Pudasjärven SM-maastot

koririntroPudasjärven SM-maastot juostiin aurinkoisessa kevätsäässä. Lewis Korir juoksi miesten sarjassa tuplamestaruuteen. Sandra Eriksson pokkasi ensimmäisen maastomestaruutensa naisten sarjassa.

korirlewis13052012Lewis Korir oli aivan omaa luokkaansa. Kuva: Jarno MaimonenPudasjärven SM-maastot juostiin aurinkoisessa kevätsäässä. Lewis Korir juoksi miesten sarjassa tuplamestaruuteen. Sandra Eriksson pokkasi ensimmäisen maastomestaruutensa naisten sarjassa.

Kestävyysjuoksujen lajipäällikön Tommy Ekblomin mielestä taso ei kokonaisuudessaan vakuuttanut, mutta iloitsi siitä, että kärjestä löytyivät odotetut juoksijat.

Korir pitelemätön miesten pitkällä matkalla

Miesten 12 kilometrin kilpailu avasi sunnuntain kisat. Ensimmäinen kierros meni Lewis Koririn, Jussi Utriaisen, Tuomas Jokisen, Henri Mannisen ja Jere Pajusen muodostamalla kärkijoukolla hieman toisiaan tarkkaillen, mutta toisella kahden kilometrin lenkillä Lewis Korir lisäsi ratkaisevasti vauhtia ja karkasi lopullisesti muilta.

pajunen13052012Manninen, Jokinen, Utriainen ja Pajunen. Kuva: Jarno MaimonenKoririn etumatka kakkosporukkaan kasvoi kierros kierrokselta. Kahdeksan kilometrin kohdalla eroa oli jo 1.15 minuuttia. Kasin kohdalla kakkosporukassa tehtiin ratkaisuja mitalitaiston suhteen, kun Jussi Utriainen teki oman nykäyksensä. Utriainen veti viidennen kierroksen jopa kymmenen sekuntia Koriria vauhdikkaammin ja sai pudotettua kyydistään Mannisen, Pajusen ja Jokisen. Korir ylitti maaliviivan ajassa 36.56, mikä on 22 sekuntia nopeampi kuin Risto Ulmalan voittoaika samaisella hiekkakuopalla 1994. Alusta on toki 18 vuodessa muuttunut huomattavasti kovemmaksi ja nopeammaksi. Utriainen oli toinen tasan minuutin Korirista jääneenä ja Henri Manninen sijoittui kolmanneksi ennen Tuomas Jokista.

- Kisa oli helppo. Annoin vain mennä. Ennakkoon ajattelin, että tuuli haittaisi enemmän, koska olen niin kevyt. Kaverit eivät tänään kuitenkaan halunneet lähteä juoksemaan mestaruudesta, kertasi Lewis Korir kisaansa.

Jussi Utriainen singahti pian maaliin saapumisensa jälkeen omille teilleen palautumaan iltapäivän päätteeksi juostavalla neljälle kilometrille. Utriainen ennätti kuitenkin antamaan pikaiset kommentit Hevoskuurille.

- Hieman säästelin myöhemmin juostavalle neloselle. Reitti on juostava ja alusta kova.

Henri Manninen sijoittui viime vuonna Nivalassa pitkällä matkalla toiseksi. Tänään tuloksena oli pronssia.

- Treenasin liikaa Etelä-Afrikassa, enkä ollut palautunut maratonille. Kevään päätavoite oli hakea rajaa Lontoon olympiamaratonille, mutta en onnistunut. Seuraavaksi tavoitteet siirtyvät radalle ja kympille, millä puoli tuntia pitäisi alittua reilusti. Ensimmäinen yritys sillä matkalla on 30. toukokuuta Hollannissa, missä juoksee  myös Tuomas Jokinen, kertoi Henri Manninen.

