SM-maastot juostiin Nivalassa

smintrokuuriNivalan SM-maastojen toinenkin kilpailupäivä saatiin juosta hyvässä kevätsäässä. Säätiedotuksessa lupailtu sade ei saapunutkaan Nivalaan. Päivän yhdeksässä startissa matkaan lähti 449 juoksijaa. Kuten eilenkin, kilpailureitti koettiin haastavaksi. Parhaat olivat silti parhaita, ja moni ennakkosuosikki piti pintansa.

Nivalan SM-maastojen toinenkin kilpailupäivä saatiin juosta hyvässä kevätsäässä. Säätiedotuksessa lupailtu sade ei saapunutkaan Nivalaan. Päivän yhdeksässä startissa matkaan lähti 449 juoksijaa. Kuten eilenkin, kilpailureitti koettiin haastavaksi. Parhaat olivat silti parhaita, ja moni ennakkosuosikki piti pintansa.

Miehet 12 km

utriainen15052011Jussi Utriainen voitti 12 km. Kuva: Terhi HalonenMiesten 12 kilometrillä ensimmäinen kierros juostiin Petteri Muukkosen tahtiin. Kahdeksan miehen kärkiryhmä kutistui toisella kierroksella viiden miehen porukkaan, johon kuuluivat Obed Kipkurui, Petteri Muukkonen, Jussi Utriainen, Henri Manninen ja yllätysnimi Jere Pajunen. Seuraavina juoksivat Mårten Boström, Francis Kirwa sekä Miika Takala.

Kalevan Rastin suunnistajana paremmin tunnettu Pajunen joutui jäämään kärkinelikosta kolmannella kierroksella. Kilpailun ratkaisu tapahtui noin yhdeksän kilometrin kohdilla, missä Jussi Utriainen karkasi kepeästi askeltaen Henri Manniselta ja Petteri Muukkoselta. Viimeisellä kierroksella Jussi saattoikin säästellä voimiaan myöhemmin päivällä juostavaan neljän kilometrin starttiin. Utriainen siis voitti, Henri Manninen oli toinen ja Petteri Muukkonen palkittiin pronssilla.

- Neljä kierrosta juostiin vauhtia, mitä olisi ollut varaa paljonkin kiristää. Kahdella viimeisellä kierroksella sai kyllä ihan juosta. Reitti on raskas ja varsinkin tuore, pehmeä ja epätasainen sahanpuru väsyttää jalat nopeasti, tuumasi Utriainen maalissa.

- Ihan hyvä ja tasainen kisa. Mäki teki tehtävänsä, kun sen kuudetta kertaa kiipesi. Suunnistuksen erikoispitkän SM:t ovat seuraavana kilpailuohjelmassa, kertoi pronssille sijoittunut Petteri Muukkonen.

- Hyvä kisa. Alamäissä en pysynyt juoksijoiden mukana. Pikkasen kova alkuvauhti kostautui lopussa, ilakoi miesten pitkän matkan yllätysnimi Jere Pajunen (5. sija).

N19 4 km

rantanen15052011Rantaset kärjessä. Kuva: Terhi HalonenRantasen kaksoset Meri ja Viivi ottivat selvän kaksoisvoiton.

- Kaksoisvoitto oli meidän ensimmäinen SM-tasolla. Yllättävän helposti pääsimme muilta karkuun. Voittokin oli yllätys. Kalevan kisat, alle 20-vuotiaiden EM-kisat Tallinnassa ja tietysti oman ikäluokkamme SM-kisat ovat kesän tärkeimmät tavoitteet, iloitsivat Meri ja Viivi Rantanen.

M17 4 km

jumisko15052011Juho Jumisko (2). Kuva: Terhi HalonenJuho Jumisko voitti 17-vuotiaiden sarjan helpon näköisesti.

