swix rullahiihto550 90

Vuokatti Sport Biathlon Team kehittyy Mäkäräisen ja Nousiaisen kokemusta hyödyntäen

Kaisa Mäkäräinen on mukana nuoretn ampumahiihtäjien valmennuksessa Vuokatissa. Kuva: Heidi Lehikoinen

Kaisa Mäkäräinen on mukana nuoretn ampumahiihtäjien valmennuksessa Vuokatissa. Kuva: Heidi Lehikoinen

(Kaupallinen yhteistyö - Vuokatti Sport) 
Tällä viikolla Kaisa Mäkäräisen ja Ville Nousiaisen valmennuksesta saavat nauttia Vuokatti Sport Biathlon Teamin nuoret urheilijat, mutta yhtä lailla Vuokatti Sportin kaikkien huippuvalmentajien osaaminen ja monipuoliset palvelut ovat kenen tahansa hyödynnettävissä.

Nuorten ampumahiihtäjien tukena on valtava määrä osaamista, kokemusta ja oppia. Mäkäräinen ja Nousiainen tietävät huippu-urheilun vaatimukset sekä polun huippu-urheilijaksi, ja sitä kokemusta he jakavat leireillä nuorille eri tavoin.

– Tarkoituksemme on antaa näille nuorille mahdollisimman paljon eväitä heidän tulevaisuuden uraansa ajatellen, Nousiainen sanoo.

Ryhmällä on kaikkinensa viisi leiriä. Molemmat pitävät leiritystä ja ryhmäharjoittelua tärkeänä.

– Tuossa iässä pitää kehittyä ympäri vuoden. Talvenkin ajan pitää perustasoa nostaa, Nousiainen muistuttaa.

ville kaisa hlVille Nousiainen ja Kaisa Mäkäräinen. Kuva: Heidi Lehikoinen

Leireillä ryhmäläiset hyötyvät toisistaan ampumahiihdon molempien osa-alueiden jalostamisessa. Jokaisella leirillä on jonkunlainen kilpailu, mikä kehittää kilpailuvalmiuksia. Harjoituksissa ampumasuorituksista kirjataan tulokset ylös, mikä antaa urheilijoille faktaa omasta harjoituksesta.

– Parhaat palkitaan joka päivä. Haluamme nostaa esiin päivän onnistujia. Lähes kaikki ovat varmasti jossain vaiheessa saaneet palkinnon, Mäkäräinen sanoo.

Ryhmän hyödyntäminen oman kehittymisen tukena näkyy myös hiihtoharjoituksissa. Leireillä tehotreeneissä hiihdetään kovaa. Leireillä ei ole mitattu happoja eikä kyselty sykkeitä.

– Olemme opettaneet ja kannustaneet siihen, että omaan tunteeseen pitää pystyä luottamaan ja saamaan tarvittava informaatio sieltä, Mäkäräinen sanoo.

Hän haluaa kannustaa pitämään ajatuksen mukana ampumaharjoituksessa.

– Että oikeasti tiedetään, mitä ollaan menossa tekemään.

Innolla, ammattitaidolla ja huumorilla leiriläisten kanssa toimivat Mäkäräinen ja Nousiainen pyrkivät myös antamaan monipuolisesti ajatuksia kotiharjoitteluun, sillä suurin osa työstä tehdään siellä.

– Haluamme, että he oppivat. Tykkään antaa sitä kokemusta, mitä olen oman valmennus- ja urheilu-uran aikana oppinut, Nousiainen sanoo.

Leirityspaketti rakentui toiveita kuunnellen ja tuo tärkeää ryhmäharjoittelua

Ryhmäläisistä Roope Jokela ja Sanni Oikkonen kokevat yhteisharjoitukset tärkeiksi ja kokevat hyötyneensä leireistä. Ilman Vuokatti Sport Biathlon Teamia kumpikin harjoittelisi yksin ilman valmennusryhmää.

– Ohjeita on tullut eri näkökulmasta ja tuntuu, että olen saanut enemmän kiinni siitä mitä vaikka jossain hiihtotekniikkaneuvoissa tarkoitetaan, Oikkonen sanoi.

Hänelle ja Jokelalle iloinen asia on ollut valmentajien paneutuminen asiaan ja urheilijoiden kehittymiseen. Molemmat valmentajat ovat itse tiiviisti harjoituksissa mukana. Vinkkejä on tullut niin Mäkäräiseltä penkalla kuin Nousiaiselta vaikkapa hiihtolenkillä.

– Hyvin tiiviisti ollaan tekemisessä mukana. Hiihtotekniikkaan on tullut hyviä vinkkejä, ja kun ampumisessa on niin paljon ollut paineenalaista ammuntaa ryhmässä, siitä on ollut apua, Jokela sanoi.

Valmentajien ammattitaito ja työkalupakki saavat kiitosta:

– Valmentajat ovat olleet sopivan rentoja, mutta kyllä he myös sanovat suoraan mitä pitää parantaa. He myös jaksavat sanoa, Oikkonen kiittää.

Ryhmäläisiltä kysyttiin etukäteen toiveita leiritykseen liittyen ja leirityspaketti onkin ollut Jokelan ja Oikkosen mieleen. Leireiltä on tullut myös ideoita ja erilaisia treenejä kotiharjoittelussa toteutettavaksi.

– Toivottavasti saamme ensi kaudellekin samantyyppisen porukan kasaan. Tämä leiritys on ohjannut kauden tosi vahvasti harjoittelua muutenkin, Jokela sanoo.

nousiainen koutsaa hlNousiainen tarkkailee peesissä hiihtotekniikkaa. Kuva: Heidi Lehikoinen

Riihivuori: "Haluamme tuoda osaamistamme ja ammattitaitoamme kaikkien saataville"

Vuokatti Sport Biathlon Team on yksi esimerkki siitä, miten Vuokatti Sport haluaa osaajiensa ja asiantuntijoidensa ammattitaitoa hyödyntää. Ajatus Vuokatti Sport Biathlon Teamistä lähti liikkeelle Vuokatti Sportilla vajaan vuoden myyntijohtajana työskennelleen Tomi-Pekka Riihivuoren ja Kaisa Mäkäräisen keväisistä keskusteluista. Maajoukkueen ulkopuolelle jääneille nuorille ampumahiihtäjille suunnatulle ryhmälle koettiin olevan suuri tarve, joten sellainen perustettiin. Yhteistyössä mukana on alusta asti ollut Nousiaisen ja Kalle Lassilan valmennuspalveluita tarjoava yritys Koutsi365.

– On aivan mielettömän hienoa, että saimme tällaisen porukan kasaan ja nuoret saavat vinkkejä suoraan maailman huipulta. Palaute urheilijoilta on ollut erittäin positiivista. Toki tähän me koko ajan pyrimme. Haluamme olla talviurheilukeskus, minne maailman huiput tulee treenaamaan ja mistä löytyy parhaat asiantuntijat, joiden osaamista ja ammattitaitoa pystymme tuomaan kaikkien saataville, Riihivuori sanoo.

Ajatus näkyy myös yrityksille tarjottavissa paketeissa. Vuokatti Sportilla on käytössään pääasiassa talvilajien kärkiurheilijoista koostuva Top Team.

– Niissä Top Team -paketeissa mukana ovat sekä meidän Top Team -urheilijamme että omat huippuvalmentajamme. Nyt heidän asiantuntemuksensa ja kokemuksensa on myös työyhteisöjen ja tiimien hyödynnettävissä, Riihivuori sanoo.

-Heidi Lehikoinen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit