Korir ja Eriksson uusivat mestaruutensa

Lewis Korir uusi tuplamestaruutensa. Kuva: Jarno Maimonen

Lewis Korir uusi tuplamestaruutensa. Kuva: Jarno Maimonen

99. kerran järjestetyt SM-maastot juostiin tänä vuonna Vantaan Hakunilassa. Kilpailut pidettiin samassa ympäristössä kuin vuonna 1995, milloin Vantaa viimeksi toimi kisaisäntänä. Kilpailureitti oli kokenut edelliskertaan nähden pientä viilausta. Nurmikkoa oli hyödynnetty alustana aiempaa enemmän sekä takalenkin mäkiä oli hieman karsittu pois. Vaikka rata oli sekä alustaltaan että profiililtaan vaativa, niin juoksijat pitivät sitä vauhdikkaana ja juostavana. Kisajärjestelyt saivat yleisesti kiitosta ja varsinkin oikeasti reaaliaikaista tulospalvelua kehuttiin vuolaasti.

Miehet 12 km

26-vuotias Turun Urheiluliiton Lewis Korir voitti jo kymmenennen ja yhdennentoista henkilökohtaisen Suomen mestaruutensa, kun hän oli ylivoimainen miesten 12 kilometrin kilpailussa ja voitti tämän jälkeen myös lyhyemmän 4 kilometrin mestaruuden.

korirlewis2013 sm12Miesten 12 kilometrin kilpailun ensimmäisiä satoja metrejä. Kuva: Jarno MaimonenAurinkoinen 15-asteinen sää suosi juoksijoita ja vantaalaisyleisöä äitienpäivän kunniaksi. Jo ensimmäisellä kahden kilometrin lenkillä oli Korir jättänyt haastajiaan hiukan ja toiselta lenkiltä maalialueelle tultaessa eroa oli sata metriä. Ero kasvoi tasaisesti ollen maalissa jo 1.42 minuuttia.

- Rata oli hieno. Ei liian pehmeä, eikä liian kova. Koko ajan piti kuitenkin tehdä töitä. Ei siinä siis helpolla päässyt, kommentoi kisaansa lyhyesti Lewis Korir.

Koririn seuratoveri Willy Rotich kukisti viimeisten satojen metrien loppukirissä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Henri Mannisen seitsemän sekunnin erolla. Kahdeksankertainen tämän matkan mestari Lahden Ahkeran Jussi Utriainen juoksi yhä neljänneksi. Utriainen hävisi pronssimitalin Manniselle 34 sekunnin erolla.

- Olipa se raskasta. Piikkarit söivät varpaisiin sellaiset rakot, etten kyennyt tekemään edes loppuverryttelyä. Nelonen jää siis osaltani väliin, naurahti puolestaan hopealle kirinyt Willy Rotich.

- Olen kilpailuuni tyytyväinen, vaikka hieman harmittaa, etten pystynyt Willya voittamaan. Kaikkeni kyllä yritin! Seuraavaksi kilpailen radalla Kalevalaisiin asti ja sitten aloitan maratonharjoittelun kohti syksyn maratonia. Silloin pitäisi iskeä tiskiin ensi vuoden EM-kisojen tulosrajan alittava aika. En tosin vielä tiedä, mikä SUL:n raja on Zürichin EM-kilpailuihin, tuumasi Henri Manninen.

36:sta matkaan lähteneestä maaliin selvisi 33 juoksijaa.

N19 4 km

Karhulan Katajaisten Oona Kettunen voitti odotetusti 19-vuotiaiden mestaruuden. Portugalin leirillä jalka- ja vatsavaivoista kärsinyt Kettunen karkasi muilta kilpakumppaneiltaan vaivattomasti jo ensimmäisellä kilometrillä.

kettunenoona 2013 smSaara Nikander ja Oona Kettunen pitivät kärkisijoja puolen kilsan kohdalla. Kuva: Jarno Maimonen- Vauhti tuntui sen verran helpolta, että ihan vahingossa nostin vauhtia ja muut tipahtivat. Vantaan reitti oli ihan mukava, mutta kilpailu ei ollut keskenkuntoiselle helppo, Kettunen kertoo.

