Hakkarin SM-maastorata tarjoaa monta mutkaa ja nyppylää

Markus Kyrölä, Anna-Mari Knuuti, Angela Kainulainen, Minna Haka-Risku ja Terhi Halonen koejuoksivat Hakkarin SM-maastoradan. Kuva: Jarno Maimonen

Markus Kyrölä, Anna-Mari Knuuti, Angela Kainulainen, Minna Haka-Risku ja Terhi Halonen koejuoksivat Hakkarin SM-maastoradan. Kuva: Jarno Maimonen

Lempäälän Kisan ahkerat aktiivit kunnostivat talkoilla ensi kevään SM-maastorataa Lempäälän Hakkarissa lokakuisena sunnuntaina. Talkoolaisten uurastaessa kävi rataa koejuoksemassa Hevoskuurin oma testiryhmä.

Aurinkoinen ja vuodenaikaan nähden kohtalaisen lämmin syyssää suosi SM-maastorataa kunnostavia Lempäälän Kisan talkoolaisia työssään sekä piskuista juoksevaa testiryhmäämme, johon lukeutui muun muassa Kalevan kisojen kestävyysjuoksujen tuplahopeamitalisti, nuorten arvokisaedustaja kilpakävelyssä sekä ensimmäisiin SM-maastoihinsa osallistuva juoksijatar.

Rannan Vellun suunnittelema reitti

Lempäälän Hakkarin jäähallin ja urheilukentän kulmille sijoittuvan radan on suunnitellut takavuosien maajoukkuejuoksija Veli-Matti Ranta. Väkevänä maastojuoksijana tunnettu Ranta voitti SM-kultaa 12 kilometrillä Vantaalla vuonna 1995 ja on sittemmin tullut monelle tutuksi muun muassa kestävyysjuoksijan Jarkko Järvenpään valmentajana sekä Lempäälän Kisan yleisurheilun puuhamiehenä.

ranta vellu 550Ratamestari Veli-Matti Ranta . Kuva: Jarno MaimonenLähtökohtana radan suunnittelulle Ranta on käyttänyt Hakkarin monipuolista ulkoilureitistöä. Reittivaihtoehtoja on suunnittelun aikana ollut useita. Nykyisen reitin version laskemiseen ei taitaisi sormet eikä varpaat riittää. Hakkarin urheilupuiston vanhaa pururatapohjaa on kuluneen kesän aikana kunnostettu ja levennetty. Jopa uusia lenkkejä on raivattu, joten alue myös uudistuu kisojen myötävaikutuksesta.

Rannan mukaan Hakkarin urheilupuiston hyödyntämistä radan suunnittelussa rajoitti ainoastaan urheilukentän nurmikon käyttökielto. Lähtö- ja maalialue sijoitettiin lopulta jäähallin viereiselle hiekkakentälle. Se ei ole huono vaihtoehto sekään. Hiekkakentän ympäristöstä on helppo seurata kilpailun kulkua reitin polveilessa suhteellisen pienellä alueella sekä poiketessa hiekkakentällä useaan otteeseen.

Estejuoksijan rata

Testiryhmäämme kuuluivat Minna Haka-Risku, Terhi Halonen, Angela Kainulainen ja Anna-Mari Knuuti. Oppaaksi kierrokselle lähtivät Markus Kyrölä sekä Vellu itse. Rataa kierrettiin kerran jos toisenkin, ja juttujen jatkuessa lenkille kertyi mittaa reilut kymmenen kilometriä.

hakkari 5 550Markus ja Vellu näyttävät mistä rata kulkee. Kuva: Jarno MaimonenKahden kilometrin mittainen reitti kiertelee melko suppealla alalla hiekkakentän ympäristössä. Katsojia tämä ratkaisu palvelee erinomaisesti. Kilpailua pystyy vaivatta seuraamaan pelkästään hiekkakentältä käsin.

Alustaltaan rata on kova ja sorapohjainen ulkoilureitti. Profiililtaan vaihtelevalta lenkiltä ei juurikaan löydy tasaista kohtaa, vaan juoksijan on sovitettava askeleensa mäennyppylöiden mukaan. Korkeuserot pysyvät silti varsin maltillisina.

