KU Swix Pro 550x90px

Visma Ski Classics: Puntarissa joukkuekilpailun suosikit

Visma Ski Classics -sarjan ennakossa on vuorossa joukkuekilpailun suosikkien puntarointi. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Visma Ski Classics -sarjan ennakossa on vuorossa joukkuekilpailun suosikkien puntarointi. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Kestävyysurheilu.fin julkaisemassa Visma Ski Classics -sarjan kausiennakossa on vuorossa joukkuekilpailun voimasuhteiden ennakointi.

Visma Ski Classics -sarjan joukkuekilpailun kokonaispisteet lasketaan yhteen mestaruuskilpailun (Champion) kahden parhaan miehen ja naisen pisteistä, sprintti- ja mäkikilpailusta kerätyistä pisteistä jokaisesta kisasta sekä 50 prosenttia parhaan mies- ja naishiihtäjän pisteistä nuorisosarjasta. Se joukkue, joka saa kerättyä eniten pisteitä yksittäistä kisaa kohti, saa 200 pistettä, toiseksi paras joukkue 170 pistettä ja siitä kumuloituen niin, että 35. joukkuekin saa 13 pistettä. Maksimipistemäärä joukkuetta kohti on siis 200 per kilpailu.

Joukkuekilpailun suosikit:

Lager 157 Ski Team ✪ ✪ ✪ ✪

lager 157 moLager 157 on noussut joukkuekilpailun suosikiksi. Kuva: Magnus Öst / Wsportsmedia

Britta Johansson Norgren on ollut paras naishiihtäjä kiertueella jo vuosia. Mestaruustaiston lisäksi hän tuo myös pisteitä sprintistä ja mäkikilpailusta. Elin Mohlin ja uusi hiihtäjä Katarina Hedenström antavat hyvän tuen ja tuovat myös lisäpisteitä. Joukkueen ongelma vuodesta 2015 asti on ollut miesten puolella. Nyt tiimi on vihdoin onnistunut leipomaan voittaja-ehdokkaita kuten Emil Persson ja Marcus Johansson. Nyt kun entinen sprinttimestari Anton Karlsson palaa loukkaantumisen jäljiltä, voi hyvinkin olla, että tämä ruotsalainen ammattilaisjoukkue vie tämän kilpasarjan voiton. Etenkin kun sekä Team Ragde Eiendom ja Team Koteng ovat menettäneet muutamia vahvoja hiihtäjiä.

Team Ragde Eiendom ✪ ✪ ✪ ✪

team ragde moTeam Ragden juna joukkuetempossa. Kuva: Magnus Östh

Ski Classicsin syntymästä lähtien, eli vuodesta 2011, Team Ragde Eiendom (entiset nimet Team Xtra Personell, Team Centric ja Team Santander) on voittanut joukkuekilpailun joka vuosi paitsi 2014 ja 2019. Tiimin kaksi viime kauden tulokasta Thea Krokan Murud ja Emilie Fleten ovat molemmat pois ja siirtyneet muihin joukkueisiin. Auklandin veljesten vetämä ryhmä on nyt värvännyt uuden hiihtäjän Anniken Gjerde Alnesin. Hän tuskin pystynee paikkaamaan aukkoa naisten kilpailussa, ellei Marit Bjørgen ole kunnossa ja hiihdä useampia kisoja kuin Vasaloppetin. Miesten puolella joukkue on äärettömän vahva, vaikka Tord Asle Gjerdalen siirtyikin Team XPND Fueliin. Pro Tourin kaksi kovinta hiihtäjää, Andreas Nygaard ja Petter Eliassen pitävät huolen, että pisteitä karttuu, mutta ilman vahvaa naisrintamaa voitto tässä sarjassa voi olla kiven takana.

Team Ramudden ✪ ✪ ✪ ✪

korsgren moLina Korsgren on Team Ramuddenin ykköspyssy. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Ruotsalainen Team Ramudden on saavuttanut kuudennen ja neljännen tilan kahden ensimmäisen osallistumisvuotensa aikana Visma Ski Classicsin joukkuekilpailussa. Teoreettisesti katsottuna joukkueen ei pitäisi olla näin vahva, mutta kova tiimihenki antaa hiihtäjille lisäpotkua. Joukkueen valmentajaksi on palkattu pyöräilypiireistä tuttu Mattias Reck. Lina Korsgren on joukkueen suuri tähti, mutta Ida Dahl ja Jenny Larsson tuovat varmasti runsaasti pisteitä. Max Novakilla oli loistava kausi sijoittuen kahdeksanneksi kokonaiskilpailussa, mutta joukkue tarvitsee vielä toisen vahvan mieshiihtäjän pystyäkseen taistelemaan tämän sarjan voitosta. Joukkueelle on tärkeää värvätä nuoria hiihtäjiä, kuten 20-vuotias Herman Paus, mutta miksi he eivät palkanneet Tord Asle Gjerdalenia, kun hän vapautui?

