KU Swix Pro 550x90px

Visma Ski Classics: Tässä naisten kokonaiskilpailun ennakkosuosikit

Naisten kärkiletkaa Marcialongassa 2020. Kuva: Magnus Östh/Wsportsmedia

Naisten kärkiletkaa Marcialongassa 2020. Kuva: Magnus Östh/Wsportsmedia

Visma Ski Classicsin kauden mestari määräytyy yksittäisten osakilpailujen pisteistä. 60 parasta miestä ja naista saavat pisteitä jokaisesta kisasta. Keltainen liivi (Yellow bib) eli mestaruuskilpailu on kaikista sarjoista arvokkain ja kisaa johtava kantaa aina keltaista liiviä. Seuraavassa naisten ennakkosuosikit.

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team

johansson norgren moBritta Johansson-Norgren on voittanut muun muassa Vasaloppetin vuonna 2019. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Britta on 21 osakilpailuvoitollaan ja viidellä peräkkäisellä mestaruudellaan kaikkien aikojen menestynein pitkän matkan hiihtäjä. Viime kauden alun hieman epävarmat suoritukset saivat jo juorukellot soimaan väittäen, että Brittan menestysputki olisi katkeamassa. Hän kuitenkin onnistui kääntämään kelkkansa ja voitti kaksi kilpailua putkeen ja sen myötä sekä mestaruuden (yellow bib), sprintin (green bib) ja mäkikilpailun (lumberjack bib) kuten myös Visma Alp Trophy -minikiertueen (Keski-Euroopan osakilpailuista muodostuva sarja). Uskottavasti hän voittanee mestaruuden myös tulevana talvena kuudetta kertaa peräkkäin.

Astrid Øyre Slind, Team Koteng

slind yllaslevi2019Astrid Öyre Lsin Ylläs-Levin voittajana vuonna 2019. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Hyvänä päivänä Astrid on lyömätön. Norjalainen, joka lähes aina käärii hiihtoasunsa hihat ylös, paranee vuosi vuodelta. Hän voitti La Venostan yli kolmen minuutin marginaalilla ja näytti jo siltä, että hän vie kokonaiskilpailun mestaruuden kotiinsa. Kuten monena aikaisempana kautena fyysiset ongelmat kuitenkin estivät häntä saavuttamasta tätä arvokasta voittoa. Keskellä viime kautta hänellä todettiin gluteeni-intoleranssi, joka vei terän hiihdosta. Nyt hän on kunnossa ja valmis voittamaan kisoja ja kantamaan eri liivejä.

Lina Korsgren, Team Ramudden

korsgren vasaloppet2020 moLina Korsgren voitti viime talvena Vasaloppetin. Kuva: Magnus Östh/Wsportsmedia

Lina on ollut kolmen parhaan hiihtäjän joukossa jo useamman vuoden ajan, mutta kuten aikaisempina vuosina sairaus esti häntä taistelemasta koko sarjan mestaruudesta. Ennen sairastumistaan flunssaan hän oli voittamaton Kaiser Maximilian Lauf-hiihdossa jättäen kilpakumppaninsa yli kolmen minuutin päähän. Keskikauden toipilasjakson jälkeen hän voitti Vasaloppetin yli kuudella minuutilla ja saavutti historiallisen tuloksen ollen 57. kokonaiskilpailussa. Voidaan jo melko varmuudella todeta, että hän tulee ottamaan viidennen osakilpailuvoittonsa tulevalla kaudella ja nousemaan Visma Ski Classics -legendojen joukkoon Hall of Fameen. Tänä kesänä hän on voittanut useita kovia mieshiihtäjiä rullasuksihiihdoissa.

Katerina Smutna, Ed System Bauer Team

smutna ladiagonela2019 moTässä Katarina Smutna ensimmäisenä La Diagonelan maaliviivan yli vuonna 2019. Kuva: Magnus Östh/Wsportsmedia

Katerinaa ei kannata koskaan laskea pois laskuista. Tämä nykyään itävaltalainen ja entinen tsekkihiihtäjä voitti mestaruuden 2016, oli toinen 2017 ja 2018 ja kolmas 2019 ja 2020. Hän on yhä kova urheilija, mutta näyttää siltä, että hänen parhaat päivänsä ovat kenties jo ohi. Hänellä ei ole samaa voimaa, nopeutta ja kestävyyttä kuin aikoinaan estäen häntä voittamasta kisoja. Uskottavasti Katerina, joka on kova ylämäkihiihtäjä, ei tule taistelemaan palkintopallisijoista kokonaiskilpailussa, mutta viime kauden ennustukset osuivat väärin, joten kaikki on mahdollista. Hän omaa kuitenkin korkean perussuoritustason jopa huonoina päivinäänkin, joka on tärkeä ominaisuus mestaruudesta taistellessa.

Emilie Fleten, Team Koteng

fleten jiz50 2020 moEmilie Fleten tuulettaa Jizerska padesatkan kakkossijaa vuonna 2020. Kuva: Magnus Östh/Wsportsmedia

Viime kausi oli ensikertalaiselle todella menestyksekäs. Emilie on nyt siirtynyt Team Ragde Eiendomista Team Kotengiin ja hän sijoittui kuudenneksi kokonaiskilpailussa ja oli kymmenen parhaan joukossa kaikissa kisoissa. Hän on jo hiihtänyt palkintopallille Jizerska Padesatkassa, jossa jätti taakseen kaikki huippuhiihtäjät paitsi Britta Johansson Norgrenin. Nyt kun hänellä on vuosi lisää tasatyöntöharjoittelua ja enemmän kokemusta, hänellä on mahdollisuus päästä kolmen parhaan joukkoon kokonaiskilpailussa.

Jokeri 1: Marit Bjørgen, Team Ragde Eiendom

Kaikkien aikojen menestynein murtomaahiihtäjä ilmoitti paluustaan aikaisemmin tänä vuonna. Hän kertoi tavoittelevansa menestystä Vasaloppetissa ja ehkä hiihtävänsä muitakin Visma Ski Classicsin osakilpailuja. Hän harjoittelee hyvin, mutta kuitenkin määrällisesti paljon vähemmän kuin aktiivivuosinaan. Voi hyvinkin olla, että pitkän matkan hiihto maistuu Maritille ja hänestä tulee vakiokasvo lajin parissa. Hän ei tule hiihtämään kaikkia osakilpailuja, mutta ei olisi ihme nähdä hänet palkintopallilla muutaman kerran tänä talvena. Syyskuun rullahiihtokisassa hän oli vain kaksi minuuttia Therese Johaugia jäljessä 45 minuutin ylämäkikisassa.

Jokeri 2: Linn Sömskar, Team Nordic Athlete

Ruotsalaiset fanit ovat odottaneet Linnin siirtymistä Visma Ski Classicsiin ja tulevana talvena se tapahtuu. Rullahiihtokisoissa hän voitti sekä maailmanmestaruuden että maailmancupin sekä 48 kilometriä pitkän Alliansloppetin Ruotsissa. Tänä kesänä siirryttyään pitkän matkan hiihtoon hän pesi puolet Ruotsin maajoukkueesta 10 km rullahiihtokisassa. Hän kuului aikaisemmin Ruotsin sprinttimaajoukkueeseen ja jos hän tulee kestämään uuden lajin pitkät matkat, hän voi jo voittaa osakilpailuja tulevana kautena.

Lue myös: Visma Ski Classics: Tässä miesten kokonaiskilpailun ennakkosuosikit

Teksti: Erik Wickström
Käännös: Teemu Virtanen

Julkaistu alunperin 17.11.2020

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit