KU Swix Pro 550x90px

Vasaloppet vaikea voitettava ulkomaalaisille

kuvaja2Vasaloppetilla on pitkä historia ja voittoa on käynyt yrittämässä moni suurhiihtäjä Ruotsin ulkopuolelta. Silti voitto on karannut isäntämaan ulkopuolelle vain kolmetoista kertaa.

kuvaja2Pekka Kuvaja Vasaloppetin voittajana maalissa. Kuva: VasaloppetVasaloppetilla on pitkä historia ja voittoa on käynyt yrittämässä moni suurhiihtäjä Ruotsin ulkopuolelta. Silti voitto on karannut isäntämaan ulkopuolelle vain kolmetoista kertaa.

Ensimmäistä ulkomaalaisen voittoa saatiin odottaa kolmekymmentä vuotta, kunnes Suomen Pekka Kuvaja onnistui voittamaan Vasaloppetin vuonna 1954. Kuvaja oli tuolloin 33-vuotias. Vuoden -54 kilpailuun oli ilmoittautunut 626 hiihtäjää, lähtöviivalle ilmestyi 580 ja maalin asti hiihti 484 sitkeintä. Kuvajan voittoaika oli 6.22.51 ja hän jätti toiseksi tullutta Anders Törnkvistiä yli yhdeksän minuuttia. Kilpailu hiihdettiin mukavan talvisessa säässä, lunta oli lähtöpaikka Sälenissä noin 60 senttimetriä ja lähtöhetkellä pakkasta oli neljä astetta.

Kuvaja hiihti myös kaksissa olympialaisissa ja yksissä MM-kisoissa, sijoittuen jokaisella kerralla kymmenen parhaan joukkoon. Kuvaja siirtyi ajasta ikuisuuteen vuonna 2003.

Kuvajan jälkeen seuraava ulkomaalainen Vasaloppet-voittaja oli norjalainen hiihtolegenda Ole Ellefseter, joka voitti vuonna 1971 ajalla 5.12.56. Niin suuri hiihtomaa kuin Norja onkin, ei Vasaloppet-voittoja ole Ellefsäterin jälkeen tullut kuin kaksi ja nekin samaan perheeseen. Anders Aukland voitti vuonna 2004 ja velipoika Jörgen vuonna 2008. Yrittäjiä Norjasta on toki riittänyt. Viime vuosikymmenien Norjan kärkihiihtäjistä Vegard Ulvang oli parhaimmillaan neljäs, Sture Sivertsen toinen, samoin kuin Erling Jevne.

Muutamia mielenkiintoisia poimintoja historian kirjoista: Björn Dählien paras Vasaloppet-sijoitus on 35. vuodelta 1994. Thomas Wassberg oli parhaimmillaan viides (1984). Juha Miedon paras sijoitus on puolestaan kuudes (1987). Menestystä ovat yrittäneet vuosien saatossa myös muun muassa Maurilio de Zolt, Oddvar Brå, Vladimir Smirnov ja Mika Myllylä, mutta kukaan näistäkään suurhiihtäjistä ei ole onnistunut voittoa samaan.

Suomeen voitto on tullut Pekka Kuvajan jälkeen toisenkin kerran, kun Pauli Siitonen voitti vuonna 1973. Siitonen muistelee huomenna Hevoskuurin erikoishaastelussa voittohiihtoaan...
kuvajaMuistolaatta Vasaloppet museossa. Kuva: Hevoskuuri.fi

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit