swix rullahiihto550 90

Visma Ski Classics -tallit esittelyssä: Nähdäänkö Björgenin lisäksi myös Johaug Team Ragde Eiendomin väreissä?

Team Ragde Eiendom vilisee tähtiä.

Team Ragde Eiendom vilisee tähtiä.

Kestävyysurheilu.fi esittelee seuravaan kuukauden aikana kaikki Visma Ski Classics -sarjan tallit. Ennen kauden alkua esitellään myös ennakkosuosikkeihin kuuluvat hiihtäjät.

Team Ragde Eiendomin ammattilaisjoukkue on Visma Ski Classicsin selkeä ykköstiimi ja sana ammattilainen kuvaa Auklandin veljesten ryhmää todella osuvasti. Jørgen ja Anders perustivat tiimin jo vuonna 2007 ja se on voittanut eri nimillä kahdeksan joukkuekilpailun ykköstilaa. Viime kaudella joukkueessa oli peräti neljä kokonaiskilpailun voittajaa ja jokainen heistä on lajin legenda.

aukland vasaloppet moSedät jaksaa heilua. ikinuori Anders Aukland jaksaa haastaa nuorempiaan aina vaan. Kuva: Magnus Östh

Lue myös: Anders Aukland Kestävyysurheilu.fin haastattelussa: Tavoitteiden mukaisilla pääharjoituksilla ja kropan kuuntelulla pärjää hyvin iäkkäämpänäkin

Jørgen itse jätti kilpailut taakseen vuonna 2016 ja johtaa nykyään tiimiä yhdessä Magnar Dalenin kanssa. Jørgen voitti Marcialongan neljä kertaa ja Vasaloppetin kaksi kertaa urallaan. Hän oli myös yksi tasatyönnön edelläkävijöitä. Hänen veljensä yhä jatkaa sisukkaasti näyttäen mallia kaikille veteraanihiihtäjille. 48-vuotias supersankari on yhä kunnossa ja hän hiihti sijalle kahdeskan viime talven Vasaloppetissa. Hänellä on myös olympia- ja MM-kultaa plakkarissa sekä MM-hopea. Hän on voittanut toiseksi eniten osakilpailuja Britta Johansson Norgrenin jälkeen, 16 voittoa. Hän on myös norjanmestari 5000 m ja 10 000 metrin juoksussa. Mies sanonut kilpailevansa ammattimaisesti ainakin 50-vuotiaaksi asti.

Joukkueesta puuttuu nyt ”Mr. Aviator” eli aurinkolaseistaan tunnettu entinen mestari Tord Asle Gjerdalen, joka vielä hakee uutta joukkuetta. Petter Eliassen ja Andreas Nygaard ovat tällä hetkellä lajin ehdottomat ykköshiihtäjät ja joukkuekaverit treenaavatkin usein yhdessä Pohjois-Norjassa. Andreas on nyt voittanut kokonaiskilpailun kaksi kertaa peräkkäin ja hänellä on 11 osakilpailuvoittoa ja Petter on hyvänä päivänä lyömätön hiihtäjä, jolla on yhteensä 13 voittoa urallaan.

eliassen vasaloppet moPetter Eliasen juhli viime vuonna Vasaloppetin voittoa. Kuva: NordicFocus

nygaard jiz50 2020 moAndreas Nygaard on paha lyötävä loppukireissä. Tässä on ratkaissut Jiz50:n voiton. Kuva: Magnus Östh

Oskar Kardin on ainoa ruotsalainen vahvasti norjalaisessa porukassa, mutta hän on lahjakas hiihtäjä, joka on ehtinyt palkintopallille asti. Viime kausi ei ihan ollut sitä, mitä hän odotti, mutta tulevana talvena hän saattaa taistella jopa osakilpailuvoitosta. Olihan hän kuitenkin toinen Jizerska Padesatkassa viime talvena. Joar Thele on puolestaan vahva apulaishiihtäjä, joka nähdään usein kärjessä ja jopa karkumatkaporukoissa. Lopputuloksissa hän ei ole vielä ehtinyt yhtä korkealle kuin joukkuekaverinsa ja viime talven paras sija oli 11. Vasaloppetissa.

Naisten puolella joukkueessa on tapahtunut isoja muutoksia. Emilie Fleten ja Thea Krokan Murud siirtyivät muihin tiimeihin ja melko tuntematon Anniken Gjerde otti heidän paikkansa. Hän oli 7. Norjan Mestaruuskisojen sprintissä ja 13. perinteisellä hiihdetyssä 15 km kilpailussa.

marit bjorgen profile photoMarit Björgen hiihtää Team Ragde Eiendomin väreissä ainakin Vasaloppetin.

Mielenkiintoisimmat uudet nimet joukkueessa ovat kuitenkin Marit Bjørgen ja Therese Johaug. Heidän saavutuksiaan ei tarvitse lähteä tässä yksitellen luettelemaan vaan todetaan, että molemmat ovat lajin suurimpia sankareita. Marit on ilmoittanut Vasaloppetin olevan hänen paluunsa suurin haaste ja tavoite, joten on jännittävää nähdä, miten hän suoriutuu pitkästä matkasta tasatyöntöspesialistien kyydissä. Therese puolestaan ei ole ilmoittanut mitä Visma Ski Classics-hiihtoja hän mahdollisesti hiihtää tulevana talvena, mutta jos hänet nähdään lähtöviivalla, tunnelma on varmasti kihelmöivä.

Team Ragde Eiendom tulee olemaan vaikea joukkue voitettavaksi. Heidän ainoa Akilleen kantapää on naisten edustus, koska Marit hiihtänee vain Vasaloppetin ja Anniken kyvyt ovat vielä arvoitus. Joka tapauksessa uusi tulokas hiihtänee riittävän hyvin saadakseen pisteitä kokonaispottiin ja tiimin miehet kyllä hoitavat homman kotiin. Jos syksyn ennusmerkit ja huhut pitävät paikkansa, Petter on hurjassa kunnossa ja Andreas tulee vauhdilla perästä. Kovaa saavat muut hiihtäjät pökkiä tasatyönnöllä, jos haluavat saada näiden urhojen päänahat, mutta Visma Ski Classics on aina yllätyksiä täynnä.

-Teemu Virtanen 

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit