Marathon of Dangers – Simo-Pekka Fincken Vaarojen Maratonin matkakertomus

Simo-Pekka Fincke. Kuva: Hevoskuuri.fi

Simo-Pekka Fincke. Kuva: Hevoskuuri.fi

Seuraavassa lauantaina Vaarojen Maratonilla 43 kilometrin reittiennätyksen tehneen Simo-Pekka Fincken matkakertomus siitä, kuinka tuo reittiennätys oikein syntyi.

Hevoskuuri.fi pyysi jälleen matkakertomusta Vaarojen maratonin 43 kilometrin tapahtumista. Lupauduin tehtävään, koska mukavista tapahtumista on myös mukavaa kirjoittaa.

Pari vuotta sitten kävin kokeilemassa Vaarojen maratonin juoksemista ja totesin kyseessä olevan erinomaisen hyvin järjestetyn tapahtuman. Huippusuunnistajana minua kiehtoo Vaarojen maratonin aivan erityinen henki. Se kun kaikkia kannustetaan niin maastossa kuin loppunousussa ikään, ulkomuotoon, varusteisiin tai loppuaikaan katsomatta. Jotain samaa olen kokenut Jukolan viestissä ohittaessani edellisen osuuden juoksijoita, siellä kuulee aina kannustushuutoja sellaisilta, joilla oma suoritus on meneillään. On kiva käydä välillä juoksutapahtumassa, missä hommaa ei tarvitse ottaa niin kauhean vakavasti.

Kaksi vuotta sitten juoksin reittiennätykseksi 3.49, josta Jonne Lakanen kävi viime vuonna lohkaisemassa 10 minuuttia pois. Päätös juoksemisesta syntyi samalla hetkellä kun kuulin Lakasen ajasta. Olen ajatellut, että 3.30 olisi tuolla reitillä mahdollinen sopivalla vetoavulla ja huippukunnossa, mutta valmistautuminen meni tällä kertaa sen verran huonosti, että ainoa tavoitteeni oli voitto ja vain voitto. Päävastustajaksi olin ennakoinut Suomen ainoaa polkujuoksuspesialistia Antti Lepistöä, joka oli viime vuonna juossut Lakasen jälkeen kakkoseksi ajalla 3.44.

Pitkän sairastelun jälkeen vedin viimeistelyn riskialttiilla taktiikalla eli neljä päivää erittäin kovaa treeniä, jonka jälkeen aikaa palautumiseen oli aika tarkalleen kolme päivää ja yksi yö. Setti sisälsi X-kaato multisportkisan, kaksi reipasta lenkkiä ja neljän tunnin juoksupäivän, sekä pari kevyttä lenkkiä. Palautuminen alkoi nihkeästi, koska valvoin tyttären korvatulehduksen vuoksi kaksi yötä. Torstaiaamuna olo olikin vielä melko nuiva. Saatoin ottaa riskin, ja tällä kertaa se kannatti. Eikä olisi ollut kovin vakava asia, vaikka taktiikka olisi epäonnistunut.

Etukäteen tankkasin varastot täyteen tankkausjuomalla. Ikää alkaa olla sen verran, ettei ruoka enää liiemmin maistu. Kisan aikana join ja otin geelin puolen tunnin välein. Repussa minulla oli 1,4 litraa urheilujuomaa ja vyöllä kaksi 1,5 desin pulloa kokista.

Lähtölaukaus pamahti lauantaina 5.10 klo 9:00 ja Duo-sarjaan osallistunut Äänekosken Ari-Pekka Kaivosaari lähti vetämään letkaa. Vauhti oli heti kättelyssä selvästi kovempaa kuin kaksi vuotta sitten. Kaivosaari veti toisen kilometrin aikaan 3.22, mitä pidän alamäestä huolimatta varsin hyvänä vauhtina tuohon maastoon. Lepistö juoksi Kaivosaaren takana ja itse annoin vähän siimaa, koska kyseessä oli selkeä ylivauhti lähes neljän tunnin suoritusta ajatellen. Kolmen kilsan kohdalla tultiin hiekkatielle ja vauhti oli edelleen varsin tujakkaa tasoa. Viiden kilometrin kohdalla katsoin kellosta, että olimme lähes kaksi minuuttia Lakasen ennätysvauhtia edellä. Kuuden kilometrin kohdalla Kaivosaari hyppäsi pyörän selkään ja Lepistön selkä alkoi loittonemaan. Jaahas, siinä oli se kiva kärkiletkan seurailu, yksinjuoksu tuli tänäkin vuonna.