Russian Winter Team ✪ ✪ ✪

russian winter team moRussian Winter Team ja Maxim Vylegchanin kärjessä. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

La Venostassa tämä venäläinen joukkue näytti mihin he pystyvät. Hiihtäjien sijoitukset olivat 1., 7., 14., 18. ja 23. miesten puolella ja 7. ja 17. naisten sarjassa. Joukkue on vahva, mutta heidän sijoituksensa ailahtelevat ja hiihtäjät jättävät usein osakilpailuja väliin. Anastasia Vlasovan kolmas tila Toblach-Cortinassa oli mieluisa yllätys. Jos hän pystyy toistamaan tuon suorituksen useammin, jos Anastasia Rygalina pystyy taistelemaan vahvasti nuorten sarjassa, ja jos miehet ottavat osaa kaikkiin osakilpailuihin, tämä joukkue voi haastaa Pro Tourin parhaat joukkueet.

Team Koteng ✪ ✪ ✪

team koteng moTeam Kotengin naiset joukkuetempossa. Kuva: Magnus Östh

Emilie Fleten oli hyvä lisäys joukkueeseen. Hän asuu Trondheimissä, missä on myös tiimin päämaja, joten hänen mukaantulonsa ei ollut yllätys. Team Koteng kuitenkin menetti yhden vahvan naishiihtäjän, kun Kari Vikhagen Gjeitnes, Marcialongan voittaja, lopetti uransa. Myös Tore Bjørseth Berdal, Vasaloppet- ja Marcialonga-voittaja, jätti kilpauran taakseen, mutta hän jatkaa yhä joukkueen johtajana. Torleif Syrstad on nyt liian vanha taistellakseen nuorten sarjassa, jossa hän sijoittui kolmanneksi. La Diagonelan voittaja Chris Andre Jespersen kokeilee myös ampumahiihtoa pitkien matkojen lisäksi. Ottaen huomioon kaiken tämän tällä joukkueella tulee olemaan täysi työ pysyä kolmen parhaan joukossa ensi talvena. Tosin Stian Hoelgaard tuo takuuvarmasti pisteitä tiimilleen ja taistelee jälleen sinnikkäästi Vasaloppetin voitosta, koska on ollut palkintopallilla jo viitenä vuotena peräkkäin.

Jokeri: Team Nordic Athlete

Team Nordic Athlete juontaa suomalaisesta Team Mäenpäästä, joka on jo useamman vuoden ajan ollut maamme paras pitkän matkan hiihtojoukkue. Suomalaisen Mäenpää-katraan, Viktor, Hans ja Hannes, ja Niko Koskelan lisäksi joukkue on värvännyt norjalaisen mäkikuninkaan Morten Eide Pedersenin ja ruotsalaiset naishiihtäjät Linn Sömskarin ja Hedda Bångmanin. Jos Pedersenillä on normaali menestyksekäs kausi ja uudet tulokkaat kykenevät siirtymään jouhevasti normaalimatkoilta pitkän matkan hiihtoon, tämä joukkue on vahva. Uskottavasti myös Viktor Mäenpää on kulkemassa kohti parasta kauttaan ottaen huomioon hänen loistava suorituksensa Vasaloppetin karkumatkaryhmässä.

Jokeri: Team Telemark

Astrid Øyre Slind voi nyt odottaa innolla kovia taisteluja ladulla siskoaan vastaan, kun tämä norjalainen tiimi on hankkinut joukkoihinsa Karin ja kaksi muuta mielenkiintoista nimeä. Kari Øyre Slind kilpaili yhdeksässä maailmancupin kisassa viime talvena, joten tiedämme, että hänellä on potentiaalia menestykseen. Toinen hiihtäjä, jolla on enemmän kokemusta maailmancupista kuin pitkiltä matkoilta, on Petter Northugin pikkuveli Even. Miten sprinttihiihtäjän onnistuu siirtämään sähäkkä teho ja nopeus kovaan matkavauhtiin pitkissä kisoissa? Mikael Gunnulfsen on ottanut osaa vain neljään Visma Ski Classicsin Pro Tourin osakilpailuun, mutta hän voitti niistä yhden eli Reistadløpetin toissa vuonna. Nähtäväksi jää miten hän suoriutuu tasatyönnöstä tasamaalla, kun ladut eivät ole yhtä vaativia kuin Reistadløpetissä. Mikaelin piti kilpailla nyt Rukalla, mutta hän sairastui ja maailmancupin avaus jää käymättä.

Teksti: Erik Wickström
Käännös: Teemu Virtanen

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit