KU Swix Pro 22 550x90px

Tour de Ski loi toivoa Sotshin olympialaduille

Aino-Kaisa Saarinen hiihti Anne Kyllösen parina sprinttiviestissä. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Aino-Kaisa Saarinen hiihti Anne Kyllösen parina sprinttiviestissä. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Suomalaiset ylsivät kiertueella vahvaan kokonaispanokseen.

Vasta Sotshin olympialaisten jälkeen pystyy arvioimaan, kantaako suomalaisten hiihtokunto Tour de Skiltä helmikuun lumille ja kauden päätapahtumaan. Joka tapauksessa sunnuntaina päättynyt kiertue antoi oivia viitteitä viime kautta paremmasta arvokisamenestyksestä.

Val di Fiemmestä kotiuduttuaan hiihtäjien tärkein tavoite on pysyä terveenä ja palautua seitsemän kisaetapin ja yli 1 700 ajokilometrin aiheuttamasta rasituksesta. Siihen on yhtä monta konstia kuin hiihtäjääkin.

Useimmat jatkavat kotiin, muutama kodin kautta jo ensi viikonloppuna Nove Mestoon maailmancupin sprinttikisoihin. Poikkeuksen tekee Krista Lähteenmäki, kiertueen paras suomalainen jo neljäntenä vuonna peräkkäin.

– Menen täältä Itävaltaan Seefeldiin leirille 13. tammikuuta asti. Valmentajani Matti Haavisto on siellä yhdistetyn hiihtäjien kanssa, eikä kotona ole lunta, Tourilla taas neljänneksi hiihtänyt Lähteenmäki kertoi.

Osa huipuista pyllisti Tourille

Suomalaiset hiihtivät kiertueella paremmin kuin aikoihin. Kerttu Niskasen uran avausvoitto kruunasi onnistumiset, ja Anne Kyllönen hiihti kaksi kertaa palkintosijalle. Myös miehet petrasivat viime vuosista roimasti.

Mitaleita Tour de Skin onnistumiset eivät silti vielä lupaa Sotshista. Kiertueen tuloslistoja lukiessa on syytä muistaa, että osa maailman parhaista pyllisti Tourille.

Kansainväliselle hiihtoliitolle FIS:lle kiertueen hiihtotapapainotuksesta kiukutellut Justyna Kowalczyk kävi sunnuntaina harjoitustensa lomassa vetämässä Val di Fiemmessä loppunousun silmäätekevien Stampa-kilpailussa. Kiertueelta puuttuivat naisista myös Charlotte Kalla, Kikkan Randall, kesken kaiken sairastuneet Marit Björgen ja Kristin Steira sekä useat venäläishiihtäjät.

Miesten kiertueelta puuttui venäläisten lisäksi muun muassa Marcus Hellner, nilkkatoipilas Dario Cologna ja Johan Olsson.

Tour-joukkue pääosin Sotshiin

Sotshi-joukkueeseen on jo nimetty yhdeksän hiihtäjää, joista Touria kiersivät kaikki muut paitsi Martti Jylhä. Tour de Skin onnistumisten perusteella joukko kasvaa hyvin onnistuneilla Lari Lehtosella ja Ville Nousiaisella.

Viestin särkymävaraa päävalmentaja Magnar Dalen joutuu etsimään muista kuin maailmancup-kisoista. Iivo Niskanen hiihti Ruotsissa Skandinavia-cupissa sunnuntaina viidenneksi Eldar Rönningin voittamassa kisassa, ja voisi tulevaisuuden toivona olla hyvä valinta.

Naisten normaalimatkoille kuusi jo valittua riittää, ja keskinäistä kisaa on luvassa siitä, kuka saa hiihtää mitäkin matkaa. Sprintteri Mona-Liisa Malvalehto ei vielä ennen joulua saanut huippuiskua itsestään irti. Seuraava näyttöpaikka on Nove Mestossa.

Miessprinttereistä vain Martti Jylhä on valittu Sotshiin, ja huolta aiheuttavat Anssi Pentsisen selkävaiva Matias Strandvallin murtuneen kylkiluun jatkoksi. Ehdolle nousee Juho Mikkonen, joka oli perjantaina Skellefteån sprintissä toinen Emil Jönssonin takana.

Olympialaisiin valittavat hiihtäjät lyödään lukkoon 13. tammikuuta eli ennen kahden viikon kuluttua Vantaalla hiihdettäviä SM-kisoja. Hakunilan SM-laduilta olympiajoukkue suuntaa korkean paikan leirille Italiaan.

