Sandellsin ja Andtbackan vaiherikas vuosi

Tom Andtbacka. Kuva: Jarno Maimonen

Tom Andtbacka. Kuva: Jarno Maimonen

Suomalaismaileri Niclas Sandellsin kauteen sisältyi EM-pettymyksen lisäksi huikeita onnistumisia. Sandellsin henkilökohtainen valmentaja Tom Andtbacka kertoi kaksikon taipaleesta Pajulahden kestävyysseminaarissa.

Tom Andtbacka on kotoisin Kokkolasta ja omaa laaja-alaisen taustan valmentajana.

- Olen kasvanut Kokkolassa. Gamlakarleby IF oli mun seurani, niin kuin oli Håkan Prestin ja Kjell Krookin seura. Me oltiin aktiivisia samoihin aikoihin. Minä juoksin piirikunnallisella tasolla lyhyitä matkoja, satasta ja kahtasataa. Meillä oli niin helkutin hyvä fiilis siellä, että siihen urheiluun jäi niin kuin koukkuun, Andtbacka kertoo taustastaan urheilijana.

- Mä olen aloittanut valmentamisen ja ohjaamisen 18-vuotiaana. Siitä asti on ollut joku ryhmä tai urheilija ollut valmennuksessa. Olen yli 30 vuotta tehnyt tätä eri tasolla. Olen saanut valmentaa hiihtäjiä, pyöräilijöitä, triathlonisteja ja yleisurheilijoita. Olen saanut olla fyysisenä koutsina jalkapalloilussa ja nyrkkeilijöille. Olen saanut tehdä tätä pitkän aikaa, Andtbacka jatkaa valmennustaustastaan.

Valmentajana hän luonnehtii itseään seuraavasti.

- Mikään asiantuntija en todellakaan ole. Minun tehtäväni on motivoida urheilijaa. Kyllä urheilija tekee työn itse. Suurin este minulle tässä hommassa on se, että minulla on aina liian vähän tietoa. Tietoa kyllä tulee, mutta vähän ja samaan aikaan vanhaa tietoa menee hukkaan.

Mukavuudenhaluisesta laiskurista ammattimaiseksi juoksijaksi

Tom Andtbackan ja Niclas Sandellsin yhteistyö alkoi vuonna 2006. Siihen asti Sandells oli ollut monen muun keskipohjalaisen juoksijan tavoin Guy Storbackan ohjauksessa.

sandells em 2012 aeKesän hienoimpia hetkiä oli Sandellsin alkuerävoitto Helsingin EM-kilpailuissa. Kuva: Hevoskuuri.fi- 2006 Guy ja Niclas sopivat ettei hommasta tule mitään, jos aikuista miestä ei saa treeneihin muuten kuin hakemalla kotoa. Niclas harjoitteli välillä tosi hyvin, mutta välillä tuli off-seasoneja, jolloin harjoittelu jäi. Jatkuvuuden puute oli suurin ongelma, Andtbacka kertoo.

800 metrin moninkertainen SM-mitalisti Robert Rotkirch ja Niclas olivat Vaasassa opiskelemassa samaisena vuonna 2006. Vaasan urheiluakatemia oli alkamassa ja Tom Andtbackaa pyydettiin toimintaan mukaan.

- Heti alussa sovittiin Niclaksen kanssa ettei enää off-seasoneja. Pitää olla monipuolisuutta ja sovittiin, että Robert Rotkirch on se harjoittelukaveri, joka auttaa homman läpiviemisessä, ja hän olikin mukana 100 prosenttisesti. Harjoittelupaikkana toimi Botniahalli ja sen ympäristö.

Vuosina 2006-09 urheilija-valmentaja-parivaljakko sai harjoitteluun säännöllisyyden mukaan, sairaspäivät alas ja off-seasonit pois. Leirivuorokausien määrä kohosi korkeaksi, 100-115/kausi. Sandellsin kehityksessä tapahtui jonkinlaista edistymistä, mutta sekä urheilijan että valmentajan mielestä tuskallisen hitaasti. Myös suoritustasossa oli epätasaisuutta. Saattoi tulla hyviä juoksuja, mutta myös tosi huonoja.

Päätös ammattimaisesta tekemisestä syntyi automatkan aikana.