Kettunen hallitsi sarjaansa suvereenisti

kettunen13052012Oona Kettunen. Kuva: Jarno MaimonenOona Kettunen voitti N19-sarjan neljä kilometriä varsin ylivoimaiseen tapaan. Kettunen karkasi omille teilleen jo kilpailun varhaisessa vaiheessa, eikä hänen voittoaan kyseenalaistettu muiden kilpailijoiden taholta kisan missään vaiheessa. Kettusen jälkeen hopealle juoksi Vilma Laitinen ja Sofie Lövdahl otti pronssia.

- Oma perusjuoksu. Mie tykkäsin radasta. Tosi juostava ja mäkiäkin löytyi, kuten kunnon maastojuoksussa pitääkin. Pohja oli viimevuotista kisaa kovempi, kommentoi Oona Kettunen.

Nuorten naisten sarja latistui hieman Rantasten sisarusten jäädessä pois.

- Rantasten poisjäänti harmitti vähäsen, sillä pidän kovasta kilpailusta! Tyytyväinen pitää mestaruuteen silti olla, jatkoi Kettunen.

Rinne kiri nuorimpien poikien voittoon

rinnejoonas13052012M17-sarjaa. Kuva: Jarno MaimonenJoonas Rinne kiri M17-sarjan voittoon. Samu Mikkonen palkittiin hopealla ja Markus Kyrölä pronssilla.

- Alussa juostiin hirveän rauhallisesti. Se kyllä kelpasi, sillä liian kova alku olisi voinut myöhemmin kostautua. Toisella kierroksella vauhti kiihtyi ja se sopi minulle. Loppu tuli hyvin. Tämä oli hyvä kauden avaus, iloitsi mestaruuttaan Joonas Rinne.

Joonaksen isä Jouni sijoittui Pudasjärven SM-maastoissa 1994 miesten nelosella viidenneksi. Antoiko isäsi hyviä neuvoja mäkien kesyttämiseksi?

- Kyllä se kovasti yritti neuvoa. Tiedä sitten auttoiko, naurahti Rinne.

Tyni 22-vuotiaiden maastomestariksi

Kristiina Mäki, Kaisa Tyni ja Johanna Peiponen pitivät N22-sarjassa kovinta vauhtia. Kolmikko irtosi muusta porukasta jo ensimmäisellä kierroksella. Mitalitaistelu huipentui viimeisen kierroksen ja loppusuoran tiukkaan kapinaan.

tynikaisa13052012Peiponen, Tyni ja Mäki. Kuva: Jarno MaimonenSM-halleissa 800 metriä voittanut ja ikäluokkansa SM-halleissa tuplamestaruuteen juossut Tyni ratkaisi kisan edukseen loppusuoralla. Kristiina Mäki palkittiin hopealla ja Johanna Peiponen pronssilla.

- Aika helppoa oli. Itse vain peesailin. Uskalsin jättää ratkaisun aika myöhään, sillä luotin kiriini. Reitti sopi kovan alustansa puolesta kaltaisilleni mailereille, sanoi Kaisa Tyni maalissa.

Niinistö saalisti toisen maastomestaruutensa

siikaluoma13052012M22-sarjaa. Kuva: Jarno MaimonenM22-sarja lähti matkaan hurjaa vauhtia. Martti Siikaluoma tykitti ensimmäisen kierroksen sellaista kyytiä, että 24-päinen juoksijalauma venyi pitkäksi letkaksi. Siikaluoman veto näytti hyytyvän toisella kierroksella ja kärkeen siirtyi Antti-Pekka Niinistö, joka piti paikkansa maaliin asti. Siikaluomalle hopeaa ja Tommi Hytöselle pronssia.

- Mahtavaa! Tämä tuntuu paremmalta kuin ensimmäinen mestaruuteni. Niin paljon töitä tämän eteen on tehty. Oli todella hienoa vetää viimeistä kierrosta yksinään. Sellaista fiilistä ei saa mistään muusta, riemuitsi Antti-Pekka Niinistö.

Ensimmäisellä kierroksella hurjastellut Martti Siikaluoma suunnisti viikko sitten Tiomilassa pitkän osuuden ja pelkästään lepäili sen jälkeen.