- Alusta on tosi nopea. Ei mikään pehmeä, kuten viime vuonna Vantaalla. Sanotaanko näin, että tekninen reitti monine mutkineen, summaa Terhi Halonen.

hakkari 12 550Rataa kunnostetaan Lempäälän Kisan toimesta. Kuva: Jarno Maimonen- Veikkaisin, että rikkonaisempaan juoksurytmiin tottuneet estejuoksijat ovat vahvoilla. Radalta löytyy paljon kumpuja ja mutkaa. Yksi aavistuksen pidempi alamäki ja jyrkempi tömpäre löytyy, kun tullaan takaisin tänne kentälle maalia kohti. Kyseessä on kuitenkin maastoreitti, eikä sellainen, missä juostaan puolet kisasta urheilukentällä, jatkaa Halonen.

- Tää on sellainen, missä ei pääse missään kohtaa vauhtiin. Mutkat ja nyppylät rikkovat rytmiä jatkuvasti. Yhtään pitkää mäkeä tässä ei ole ja alamäet ovat aika helposti juostavia, kertoo puolestaan Minna Haka-Risku.

- Rata on mutkainen ja tempoileva. Maastojuoksussa aina jonkun mielestä reitti on hyvä tai huono, mutta maastojuoksu on maastojuoksua. Siinä ei ajatella kilometrivauhteja, vaan juostaan mahdollisimman kovaa kisa läpi, kommentoi Anna-Mari Knuuti.

hakkari 7 550Nämä mäennyppylät juostaan mennen tullen. Kuva: Jarno MaimonenMaastojuoksu erottaa selkeästi jyvät akanoista ja SM-maastojen keväinen ajankohta on perinteisesti kertonut juoksijoiden talven harjoittelun onnistumisesta. Hyväkuntoinen ja taitavan taktisen silmän omaava juoksija osaa lukea Hakkarin maastorataa ja hyödyntää kilpailun mahdolliset ratkaisupaikat.

hakkari 8 550Saha lauloi.- Viimeinen puoli kilometriä ja siinä se pieni nyppylä ennen hiekkakenttää on varmaan sellainen paikka, missä viimeistään ratkaistaan sijoja, kertoo Halonen.

Naisten ja varmaan myös miesten pidemmän matkan kilpailussa ratkaisut tapahtuvat todennäköisesti jo varhaisessa vaiheessa matkan varrella. Loppukiritaisteluita nähtäneen myös hiekkakentän loppusuoralla, Haka-Risku täydentää.

Anna-Mari Knuuti asuu Lempäälässä vain muutaman kilometrin päässä kisapaikalta. Hakkarin ulkoilureitit ovat jo ennestään tutut. Nyt SM-maastoreittiin voi tutustua niin perusteellisesti, kuin suinkin.

- Lenkillä pystyy miettimään tarkasti, mistä kohtaa mitenkin sitten kisassa askeleensa asettaa, Knuuti tuumii.

SM-maastoja on juostu viime vuosina niin tasaisella kovalla puistotiellä kuin upottavalla sekä raskaalla pururadalla. Miten Hakkarin rata vertautuu aiempien vuosien reitteihin?

hakkari 3 550Syksyn ruska oli kauneimmillaan.- Aika samaa tasoa kuin aiempina vuosina. Tai no, minulla viimeisimmät kokemukset SM-maastoista ovat 1990-luvun puolivälistä, viime vuosina paluun kansalliseen kärkeen tehnyt Haka-Risku naurahtaa.

- Viime vuonna Vantaalla reitti oli aika raskas, koska siinä oli pitkät matkat eläväpintaista nurmikkoa ja kaltevuutta. Siihen nähden tämä on helpompi. Alusta on täällä kovempi, eikä niin jyrkkiä mäkiä löydy. Vantaalla oli yksi tosi paha nousu, joka oli inhottava ainakin huonokuntoiselle juoksijalle, sanoo Halonen.

Ensi kevään SM-maastot ovat Angela Kainulaiselle ensimmäiset laatuaan. Kainulainen odottaa kisoja suurella mielenkiinnolla.

- Mä tykkään juosta maastossa ja reitti on tosi kiva! Niin kauan, kun reitti on merkitty hyvin, enkä pääse eksymään, niin varmaan hyvä kokemus tulee olemaan, kommentoi Angela Kainulainen hyvällä huumorilla.