- Se oli 7.8.2009, kun ajoimme autolla Loviisasta Vaasaan ja Kokkolaan. Automatkan aikana keskustelimme, että kyllä pitää päästä vielä ammattimaisempaan ja parempaan tekemiseen. Tästä se alkoi se kansainvälinen ajatus. Tavoitteeksi asetimme EM-Barcelonan 2010. Silloin oli SFI:n kolliryhmän (Granlund, Bergdahl, Mitts, Rotkirch jne.) kanssa tehty yhteistä taivalta pitkä pätkä. Tämän kolliryhmän ansiosta Niclas oli aikoinaan pysynyt yleisurheilussa mukana läpi vaikeiden vuosien. Mutta, myös tähän haettiin vaihtelua. Jukka Keskisalo etsi samoihin aikoihin harjoittelukavereita ja oli innoissaan saadessaan Niclaksen ja Mikael Bergdahlin mukaan. Kovimmat treenit onkin tehty näiden kolmen kesken. Ryhmäharjoittelusta tuli tosi suuri hyöty. Ei tarvinnut miettiä kenellä oli hyvä tai huono päivä, eikä miettiä kuka vetää ja niin pois päin. Andtbacka muistelee.

- Automatkan aikana päätettiin myös, että suunnitelmat ja päämäärät mitä me tehdään ovat meidän. Ei Niclaksen, eikä suinkaan minun. Lähdettiin kokeilemaan jotain sellaista, mistä tiedettiin, että jos se ei onnistu, niin voidaan rehellisesti katsoa peiliin ja todeta, että siinä ne ovat ne pölkkypäät jotka lähtivät tuolle matkalle. Me ollaan sillä matkalla vielä ja toivottavasti päästään vielä eteenpäin.

Lasaretin kautta leirille

Barcelonan EM-kilpailuissa Sandells jäi alkueriin ajalla 3.42,82. Myöhemmin samana syksynä hän alitti 1500 metrillä ensimmäistä kertaa 3.40 juostessaan Belgian Leuvenissa 3.39,43. Helsingin saatua EM-kilpailut, kaksikko suuntasi katseensa vuoteen 2012 ja nimenomaan Helsingin kisoihin sekä samana kesänä käytäviin Lontoon olympialaisiin.

andtbacka vuosisuun 2012Niclaksen kausisuunnitelma pääpiirteittäin. Kuva: Jarno MaimonenLokakuussa alkava perinteinen nelisen viikkoa kestävä keskusteleva kausisuunnitelman teko konkretisoitui paperilla leireiksi ja kilpailuohjelmaksi. Tavoitteena oli talvella harjoitella kuin päämatkana olisi 5000 metriä. Keväällä harjoittelun painopiste siirtyisi 3000 metrille ja vasta kesällä päästäisiin todenteolla kiinni päämatkaan eli 1500 metriin.

Suunnitelman toteutus lähti yskähdellen liikkeelle. Niclaksella todettiin marraskuussa 2011 hygroomaa muistuttava lisäkasvu kurkun ja nielun seutuvilla. Ensimmäiseksi harjoitusleiriksi kaavailtu Etelä-Afrikan reissu jouduttiin peruuttamaan.

Muutos kaulassa operoitiin Tampereen yliopistollisessa sairaalassa ja Sandells pääsi viimein aloittamaan harjoittelunsa kohti kotikisoja. Aluksi juoksun iskutus heijastui operoituun kaulankohtaan sen verran ikävästi, että hän joutui korvaamaan juoksuharjoittelua runsaalla uimisella, pyöräilyllä, crosstrainerilla ja nyrkkeilyllä. Ahkera korvaavien tekeminen kuitenkin palkitsi ja vuodenvaihteessa hän pääsi nopeasti juoksemiseen kiinni uudella Etelä-Afrikan leirillä. Jatkossa kevään ja alkukesän leirit ja kilpailut sujuivat täysin suunnitelman mukaan, eikä mistään tarvinnut tinkiä.

"Elämäni toiseksi surkein päivä"

Helsingin EM-kilpailut koittivat kesä-heinäkuun vaihteessa. Niclas Sandells kiri irtonaisesti upeaan alkuerävoittoon ja raivasi tiensä loppukilpailuun.

Sandellsin toiveiden vastaisesti finaalista kehkeytyi alkueräjuoksun tapaan hidasvauhtinen taktiikkajuoksu, jossa tönittiin paljon.  

Sitten koettiin suomalaisittain kisojen kaikkein karmaisevin hetki. Sandellsin mitalitoiveet 1500 metrin finaalissa kaatuivat kirjaimellisesti 500 metriä ennen maalia hänen kaaduttua dramaattisesti etusuoralle tultaessa.

sandells em 2012 fSe surullisenkuuluisa EM-finaali. Kuva: Hevoskuuri.fi- Tämä oli ehkä elämäni toiseksi surkein päivä. On yksi kokemus erään pyöräilijän kanssa, joka suistui rotkoon. Onnistui siinä niin hyvin, että 20 metrin putouksen jälkeen osui vesiputouksen kovertamaan koloon. Se ehkä oli elämäni hurjin päivä, kun hän sieltä sairaalasta soitti. Oli shokissa ja suurin murhe oli, että miten hän saisi starttiluvan seuraavaksi päiväksi. Giro del Trentino Donne oli käynnissä. Onneksi lääkärit, isä ja äiti ja minä saimme taivuteltua, että hän parantaa haavat ensin. Siinä oli henki lähellä! Andtbacka muistelee.

- Tässä ei ollut henki lähellä. Tässä oli kyllä aika kovat panokset. Olimme miettineet ja päättäneet, että tästä yritetään tehdä hyvä juoksu. Näin Niclaksen kaatumisen aitiopaikalta suoraan takaa ja huusin että EI!

Loppukilpailun luoma jännite laukesi katsomossa kuin veitsellä leikaten koko stadionia ravistaneen pettymyksen kohahduksen myötä. Tilalle tuli epäusko ja suomalaista kohdanneen epäonnen ja elämän epäoikeudenmukaisuuden kiroava pettymyksen tunne.

andtbacka os suunYöllä päätetty ohjelmarunko olympialaisiin. Kuva: Jarno Maimonen- Vietimme kilpailun jälkeen tunteja harjoituskentällä. Itkimme, huusimme, kiroilimme ja riitelimme. Sovittiin kuitenkin, että näin se tehdään. Aivan niin kuin joku kaatuu pyörällä, niin se nousee ja jatkaa ajamista. Pyyhimme kyyneleet, purtiin hammasta ja mentiin syömään. Suunnitelma olympialaisia varten kirjoitettiin Niclaksen kanssa seuraavana yönä, Andtbacka kertoo.

- Se vielä täytyy sanoa, kun minä kuuntelin jälkeenpäin urheilijan lausuntoja ja kommentteja medialle. Nostan hattua. Se osoitti, että tämä kaveri on kasvanut tosi suuriin mittoihin. Ei ehkä urheilijana, mutta ihmisenä. Tänään sanon, että olen etuoikeutettu, että saan kutsua itseäni Niclas Sandellsin valmentajaksi. Siksi toivon että hän nousisi suureksi, suureksi urheilijaksi.

Lapinlahdella jysähti

Aiemmin laaditun suunnitelman mukaan Sandellsin seuraava kisa oli jo EM-kilpailujen jälkeisenä torstaina Ruotsin Sollentunassa. Kilpailuaamuna todettiin alaselän olevan vielä jumissa Helsingissä kaatumisesta, mutta suomalaismaileri päätti juosta illalla ja tuloksena kovatasoisessa seurassa oli kahdeksas sija ajalla 3.41,50.

Sollentunasta Sandells matkusti vielä samana iltana Helsinkiin, yöpyi siellä, ja jatkoi seuraavana päivänä matkaansa Lapinlahdelle, missä käytäisiin Eliittikisat sunnuntaina. Andtbacka sai sunnuntaiaamuna luottavaisen puhelun valmennettavaltaan. Sandells kertoi elimistönsä olevan viimein palautunut ja vireen latautunut. Tulossa olisi hyvä kisa! Näin myös kävi. Sandells juoksi Suomessa asuvan australialaisen Matt Foxin vauhdittamassa 1500 metrin kilpailussa rinta kaarella uuteen ennätykseensä 3.36,88! Se on Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi kovin aika eurooppalaisella maililla ja alitti Lontoon olympialaisten karsintarajan.

Andtbacka antaa kiitosta Eliittikisoille.

- Suomen Eliittikisojen järjestäjille nostan hattua, koska he ovat todella edesauttaneet tätä touhua. Ovat ymmärtäneet tämän tilanteen missä Niclas ja Mikael ovat olleet ja ovat edelleen. Järjestäjät ovat hankkineet kisailijat, jotka ovat aavistuksen verran parempia, ei kymmentä sekunteja parempia, vaan juuri sen aavistuksen. Olen todella kiitollinen myös näille tahoille, Andtbacka sanoo.

Tavoitteena EM-Zürich 2014

Sandellsin harjoituskaveri ja ystävä Mikael Bergdahl juoksi samaisessa Lapinlahden 1500 metrin kilpailussa ennätyksekseen 3.39,74. Bergdahl on sittemmin joutunut naulaamaan piikkarinsa seinään perhe- ja taloudellisten syiden vuoksi. Sandells on Bergdahlin ja monen muun suomalaisjuoksijan tavoin paininut uran jatkoa ja taloudellisia edellytyksiä koskevien kysymysten parissa tänä syksynä.

- Alla on tosi vaikea syksy. Paljastettakoon, että Niclas osti 3 vuotta sitten pienen rivitalohuoneiston, josta on maksanut tähän asti pelkästään korkoja. Lyhennykset alkoivat pyöriä tänä syksynä. Istuimme miettimään mikä auttaisi, että päästäisiin jatkamaan. Asunnon myynti kävi myös mielessä. Syksy on siis ollut suuren epätietoisuuden vallassa, Andtbacka valottaa.

- Tämän vuoden tulosten ja menestyksen perusteella olisi luullut, että sponsorien rahahanat olisivat auenneet, mutta eipä näin ole. Hampaankoloon jäi kuitenkin niin paljon, että on sovittu homman jatkuvan EM-Zürichiin 2014, ja tavoite on kova. Ennen kuin tämä Zürich 2014 päätettiin, ajatus oli se, että joko hän siirtyy töihin ja tekee sitä 100 prosenttisesti, tai jatkaa urheilua ja tekee sitä 100 prosenttisesti. Taloudelliset resurssit ovat nyt sillä mallilla, että näyttää siltä, että urheilu on mahdollista.

- Jossain vaiheessa tutkittiin vähän muiden urheilijoiden uraa, missä vaiheessa he ovat tehneet parhaat tuloksensa. Niclas on nyt 28-vuotias. Päätös on tehty. Enää ei harrasteta yhtään mitään. Nyt joko todella tehdään tai ei sitten tehdä ollenkaan. Vaikka moni lopetti meidän seudulta, Granlund, Bergdahl jne. niin haluaisin, että tämä loppusakki, mikä siellä on, vedettäs kunnialla läpi ja kovaa. Yhteistyö toimii ja ajatuksena on, että minä siirtyisin vielä enemmän, jos onnistuu, valmennuksen puolelle. Kohuttu kulukorvausasia vielä elää, mutta sanotaanko näin, että valoisammalta näyttää, Andtbacka päättää.

>>Niclas Sandells (Tilastopaja.fi)

Hevoskuuri toivottaa Nickelle ja Tomille menestyksekästä jatkoa!
 
-Jarno Maimonen

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 30.06.2021Kerttu Niskanen nousi takaa-ajossa Vuokatin Aateli Racen voittoon
 2. 29.06.2021Niskanen miesten nopein Vaaran maililla
 3. 29.06.2021Pärmäkoski nopein Vaaran maililla
 4. 30.06.2021Niskanen pesi muut myös maastojuoksussa
 5. 13.07.2021Amerikkalainen hiihtäjä Hailey Swirbul harjoittelee tehokkaasti jäätiköllä
 6. 30.06.2021Niskanen Aateli Racen voittoon
 7. 30.06.2021Johanna Matintalo Vuokatin Aateli Racen maastojuoksun nopein
 8. 02.07.2021Virtanen: Hiihto on edelleen kestävyyslaji
 9. 15.07.2021Kati Roivas tähtää Visma Ski Classicsin huipulle
 10. 02.07.2021Nuorille hiihtäjille jaettiin urheilijastipendejä
 11. 06.07.2021Visma Ski Classics-hiihtäjien kesäharjoittelu on monipuolista
 12. 20.07.2021Murtomaahiihdon historia lyhyesti
 13. 09.07.2021Kesäharjoittelun merkitys pitkän matkan hiihtäjälle
 14. 21.07.2021Hiihto- ja kestävyysurheilun harjoittelun perustat
 15. 22.07.2021Maailmanmestari Hans Christer Holund rakastaa pitkiä lenkkejä ja kovia vetoja
 16. 22.07.2021Itävallan hiihtotiimi vaihtaa nimeään
 17. 14.07.2021Mikä kehittää nuoria sprinttihiihtäjiä parhaiten?
 18. 19.07.2021Sjur Røthe muutti viikinkikaupunkiin ja valmistautuu tulevaan olympiatalveen ilman ratajuoksua
 19. 07.07.2021Team Ragde Charge haluaa olla jälleen Visma Ski Classics-sarjan ykkönen
 20. 05.07.2021Emil Iversen ei usko pystyvänsä parantamaan viime talven suorituksiaan
 21. 23.07.2021Maailmanmestari Emil Iversen juoksee suolla ja vetää rajuja sauvarinnevetoja
 22. 28.07.2021Hiihtolegenda Bjørn Dæhli on yhä kovassa kunnossa
 23. 01.07.2021Lauri & Verkku Diaries: Maajoukkue ensimmäisellä korkeanpaikanleirillä Livignossa
 24. 16.07.2021Suomen ampumahiihtäjien uusi nousu
 25. 27.07.2021Lepo tekee mestarin
 26. 12.07.2021Uusi Visma Ski Classics Challenger-tapahtuma Vaajmarathon Ruotsin ja Norjan rajalla
 27. 02.07.2021Kehitteillä uusi sovellus päivittäisvalmennuksen tueksi
 28. 13.07.2021Lisää hiihtäjän kesäharjoittelusta kahden Visma Ski Classics-tähden opein
 29. 16.07.2021Suomen ampumahiihdon maajoukkue leireilee Italiassa
 30. 12.07.2021Russian Winter Team tähyää kunnianhimoisesti kohti ensi talven haasteita