 

Kolme hyvää kisaa toi Lähteenmäelle taas nelossijan

Krista Lähteenmäki pitää tiukasti näpeissään Tour de Ski -kiertueen viime vuosien parhaan suomalaishiihtäjän titteliä. Ikaalislainen päätti kiertueen sunnuntaina nelossijaan, kolmannen kerran peräkkäin.

– Tältä tourilta jäi se mieleen, että minulla oli vain kolme onnistunutta kisaa, ja olin neljäs, Lähteenmäki sanoi ja iloitsi etenkin hyvästä kulusta Toblachin vapaalla 15 kilometrillä.

Päätösetapilla Lähteenmäki oli petrata kolmanneksi, muttei pystynyt loppumetreillä ohittamaan Norjan Heidi Wengiä.

– Olin väsynyt siinä vaiheessa. Olisi pitänyt tulla perässä vähän pidempään ja vaihtaa sivulle vasta aivan loppuloppukirissä. Siinä vaiheessa ajatukset eivät ihan toimineet, Lähteenmäki kertoi.

Kerttu Niskanen petrasi tuntuvasti aiemmista kiertueista, kun aiempi paras 16. sija vaihtui viidenneksi tilaksi. Rupeaman kruunasi viime keskiviikkona Sveitsistä irronnut uran avausvoitto.

– Tiedän, että olen hyvässä kunnossa, Niskanen summasi ja kaipasi kotiin huilaamaan.

Niskanen oli kärkisijoista taistelleista suomalaisista ainoa, joka pysyi pystyssä maaliviivan jälkeen.

– Olin väsynyt, mutta ei sitä näköjään osaa nurin heittäytyä, Niskanen hymyili.

Kyllösellä rankka taistelu

Anne Kyllönen lähti päätösetapille suomalaisista ensimmäisenä, mutta joutui taipumaan kahdelle joukkuekaverille ja Norjan Wengille. Viime vuoden yhdeksäs loppusija kohosi kuitenkin kolmella pykälällä kuudenneksi.

– Nousuun lähtiessäni olin jo aika puhki. Päätin, että maalissa pitää olla niin väsynyt, ettei jaksa kävellä, ja niin olinkin, Kyllönen huokaisi.

Väsymyksestä huolimatta Kyllönen mietti, olisiko järkevää lähteä ensi viikonloppuna Nove Mestoon sprintticupiin. Sinne on menossa Aino-Kaisa Saarinen, joka oli kiertueella yhdeksäs.

– Mäki ei tuntunut niin pahalle kuin ajattelin. Oli yllättävän kevyt touri, ja on hyvä fiilis, Saarinen innostui.

Vaikean alkukauden kokenut Riitta-Liisa Roponen arvioi, että 95-prosentin varmuudella hän ei enää koskaan hiihdä Alpe Cermisin loppunousua. Kahdeksan kertaa tuli sunnuntaina täyteen.

– Hiihdetään tämä kausi loppuun ja tehdään sitten suunnitelmat ensi kaudesta, kiertueella 16:nneksi hiihtänyt Roponen sanoi.

Suomen mieshiihtäjien kuntokäyrä nousussa

Ville Nousiainen 14:s, Lari Lehtonen 15:s ja Sami Jauhojärvi 19:s. Suomalaismiehiltä ei ole neljään vuoteen nähty yhtä hyviä loppusijoituksia maastohiihdon Tour de Ski -kiertueella. Matti Heikkinen ei loppunousua vetänyt, mutta osoitti kapasiteettinsa jo aiemmin kiertueella.

– Kiertue osoitti, että kunnossa on, Jauhojärvi tiivisti tunnelmat.

Nousiaisen mukaan vielä on varaa nostaa kuntoa.

– Kun keväällä tulee nappikunto, pystyy ottamaan palkintopallipaikkoja. Sotshissa ainut mahdollisuus on perinteisen 15 kilometriä, ehkä 50 kilometriä, Nousiainen arvioi.

Nousiainen sai Jauhojärven tavoin astmadiagnoosin viime kauden jälkeen. Nyt henki kulkee paremmin, mikä on kestävyyslajissa suunnaton apu.

– Kun katsoo tuloksia, niin onhan siitä ollut apua, Nousiainen jutteli ja myönsi, että testeihin menon viivyttäminen oli omaa hölmöyttä.