Yritin toistella itselleni, ettei Lepistö voi jaksaa tuota vauhtia loppuun saakka. Tai jos jaksaa niin sitten olen yksinkertaisesti huonompi, eikä asialle voi mitään. Jatkoin siis omaa sopivalta tuntuvaa tahtia. Noin kahdentoista kilometrin kohdalla Lepistön selkä alkoi yllättäen lähestymään ja kolme kilometriä myöhemmin saavutin hänet. Itselläni juoksu alkoi aukeamaan ja hiilarit palamaan.

Kiviniemen eli noin seitsemäntoista kilometrin kohdalla menimme salmen ylitse samalla veneellä. Fiilistelin viimekesäisiä polttareitani, jotka järjestettiin juurikin Kiviniemen tilalla. Tästä eteenpäin juoksimme Lepistön kanssa peräkkäin aina 25 kilometriin saakka. Kyseessä on vaativaksi mainittu Ryläyksen alue, joka on tullut tunnetuksi vaikeakulkuisesta polustaan. Alueella mennään jatkuvasti ylös- ja alaspäin juurakkoisia ja kivikkoisia polkuja pitkin. Tämä oli ehdottomasti Lepistön vahvuusaluetta ja odottelin hänen irtiottoaan. Minä en ole mikään polkujuoksun, enkä varsinkaan alamäkijuoksun Kauno Saario. Olin siis hyvin tyytyväinen, kun Lepistö oli vielä Ryläyksen huipulla takana. Tässä vaiheessa Lepistö sanoi menevänsä vetämään jotta pystyisi auttamaan minua. Hämmentävän ystävällistä käytöstä silloin kun taistellaan voitosta! Toisaalta totesin siinä vaiheessa olevani etulyöntiasemassa.

Ryläykseltä pudotellaan yksi todella vaikea lasku alaspäin. Lepistö tykitti tämän laskun niin, että jäin kuin seisomaan vaikka vedin omille kyvyilleni aivan riskirajoilla. Eroa tuli hetkessä 50 metriä, ja sama ero säilyi aina toiselle juomapaikalle 32 kilometriin saakka. Mielessä oli, että tuo mies olisi saatava suunnistuksen pariin. Monenlaisia huippusuunnistajia olen metsässä nähnyt, mutten vielä tuollaista alamäkivauhtia koskaan.

Tästä eteenpäin eli viimeiset 11 kilometriä juoksualusta on koko ajan hyvää. Aluksi mennään hiekkatietä seitsemän kilometriä, jonka jälkeen käväistään Kolin rinteessä lämmittelemässä loppunousua varten. Sen jälkeen lasketellaan satamaan, mistä alkaa pitkä ja jyrkkä loppunousu. Juoksu tuntui todella vahvalta kun sain Lepistön kiinni. Jatkoin omaa tasaisen varmaa jyskytystä reittiennätys mielessäni. Laskin että olimme pari minuuttia edellä, kuten olimme olleet oikeastaan koko ajan. Lepistö jäi välittömästi.

Rantatiellä ennen loppunousuja ohitin vaimon lenkkikavereineen ja sain kovasti kannustusta. Myös muut ohittamani juoksijat eli retki- ja duosarjalaiset kannustivat kovasti, ja yritin vastatakin aina kun pystyin. Olin voimieni tunnoissa ja valmis ottamaan sen, mitä olin pohjimmiltani tullut hakemaan. Ensimmäinen nousu meni juosten ja imaisin vielä ennen loppunousua 1,5 dl kokista. Viimeinenkin nousu meni ilman yhtäkään kävelyaskelta kolme minuuttia kovempaa kuin kaksi vuotta sitten. Vihoviimeisessä "seinänousussa" kaverit olivat kannustamassa, ja tässä vaiheessa oli aikaa vähän tuulettaakin. Maaliin saavuin hyvissä voimissa ajassa 3.36.10 ja pieni huutotuuletus oli paikallaan.

