swix rullahiihto550 90

Varis voitti Hjelmesetin tiukassa loppuvenytyksessä Jämi42-hiihtomaratonilla

Jami42maalikurotus180212Team Hevoskuurin Kari Varis on voittanut ensimmäistä kertaa hiihdetyn Jämi42-hiihtomaratonin. Varis voitti tiukassa loppukiritaistelussa muutamalla sentillä norjalaisen Odd-Björn Hjelmesetin.

Jami42maalikurotus180212Kari Varis (vas.) oli hienossa loppuvenytyksessä niukasti muutaman sentin Odd-Björn Hjelmesetiä venyvämpi. Kuva: Hevoskuuri.fiTeam Hevoskuurin Kari Varis on voittanut ensimmäistä kertaa hiihdetyn Jämi42-hiihtomaratonin. Varis voitti tiukassa loppukiritaistelussa muutamalla sentillä norjalaisen Odd-Björn Hjelmesetin. Hjelmeset on viisinkertainen maailmanmestari kirkkaimpana kruununaan Sapporon MM-kisojen 50 km maailmanmestaruus vuodelta, loput neljä maailmanmestaruutta ovat tulleet viestistä.

Kilpailussa lähdettiin pitämään hyvää vauhtia alusta lähtien vuorovedolla. Ja kärkeen muodostui vähitellen neljän miehen letka, jossa hiihtivät Kari Varis, Odd-Björn Hjelmeset, Tero Similä ja Teemu Lemmettylä. Kakkosletkassa hiihtelivät mm. Lasse Paakkonen, Mikko Kuusela ja Jonas Lindell.

Kilpailussa oli myös välikiri puolimatkassa, jonka vei nimiinsä tuleva voittaja Kari Varis Tero Similä kaaduttua tiukassa kiritaistossa. Kilpailun ratkaisu tapahtui noin 33 kilometrin kohdalla, kun Kari Varis lisäsi vauhtia tasaisella osuudella ja ainoastaan Hjelmeset pystyi seuraamaan. Similän, Lemmettylän ja juuri kärkiporukan tavoittaneen Paakkosen oli taivuttava.

Variksen ja Hjelmesetin päästyä karkuun muilta, varsinaisia iskuyrityksiä ei enää tapahtunut ennen loppusuoraa. Varis oli siirtynyt viimeisessä nousussa kärkipaikalle ja pystyi pitämään Hjelmesetin takanaan loppulaskun tiukassa kurvissa sekä lyhyellä loppusuoralla. Mutta tiukoille Varis joutui vanhan mestarihiihtäjän kanssa, sillä Hjelmeset ei hävinnyt loppukurotuksessa montaa senttiä. Taistelun kolmannesta sijasta vei nimiinsä ensimmäistä kertaa maratonhiihtoihin osallistunut Ylivieskan Kuulan Tero Similä niukasti ennen Lasse Paakkosta.

Päivän voittaja Team Hevoskuurin Kari Varis kehui päivän virettään.

– Oli hyvä päivä tänään ja tasatyöntö oli vahvempaa kuin aiemmin tänä talvena. Myös suksi toimi hyvin ja toi itseluottamusta. 33 kilometrin kohdalla tasaisella tein nykäisyn ja ainoastaan Hjelmeset pystyi vastaamaan. Tämän jälkeen ei enää varsinaisia iskuyrityksiä tullut ennen loppua. Viimeisessä nousussa siirryin kärkeen, sillä halusin tulla keulilla loppusuoralle, mutta viimeinen kurvi meinasi mennä pahasti pitkäksi, kertasi Varis päivän kilpailun tapahtumia.

– Ladut olivat hyvässä kunnossa ja tykkään mieluummin hiihtää tällaisessa kauniissa metsämaisemassa kuin jossain pellolla, Varis antoi kehua Jämin kisareiteille.

Loppukauden tavoitteet olivat Variksella vielä hiukan auki.

– Loppukauden pääkilpailu on varmaan SM 50 kilometriä. Sillä voihan olla että valinnat menee niin, että minulle tuleekin vapaa viikonloppu Salpausselän kisojen aikaan, tuumi Varis loppuun.

Hjelmeset180212Odd-Björn Hjelmesetillä oli tuttu tyyli tallella. Kuva: Hevoskuuri.fiOdd-Björn Hjelmeset viihtyi Jämin mäntykankaalla ja kehui Jämi42:a hienoksi tapahtumaksi.

– Oli hienoa! Oli oikein Norjan lippukin ladun varressa ja sain mukavasti kannustusta. Latu oli oikein mukava ja tuulikaan ei metsässä haitannut yhtään. Loppukurvi oli vaan niin kapea ja loppusuora lyhyt, niin en päässyt enää Karin ohitse, sanoi Holmenkollenin 50 kilometrille tähtäävä Odd-Björn Hjelmeset ja kertoi viihtyneensä hyvin Jämillä.

Odd-Björn Hjelmesetistä on luvassa kattavampi haastattelu Hevoskuurissa ensi viikolla.

Päivän kolmas, Tero Similä tuumi, että tasatyöntöä pitäisi harjoitella lisää näille pitkille matkoille.

– Tasaisella jäätiin, pitäisi näköjään harjoitella tasatyöntöä lisää. Täytyy kyllä myöntää, että suksellakin oli tänään hiukan osuutta asiaan. Mutta oli hieno tapahtuma ja oikein hyvä harjoitus, tuumi ensimmäisen maratonhiihtokokeilun tehnyt Similä.

Anttila naisten ylivoimainen voittaja

LiisaAnttilaII180212Liisa Anttila hallitsi naisten kilpailua suvereenisti. Kuva: Hevoskuuri.fiNaisten kilpailussa Valkeakosken Hakan kestävyysurheilun monitaituri Liisa Anttila hiihti ylivoimaiseen seitsemän minuutin voittoon ennen Anne Mäkistä. Kolmas oli Team Hevoskuurin Jenni Mattila.

Anttila oli asettanut talven päätavoitteeksi Keuruun SM-hiihdot, jotka eivät kuitenkaan sujuneet toivotulla tavalla. Näin Anttilan lopputalven ohjelma täyttyy enemmän pidemmistä hiihtotapahtumista.

– Nousut sujuivat tänään hyvin ja suksissa oli kunnon pito, mutta alun tasatyöntö ei meinannut sujua oikein lainkaan. Sitten kun kunnon ylämäet alkoivat, niin pystyin jättämään Annen, kertoi Anttila kilpailun jälkeen.

– Keuruun SM-hiihdot meni miten meni, niin nyt joutaa sitten hiihdellä näitä laturetkiä lopputalven, tuumi naisten kilpailun ylivoimainen voittaja.

– Liisa jätti minut juuri ennen välikiriä olleessa nousussa. Yritin sen jälkeen vielä tosissaan saada häntä kiinni, mutta kun se ei onnistunut niin lopussa tyydyin kakkossijan varmistamiseen, ettei ihan sippiin vetäisi, kertoi Anne Mäkinen.

Ensimmäistä kertaa hiihdettyyn Jämi42 hiihtotapahtumaan osallistui reilut 350 hiihtäjää ja reitti ja ladut saivat kehuja osallistujilta.

>> Tulokset

- Tero Viljanen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit