekisat eli viestin ja parisprintin hän hiihtäisi mielellään, mutta ei itse pääse päättämään valinnoista.  

Puolitoista kuukautta reissussa

Jämillä Kyllösen ammattimaisuudesta kieli tarkkuus, jolla hän mietti matkustamisensa SM-kisojen liepeillä.

Helsinki-Vantaan lentokentältä on pitkä matka kotiin Kajaaniin, joten Kyllönen tuli viime maanantaina La Clusaz'n maailmancupista suoraan Jämijärvelle ja jatkaa sieltä keskiviikkona kohti seuraavaa cup-etappia Sotshia.

Mökkimajoitus takaa oman rauhan, ja äidin tulo ruuanlaittajaksi varmisti sen, ettei huippu-urheilijan ole tarvinnut kuluttaa energiaa arkeen.

– Lepo ja perusharjoittelu ovat tärkeintä. Ennen Val di Fiemmen MM-kisoja olennaisinta on se, että pysyy terveenä.

Kotikonnuillaan Kainuussa Kyllönen nähtäneen seuraavan kerran vasta maaliskuun alussa MM-hiihtojen jälkeen. Vajaat pari viikkoa sitten La Clusaz'n maailmancupista alkaneelle reissulle kertyy mittaa puolitoista kuukautta.

Sotshin lisäksi hänen ohjelmassaan ovat ennen MM-kisoja vielä lyhyt piipahdus Helsingissä ennen Italian Seiser Almissa järjestettävää korkean paikan leiriä ja MM-kisojen kenraaliharjoituksena toimivaa Davosin maailmancupia.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit