KU Swix Pro 550x90px

Visma Ski Classics: Tässä miesten kokonaiskilpailun ennakkosuosikit

Kuka valloittaa miesten kokonaiskilpailun Visma Ski Classics -sarjassa. Kuva: Magnus Östh/Wsportsmedia

Kuka valloittaa miesten kokonaiskilpailun Visma Ski Classics -sarjassa. Kuva: Magnus Östh/Wsportsmedia

Visma Ski Classicsin kauden mestari määräytyy yksittäisten osakilpailujen pisteistä. 60 parasta miestä ja naista saavat pisteitä jokaisesta kisasta. Keltainen liivi (Yellow bib) eli mestaruuskilpailu on kaikista sarjoista arvokkain ja kisaa johtava kantaa aina keltaista liiviä. Seuraavassa miesten ennakkosuosikit.

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom ✪ ✪ ✪ ✪ ✪

Nygaard moAndreas Nygaard hamuaa kolmatta perättäistä kokonaisvoittoa. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Andreas Nygaardilla, kuten myös muilla Team Ragde Eiendomin hiihtäjillä, ei ole koskaan kiire päästä iskukuntoon joulukuun kisoihin. Tammikuun myötä hän kuitenkin nostaa tasoaan ja viime kaudella hän saavutti kaksi voittoa peräkkäin, joka toi hänelle koko kauden mestaruuden toistamiseen. Nygaardin vahvin ase on aina ollut hurja kirikyky kisojen loppusuoralla, mutta viime talvena hän vihdoin koki voittajansa, kun Emil Persson löi hänet Kaiser Maximilian Laufin loppukirissä. Nygaardin pahin uhka on kuitenkin kisat, joissa pidetään kovaa matkavauhtia alusta lähtien ja usein juuri hänen tiimikaverinsa Petter Eliassenin vetäessä.

Petter Eliassen, Team Ragde Eiendom ✪ ✪ ✪ ✪ ✪

eliassen vasaloppet moPetter Eliassenen on parhaina päivinään pitelemätön. Kuva: Magnus Östh/Wsportsmedia

Tämä kaksinkertainen mestari oli toissa vuonna sijalla kaksi kokonaiskilpailussa Andreas Nygaardin perässä ja tänä talvena hän putosi sijalle neljä. Petterin perustaktiikka on aina ollut kova vauhti, jolla hän on hyydyttänyt kanssakilpailijansa. Viime talvena hän oli voitokas vain yhdessä kisassa, kun hän yllättäen voitti Stian Hoelgaardin loppukirissä Vasaloppetissa. Hänen päätöksensä hiihtää pidoilla La Diagonelassa sai myös monet rypistelemään kulmiaan ja hän hyytyi lopulta sijalle 30. Tosin taustalla ollut sairaus vei häneltä parhaimman terän. Syyskuussa Petter voitti 11,5 km ylämäkikilpailun rullasuksilla ja jätti 50 km maailmanmestarin Hans Christer Holundin yli minuutin päähän. Petter tulee olemaan hurjassa kunnossa, kun uusi kausi alkaa.

Tord Asle Gjerdalen, Team Team XPND Fuel of Norway ✪ ✪ ✪ ✪

gjerdalen2 moTord Asle Gjerdalen on kokenut sotaratsu uudessa tallissa. Kuva: Magnus Östh/Wsportsmedia

Kuten kaksi yllä mainittua norjalaista hiihtäjää myös Tord Asle on kaksinkertainen mestari. Hän on nyt siirtynyt Team Ragde Eiendomista Team XPND Fueliin ollen tiimin ehdoton ykköstykki. Viime kausi ei mennyt vanhalta mestarilta ihan suunnitelmien mukaisesti, vaikka hän sijoittuikin toiseksi kokonaiskilpailussa. Ehkä hän olisi kyennyt ohittamaan Nygaardin kolmessa viimeisessä kisassa, jotka jouduttiin peruttamaan pandemian takia, mutta vastaus jää ikuiseksi arvoitukseksi. Uuden tiiminsä myötä hänen ei enää tarvitse odottaa pääjoukossa, jos entiset tiimikaverit Nygaard ja Eliassen ovat karkumatkalla. Tämä voi johtaa siihen, että hän nousee takaisin koko karusellin ykköshiihtäjäksi. 

Morten Eide Pedersen, Team Nordic Athlete ✪ ✪ ✪

pedersenMorten Eide Pedersen hiihtää tällä kaudella Team Nordic Athletessä. Kuva: Magnus Östh/Wsportsmedia

Tämä norjalainen hiihtäjä on ollut mukana Ski Classics-sarjassa jo alusta lähtien, joten hän on yksi kokeneimmista urheilijoista Pro Tourilla. Morten Eide ei pelkää kovaa vauhtia ja irtiottoja, joka hänen kohdallaan johtaa usein taktisesti arveluttaviinkin ratkaisuihin. Viime kauden lopputuloksissa hän oli viides ja hän on voittanut mäkikilpailun nyt kolme kertaa peräkkäin. Hänen paras kokonaissaavutuksensa on kolmas tila vuonna 2018. Hän siirtyi Team Kaffebryggerietistä Team Nordic Athlete-tiimiin (entinen Team Mäenpää), jossa hän on nyt kapteeni. Onko tuleva kausi se, jolloin hän jättää mäkikilpailun sivummalle ja keskittyy taistelemaan koko sarjan mestaruudesta.

Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team ✪ ✪ ✪

Johansson moMarcua Johansson on hivuttautunut kohti kärkeä. Kuva: Magnus Östh/Wsportsmedia

Niin monta vuotta karusellissa ja niin monta kisaa takana. Vihdoin tämä ruotsalainen hiihtäjä onnistui hiihtämään palkintopallille ja peräti kaksi kertaa. Hän sijoittui kuudenneksi kokonaiskilpailussa, joka on hänen paras sijoituksensa tähän asti. Marcus loukkasi polvensa viime syksynä, joka esti täysipainoisen harjoittelun ja hän kykeni tekemään vain tasatyöntöharjoituksia skiergolla. Ehkä viime kauden menestyksen syy oli juuri tässä! Huhut kertovat, että hän on nyt kesän ja syksyn aikana ollut kovemmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin, joten jos kaikki menee putkeen, hän saattaa olla palkintopallilla kokonaiskilpailussa.

Jokeri: Ermil Vokuev, Russian Winter Team

Venäjän talvitiimi oli erittäin menestyksekäs useissa viime kauden kisoissa. La Venostassa Ermil voitti ja samassa kisassa kolme muuta venäläishiihtäjää sijoittuivat kahdenkymmenen parhaan joukkoon. Ermil näytti myös erittäin vahvalta Kaiser Maximilian Laufissa kunnes kaatui loppumatkan kovassa alamäessä ja menetti mahdollisuutensa taistella voitosta. Koska hän tulee taas ensi talvena osallistumaan sekä maailmancupiin että Visma Ski Classics -hiihtoihin, hän ei tule olemaan paikalla kaikissa osakisoissa, mikä heikentää hänen kokonaiskilpailun voitonmahdollisuutta. Niissä kisoissa, joissa hän on mukana, hän tulee olemaan kova luu lyötäväksi.

Jokeri: Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team

Viime kausi oli Ruotsin parhaan ammattilaistiimin kuudes vuosi Pro Tourilla ja he vihdoin onnistuivat myös miesten puolella. Marcus Johansson oli paras mies lopputuloksissa ja Emil Persson voitti kaksi osakilpailua. Todennäköisesti Emil tarvitsee vielä yhden kovan kauden ja vuoden lisää treeniä, jotta hän kestää mestaruustaistelun fyysiset ja henkiset paineet kokonaisvaltaisesti. Sen sijaan entinen sprinttikisan kuningas Anton Karlsson iskenee kovaa tänä talvena. Hän oli viime kauden syrjässä selkäleikkauksen takia, mutta hän on toipunut siitä uskomattoman hyvin. Tänä kesänä hän voitti useita kovatasoisia rullahiihtokisoja ja hän puhkuu nyt tarmoa ja voitonhaluja.

Lue myös: Visma Ski Classics: Tässä naisten kokonaiskilpailun ennakkosuosikit

Teksti: Erik Wickström
Käännös: Teemu Virtanen

Artikkeli julkaistu alunperin 18.11.2020

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit