swix rullahiihto550 90

Vasaloppet – legendaarinen hiihtomaailman kuninkuuskisa Taalainmaalla

Vasaloppetin lähtöruuhkaa ensimmäisen mäen alla vuonna 2019. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Vasaloppetin lähtöruuhkaa ensimmäisen mäen alla vuonna 2019. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Vasaloppet ei ole vain tunnetuin hiihtokilpailu maailmassa, sillä se on myös yksi suurimmista urheilutapahtumista. Vasaloppet-brändistä on tullut instituutio Ruotsissa vuotuisine kesä- ja talviviikkoineen, jolloin tarjolla on erilaisia urheilutapahtumia koko viikon ajan.

Ensimmäisestä kerrasta vuonna 1922 lähtien yli 1,6 miljoonaa osallistujaa on ylittänyt maaliviivan Morassa. Hiihdon tarina juontaa vuosisatojen taakse, kun Gustav Eriksson Vasa johti kapinaa Tanskaa vastaan vuonna 1520 ja vapautti Ruotsin tullen maansa ensimmäiseksi kuninkaaksi. 

Tämä 90 kilometrin hiihtokilpailu järjestetään aina maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina ja se on myös Visma Ski Classicsin vanhin ja arvostetuin osakilpailu. Sunnuntain Vasaloppet-hihto on todellinen massatapahtuma, jossa lähes 16 000 hiihtäjää lähtee matkaan yhtä aikaa Sälenistä ja hiihtävät vaihtelevassa maastossa kohti Moraa. Koko talviviikon aikana lähes 70 000 hiihtäjää osallistuu erilaisiin hiihtotapahtumiin ja kesäviikon aikana noin 30 000 ulkoilijaa pyöräilee ja juoksee Vasaloppetin reitillä. Vuoden aikana Vasaloppet liikuttaa siis noin 100 000 ihmistä.

Vasaloppetin lähtöpaikka Sälen tunnetaan seitsemästä laskettelukeskuksesta ja Mora taas juuri Vasaloppetin maalialueena, mutta se on myös paljon muuta. Kylän idyllinen skandinaavistyylinen keskusta on täynnä monia pikkukauppoja, hyviä ruokapaikkoja ja viihtyisiä kahviloita, joissa voi nauttia ruotsalaista ”fikaa” eli kahvittelua pikkusyötävän kera.

Tulevana talvena Vasaloppetin pääkisa hiihdetään vain eliitti- ja Visma Ski Classics -hiihtäjien kesken ja naiset lähtevät matkaan 20 minuuttia ennen miehiä ensimmäistä kertaa koko hiihdon historiassa.

vasaloppet letka moAlkumatkan letkaa Vasaloppetissa. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Viisi vierailukohdetta:

1) Norra Garberg, Mora – vanhan ajan murtomaahiihtoa kapeilla laduilla keskellä metsää tarjoten fantastisia näköaloja
2) Gruven, Sälen – tunturien päällä oleva murtomaahiihtokeskus, jossa on lukuisia eri reittejä tarjolla
3) Sixten Järnberg Museo ja ravintola, Lima – museossa voi ihailla ruotsalaisen Olympia-sankarin mitaleja ja saavutuksia ja nauttia ravintolassa hyvästä ruoasta
4) Anders Zorn museo, Mora – museo, jossa on yhden Ruotsin kuuluisimman taidemaalarin teoksia tuoden esille sen kulttuurin, joka on yhä Vasaloppetin brändin kulmakivi
5) Orsa Grönklitt, Orsa – Moran läheisyydessä oleva suosittu murtomaa- ja laskettelukeskus, jossa on myös luonnonpuisto

Kilpailujohtajan kommentti:

”Vasaloppet 2020 oli suuri menestys haastavasta talvesta huolimatta. Vain muutama viikko ennen kisaa Vasaloppet-areenalla ei ollut yhtään lunta, mutta organisaation fantastisen panoksen johdosta onnistuimme saamaan aikaan loistavat ladut koko viikolle. Pääkisaa edeltävänä yönä satoi uutta lunta 10-15 cm ja kahdeksan latukonetta teki töitä läpi päivän, jotta saimme tasapuolisen kisan kaikille osallistujille.”

Vasaloppet pähkinänkuoressa: 

Paikka: Sälen-Mora, Ruotsi
Ajankohta: Sunnuntai, 7.3.2021
Matka: 90 km
Lähtöajat: Naiset 07:40 CET ja miehet 08:00 CET
Aktiivivuodet: 97
Osallistumisennätys: 15,800
Visma Ski Classics sprintit: Mångsbodarna 24 km ja Evertsberg 47 km
Visma Ski Classics mäkikilpailun maali: ensimmäisen nousun päällä 3 km
Huoltoasemat: 7
www.vasaloppet.se

Teksti: Teemu Virtanen

Julkaistu alunperin 21.12.2020

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit