Vastaranta: Maratonit avattu voitolla!

Palkintojenjaossa. Kuva: Sonja Kallio

Palkintojenjaossa. Kuva: Sonja Kallio

Kausi alkaa olemaan päällä ja ensimmäinen voitto on saavutettu. On hienoa saada tulosta heti kauden alkuun, sillä se poistaa hiukan paineita ja voi jatkaa rennommin.

 

Pitkän harjoituskauden jälkeen, kun on kokeillut uusia asioita ei koskaan oikein tiedä missä oikeasti mennään ennen kuin kilpailussa pääsee kuntoaan mittaamaan. Nyt näyttää siltä, että ei aivan päätä olla seinään hakattu ja oma tekeminen on ollut hyvillä raiteilla. Aika suuriakin muutoksia on tehty ja panostettu muutamiin tärkeisiin asioihin, jotka ovat olleet hiukan sivualalla johtuen kapasiteetin puuttesta, mikä on johtunut muihin osa-alueisiin satsaamisesta.

Kisa Kemptenissä oli kerännyt viivalle Sveitsin, Saksan ja Suomen parhaimmistoa. Mukana oli myös Saksan mestari valkoisessa paidassaan. Muutaman tiukan nousun jälkeen meitä olikin kärjessä tuttu porukka taistelemassa kärkipaikoista. Itsellä jalka oli hyvä. Jalka on ollut ihan ok koko kuukauden, mutta loppua kohden se on vain alkanut pyörimään paremmin ja paremmin. Huhtikuussa treeniä on kertynyt 110 tuntia sisältäen monta täyslepoa, joten ajopäivinä on oikeasti ajettukin. Tuohon lisää 20h hierontaa ja kymmenen tuntia venyttelyä niin hiukan on satsattu! Hieronnan on hoitanut tyttöystävä 10 tuntisten työpäivien päälle joten ei ihan mukavuusalueella ole pehmoillut hänkään.

Jalka siis tuntui hyvältä vaihtelevalla mutta maksimissaan 3 minuuttisia nousuja sisältävällä radalla. Kärkiporukassa oli 3 saman tiimin kuskia, joten en halunnut tulla heidän kanssaan vauhdikkaalle viimeiselle 3 kilometrille jossa iskun paikkoja ei liiemmin ollut. Iskin radan suurimmassa nousussa asenteella kaikki tai ei mitään. Tuli oikein maantieajat mieleen, kun silloin käytin aina kovaa "jumppiani" tuloksen teossa. Nyt iskin porukan perältä myötäleestä nousuun niin paljon kuin lähti ja vedin seuraavan 3min nousun kuin maali olisi ollut sen päällä. Päällä yksi mies peesissä ja jalat hapoilla. Muistot vaan parani, kun käytin toista vanhaa taktiikkaani "kun jalkoihin sattuu ihan törkeesti, muita sattuu vielä enemmän ja kohta ne tippuu" ja isompaa vaihdetta peliin niin hapokkaat jalatkin menee vielä muutaman minuutin kovaa. Saksan mestari siellä peesaili, mutta annoin mennä seuraavaan nousuun asti, jossa hän sitten iski!

Oma taktiikka oli koitua kohtaloksi, mutta onneksi happopallo reisillä sain tsempattua itseni vielä sen mäen päälle. Vääntö mäen lopussa ei ollut varmaan kauneinta katsottavaa ja oli pieni pelko, että nousukahva jää käteen. Siitä sitten loppu yhdessä maaliin asti ja voitin kirin. Hyvä homma!

Voittoon varmasti siivitti muutama hyvin tehty asia. 6 kuukautta säännöllistä maksimivoimaa ja joka päivänen Fastin palkkari ja proteiini lisä. Miehen massa on ollut Tammikuussa jo 74kg joten lihasta on tarttunut. Nyt paino on 66kg ja verisuoni kapuaa nivusesta kylkiluihin joten rasvat aika alhaalla. Noilla rasvoilla on oltu alle 62kilon. Lihaa on siis hiukan tarttunut ja se näkyy voimassa ja siinä, että voitin kisan. Kiriä kun hankala ilman voimaa voittaa ja yksin maaliin tulo on sekin vaikeaa.

Toinen asia jota olen ottanut käyttöön on ollut lenkillä nautittu Intra aminohappojuoma Fastilta. Olen vetänyt sillä kaikki tämän huhtikuun 110 harjoitustuntia. Lenkillä ei ole nälkä vaivannut ja jopa 7h lenkeillä ei ole tullut reisien kutistumisilmiötä. Vedin Intralla ensimmäistä kertaa kilpaa myös. Sekoitin intraa ja urheilujuomaa yhteen. Nopealla 80km maratonilla join 1.5l intraa ja puoli litraa colaa lopussa, sekä söin 5 geeliä. Aamulla soin 125g riisiä banaanilla. Tuosta tuli minun kauden kisaruokaresepti. Jotta tuon määrän juomaa pystyy saamaan tarvitaan superhuoltaja. Sonja oli kaikkialla pullojen kanssa. En aina edes voinut pulloa ottaa, kun rajansa silläkin mitä 6 asteen lämmössä voi juoda. Kilpakumppanit vitsailivat, kun näkivät Sonjan joka paikassa, että Jukka sinun pitää nyt ottaa taas juomaa, kai pullo on jo tyhjä. Tuollaisiin huoltosuorituksiin ei pysty kuin kiertämällä parituntia rataa autolla edellisenä iltana ja tekemällä tarkka suunnitelma mihin laittaa auton parkkiin ja mitä kautta menee minnekin. Muuten homma ei toimi. Sonja ei ole koskaan ollut myöhässä. Tärkeää on myös nähdä Sonja 30min välein, saada väliaikatiedot, tietää että varaosat ovat valmiina ja kiekot käsissä ja ne varmasti vielä asetellaan paremmin valmiiksi, jos en tule omalla paikalleni ajoissa huoltoon. Auttaa kuskia, kun voi keskittyä ajamiseen.

jukka2904 sonjakallioJukka tyytyväisenä kilpailun jälkeen. Kuva: Sonja Kallio

Tulevana viikonloppuna ajan Gardalla maratonin jolla matkaa noin sata ja nousua noin 4000m. Se on siis aika raaka maratoni ja vaatii hiukan erilaisia ominaisuuksia kuin eilen. Katsotaan kuinka pitkät mäet nousee. Jos ei nouse tällä koostumuksella niin sitten ei kannata vetää itseään ihan niittiin sillä Singenissä vauhtia taas riittää kahden viikon päästä. Hyvä on kuitenkin pieni niitti antaa reisille, jotta ne kestäisivät Singenissä, kun laitetaan ketju kireälle paukusta ja vedetään peltoaukeaa aika haipakkaa.

Kauden sana on ollut paluu käyttämään minulle luotuja ominaisuuksia eli pienen vahvan miehen nopeutta ja rajattua nousukykyä. Jos ei pitkä mäki nouse niin ei kannata siitä alkaa stressaamaan vaan ajaa kisoja joissa niitä ei ole. Paljon helpompaa muokata kalenteria kuin miestä! Realismi ja rauhoittuminen ei ole poltteen puutetta, vaan opittua viisautta poltteen ja yli-intoilun vallassa tehdyistä virheistä. Pitää tehdä sitä mihin pystyy eikä hamuilla jotain mihin ei pysty. Helppoa paperilta luettuna, mutta niin kamalan vaikeaa toteuttaa. Unelmoida kannattaa ja se auttaa jaksamaan, mutta työtä kannattaa tehdä realistisia tavoitteita varten eikä hetken huumassa tehtyjä unelmia varten. Voi muuten mennä työt hukkaan. Olisikohan sen jo oppinut vai onko nämä vanhoihin realistisiin juttuihin paluut taas jotain uusia intoiluja!

-Jukka

Lyyti.comKuuntele uusin podcast!

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 20.11.2021Iivo Niskanen voittoon Oloksella venäläisten katsastuskilpailussa - Bolshunov 5:s
 2. 21.11.2021Niskanen jälleen mukana venäläisten katsastuskilpailussa – Bolshunov väläytteli nousukuntoa
 3. 08.11.2021Oloksella tulevana viikonloppuna kovat karkelot – Tykkikisaradio välittää kisatunnelmat kotiin
 4. 18.11.2021Katso Taivalkosken Suomen Cupin lähtölistat – Iivo Niskasta lukuun ottamatta parhaat mukana
 5. 11.11.2021Tykkikisaradio: Täältä kuulet perjantain sprintin
 6. 29.11.2021Tässä hiihtäjät maailmancupin osakilpailuihin Lillehammeriin
 7. 12.11.2021Gimmler ja Ustiugov voittoihin Oloksella – Kyllönen toinen naisissa
 8. 14.11.2021Pärmäkoski voittoon Oloksella
 9. 12.11.2021Niskaset avaavat kilpailukautensa – Kuuntele Tykkikisaradiota lauantaina täältä
 10. 23.11.2021Rukalle ennustettu tulipalopakkasia
 11. 14.11.2021Pärmäkoski, Roponen ja Piippo avaavat kilpailukautensa - kuuntele Tykkikisaradiota täältä
 12. 22.11.2021Tässä Suomen hiihtäjät maailmancupin avaukseen Rukalle
 13. 13.11.2021Venäläiset lyönyt Niskanen: Hyvä avaus
 14. 22.11.2021Raju seula Norjan joukkueeseen – superlupaus Fossesholm ulkona
 15. 13.11.2021Hyvärinen vauhdissa Kainuun Talvikisoissa
 16. 30.11.2021Uutta tietoa Markus Vuorelan tilanteesta
 17. 13.11.2021Oloksen olosuhteista nauttiva Bolshunov kertoi Kestävyysurheilulle terveystilanteestaan
 18. 12.11.2021Video: Naisten sprintin ratkaisuhetket ja Anne Kyllösen kommentit
 19. 26.11.2021Niskanen ladulle ennen kovimpia haastajiaan – katso lähtölistat
 20. 04.12.2021Tässä Suomen joukkueet Lillehammerin viesteihin
 21. 21.11.2021Johaug ja Amundsen ykkösiä Norjassa – Olokselta vauhtia hakenut Theodorsen vakuutti
 22. 02.12.2021Maailmancup-kausi jatkuu perjantaina sprinteillä – katso lähtölistat
 23. 13.11.2021Siviilipalveluksen valinneelta Ståhlbergiltä kelpo hiihto Oloksella
 24. 14.11.2021Oloksen Tykkikisat: Niskanen voittoon vapaallakin
 25. 06.11.2021Video: Sprintin väliin jättänyt Hakola hiihtää viestissä
 26. 20.11.2021Johaug omaa luokkaansa Norjan hiihtokauden avauksessa - Holund voittoon miehissä
 27. 02.12.2021Kläbon manööverille päätös
 28. 19.11.2021Suhonen sivuun Taivalkosken Suomen Cupista
 29. 21.11.2021Hakolan ylivoimaa Taivalkoskella
 30. 05.11.2021Mäki ja Suhonen sivuun Vuokatin sprintistä