Portugalin leiriltä iskenyt kambylobakteerin aiheuttama vatsatauti on onneksi ohi.

- Vatsa ei enää vaivaa, eikä jalassakaan ole enää ongelmia pieniä tuntemuksia enempää. Kunto vaan kerkesi laksemaan harmittavasti näiden johdosta. Oloni normalisoitui puolitoista viikkoa sitten ja sen jälkeen olen uskaltanut aloittaa normaalin harjoittelun, Kettunen jatkaa.

Lukion normaalissa kolmessa vuodessa suorittanut kevään abiturientti Kettunen on saanut viime viikot harjoitella vailla koulupaineita.

- Valkolakki on tulossa! Lukio meni normaalissa aikataulussa ja ehdinpä siinä sivussa opiskella 18 ylimääräistä kurssiakin. Kilpailurintamalla ensimmäinen ratakisastartti tapahtuu 25. toukokuuta Helsingissä, missä juoksen vitosen. Se menee vielä ilman erikoisempia valmisteluja. Taitaa mennä pitkälle kesäkuulle, ennen kuin kunnon ratatreenit alkaa. Uskon silti ehtiväni hyvään kuntoon 19-vuotiaiden EM-kilpailuihin Italian Rietiin. Raja vitosella on 17.10 ja ennätykseni on 50 sekuntia parempi, kertoi kesää luottavaisesti odottava Kettunen.

M17 4 km

Nuorimpien miesten nelosella ripeintä alkuvauhtia piti Sjundeå IF:n suunnistajana paremmin tunnettu Topi Raitanen. Kuopion Reippaan Samu Mikkonen juoksi hänet kuitenkin jälkimmäisellä kierroksella kiinni ja siirtyi kilpailun johtoon ennen viimeisestä ylämäkeä. Jalkapalloa aiemmin päälajinaan pitänyt Mikkonen säilytti johtonsa maaliin saakka ja tuuletti voittoaan iloisesti.

mikkonensamu2013Samu Mikkonen. Kuva: Jarno Maimonen- Mie vaan katoin ekan kierroksen. Aioin vain tehdä oman juoksun. Ohitin Topin ennen viimeistä ylämäkeä ja tiesin olevani kirissä häntä vahvempi, sanoi Samu Mikkonen.

N22 4 km

Lahden Ahkeran Kristiina Mäki oli omaa luokkaansa sarjansa neljällä kilometrillä. Alusta lähtien selkeässä johdossa juossut Mäki ylitti maaliviivan seitsemän sekuntia ennen Turun Urheiluliiton Vilma Laitista. Yhdysvalloissa talven opiskellut Viivi Rantanen palkittiin pronssilla.

makikristiina2013Kristiina Mäki. Kuva: Jarno Maimonen- Koitin juosta alusta lähtien kovaa ja se onnistui, vaikka ei se helppoa lopussa ollut. Piti oikein taaksekin kurkata, vaikka en sitä muuten kilpailuissa koskaan tee, selvensi rohkeaa juoksutaktiikkaansa Kristiina Mäki.

Mäki juoksi viikko sitten toisessa kotimaassaan Tsekissä ratakympillä ennätyksekseen ja kauden kotimaiseksi kärkiajaksi 35.19,37.

- Tulin viikko ennen Tsekin kilpailua alas korkealta. Harjoittelin kaksi viikkoa Italiassa yli 2000 metrissä. Pari päivää leiri painoi, mutta onneksi paikat aukesivat ennen kympin kisaa, päätti Mäki.

M22 6 km

Kangasalan Kisan Martti Siikaluoma oli sarjansa herra ja hidalgo. Sen verran vakuuttavaa ja ylivoimaista oli Siikaluoman meno, että rajulta kuulostava vitosen tulosraja 14.15 Tampereella käytäviin 22-vuotiaiden EM-kilpailuihin alkaa kuulostaa realismilta.

siikaluomamartti2013M22-sarjaa puolen kilsan kohdalla. Kuva: Jarno Maimonen- Juoksin viime viikonloppuna Tiomilassa 21 kilometriä pitkän yöosuuden långa nattenin. Kulunut viikko on sujunut siitä palautellessa ja onnistuin. Kultaa tulin hakemaan ja tavoite täyttyi! Täytyy sanoa, että yllättävän ronskilla erolla, kertoi Martti Siikaluoma.  

- Harjoitteluni on sujunut hyvin. Viikkomäärät ovat noin satasta. Juoksen kahta harjoitusta päivässä, ennen ja jälkeen töiden. Pientä tottumista rytmitykseen se vaatii ja aikaista nukkumaanmenoa. EM-kisarajan kimppuun hyökkään Paavo Nurmen kisojen vitosella 16. kesäkuuta, päätti Siikaluoma.

Lapin Lukon Kalle Keskipoikela sijoittui toiseksi ja IK Falkenin Ville Borgmästars kolmanneksi.

N17 4 km

Turun Urheiluliiton Johanna Matintalo vei N17-sarjan mestaruuden upealla loppukirillään. Briteissäkin kilpailukokemusta hankkinut Porvoon Urheilijoiden Mona Jäppinen oli toinen ja Espoon Tapioiden Essi Kivelä kolmas.

- Helppo voitto! Tiesin, että mulla on meidän porukasta paras kiri. Vauhti ekalla kierroksella oli todella hiljaista. En edes hengästynyt! Toisella kierroksella vauhti kiristyi jonkin verran, kommentoi kisaansa Johanna Matintalo.

matintalojohanna2013Iloinen Johanna Matintalo. Kuva: Jarno MaimonenKaksi vuotta sitten 800 metrillä 2.05,87 juossut Matintalo mielii 17-vuotiaiden EM-kisoihin Ukrainan Donetskiin.

- Kunto on todella hyvällä mallilla verrattuna viime vuoteen. Olin juuri ensimmäisellä ulkomaanleirillä ikinä. Portugalissa kahteen viikkoon kertyi kilometrejä reilut 200. Huhtikuussa taisi kilsoja tulla 260. Talvella tietysti panostin hiihtoon ja saaliiksi tuli yksi SM-kulta ja kaksi -hopeaa. MM-raja 2.07 on kova, mutta se on tavoitteeni. Muuten päätavoitteeni ovat Kalevan kisat ja maaottelu, sillä oman ikäluokkani kisoissa en hirveästi saa vastusta, kertoi hiihdon ja kestävyysjuoksun huippulupaus Matintalo.

M19 6 km

Viipurin Urheilijoiden Samuel Rautiainen valitsi rohkean taktiikan ja johti kilpailua lähdöstä maaliin. Espoon Tapioiden Aleksi Uusipere palkittiin hopealla ja SM-maantiellä voittoon juossut Turun Urheiluliiton Henrik Goesch pronssilla.

rautiainensamuel2013Samuel Rautiainen. Kuva: Jarno Maimonen- SM-maantie kulki hyvin ja sain sieltä tavoittelemani mitalin. Osasin jo sen perusteella odottaa täältäkin hyvää tulosta. Taktiikkani oli lähteä alusta lähtien kovaa. Rata oli tosi hyvä. Pidin! Nurmikko toi sopivaa maastojuoksufiilistä. Ratakausi alkaa toukokuun kisojen kympillä. Tavoitteena on Rietissä käytävien nuorten EM-kisojen tulosraja 31.30, kertoi Hannes Alarodun valmentama Samuel Rautiainen. 

Naiset 6 km

IF Nykarlebynejdenin Sandra Eriksson uusi ylivoimaisesti naisten 6 kilometrin mestaruutensa. Guy Storbackan valmentama Eriksson on vasta 23-vuotias, mutta voitti jo 13:nnen henkilökohtaisen Suomen mestaruutensa joko radalla, hallissa tai maastossa.

erikssonsandra2013aKaisa Lehtonen ja Sandra Eriksson ottivat startin terävimmin. Kuva: Jarno Maimonen- Tottakai olen tyytyväinen mestaruuteeni. Rata oli aika työläs ja nurmialustan vuoksi juoksulinjaa piti koko ajan hakea. Mutta muuten tämä oli vauhdikas reitti ja erittäin hauska juosta, summasi Sandra Eriksson kisaansa.

