swix rullahiihto550 90

Virtasen 24 h kaatui hankalaan rataan ja gps:n sekoiluun

Teemu Virtanen starttasi 24 tunnin rullahiihdon tasatyönnön ME-yritykseen Imatran Ukononniemen stadionilla klo 17:15 eilen. Hetken mietittyään hän päätyi hiihtämään stadionia ympäri käyttäen osittain läheistä parkkipaikkaa ja rullahiihtorataa hyväkseen.

- Eilen aamulla tehtiin päätös siirtää lähtö illalle sääolosuhteiden takia ja ratkaisu oli oikea. Tosin perjantaipäivä oli todella hektinen työkiireiden takia ja päälle vielä automatka Lahdesta Imatralle. Ei todellakaan ideaalinen valmistautuminen näin kovaan suoritukseen, Virtanen toteaa urakkansa jälkeen.

Alun rataan liittyvien epäselvyyksien jälkeen Virtanen päätyi kiertämään noin 500 metrin rinkiä, jossa oli molemmissa päissä haastavat käännökset ja reitillä vielä yksi lisäkurvi.

- En ole koskaan hiihtänyt Imatralla, joten jouduimme nopeasti keksimään jotenkin sopivan radan. Ukonniemen stadionilla ja ampumahiihtopaikalla ei ole selkeää ympyrälenkkiä vaan jouduin hiihtämään kovia kurveja ja käännöksiä, jotka hidastivat vauhtia. Tulipa tehtyä töitä tosissaan myös jaloilla, joka tietysti kulutti myös paljon energiaa. Ja jalkapohjat ja kantapäät olivat tulessa loppua kohti.

Käännöksistä ja kurveista johtuen hiihtäjälle ja huoltojoukoille selvisi aika pian, että ranteessa ollut gps-mittari ei pysynyt vauhdissa mukana vaan heitti lähes kaksi kilometriä tuntia kohti.

- Toki tuo söi motivaatioita, kun tiesin, että oikeaa virallista tulosta ei tule. Oli muutenkin vaikea päivä jo alusta lähtien ja kuuden tunnin hiihdon jälkeen tunsin olevani yllättävän väsynyt. Olen kuitenkin hiihtänyt näitä ultrasuorituksia todella paljon ja yleensä väsymys ei tule kuin paljon myöhemmin. Päätin kuitenkin ottaa hiihdon kovana treeninä ja jatkoi sitkeästi puskemista. Sain hyvää vetoapua Jarkko Jauholta ja Jari Hirniltä ja vauhti pysyi koko ajan reilusti päälle 20 km tunnissa.

Virtanen hiihti lopulta 12 tuntia, jolloin ranteessa ollut gps-mittari näytti kilometriluvuiksi 235,5 km, mutta todellinen matka oli arviolta jopa 260 km. Hiihdon jälkeen hän piti tunnin tauon ja jatkoi vielä kaksi tuntia kevyttä hiihtoa eli päivän urakaksi tuli 14 tuntia ja kokonaismatkaa lähes 300 km.

- Oli tämä kuitenkin todella hyödyllinen harjoitus. Lake Saimaa Roller-ski Marathonin järjestäjille suurkiitos, että pääsin tänne kokeilemaan pitkästä aikaa yön yli hiihtoa. Keli oli loistava ja asvaltin pinta mitä mainioin. Harmi vain, että rata ei suosinut ennätysyritystä ja mittarit menivät sekaisin. Opin kuitenkin paljon tulevaa todellista ME-yritystä varten ja olen vakuuttunut, että hyvissä olosuhteissa Hans Mäenpään ennätyksen, 472 km, rikkomien on täysin mahdollista.

Guinnessin 24 tunnin hiihdon maailmanennätysyritys suoritetaan Tukholman Olympiastadionilla helmikuun lopulla viikko ennen Vasaloppetia ensi talvena.

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit