Räsänen, Eriksson ja Ukonmaanaho Kalevan kisojen toisen kilpailupäivän kestävyysmatkojen mestareiksi

ukonmaanahointrokk_introKalevan kisojen toisena päivänä juostiin kestomatkoista miesten 10 000 metriä, naisten 5000 metriä sekä miesten 3000 metrin esteet. Miesten kympillä ennakkosuosikit Matti Räsänen ja Jussi Utriainen veivät odotetusti kärkisijat. Naisten 5000 metrillä voittoon juoksi matkan ensikertalainen Heidi Eriksson. Esteissä saatiin odotettu voittaja Janne Ukonmaanaho, kun Jukka Keskisalo jätti tämän matkan väliin.

ukonmaanaho05082011Janne Ukonmaanahon juoksu oli vahvaa. Kuva: Terhi HalonenKalevan kisojen toisena päivänä juostiin kestomatkoista miesten 10 000 metriä, naisten 5000 metriä sekä miesten 3000 metrin esteet. Paikalla Paavo Nurmen stadionilla oli noin 6000 maksanutta katsojaa. Päivän kilpailut käytiin aurinkoisessa ja lämpimässä säässä. Miesten kympillä ennakkosuosikit Matti Räsänen ja Jussi Utriainen veivät odotetusti kärkisijat. Naisten 5000 metrillä voittoon juoksi matkan ensikertalainen Heidi Eriksson. Esteissä saatiin odotettu voittaja Janne Ukonmaanaho, kun Jukka Keskisalo jätti tämän matkan väliin.

rasanen05082011bKymppiä juostiin Räsäsen ja Utriaisen tahtiin. Kuva: Terhi Halonen

Matti Räsänen voitti miesten kympin

Kymppiä lähdettiin juoksemaan Miika Takalan komennossa. Ensimmäinen kilometri ohitettiin ajassa 3.03. Seuraavaksi keulaan siirtyi jo ennen kisaa vauhdittajaksi tarjoutunut Kalle Ruohola. Matkaan lähtenyt 18 miehen porukka jakaantui ensin kahteen ja pian kolmeen osaan.

Ensimmäisessä ryhmässä juoksivat Ruoholan lisäksi Jussi Utriainen, Matti Räsänen, Jarkko Järvenpää, Jarkko Hamberg, Miika Takala, Arttu Vattulainen ja Keron veljekset Jaakko sekä Jukka. Toinen kilsa täyttyi puolen tunnin aikataulussa 6.02. Vauhdittaja-Ruoholan veto päättyi 3200 metriin. Tästä eteenpäin vauhdin määräsi Jussi Utriainen.

Nelonen ohitettiin ajassa 12.05. Näillä haminoin kärkiryhmä supistui neljään mieheen: Utriainen, Räsänen, Järvenpää ja Hamberg. Utriaisen hiillostaessa kilpakumppaneitaan, joutui Hamberg ensimmäisenä antautumaan ja päästämään kolmikon karkuun.

Vitosen väliaika kärjellä oli 15.01. Pian tämän jälkeen vetovuoroon astui Matti Räsänen, jota Utriainen ja koko matkan kaksikkoa seurannut Jarkko Järvenpää seurasivat kevyin askelin. Kuutoseen saavuttiin ajassa 18.03. Kärkikolmikon muodostivat edelleen Räsänen, Utriainen ja Järvenpää.

Kauden ensimmäistä kisastarttiaan juossut Järvenpää joutui jäämään Utriaisen ja Räsäsen kyydistä 6400 metrin jälkeen. Kärkikaksikko jatkoi edelleen 3.00-vauhdilla matkantekoaan. Kahdeksan kilometriä tuli täyteen ajassa 24.01. Järvenpää oli Räsästä ja Utriaista tässä vaiheessa noin sata metriä jäljessä. Neljäntenä juossut Jarkko Hamberg alkoi selvästi saavuttaa edellään juoksevaa Järvenpäätä.

Kun noin 8800 metriä oli juostu, Hamberg oli ajanut Järvenpään kiinni. Kärjessä Utriainen ja Räsänen hiillostivat toisiaan. 500 metriä ennen maalia Utriainen iski ja saikin revittyä muutaman metrin kaulan Räsäseen. Matilta löytyi viimeisellä kierroksella kuitenkin sen verran voimia, että kykeni ohittamaan Utriaisen ja kiri voittoon ajalla 29.44,51. Utriainen oli toinen 29.47,67 ja Järvenpään viimeisellä kierroksella jättänyt Hamberg kolmas 30.20,90.

-    Lähdin juoksemaan omaa juoksuani. En tiennyt vauhtiani, kun viime aikoina kisat ovat menneet niin huonosti. Kiristyvä loppu on aina sopinut minulle, ja niin kävi tänäänkin, virkkoi kympin mestaruutensa uusinut Matti Räsänen.

-    Onhan tämä positiivinen ruiske tähän paikkaan. Alkukausi oli hyvä, mutta sitten kunto ja juoksu alkoi junnata. Keuhkonputken tulehdus söi viimeisenkin vireen. En tiedä, miksi meno on ollut tukkoista. Uskoisin sen olevan lihaksistoperäistä. Kovassa vauhdissa jalat hyytyy ennen muuta elimistöä. Tuskin siis  kunnossa on mitään vikaa. Vitoselle lähden sunnuntaina. Toki tämä kymppi varmaan painaa jaloissa tuoreita miehiä vastaan. Lappeenrannassa on sitten kova aika haussa, kertoi Räsänen.

 Jussi Utriainen oli tyytyväinen hopeaansa.

-    Viime viikon etappikisan ja alkuviikon sairastelun huomioiden kilpailu meni hyvin. Oikeastaan ihan normipäivä. Ei siis mitään erityisen hyvää eikä huonoa. Ajattelin lopussa, että jos Matti olisi puhki, niin olisi saumat mestaruuteen, mutta oikea mies voitti tänään. Matti teki matkalla eniten töitä, aprikoi Utriainen kisaansa.

Pronssimitali oli kolmanneksi sijoittuneelle Jarkko Hambergille ensimmäinen mitali Kalevan kisoista. Jarkko Järvenpää puolestaan oli kympillä ehdottomasti yllättäjä neljännellä sijallaan, eikä mitalikaan ollut kaukana. Jarkko on toki ollut nuorten sarjoissa usein eri matkojen kärkipäässä, mutta tällä kaudella hänellä ei ole ollut ratastartteja ennen tämän päivän kisaa. 

erikssonheidi05082011Heidi Eriksson tuulettaa voittoaan. Kuva: Terhi Halonen

Vitosen ensikertalainen Heidi Eriksson voitti Suomen mestaruuden

Naisten vitonen lähti verkkaisesti liikkeelle. Ensimmäisen kilometrin täyttyessä nuori Meri Rantanen siirtyi kilpailun johtoon ja vetikin kutistuvaa kärkiporukkaa aina viimeisille kierroksille asti. Elina Lindgren yritti omaa ratkaisuaan viimeisellä 800 metrillä. Kova nykäys pudottikin kärkinelikosta Rantasen ja Janica Mäkelän. Vitosta ensi kertaa elämässään juossut Heidi Eriksson kuitenkin roikkui mukana kuin takiainen, eikä Lindgren saanut häntä kovasta yrityksestä huolimatta karistettua kannoiltaan. Eriksson irtautui 300 metrin loppukirillä selvään voittoon kauden kotimaisella kärkiajalla 16.26,98. Lindgren oli toinen 16.29,94 ja Rantasen loppusuoralla ohittanut Janica Mäkelä kolmas 16.31,14.

-    Olen erittäin tyytyväinen kultamitaliin! Se on ensimmäinen aikuisten sarjoissa. Tämä 5000 metriäkin oli ensimmäinen vitonen, mitä olen ikinä juossut kilpaa. Kyllä oli raskasta! Valmentajani sanoi minulle ennen kisaa, että jos vain jaksan muiden mukana loppukierroksille, niin olen varmasti loppukirissä nopein. Siihen luotin, ja tässä on tulos, summasi kisaansa iloinen Heidi Eriksson.

Elina Lindgren täydensi palkintokaappiaan tällä kertaa SM-hopealla.

-    No joo, hyvinhän se meni! Meitä oli lopussa enää neljä jäljellä, ja tiesin olevani heistä hitain. Mä en voi jättää ratkaisua viimeisen kierroksen varaan, koska en luota kiriini. Pakko oli siis yrittää pitkää kiriä. Tyytyväinen olen, että Janica ja Meri jäivät taakse.

-    Alku oli sikahidas! Siihen nähden yllättävän hyvä tulos tuli. Taktiikkahan oli tylsä, kun yksi vetää. Mutta minä olen niin usein ollut vetojuhtana. Kympillä lähden hakemaan mitalia. Tällä kaudella on vain yksi kymppi alla, se Islannin myrskyissä juostu, kertoi hopeamitalisti Elina Lindgren.

ukonmaanaho05082011bJanne Ukonmaanaho mielii MM-kisoihin. Kuva: Jarno Maimonen

Ukonmaanaho uusi mestaruutensa estejuoksussa

Janne Ukonmaanaho juoksi vakuuttavasti ja vahvan näköisesti 3000 metrin estejuoksun voittoon Turun uudella mondolla. Ukonmaanaho ja Joonas Harjamäki tekivät kaksin matkaa aina kisan puoliväliin saakka, jolloin Harjamäen oli jäätävä Ylikiimingin Nuijamiehen vauhdista. Ukonmaanahon voittoaika oli 8.39,44. Harjamäki hyytyi kisan jälkimmäisellä puoliskolla pahasti, mutta piti toisen sijansa. Hänen loppuaikansa oli 9.02,41. Rami Tuokko oli kolmas 9.05,26.

-    Tänään juostiin mestaruudesta. Ei se silti aina ole helppoa, vaikka tänään pääsin iisimmin. Tavoitteena oli juosta rentoa kovaa, mutta kun juoksu tuntuu herkältä ja helpolta, niin alku on niin helppo mennä liian kovaa. Vaikka hyydyin tänään hieman lopussa, oli juoksutuntuma paljon parempi kuin vuosi sitten voittaessani. Loppuaikakin parani viime vuodesta, luonnehti kisaansa Janne Ukonmaanaho.

-    Tiesin jo Joensuun kisojen jälkeen, ettei Jukka Keskisalo juokse esteitä täällä, joten en ole pettynyt hänen poissaoloonsa. Me harjoittelemme yhdessä, joten ei tästä mitään vastakkainasettelua saa aikaiseksi. MM-kisat on kuitenkin pääasia, joten nyt pitää ajatella järjellä, eikä tunteella. Siinä mielessä ymmärrän hänen ratkaisunsa.

-    Lappeenrannan Eliittikisoissa lähden hakemaan tietenkin ennätystä. Vauhti pitää olla Daegun A-rajaa lähellä, ja toivon kiihtyvävauhtista kisaa. Toivottavasti jompikumpi, minä tai Jukka, rikkoo A-rajan. Uskon sen olevan meille molemmilla aivan mahdollista. Hinku MM-kisoihin on kova, kuin hullulla puuroon. Sinne on kulunut vuosi tähdätty!

-    Sunnuntaina juoksen mahdollisesti 1500 metriä, mutta sen päätän vasta myöhemmin, kertoi Suomen mestari Ukonmaanaho.

Hevoskuurin blogisti Joonas Harjamäen kausi on ollut vaikeuksien täyttämä. Mies taisteli tänään SM-hopeaa.

-    Voi hyvänen aika, kun otti koville! Aika on huono. Tiedän, että olen kunnossa, mutta voimat eivät riitä loppuun asti. Alku oli Jannen perässä helppoa, mutta kun voimat loppuvat, niin se loppu on tuommoista. Sunnuntaina starttaan näillä näkymin vitoselle, kertoi Harjamäki maalissa.

matintalojohanna05082011Naisten 800 metrin alkuerän voittaneen vasta 14-vuotiaan Johanna Matintalon aika 2.08,25 oli 1,68 sekuntia parempi, kuin Anette Haukilahden nimissä ollut 15-vuotiaiden ikäkausiennätys. Kuva: Terhi Halonen

>>TuloksetTeemu Virtanen Hangosta Utsjoelle

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 01.06.2021Hiihdon seurasiirtoja: VHS, KHS ja Ski Jyväskylä vahvistuvat
 2. 26.05.2021Pohti SkiTeam vahvistui kahdella nuorella hiihtäjällä
 3. 28.05.2021Maastohiihdon B-maajoukkue ja U23-maajoukkue on nyt julkistettu – joukkueet tähtäävät yhdessä kohti 2026 talviolympialaisia
 4. 07.06.2021Torstaina Hanko-Utsjoki -urakkaan starttaava Virtanen haluaa 24 tunnin hiihdon maailmanennätyksen takaisin
 5. 31.05.2021Suomi saa nimetä olympialaisiin vain kuusi mieshiihtäjää – miesten olympiaviesti typistyy 11 maan kamppailuksi
 6. 27.05.2021Luusualle merkittävä sopimus uuteen talliin!
 7. 14.06.2021Hanko-Utsjoki: Virtanen selätti yli 200 kilometrin etapin Kokkolasta Ouluun
 8. 19.06.2021Hanko-Utsjoki: Kohti maalia!
 9. 22.06.2021Hakolalla murtuma – sivussa viikkoja normaaliharjoittelusta
 10. 15.06.2021Hanko-Utsjoki: Luontoäiti pakotti tauolle
 11. 18.06.2021Hanko-Utsjoki: "Hyvä Teemu, raskas päivä, raskas urakka!"
 12. 28.05.2021Teemu Virtasen hurja projekti – aikoo rullahiihtää Hangosta Utsjoelle
 13. 13.06.2021Hanko-Utsjoki: Kurikasta kohti Kokkolaa
 14. 02.06.2021Lauri Lepistö Jämin Jänteeseen – Vuorela arvelee Puijon pelkäävän
 15. 10.06.2021Teemu Virtanen starttasi Hangosta – katso aamun tunnelmat
 16. 12.06.2021Hanko-Utsjoki: Rankka päivä vesisateessa – Mietaa Kurikassa vastassa
 17. 18.06.2021Hanko-Utsjoki: Edessä pitkä ja sateinen päivä kohti Inaria
 18. 10.06.2021Hanko-Utsjoki: Ensimmäisenä päivänä 160 kilometriä
 19. 18.06.2021Kyllönen Team Mäenpään riveihin
 20. 27.05.2021Luusua tallisopimuksestaan: Askel uralla eteenpäin
 21. 13.06.2021Hanko-Utsjoki: Pitkä päivä läpi Etelä-Pohjanmaan
 22. 09.06.2021Teemu Virtasen tunnelmat Hanko-Utsjoki -urakan aattona
 23. 14.06.2021Hanko-Utsjoki: Edessä reissun pisin päiväetappi
 24. 16.06.2021Hanko-Utsjoki: Perillä Rovaniemellä
 25. 19.06.2021Teemu Virtanen rullahiihti 1600 kilometriä Hangosta Utsjoelle!
 26. 15.06.2021Hanko-Utsjoki: Kemissä
 27. 17.06.2021Hanko-Utsjoki: Rovaniemen aamun volttilähdössä kovia ravureita
 28. 15.06.2021Hanko-Utsjoki: Pikataival Kemiin
 29. 12.06.2021Hanko-Utsjoki: Rekkamies ajaa kelillä kuin kelillä
 30. 11.06.2021Hanko-Utsjoki: Onnellisesti Porissa