- Olin liian levännyt. Juoksu oli liian herkkää. Lähti vähän mopo käsistä. Loistavaa silti! kertoi Siikaluoma Hevoskuurille.

Matintalo kiri mestariksi

N17-sarjassa vauhtia pitivät alusta lähtien Minttu Hukka ja Johanna Matintalo. Kaksikko karkasi jo ensimmäisellä kierroksella muilta tavoittamattomiin. Kalevan kisoissa 800 metrillä hopealle sijoittunut Matintalo ratkaisi kisan edukseen vetävällä loppukirillään. Hukka säilytti toisen sijansa ja kolmanneksi tuli Sofia Muinonen.

matintalo13052012Johanna Matintalo. Kuva: Jarno Maimonen- Itse asiassa ihan helppoa oli! Hyvin jäi voimia. Olisin ihan hyvin jaksanut juosta vielä yhden kierroksen lisää, luonnehti kisaansa Johanna Matintalo.

Hiihdossa SM-hopeaa ja -pronssia viime talvena suksineen Matintalon peruskunto on vankalla pohjalla.

- Näin voi kai sanoa. Harjoittelen talvisin pääasiassa hiihtäen. Juostua ei tule edes joka viikko. Tänä keväänä juoksun aloitus on ollut vaikeaa. Kärsin siitepölyjen lisäksi pari viikkoa sitten polvikivuista. Pm-maastojen jälkeen tulin vielä sairaaksi ja antibioottikuuri päättyi eilen. Siksi olenkin hieman yllättynyt tämän päivän hyvästä kulusta, jatkoi Matintalo.

kekkiossi13052012Ossi Kekki. Kuva: Jarno MaimonenKekki oli vailla vastusta

Kuopion SM-maantiellä mestaruuteen juossut Ossi Kekki jäi Pudasjärvellä vaille vastusta. Kekki porhalsi lennokkaalla askeleellaan sarjansa ylivoimaiseen voittoon.

- Ylivoimaa? No, oli joo. Harmillisia poisjääntejä, kun Piesanen ja Jumisko kärsivät jalkavaivoista. Tästä on hyvä jatkaa kohti kesää, tuumasi Ossi Kekki.

Eriksson naisten sarjan mestari

Naisten kuudelle kilometrille lähdettiin Sandra Erikssonin, Minna-Maria Kankaan ja Elina Lindgrenin komennossa. Kolmikko eteni yhdessä aina ensimmäisen kierroksen loppupuolelle asti, kunnes Eriksson näytti lisäävän vauhtia sen verran, etteivät Kangas ja Lindgren kyenneet enää häntä seuraamaan.

lindgren13052012Naisten sarjan lähtöä. Kuva: Jarno MaimonenErikssonin veto kesti loppuun asti ja hän voitti ensimmäisen naisten sarjan maastomestaruutensa 15 sekunnin erolla toiseksi sijoittuneeseen Minna-Maria Kankaaseen. Elina Lindgren oli kolmas.

- Kilpailu sujui ihan helposti. Pääsin muilta karkuun vain ylläpitämällä omaa vauhtia. Rata oli tosi hyvä ja olen myös hyvä mäkijuoksija. Tämän kisan ykköstavoite oli tämän hetken kunnon testaus, kommentoi Sandra Eriksson kisaansa.

erikssonsandra13052012Sandra Eriksson karkaa. Kuva: Jarno Maimonen- Harjoittelu on sujunut hyvin. Polvikin on kunnossa. Sain siihen kortisonia Portugalin leirillä. Kesän tavoitteina EM-kisojen ja olympialaisten lisäksi on ennätysten parantaminen joka matkalla. Haluaisin kokeilla myös ratakymppiä. Juoksen ensimmäisen estekisan Saksassa 28. toukokuuta. En tiedä meneekö olympialaisten B-raja 9.48 heti rikki, mutta ainakin yritän, kertoi Eriksson kesän suunnitelmistaan.