- Lähdin tunnustellen liikkeelle. Jalat eivät ole viikolla tuntuneet hyvältä, vaan lähinnä väsyneiltä. En tiedä syytä. Alusta on pehmeä, mutta ylämäessä parempi. Alamäkeen toki pääsee sinänsä vaivattomammin, kertoi iloinen voittaja Juho Jumisko.

Jumisko palkittiin myös joukkuekultamitalilla. Lapin Lukon kultajoukkueen muut jäsenet olivat Markus Hietanen (7.) ja Teemu Julkunen (10.).

N22 4 km

chydenius2011Nina Chydenius (4). Kuva: Terhi HalonenNina Chydenius palkittiin odotetusti ikäluokkansa SM-kullalla. Seuraavat sijat matkasivat Lappiin. Anni Hemminki oli toinen, paluuta tekevä Johanna Peiponen kolmas ja Elli Hemminki neljäs. 22-vuotiaiden sarjassa juoksi vain 22 juoksijaa. Joukkueitakin oli vain kaksi, eli joukkuepronssi jäi jakamatta.

- Lähdin rauhallista vauhtia, koska vastassa oli niin kovia tyttöjä. Lopulta voitto tuli helposti, kertoi Nina Chydenius.

M22 6 km

toivola15052011Pekka Toivola. Kuva: Terhi Halonen22-sarjassa Antti-Pekka Niinistö ja Pekka Toivola pitivät heti alusta lähtien kiireisintä vauhtia. Lopulta Toivola irtautui helpohkoon voittoon. Joensuun Katajan vahvaa joukkuepanosta täydensi Arttu Vattulainen hopeasijalla ja Reima Laakkonen kahdeksannella sijalla.

- Helppoa oli. Alusta on tosi pehmeä, varsinkin se hiekkapätkä. Siellä piti varoa nilkkojen vääntymistä, arvioi Toivola kisaansa.

N17 4 km

kettunen1505Oona Kettunen. Kuva: Terhi HalonenHiihdossa ja juoksussa menestynyt Oona Kettunen otti ehkä hieman yllättäen Suomen mestaruuden ikäluokkaa hallinneen Saara Nikanderin nenän edestä.

- Alusta oli niin pehmeä, että otti jalkoihin. Tiesin kyllä, että jos kaikki menee nappiin, niin menestystä tulee. Oli tämä silti pieni yllätys, sanoi Kettunen voittajahaastattelussa.

Naiset 6 km

lehtinen15052011Johanna Lehtinen uusi mestaruutensa. Kuva: Terhi HalonenNaisten kisan käsikirjoitus oli alusta lähtien selvä: Johanna Lehtinen lähtee kovaan vauhdinpitoon ja muut yrittävät pysyä mukana. Niinhän siinä sitten kävikin, ja Lehtinen sai tehdä matkaa omassa rauhassa. Seuraavistakaan sijoista ei loppujen lopuksi kehittynyt kovaa kamppailua. Elina Lindgren ja Katarina Skräddar pystyivät vakuuttavasti säilyttämään toisen ja kolmannen sijansa koko kisan ajan.

- Talvikausi sujui suhteellisen ehjästi ja kestävyyspohjan pitäisi olla kohtuullisen hyvä. Reitti ei sopinut ratajuoksijan askeleelleni, eli en pitänyt radan pohjasta. Profiili oli kuitenkin ihan ok. Maastojuoksuahan tämä on, ja sen pitää myös ratajuoksijalla kohtuullisesti kulkea, puntaroi Johanna Lehtinen päivän kisarataa.

- Ei ollut helppoa missään vaiheessa. Askel haki koko ajan. Ekan kierroksen uskalsin ottaa tarpeeksi rauhallisesti, mutta eipä loppuun silti voimia yli jäänyt, sanoi mitaliinsa tyytyväinen Elina Lindgren ennen doping-testiin kiirehtimistä.

