KU Swix Pro 550x90px

Ulvang vielä reilut sata kilometriä Amundsenia perässä

VegardUlvang intro071211 furtnerVegar Ulvangin tarkoituksena on päästä etelänavalle tasan sata vuotta myöhemmin kuin siellä ensimmäisenä käynyt maanmies Roald Amundsen. Tuo päivämäärä olisi 14.12. Tuohon päivämäärään on vielä viikko aikaa ja lähdön myöhästymisen johdosta Ulvang on jäljessä aikataulua.

VegardUlvang071211 furtnerVegard Ulvang. Kuva: Furtner/NordicFocusVegar Ulvangin tarkoituksena on päästä etelänavalle tasan sata vuotta myöhemmin kuin siellä ensimmäisenä käynyt maanmies Roald Amundsen. Tuo päivämäärä olisi 14.12. Tuohon päivämäärään on vielä viikko aikaa ja lähdön myöhästymisen johdosta Ulvang on jäljessä aikataulua.

Vegard Ulvang kuuluu nelihenkiseen retkikuntaan, jonka muut jäsenet ovat norjalaiset Jan-Gunnar Winther, Stein P. Aasheim ja Harald Dag Jølle. Retkelle tulee yhteensä pituutta 1300 kilometriä. Retken oli tarkoitus alkaa lokakuun 19. päivä, tasan sata vuotta sen jälkeen kuin Ulvangin maanmies Roald Amundsen aloitti oman retkensä kohti etelänapaa vuonna 1911.

Retki alkoi Bay of Whalesista ja Ulvangin seurueen on ollut tarkoitus hiihtää Amundsenia kunnioittaen täsmälleen samaa reittiä kuin mitä hän hiihti sata vuotta aiemmin. Huonojen sääolosuhteiden johdosta Ulvang pääsi kuitenkin 13 päivää Amundsenin jälkeen matkaan ja tuossa ajassa Amundsen oli ehtinyt tehdä matkaa jo 263 km.

Nyt tuota etumatkaa on kurottu vähitellen kiinni ja eilen 6.12. etumatkaa oli vielä 105 km Amundsenin hyväksi. Hiihtokilometrejä on takana 995 km ja matkaa etelänavalle on jäljellä vielä 316 kilometriä. Retkiseurueen tarkoituksena on edelleen saavuttaa etelänapa samana päivänä kuin Amundsen, eli viikon päästä 14. joulukuuta. Tavoite on kova, mutta retkiseurueen mukaan edelleen mahdollisuuksien rajoissa, vaikka viime päivinä säät eivät olekaan suosineet. Eikä retkiseurueella ole samanlaisia paineita kuin Amundsenilla aikanaan, olla ensimmäisenä ihmisenä ja ennen kilpailija Robert Scottia etelänavalla. Toisena Ulvangin retkikunnan toiveena on ehtiä jouluksi kotiin lasten mieliksi.

Tiedot 6.12.
Position: S 87 10.180, E 179 10.160
Temperature: -29°C
Wind: 10–12 m/s from the southeast
Elevation: 2953 metres
Distance traversed: 24 km
Distance behind Amundsen: 105 km
Total distance traversed: 995 km
Distance remaining to the South Pole: 316 km

Lisää mielenkiintoista luettavaa retkestä löytyy retkikunnan kotisivuilta ja sen päiväkirjasta.

>> Retkikunnan kotisivut englanniksi

>>Roald Amundsenin päiväkirja

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit