Koririn ja Lindgrenin kyyti liian kovaa muille

smmaantie2012introKuopion Väinölänniemellä käytiin 26. SM-maantiejuoksut kylmänkoleassa, sumuisessa säässä. Lewis Korir ja Elina Lindgren juoksivat ylivoimaisiin voittoihin.

smmaantie2012Miika Talala, Aki Nummela ja Lewis Korir vielä yhdessä puolimaratonin toisen kierroksen alussa. Kuva: Jarno MaimonenKuopion Väinölänniemellä käytiin 26. SM-maantiejuoksut kylmänkoleassa, sumuisessa säässä. Reitillä kierrettiin vajaan kahden kilometrin kierrosta lähdön sekä maalin sijaitessa urheilukentällä. Kierros oli suhteellisen tasainen sisältäen loivaa nousua sekä laskua.

Lewis Korir karkasi selkeään voittoon

Puolimaratonille lähdettiin Miika Takalan johdolla. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden mies juoksi ensimmäiset sadat metrit sen verran rivakasti, että muu juoksijajoukko jäi hänestä välittömästi useita kymmeniä metrejä. Takalan reippaasta alusta huolimatta kävi jo ensimmäisillä kilometreillä hyvin selväksi, mikä kisan kulku tulisi jatkossa olemaan. Turun Urheiluliiton Lewis Korir juoksisi ylivoimaiseen voittoon.
 
korirlewis 2012Lewis Korir. Kuva: Terhi HalonenLewis Koririn alkuvauhti oli kylmästä säästä huolimatta kovaa. Hänen kymmenen kilometrin väliaikansa oli epävirallisesti 30.38. Eikä vauhti loppua kohtikaan huomattavasti pudonnut. Korir ylitti maaliviivan Suomen mestarina ajassa 1.05.22. Miika Takala palkittiin hopealla ja HKV:n Aki Nummela pronssilla.

Koririn managerin Antti Lähteenmäen mukaan Lewis juoksi loppumatkan voimiaan säästellen. Valmistautumista kisaan oli vaikeuttanut muutaman viikon takainen malarian sairastaminen.

- Kisa oli helppo, mutta olipa täällä kylmä ilma! Reitti oli OK! Seuraavaksi juoksen ehkä Pyynikillä tai vaihtoehtoisesti jossakin maastojuoksukilpailussa, kertoi Korir kisastaan lyhytsanaisesti.

Vuonna 2008 viimeksi SM-maantiejuoksuissa kilpaillut Miika Takala oli tyytyväinen päivän kilpailuun.

- Reitti oli hyvä ja nopea. Loppuaikani oli puolisen minuuttia heikompi kuin aiemmin keväällä Haagissa juoksemani. Toisaalta tänään piti suurin osa matkaa juosta yksin, kommentoi Takala kisaansa.

- Reipas alku oli taktinen veto. Tarkoitus oli, ettei Aki pääsisi peesiin, perusteli Takala kovaa alkuvauhtiaan.

- Kesän tavoitteena on puolen tunnin alitus ratakympillä. Syksyllä on sitten maratonin vuoro, jatkoi Takala.

lindgrenelina2012Elina Lindgren. Taustalla Johanna Kahlroth ja Lotta Suikki. Kuva: Jarno MaimonenElina Lindgrenille neljäs mestaruus

Naisten puolimaratonilla Oulun Pyrinnön Elina Lindgren karkasi kilpakumppaneiltaan jo varhaisessa vaiheessa omille teilleen. Neljänteen mestaruuteensa juossut Lindgren sai loppuajakseen 1.18.53.

Ahvenanmaalaista yleisurheiluseuraa IF Ålandia edustava Johanna Kahlroth palkittiin uransa ensimmäisellä SM-mitalilla. Kahlrothille kisa oli muutenkin onnistunut, sillä loppuaika 1.20.02 oli hänen ennätyksensä. Pronssimitalista kehkeytyi lopulta tiukka kamppailu, kun nelikko Nina Chydenius, Sanna Kullberg sekä Anni ja Elli Hemminki saavuttivat pitkään kolmantena juosseen Lotta Suikin, joka joutui sittemmin keskeyttämään. Viimeisen kierroksen mitalitaistelussa vahvin oli Viipurin Urheilijoiden Chydenius ajalla 1.21.38. KU-58:n Kullberg oli neljäs ja Hemmingin kaksoset sijoittuivat seuraaviksi.