Nähtäväksi jää, astuuko naisten kilpailun lähtöviivalle hiihdossa Lempäälän Kisaa edustava Aino-Kaisa Saarinen. Siskonsa Maija on SM-maastoihin jo alustavasti lupautunut.

hakkari 1 550Maastojuoksun SM-kilpailut juostaan Lempäälän Hakkarissa ensi toukokuussa. Kaksipäiväisen kilpailutapahtuman järjestää Lempäälän Kisa. Lauantaina kilpailevat juniorit ja veteraanit, tällä kertaa veteraanit ensin ja junnut iltapäivällä. Sunnuntaina vuorossa ovat yleisien sarjojen kisat sekä nuoret.

>>2014 SM-maastojen reittikartta

Alla videot kahden ja kilometrin lenkeistä.

-Jarno Maimonen

MM-hiihdot


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 29.01.2021Kaisa Mäkäräinen voittoon Polvijärvellä ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 2. 02.02.2021Nuorten MM-hiihtojen ohjelma
 3. 02.02.2021Tässä nuorten MM-joukkue Vuokattiin
 4. 18.02.2021Ylläs-Levin kohtalo selviää viimeistään 10. maaliskuuta
 5. 31.01.2021Joni Mäki sprinttikarsinnan kakkonen Falunissa – Bolshunov kaatui ja karsiutui
 6. 01.02.2021Niskasen pohjeluu murtunut
 7. 29.01.2021Suomalaisten suksi tökki Falunissa – huoltopäällikkö otti syyn kontolleen: "Laitoimme huonot tuotteet huonoon sukseen, ja tulos oli sen mukainen"
 8. 13.02.2021Kaksinkertainen MM-kävijä Saapunki hiihti tänään viimeisen kilpailunsa – ottaa varaslähdön vuorijuoksu-uralle
 9. 10.02.2021Nuorten MM-ohjelmaan muutoksia
 10. 15.02.2021Maastohiihdon päävalmentaja Pasanen heitti mitalitavoitteen romukoppaan
 11. 16.02.2021Kesäkeliä Oberstdorfiin ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 12. 23.02.2021MM-hiihtojen kahden ensimmäisen päivän aikatauluja aikaistettu
 13. 07.02.2021Laura Mononen voitti Keravalla ja Kari Varis Ilmajoella – katsaus viikonlopun kotimaisiin hiihtotuloksiin
 14. 03.02.2021Pyhäjärvi avaa SM-kisatalven – Honkavuoren aluetta kehitetty kovasti
 15. 05.02.2021Oberstdorfin MM-hiihtojen ohjelma
 16. 08.02.2021Upseerikokelas Koivisto taisteli torjuntavoiton vainoajastaan
 17. 01.02.2021Nepryaeva sormileikkauksessa ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 18. 01.02.2021Suomi kahdeksan hiihtäjän voimin Ulricehamniin
 19. 19.02.2021Oberstdorfin keväinen sää tuntuu kotimaan pakkasten jälkeen helteiseltä – kisasää uhkaa laittaa suksihuollon rajuun testiin ensi viikolla alkavissa MM-kisoissa
 20. 15.02.2021Tässä Suomen joukkue Oberstdorfin MM-hiihtoihin
 21. 09.02.2021Niilo Moilanen nuorten maailmanmestariksi!
 22. 19.02.2021Suhonen ja Haarala kaksoisvoittoon Ruotsin cupissa
 23. 29.01.2021Bolshunov voittoon Falunissa – Niskanen paras suomalainen
 24. 20.02.2021Nuorten SM-hiihdot käynnistyivät Jyväskylässä
 25. 03.02.2021Johaug ja Kläbo Norjan MM-joukkueen kärjet: "MM-valinta ei ole koskaan helppoa Norjassa"
 26. 05.02.2021Kova pakkanen saattaa kiusata nuorten MM-hiihtoja
 27. 31.01.2021Joensuu iloitsi uran parhaasta vauhdista – Norjalaiselle suullinen varoitus Vuorisen eteen leikkaamisesta
 28. 12.02.2021Päivitetty: Tässä Suomen joukkueet nuorten MM-viesteihin
 29. 09.02.2021Niilo Moilanen ylivoimainen nuorten MM-hiihtojen sprinttikarsinnassa!
 30. 31.01.2021Luusuan vauhti ei riittänyt loppunousussa - "Oma taso on tuossa. Sukset pelasivat ja huolto pelasi"