3000 metrin esteissä ennätystään upeasti 10 minuutin pintaan kohentanut Minna-Maria Kangas voitti ensimmäisen maastomitalinsa naisten sarjassa.

- Maastot ovat aina olleet vaikeita minulle. Nyt onnistuin! Ensimmäisen kierroksen juoksin rennosti ja sen jälkeen kiristin vauhtia, kertoi Minna-Maria Kangas.

- Amerikan leiri meni hyvin, kuten estekisatkin. Kotiutumisen jälkeen oli jonkin aikaa vaikeata. Se johtui pitkästä matkustamisesta ja aikaerosta toipumisesta. Sen jälkeen juoksu ja harjoittelu on taas sujunut. Ennätysparannus esteissä on parantuneen lihaskunnon peruja. Toisaalta nämä tulokset ovat tulleet pelkän perusharjoittelun ohella. Nythän se rataharjoittelu vasta alkaa! Seuraavaksi kilpailen estejuoksussa Belgiassa 26. toukokuuta, jatkoi Kangas.

Korir juoksi tuplamestaruuteen

Miesten nelonen lähti liikkeelle David Brickhill-Jonesin raivoisalla alkukirillä. BJ maksimoi ruutuajan johtamalla kisaa ensimmäiset 500 metriä. Sen jälkeen kärkeen säntäsivät Lewis Korir, Willy Rotich ja Jarkko Järvenpää.

Korir ja Rotich kiihdyttivät vauhtia reitin perälenkillä niin kovaksi, etteivät muut kyenneet enää heitä seuraamaan. Korir ja Rotich lähtivät toiselle kierrokselle reilussa johdossa ennen seuraavina juosseita Joonas Harjamäkeä, Jussi Utriaista ja Jarkko Järvenpäätä.

Korir karkasi lopulta myös seurakaveri Rotichilta. Koririn voittoaika nelosella oli 11.41. Loppusuoralla rajusti hyytynyt Rotich onnistui pitämään toisen sijansa. Joonas Harjamäki kiri pronssille ennen neljänneksi sijoittunutta Jarkko Järvenpäätä. Jussi  Utriainen oli viides.

- Oli se rankkaa! Rinnassa poltteli kuin olisi hengitellyt kovia löylyjä saunassa. Pitkällä matkalla saatoin säästellä, mutta nelosella juoksin täysiä, luonnehti kisaansa Lewis Korir.

harjamakijarvenpaa13052012Harjamäki, Järvenpää ja Utriainen. Kuva: Jarno MaimonenJoonas Harjamäki sinnitteli pronssisijalla maaliin ja lyyhistyi heti maaliviivan jälkeen maahan kaikkensa antaneena.

- Aika mahtavaa! Ei voi sanoin kuvailla. En ole ennen juossut noin täydellisesti keskittyneenä kisaan. Flow-fiilis oli ennenkokematon! riemuitsi mitaliaan Joonas Harjamäki.

- Jouduin alussa sumppuun ja otin taktiikakseni kohentaa sijoitustani yksi kerrallaan. Näin teinkin aina siihen asti, kunnes tavoitin Jussin ja Jarkon. Lopussa sitten kaikki peliin! Oli kyllä mahtavaa, jatkoi Harjamäki.

- Taisin vetää Amerikan leirillä hieman yli ja kisat menikin kehnosti. Viimeisimmän estekisan jälkeen olen vain levännyt nämä pari viikkoa ja olotila koheni. Suunnitelmissa on juosta kaksi estekisaa Saksassa. 25. toukokuuta juoksen Dessaussa ja 2. kesäkuuta Regensburgissa. Huelvan kisa kesäkuun alussa on myös kiikarissa, mutta se ei ole vielä varmistunut, valotti Harjamäki kisasuunnitelmiaan.

Viidenneksi sijoittunut Jussi Utriainen oli päivän juoksuihinsa tyytyväinen vaikka lyhyellä matkalla mitaleilta tippuminen hieman harmitti.

- Vaikka en näihin karkeloihin varta vasten tähdännyt, niin jokaiseen kisaan lähden täysillä, kun numerolappu on kerran rinnassa. Valinta olympiamaratonille ei ole vielä kiveen hakattu, mutta tavoitteena on olla urani parhaimmassa maratonkunnossa juuri Lontoossa. Viime kerralla Ateenan olympialaisissa jouduin jalan rasitusmurtuman vuoksi keskeyttämään maratonilla, joten jo siinäkin mielessä haluaisin onnistua Lontoossa, kommentoi Jussi Utriainen.

>>Tulokset 

-Jarno Maimonen

Kuuntele uusin podcast!

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 20.11.2021Iivo Niskanen voittoon Oloksella venäläisten katsastuskilpailussa - Bolshunov 5:s
 2. 21.11.2021Niskanen jälleen mukana venäläisten katsastuskilpailussa – Bolshunov väläytteli nousukuntoa
 3. 08.11.2021Oloksella tulevana viikonloppuna kovat karkelot – Tykkikisaradio välittää kisatunnelmat kotiin
 4. 18.11.2021Katso Taivalkosken Suomen Cupin lähtölistat – Iivo Niskasta lukuun ottamatta parhaat mukana
 5. 11.11.2021Tykkikisaradio: Täältä kuulet perjantain sprintin
 6. 29.11.2021Tässä hiihtäjät maailmancupin osakilpailuihin Lillehammeriin
 7. 12.11.2021Gimmler ja Ustiugov voittoihin Oloksella – Kyllönen toinen naisissa
 8. 14.11.2021Pärmäkoski voittoon Oloksella
 9. 12.11.2021Niskaset avaavat kilpailukautensa – Kuuntele Tykkikisaradiota lauantaina täältä
 10. 23.11.2021Rukalle ennustettu tulipalopakkasia
 11. 14.11.2021Pärmäkoski, Roponen ja Piippo avaavat kilpailukautensa - kuuntele Tykkikisaradiota täältä
 12. 22.11.2021Tässä Suomen hiihtäjät maailmancupin avaukseen Rukalle
 13. 13.11.2021Venäläiset lyönyt Niskanen: Hyvä avaus
 14. 22.11.2021Raju seula Norjan joukkueeseen – superlupaus Fossesholm ulkona
 15. 30.11.2021Uutta tietoa Markus Vuorelan tilanteesta
 16. 13.11.2021Hyvärinen vauhdissa Kainuun Talvikisoissa
 17. 13.11.2021Oloksen olosuhteista nauttiva Bolshunov kertoi Kestävyysurheilulle terveystilanteestaan
 18. 12.11.2021Video: Naisten sprintin ratkaisuhetket ja Anne Kyllösen kommentit
 19. 26.11.2021Niskanen ladulle ennen kovimpia haastajiaan – katso lähtölistat
 20. 04.12.2021Tässä Suomen joukkueet Lillehammerin viesteihin
 21. 21.11.2021Johaug ja Amundsen ykkösiä Norjassa – Olokselta vauhtia hakenut Theodorsen vakuutti
 22. 02.12.2021Maailmancup-kausi jatkuu perjantaina sprinteillä – katso lähtölistat
 23. 13.11.2021Siviilipalveluksen valinneelta Ståhlbergiltä kelpo hiihto Oloksella
 24. 14.11.2021Oloksen Tykkikisat: Niskanen voittoon vapaallakin
 25. 20.11.2021Johaug omaa luokkaansa Norjan hiihtokauden avauksessa - Holund voittoon miehissä
 26. 02.12.2021Kläbon manööverille päätös
 27. 21.11.2021Hakolan ylivoimaa Taivalkoskella
 28. 19.11.2021Suhonen sivuun Taivalkosken Suomen Cupista
 29. 20.11.2021Karlsson ja Johansson voittoihin Jällivaarassa
 30. 21.11.2021Karlsson ylivoimainen Ruotsissa