- Olipa pitkä matka juosta yksin! Vähän yllätyin, kun muut putosivat vauhdistani niin nopeasti. Lopulta juoksin vain mestaruudesta, sillä yksin juosten hyvään aikaan ei ollut mahdollisuuksia. Aika oli huono, mutta mestaruuteen olen toki tyytyväinen, kertasi kisaansa Elina Lindgren.

Lindgren on harjoitellut viime aikoina monen muun suomalaisjuoksijan tavoin Yhdysvaltain Flagstaffissa.

- Palasin vasta puolitoista viikkoa sitten korkealta. Paikat ovat olleet vähän jumissa. Tämä viikko olikin taistelua aikaa vastaan, että ehdinkö toipumaan ennen kisaa. Leiri meni suunnitellusti. Leirin puolessa välissä oli pieniä ylirasituksen oireita, jolloin kevensin harjoittelua. Seuraava isompi tavoite on SM-maastot. Juoksen ehkä joitain hölkkiä ennen niitä, jatkoi Lindgren.

Ruotsin Uppsalassa asuva ja opettajana työskentelevä Johanna Kahlroth voitti ensimmäisen SM-mitalinsa. Ahvenanmaalaista seuraa IF Ålandia edustava Kahlroth oli päivän suoritukseensa erittäin tyytyväinen.

- Olen todella iloinen mitalistani! Tavoitteena oli juosta mahdollisimman tasaista vauhtia ja onnistuin siinä hyvin. Tämä oli vasta urani toinen puolimaraton. Kesän tavoitteita ovat Kalevan kisojen 5000 ja 10 000 metriä. Seuraavaksi yritän parantaa ennätystäni Göteborgin puolimaratonilla, kertoi Kahlroth.

kekkiossi m19M19-sarjan kärki. Kuva: Jarno MaimonenNuorten sarjoissa pidettiin hyvää vauhtia

17- ja 19-vuotiaat juoksivat kymppinsä samassa lähdössä. Joukon nopeinta vauhtia pitivät luonnollisesti 19-vuotiaat miehet. Sarjan voitosta käytiin jännittävä taistelu aina viimeisille sadoille metreille asti. Lahden Ahkeran Ossi Kekki kiri ratajuoksijan nopeudella lopulta voittoon ennätysajallaan 31.54. Saarijärven Pullistuksen Jaakko Piesanen tuli toiseksi ajalla 32.01. Henrik Goesch Turun Urheiluliitosta oli kolmas.

Jalkavaivoista ja mykoplasmasta viime kaudella kärsinyt Ossi Kekki iloitsi viime vuoden mestaruutensa uusimisesta ja hyvästä loppuajasta.

- Jaakko veti hyvin! Ei se näin lyhyemmän matkan miehelle helppoa ollut. Luotin silti loppukiriini. Ensi kesältä toivon ennätysten paranemisia ja ennen kaikkea sitä, että pysyisi kerrankin terveenä, tuumasi Kekki.

rantanenmeri n19Meri Rantanen ja Oona Kettunen juoksivat yhtä matkaa. Kuva: Terhi Halonen19-vuotiaiden naisten sarjassa Karhulan Katajaisten Oona Kettunen ja Nummen Kipinän Meri Rantanen juoksivat kärjessä rinta rinnan kilpailun alusta lähes maaliviivalle asti. Rantasen hoitaessa pääosin vetohommat tyytyi Kettunen säästelemään voimiaan viimeisen kierroksen kultamitalitaisteluun. Lopulta kaksikosta vahvempi oli Rantanen, joka uusi viimevuotisen voittonsa ennätysajallaan 36.14. Kettunen oli toinen ja Jalasjärven Jalaksen Sanni Massinen kolmas.

- Yritin viimeisellä kierroksella kiristää vauhtia, mutta jotenkin se vain tökkäsi ylämäkeen. Sitten Meri karkasi, hymähti Oona Kettunen maalissa.

- Joo, vierekkäin juostiin koko matkan! Ollaan sen verran tasaisessa kunnossa molemmat. Onneksi olin lopussa nopeampi, iloitsi mestaruuttaan Meri Rantanen.

kahkonensatu n17Satu Kähkönen. Kuva: Terhi Halonen- Ei ole tarkoitus olla vielä huippukunnossa. Tämä kisa oli tällainen peruskuntokauden välipala. SM-maastoissa yritän sitten ottaa revanssia Meristä ja kesällä sitten nuorten MM-kisoihin, jatkoi Kettunen.

- Harjoituskausi on mennyt hyvin, eikä ongelmia ole ollut sitten viime lokakuisen akillesvaivan jälkeen. Tavoitteet ovat minullakin Oonan tavoin kesän nuorten MM-kisoissa, päätti Rantanen.

17-vuotiaissa sekä tyttöjen että poikien sarjojen voittajat ratkaisivat kisansa varhaisessa vaiheessa. Naisten sarjassa Siilinjärven Ponnistuksen Satu Kähkönen juoksi ylivoimaiseen voittoon ennätysajallaan 38.49. Espoon Tapioiden Taika Nummi oli toinen ja Karhulan Katajaisten Minttu Hukka kolmas.

- Yllättävän selvällä erolla voitin. En aivan tällaista odottanut, mutta mitali mielessä lähdin kisaan, kertoi Satu Kähkönen.

Nuorimpien miesten sarjassa Alajärven Ankkureiden Antti Ihamäki juoksi lähes koko matkan yksinään. Vasta kilpailun loppupuolella saman sarjan Samu Mikkonen ja Markus Kyrölä saivat Ihamäen selän näkökenttäänsä. Ihamäen irtiotto kesti kuitenkin maaliin asti ja hänet kruunattiin mestariksi loppuajalla 34.26. SM-kisan isäntäseuran Kuopion Reippaan Samu Mikkonen palkittiin hopealla ja kävelijänäkin menetystä niittänyt Lempäälän Kisan Markus Kyrölä pronssilla.
 
- Mestaruus tuntuu hyvältä! Yllättävän helpolta tuntui juoksu. Tämä oli ensimmäinen SM-kultamitalini. Viime vuonna sain hopeata 2000 metrillä, iloitsi 15-vuotias Antti Ihamäki voittoaan.

ihamakiantti m17Antti Ihamäki. Kuva: Jarno MaimonenTulokset

Miehet puolimaraton
1. Lewis Korir Turun Urheiluliitto 65.22
2. Miika Takala Jyväskylän Kenttäurheilijat 67.09
3. Aki Nummela Helsingin Kisa-Veikot 68.23
4. Tommi Hytönen Kenttäurheilijat-58 69.23
5. Jukka Kero Turun Urheiluliitto 70.17
6. Jaakko Kero Turun Urheiluliitto 70.22
7. Matti Haatainen Kuopion Reipas ry 70.23
8. Matti Rauma Turun Urheiluliitto 71.15
9. Väinö Klemola Kuopion Reipas ry 71.28
10. Veli-Heikki Koivu Rovaniemen Roadrunners 71.33

Naiset puolimaraton
1. Elina Lindgren Oulun Pyrintö 78.53
2. Johanna Kahlroth IF Åland 80.02
3. Nina Chydenius Viipurin Urheilijat 81.38
4. Sanna Kullberg Kenttäurheilijat-58 81.57
5. Anni Hemminki Rovaniemen Roadrunners 82.09
6. Elli Hemminki Rovaniemen Roadrunners 82.18
7. Tiina Puranen Keski-Uudenmaan Yleisurheilu 83.03
8. Pauliina Utriainen Lahden Ahkera 83.19
9. Jaana Salonen Turun Urheiluliitto 84.53
10. Milla Saarinen Seinäjoen Seudun Urheilijat 85.02

M19 10 km
1. Ossi Kekki Lahden Ahkera 31.54
2. Jaakko Piesanen Saarijärven Pullistus 32.01
3. Henrik Goesch Turun Urheiluliitto 32.30
4. Konsta Vilkman Padasjoen Yritys 32.56
5. Miika Pajukangas Kaustisen Pohjan-Veikot 33.07

N19 10 km
1. Meri Rantanen Nummen Kipinä 36.14
2. Oona Kettunen Karhulan Katajaiset 36.18
3. Sanni Massinen Jalasjärven Jalas 37.27
4. Viivi Rantanen Nummen Kipinä 37.57
5. Iida Haataja Lapin Lukko 38.20