Airilan ja Karjalaisen haastattelut ja kuivat vaatteet päälle. Menin katsomaan ja kannustamaan paria kaveria, ja sen jälkeen saunaan. Kovista lihaskivuista huolimatta olo oli aivan erinomainen ja fiilis katossa. Palkintojen jaon jälkeen menimme kavereiden kanssa mökille ja kivaa oli sielläkin.

Vaarojen maraton myytiin tänä vuonna loppuun viidessä päivässä. Olkaahan kaikki sopivasti hullut valmiina ensi vuonna kun ilmoittautuminen aukeaa. Kyllä sen joku vielä juoksee alle 3.30 haamurajan ja sitten yritän taas iskeä!

Loppuun on todettava vielä yksi asia. En ymmärrä miten joku voi jaksaa kiertää tuolla kaksi kierrosta. Ne on sankareita kaikki.

>>Kisasivut:
>>Tulokset:

- Simo-Pekka Fincke


Kuuntele uusin podcast!

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 03.10.2021Yksilöurheilija myymässä itseään – mitä sponsori haluaa?
 2. 15.10.2021Hiihdon olympiavoittaja sai aivoverenvuodon
 3. 03.10.2021Kestävyysurheilija saa olla vahva – voimaharjoittelusta lisää potkua suoritukseen: osa I
 4. 01.10.2021Anita Korva: "Tosi haastavaa on ollut palata siihen ammattimaiseen tekemiseen ja sille tasolle, jolla olin"
 5. 11.10.2021Maastohiihdon ohjelma Pekingin olympialaisissa
 6. 23.09.2021Team Kaskipuu mukaan Visma Ski Classics -sarjaan
 7. 23.09.2021Johaug omaa luokkaansa Tryvann Opp -rullahiihdossa
 8. 22.10.2021Ristomatti Hakola vaihtoi valmentajaa
 9. 23.09.2021Katso suorana Kestävyysurhelu.fissä: Johaug ja Björgen kohtaavat torstaina
 10. 03.10.2021Näin Team Edux harjoitteli Vuokatissa
 11. 04.10.2021Isometsän elämäkerta ja muita hiihtouusia lyhyesti
 12. 22.09.2021Auklandilta oma tuotemerkki
 13. 22.10.2021Bolshunov ensi viikolla Olokselle – Tykkikisoista tulossa kovatasoiset
 14. 05.10.2021Pärmäkoski valmistautuu olympialaisiin parhaiden kausiensa reseptillä
 15. 08.10.2021Matti Heikkisellä sormensa pelissä Team Mäenpään uuden pääyhteistyökumppanuuden kanssa
 16. 12.10.2021Vuokatti Ski Team Kainuu haluaa menestyä sekä miesten että naisten viesticupissa
 17. 08.10.2021Hans Christer Holund ei tehoilla mässäile
 18. 14.10.2021Östberg ei vieläkään valmis täysipainoiseen harjoitteluun – jää pois korkeanpaikanleiriltä
 19. 29.09.2021Saako Northug kilpailla ensi talvena?
 20. 09.10.2021Hommelvik GP suorana – mukana Iversen ja Tönseth
 21. 29.09.2021Lauri & Verkku Diaries: Ensimmäiset hiihdot lumella ja legendaarinen Vuokatinvaaran testijuoksu!
 22. 12.10.2021Piippo harjoittelut syksyn onnistuneesti Denverissä
 23. 30.09.2021Näin Skandinavia Cupia hiihdetään ensi talvena  – Suomelta jää yksi viikonloppu väliin
 24. 24.09.2021Tässä tulevan talven Visma Ski Classics -sarjan tallit
 25. 29.09.2021Podcast: Jasmi Joensuu ja Heli Heiskanen puhumassa rullahiihdosta
 26. 06.10.2021Hiihtoviikko-podcast: Harjoittelu ensilumilla - Mieto muistelee Ramsauta ja Jerismajaa
 27. 12.10.2021Frida Karlsson: "Eniten kehitystä tulee lähellä rajoja"
 28. 08.10.2021Ilkka Jarva puhuu Valmentajan äänellä -podcastissä huippuvaiheen valmennuksesta
 29. 13.10.2021Hiihtoviikko-podcast: Vieraana Simo-Viljami Ojanen – Mieto muistelee omaa loppusyksyn harjoitteluaan
 30. 22.09.2021Ensimmäinen jakso uudesta podcastistä on julkaistu!