Tukholmassa talven asunut Eriksson on päässyt viimein eroon sitkeistä jalkavaivoista.

erikssonsandra2013bSandra oli aivan omaa luokkaansa. Kuva: Jarno Maimonen- Jalat ovat nyt kunnossa. Pääsin aloittamaan juoksua joulun jälkeen. Jalka kipeentyi kuitenkin melko pian uudestaan ja jouduin tekemään paljon harjoituksia pyöräillen. Jalan parannuttua olen päässyt harjoittelemaan kunnolla. Alla on myös ulkomaanleirejä. Vietin 10 päivää Kanariansaarilla ja 10 päivää Portugalissa. Palaan vielä takaisin Tukholmaan, mutta kesän tullen muutan Suomeen.

- Olen paremmassa kunnossa kuin vuosi sitten, joten Moskovan MM-raja pitäisi mennä helposti rikki. Ensimmäinen ratakilpailu tulee eteen 22. toukokuuta. Juoksen Norjassa sileän kolmosen. Joensuun Eliittikisoissa on vuorossa 3000 metrin esteet. Muutenkin Suomesta löytyy aika hyvin estekisoja joten ulkomaille ei ehkä tarvitse lähteä startteja hakemaan, kertoi Eriksson.

Rovaniemen Lapin Johanna Peiponen sinnitteli toiseksi ennen SM-maastojen isäntäseuran maratoonaria Laura Markovaaraa.

Miehet 4 km

Miesten neljälle kilometrille lähti 60 miestä. Kilpailun suurin ennakkosuosikki Turun Urheiluliiton Lewis Korir lähti matkaan kuin se kuuluisa hauki rannasta ja karkasi oitis muulta juoksijajoukolta.

Juoksu näytti ainakin katsojan silmissä todella vaivattomalta. Liekö vastuskin ollut viime vuotista helpompi, kun erot lopputuloksissa kasvoivat niin suuriksi.

- Ei, ei se helppoa ollut. Eikä vastus tänä vuonna ollut sen köykäisempi kuin vuosi sitten Pudasjärvellä. Tiedätkö, mikään ei tule helpolla. Ei juoksussa eikä elämässä! kertoi tuplamestaruuteensa silmin nähden tyytyväinen Lewis Korir.

jarvenpaajarkko sm 2013Jarkko Järvenpää ja Tommi Heittola. Kuva: Jarno MaimonenTampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää lähti rohkeaan tapaansa vauhdikkaasti matkaan. Kilpailun kuluessa kävi selväksi, että Järvenpää olisi yhtä selkeä kilpailun kakkonen kuin Lewis Korir voittajana.

- Aina se on kiva juosta kun kulkee! Ennen kilpailua päätin, että aivan sama ketä tulee vastaan, juoksen omaa juoksuani, iloitsi Järvenpää maalissa.

18 viikkoa Espanjan Torreviejassa harjoitelleen Järvenpään kesän tavoitteena on kohentaa joka matkan ennätyksiään.

- Ratakymppi on päämatkani, mutta tavoitteena on juosta ennätykset aina 400 metristä ylöspäin. Moskovan MM-kisojen tulosrajat ovat sen verran kovia, että katseet arvokisojen suhteen on kohdistettu ensi vuoteen, sillä määräänsä enempää ei kestävyysjuoksussa voi vuodessa kehittyä. Ratakauden avaan todennäköisesti Wageningenin ratakympillä kesäkuun alussa. Osallistumiseni sinne tosin päätän ensi viikon kovien harjoitusten perusteella, päätti Järvenpää.

Suvi Miettinen loukkasi jalkansa

miettinensuvi 2013Tuusulan SM-maantiejuoksuissa mestaruuteen pinkonut Turun Urheiluliiton Suvi Miettinen loukkasi jalkansa kisojen aattona tehdyssä verryttelyssä. Kilpailurataa testaamassa ollut Miettinen astui kuoppaan kahden kilometrin lenkin jälkimmäisessä jyrkässä alamäessä sillä seurauksella, että pikkuvarpaan metatarsaaliluu murtui.