M19 6 km

siikaluoma15052011Martti Siikaluoma (6). Kuva: Terhi HalonenMartti Siikaluoma, Kalle Keskipoikela, Ossi Kekki ja Ville Heikkilä tekivät matkaa yhdessä aina viimeiselle kierrokselle asti, sitten Siikaluoma nykäisi ratkaisevan eron kilpaveljiinsä.

- Juoksu oli koko matkan tosi helppoa ja rentoa. Ei siis missään kohtaa tuntunut vaikealta. Kyllä Ossi välillä koetti nykiä, mutta pystyin vastaamaan. Mäet olivat puolellani. Niissä piti aina vähän kokeilla, ja tuottihan se lopulta tulosta. Reitti oli pehmeä ja mäkinen, eli sopi täydellisesti suunnistajalle, kertoi onnellinen Martti Siikaluoma.

- Jalat olivat melko raskaat, enkä pystynyt lopussa vastaamaan Martin kiriin. Reitti ei sopinut minulle, olen enemmän ratajuoksija, kertoi puolestaan hopealle juossut Keskipoikela.

Miehet 4 km

ukonmaanaho15052011Janne Ukonmaanaho oli päivän vahvin miesten nelosella. Kuva: Terhi Halonen

Miesten nelosella jo puolen kilometrin kohdalla oli neljän miehen kärkiryhmä tehnyt selvän pesäeron seuraaviin. Jussi Utriainen, Janne Ukonmaanaho, Matti Räsänen ja Miro Laurila pitivät sen verran kovaa vauhtia, että 70 muuta juoksijaa jäivät kuin täit tervaan. Laurila joutui ensimmäisenä taipumaan Utriaisen hurjaan vetoon. Toisen kierroksen puolessa välin saman kohtalon sai kokea Matti Räsänen. Utriainen ja Ukonmaanaho saapuivat kaksin viimeisen mäen alle. Ukonmaanaho löysi mäen viimeisessä neljänneksessä vielä yhden vaihteen ja kiri voittajana maaliin. Utriainen osoitti jälleen kerran suuruutensa maastojuoksussa ja myös ilmiömäisen palautumiskykynsä sijoittumalla toiseksi. Matti Räsänen oli kolmas.

- Kyllä se kultamitali hyvältä tuntuu! Pari päivää tässä oli semmoinen olo, ettei tiennyt miten päin olisi. Jalat pelasivat tänään kuitenkin hyvin. Maastot on hyvä kevään startti. Pari viikkoa ennen kisakauden alkua tulee sellainen hyvä kilpailukutina. Sitä starttia oikein odottaa, ja siihen valmistautuu. Maastokisaa varten teen yleensä pari valmistavaa harjoitusta. Mutta totta tosiaan SM-maastot ovat talven jälkeen semmoinen karstojenpolttokisa ja mieluisa välipala ennen ratakisoja!

- Tulin isäksi kaksi viikkoa sitten. Kotona odottava käärö (tyttövauva) ja vaippojen tuoksu ovat muuttaneet asennoitumista urheiluun. En sano missään nimessä, että tinkimättömyyteni harjoitteluun olisi kärsinyt perheenlisäyksen johdosta, vaan että kotiin tullessa hieman heikommin mennyt lenkki unohtuu aiempaa nopeammin, kertoi pilvenraosta pilkistäneen auringon kanssa kilpaa hymyillyt Janne Ukonmaanaho.

- Pitäisi varmaan joka kisaa ennen juosta 12 kilsaa kovaa, että saa paikat auki. Kulku oli nelosella pitkää matkaa helpompaa. Ensimmäisellä kierroksella ajattelin, että kävelemäänkö tässä lähdettiin. Heh, tavallaan sitä yllättyy joka kerta kuinka hyvin sitä oikein palautuu 12 km kisasta, kertoi Jussi Utriainen.

- Kieltämättä matkan varrella mieleen tuli jo mahdollisuus tuplamestaruudesta, kun Matti alkoi jäädä, ja Jannekin hengitti raskaasti. Janne kuitenkin ratkaisi voiton viimeisen mäen viimeisessä nyppylässä. Ei hän varsinaisesti nykäissyt, vaan pikemminkin karkasi askel askeleelta, kertasi kisan kulkua omien sanojensa mukaan nelosen kisaan haastajana lähtenyt Jussi Utriainen.

>>Tulokset

- Jarno Maimonen

Kuuntele uusin podcast!

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 20.11.2021Iivo Niskanen voittoon Oloksella venäläisten katsastuskilpailussa - Bolshunov 5:s
 2. 21.11.2021Niskanen jälleen mukana venäläisten katsastuskilpailussa – Bolshunov väläytteli nousukuntoa
 3. 02.11.2021Katso Suomen Cupin lähtölistat – Anita Korva palaamassa kilpaladuille
 4. 08.11.2021Oloksella tulevana viikonloppuna kovat karkelot – Tykkikisaradio välittää kisatunnelmat kotiin
 5. 18.11.2021Katso Taivalkosken Suomen Cupin lähtölistat – Iivo Niskasta lukuun ottamatta parhaat mukana
 6. 04.11.2021Jämin Jänne investoi valtavaan huoltorekkaan – katso kuvat ja video
 7. 11.11.2021Tykkikisaradio: Täältä kuulet perjantain sprintin
 8. 29.11.2021Tässä hiihtäjät maailmancupin osakilpailuihin Lillehammeriin
 9. 12.11.2021Gimmler ja Ustiugov voittoihin Oloksella – Kyllönen toinen naisissa
 10. 14.11.2021Pärmäkoski voittoon Oloksella
 11. 12.11.2021Niskaset avaavat kilpailukautensa – Kuuntele Tykkikisaradiota lauantaina täältä
 12. 14.11.2021Pärmäkoski, Roponen ja Piippo avaavat kilpailukautensa - kuuntele Tykkikisaradiota täältä
 13. 22.11.2021Tässä Suomen hiihtäjät maailmancupin avaukseen Rukalle
 14. 13.11.2021Venäläiset lyönyt Niskanen: Hyvä avaus
 15. 23.11.2021Rukalle ennustettu tulipalopakkasia
 16. 22.11.2021Raju seula Norjan joukkueeseen – superlupaus Fossesholm ulkona
 17. 13.11.2021Hyvärinen vauhdissa Kainuun Talvikisoissa
 18. 13.11.2021Oloksen olosuhteista nauttiva Bolshunov kertoi Kestävyysurheilulle terveystilanteestaan
 19. 12.11.2021Video: Naisten sprintin ratkaisuhetket ja Anne Kyllösen kommentit
 20. 26.11.2021Niskanen ladulle ennen kovimpia haastajiaan – katso lähtölistat
 21. 01.11.2021B-maajoukkuetoiminta noussut uudelle tasolle – "Tällaista sen pitäisi olla"
 22. 30.11.2021Uutta tietoa Markus Vuorelan tilanteesta
 23. 21.11.2021Johaug ja Amundsen ykkösiä Norjassa – Olokselta vauhtia hakenut Theodorsen vakuutti
 24. 13.11.2021Siviilipalveluksen valinneelta Ståhlbergiltä kelpo hiihto Oloksella
 25. 14.11.2021Oloksen Tykkikisat: Niskanen voittoon vapaallakin
 26. 06.11.2021Video: Sprintin väliin jättänyt Hakola hiihtää viestissä
 27. 20.11.2021Johaug omaa luokkaansa Norjan hiihtokauden avauksessa - Holund voittoon miehissä
 28. 19.11.2021Suhonen sivuun Taivalkosken Suomen Cupista
 29. 05.11.2021Mäki ja Suhonen sivuun Vuokatin sprintistä
 30. 03.11.2021Nelinkertainen olympiavoittaja lopettaa uransa keväällä