M17 10 km
1. Antti Ihamäki Alajärven Ankkurit 34.26
2. Samu Mikkonen Kuopion Reipas ry 34.37
3. Markus Kyrölä Lempäälän Kisa 35.01
4. Joona Kitinoja Seinäjoen Seudun Urheilijat 35.12
5. Jiri Karjalainen Joensuun Kataja 35.17

N17 10 km
1. Satu Kähkönen Siilinjärven Ponnistus 38.49
2. Taika Nummi Espoon Tapiot 40.06
3. Minttu Hukka Karhulan Katajaiset 40.22
4. Silja Meronen Orimattilan Jymy 40.28
5. Sofia Muinonen Espoon Tapiot 40.31

>>Tulokset

-Jarno Maimonen & Terhi Halonen, Kuopio

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 14.09.2021Yllätyspäätös – Ari Luusua lopettaa uransa
 2. 28.08.2021Niskanen sairaalaan Italiassa
 3. 18.09.2021Suhonen ja Lylynperä rullahiihtivät sprintin Suomen mestareiksi
 4. 10.09.2021Moninkertainen arvokisamitalisti mukana Lake Saimaa Roller Ski Marathonilla
 5. 11.09.2021Virtasen 24 h kaatui hankalaan rataan ja gps:n sekoiluun
 6. 19.09.2021Niskanen rullahiihti Suomen mestariksi
 7. 19.09.2021Pärmäkoski naisten mestariksi Vuokatissa
 8. 23.08.2021Bolshunov kilpaili rullahiihdon maailmancupissa – lauantaina nähtiin paha kolari
 9. 12.09.2021Maxim Vylegzanin ja Olga Tsareva voittivat Lake Saimaa Roller-ski Marathonin
 10. 07.09.2021Korpela viides Norjassa – Northug pysyi mukana 35 kilometriä
 11. 19.09.2021Northug viides Klarälvsloppetissa – katso koostevideo kilpailusta
 12. 24.08.2021Teemu Virtanen hiihtää 24 tuntia Lake Saimaa Roller-ski Marathonilla
 13. 18.09.2021Suhonen: "Täydellinen onnistuminen"
 14. 15.09.2021Rullahiihdon SM-mitalit jaetaan viikonloppuna Vuokatissa
 15. 16.09.2021Entinen huoltopäällikkö Norrgård Uudenkaarlepyyn kaupunginjohtajaksi
 16. 19.09.2021Kestääkö Northug 90 kilometriä – katso live-lähetys Klarälvsloppetista
 17. 02.09.2021Hakola takamatkalta syksyyn, mutta kirvestä ei ole heitetty kaivoon
 18. 08.09.2021Christer Majbäck on huolissaan oikeudenmukaisuudesta fluorikiellossa
 19. 15.09.2021Katso videokooste Saimaa Roller Ski Marathonista
 20. 28.08.2021Onko rullahiihto tuottavaa, viekö runsas rullahihto nopeuden ja elastisuuden?
 21. 31.08.2021Maajoukkueella onnistunut korkeanpaikanleiri – yhteistreeni venäläisten kanssa saanee jatkoa
 22. 19.09.2021Pärmäkoski: "Uskon, että hyvä kausi on tulossa"
 23. 30.08.2021Suunnitteleeko Petter Northug totisempaa paluuta?
 24. 17.09.2021Petter Northug kilpailee jälleen viikonloppuna – lähetys Kestävyysurheilu.fissä
 25. 20.09.2021Bolshunovilla terveysmurheita – leikkaus ja antibioottikuuri
 26. 20.09.2021Suksifarssi rullahiihdon MM-kisoissa – katso koostevideo eilisestä kilpailusta
 27. 10.09.2021Svahnin olkapää leikattu - vamma osoittautui pelättyä pahemmaksi
 28. 17.09.2021Sömskar ja Tanel löivät Venäjän maajoukkuehiihtäjät rullahiihdon MM-kisojen avauksessa
 29. 21.09.2021Johaug ja Björgen kohtaavat torstaina
 30. 10.09.2021Virtanen starttaa tänä iltana 24 tunnin rullahiihtourakkaan