- Kyllä se syö, kun olen päässyt näin hyvään kuntoon ja taas tulee jotain ongelmia. Epäonni kohtasi verryttelyn viime vaiheessa, kun juoksin jyrkkää alamäkeä alas ja astuin kuoppaan. Heti sen tunsi, että jokin napsahti. Tämä ei tapahtunut kisareitillä vaan siinä sivussa, koska reitillä oli käynnissä veteraanien SM-kilpailu. Tiedossa on ainakin neljän viikon juoksukielto ja paluu korvaavien pariin, kertoi murheellinen Suvi Miettinen Hevoskuurille.

>>Tulokset

-Jarno Maimonen

 


Kuuntele uusin podcast!

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 03.10.2021Yksilöurheilija myymässä itseään – mitä sponsori haluaa?
 2. 15.10.2021Hiihdon olympiavoittaja sai aivoverenvuodon
 3. 03.10.2021Kestävyysurheilija saa olla vahva – voimaharjoittelusta lisää potkua suoritukseen: osa I
 4. 01.10.2021Anita Korva: "Tosi haastavaa on ollut palata siihen ammattimaiseen tekemiseen ja sille tasolle, jolla olin"
 5. 18.09.2021Suhonen ja Lylynperä rullahiihtivät sprintin Suomen mestareiksi
 6. 23.09.2021Team Kaskipuu mukaan Visma Ski Classics -sarjaan
 7. 11.10.2021Maastohiihdon ohjelma Pekingin olympialaisissa
 8. 23.09.2021Johaug omaa luokkaansa Tryvann Opp -rullahiihdossa
 9. 18.09.2021Suhonen: "Täydellinen onnistuminen"
 10. 19.09.2021Niskanen rullahiihti Suomen mestariksi
 11. 19.09.2021Pärmäkoski naisten mestariksi Vuokatissa
 12. 19.09.2021Northug viides Klarälvsloppetissa – katso koostevideo kilpailusta
 13. 23.09.2021Katso suorana Kestävyysurhelu.fissä: Johaug ja Björgen kohtaavat torstaina
 14. 03.10.2021Näin Team Edux harjoitteli Vuokatissa
 15. 04.10.2021Isometsän elämäkerta ja muita hiihtouusia lyhyesti
 16. 05.10.2021Pärmäkoski valmistautuu olympialaisiin parhaiden kausiensa reseptillä
 17. 22.09.2021Auklandilta oma tuotemerkki
 18. 19.09.2021Kestääkö Northug 90 kilometriä – katso live-lähetys Klarälvsloppetista
 19. 08.10.2021Matti Heikkisellä sormensa pelissä Team Mäenpään uuden pääyhteistyökumppanuuden kanssa
 20. 08.10.2021Hans Christer Holund ei tehoilla mässäile
 21. 12.10.2021Vuokatti Ski Team Kainuu haluaa menestyä sekä miesten että naisten viesticupissa
 22. 29.09.2021Saako Northug kilpailla ensi talvena?
 23. 20.09.2021Bolshunovilla terveysmurheita – leikkaus ja antibioottikuuri
 24. 09.10.2021Hommelvik GP suorana – mukana Iversen ja Tönseth
 25. 17.09.2021Petter Northug kilpailee jälleen viikonloppuna – lähetys Kestävyysurheilu.fissä
 26. 29.09.2021Lauri & Verkku Diaries: Ensimmäiset hiihdot lumella ja legendaarinen Vuokatinvaaran testijuoksu!
 27. 14.10.2021Östberg ei vieläkään valmis täysipainoiseen harjoitteluun – jää pois korkeanpaikanleiriltä
 28. 19.09.2021Pärmäkoski: "Uskon, että hyvä kausi on tulossa"
 29. 30.09.2021Näin Skandinavia Cupia hiihdetään ensi talvena  – Suomelta jää yksi viikonloppu väliin
 30. 20.09.2021Suksifarssi rullahiihdon MM-kisoissa – katso koostevideo eilisestä kilpailusta