Lehtonen on aiemmin jäänyt kiertueella 40. sijaa huonommaksi, mutta osoitti kehittyneensä aimo harppauksin. Harjoituskaudella murheena olivat jalkojen rasitusvammat, mutta Lehtosen mukaan ne monipuolistivat harjoittelua.

– Tasatyöntö, melonta ja kuntosaliharjoittelu olivat jossain vaiheessa ainoat harjoitteet, joita pystyin tekemään, Lehtonen kertoi, mutta iloitsi siitä, että on pysynyt terveenä.

Suomalaistrio hiihti hyvää vauhtia myös loppunousun, ja Jauhojärvi oli etapin ajoissa kymmenenneksi paras.

– Tuli valittua oikea peesi eli Ivan Babikov (neljänneksi nopein). Tällä kelillä on suunnaton hyöty peesistä, Jauhojärvi nauroi Alpe Cermisin rinteen maalialueella.

 

Niskanen010114 felgKerttu Niskasen voitto oli yksi suomalaishetkistä. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Maastohiihtotilastoja/Tour de Ski -voittajat ja suomalaiset

Maastohiihdon Tour de Ski -kiertueen voittajat ja suomalaiset:

Naiset:
2006/2007: 1) Virpi Kuitunen, ...4) Aino-Kaisa Saarinen, 13) Riitta-Liisa Roponen, 22) Pirjo Manninen.
2007/2008: 1) Charlotte Kalla Ruotsi, 2) Kuitunen, ...10) Roponen, 15) Pirjo Muranen, 17) Saarinen.
2008/2009: 1) Kuitunen, 2) Saarinen, ...11) Roponen, 12) Muranen.
2010: 1) Justyna Kowalczyk Puola, ...4) Saarinen, 6) Roponen, 15) Riikka Sarasoja. Muranen keskeytti seitsemän etapin jälkeen, Kuitunen kolmen etapin jälkeen.
2010/2011: 1) Kowalczyk, ...8) Krista Lähteenmäki, 11) Roponen, 13) Saarinen, 18) Sarasoja. Anne Kyllönen ja Kerttu Niskanen keskeyttivät seitsemän etapin jälkeen.
2011/2012: 1) Kowalczyk, ...4) Lähteenmäki, 9) Saarinen, 11) Roponen, 16) Niskanen, 20) Laura Ahervo, 21) Kyllönen. Riikka Sarasoja-Lilja keskeytti seitsemän etapin jälkeen.
2012/2013: 1) Kowalczyk, ...4) Lähteenmäki, 8) Roponen, 9) Kyllönen, 17) Niskanen, 30) Ahervo. Saarinen keskeytti kuudennen etapin jälkeen, Sarasoja-Lilja keskeytti kuudennella etapilla.
2013/2014: 1) Therese Johaug Norja, 4) Lähteenmäki, 5) Niskanen, 6) Kyllönen, 9) Saarinen, 16) Roponen. Sarasoja-Lilja keskeytti kolmannen etapin jälkeen, Laura Mononen toisen etapin jälkeen.

Miehet:
2006/2007: 1) Tobias Angerer Saksa, ...7) Sami Jauhojärvi, 23) Ville Nousiainen.
2007/2008: 1) Lukas Bauer Tshekki, ...19) Nousiainen, 34) Jauhojärvi.
2008/2009: 1) Dario Cologna Sveitsi, ...10) Jauhojärvi, 27) Matti Heikkinen.
2010: 1) Bauer, ...12) Heikkinen, 23) Nousiainen. Jauhojärvi keskeytti seitsemän etapin jälkeen, Kalle Lassila ja Matias Strandvall neljän etapin jälkeen.
2010/2011: 1) Cologna. Jauhojärvi keskeytti neljän etapin jälkeen, Heikkinen ja Nousiainen seitsemän etapin jälkeen.
2011/2012: 1) Cologna, ...24) Heikkinen, 28) Nousiainen, 33) Jauhojärvi, 44) Lari Lehtonen, 47) Ari Luusua.
2012/2013: 1) Aleksandr Legkov Venäjä, ...42) Lehtonen. Heikkinen keskeytti toisen etapin jälkeen, Iivo Niskanen ensimmäisen etapin jälkeen.
2013/2014: Martin Johnsrud Sundby Norja, ...14) Nousiainen, 15) Lehtonen, 19) Jauhojärvi. Heikkinen keskeytti kuuden etapin jälkeen, Anssi Pentsinen kolmen etapin jälkeen.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

 

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit