Storbacka ja Sandells kaksoismestareiksi

storbackaintro_introKalevan kisojen päätöspäivänä juostiin miesten ja naisten 1500 metrin loppukilpailut, naisten 10 000 metriä sekä miesten 5000 metriä. 1500 metrillä Karin Storbacka ja Niclas Sandells voittivat lajinsa 800 metrin tapaan. Naisten kympillä Leena Puotiniemi piti vauhtia 9500 metriä, mutta Elina Lindgren kiri voittoon. Miesten vitosella Jukka Keskisalo oli loppukirissä pitelemätön.

storbacka07082011Karin Storbacka tuplamestaruuteen. Kuva: Jarno MaimonenKalevan kisojen päätöspäivänä juostiin miesten ja naisten 1500 metrin loppukilpailut, naisten 10 000 metriä sekä miesten 5000 metriä. 1500 metrillä Karin Storbacka ja Niclas Sandells voittivat lajinsa 800 metrin tapaan. Naisten kympillä Leena Puotiniemi piti vauhtia 9500 metriä, mutta Elina Lindgren kiri voittoon. Miesten vitosella Jukka Keskisalo oli loppukirissä pitelemätön.


lindgren08082011Elina Lindgren siirtyy kärkeen naisten kympillä. Kuva: Terhi Halonen

Elina Lindgren kirkasti vitosen hopean kympin kullaksi

Naisten kymppiä lähdettiin juoksemaan Leena Puotiniemen johdolla. Ensimmäisen kilometrin Leenan peesissä pysyivät vain Elina Lindgren, Janica Mäkelä ja Katarina Skräddar. Muut juoksijat jäivät heti alussa suosiolla juoksemaan omaa vauhtia. Kilometrin väliaika 3.20 ennakoi jopa 34 minuutin alitusta. Pian tämän jälkeen Skräddarin oli jättäydyttävä kärkikolmikon hurjasta vauhdista. Kaksi kilometriä tuli täyteen ajassa 6.48 ja kolme kilometriä 10.17.

Puolimatka ohitettiin väliajassa 17.16 Puotiniemen jatkaessa johdossa. Pari edellistä kierrosta Puotiniemen ja Lindgrenin vanavedessä jojon päässä roikkunut Janica Mäkelän oli luovutettava ja päästettävä kärkikaksikko karkuun. Katarina Skräddar teki taivalta edelleen neljäntenä noin 200 metriä kärkeä jäljessä. Skräddarin jälkeisessä ryhmässä Sanni Klemelä alkoi tehdä eroa Nina Chydeniukseen ja Mira Tuomiseen.

Kisan jälkimmäisellä puoliskolla jännitettiin, pystyykö Leena karistamaan perässään roikkuvan Elinan vai ei. Kaksi kierrosta ennen maalia Lindgren yritti ohitusta, mutta Puotiniemi vastasi välittömällä vauhdin lisäyksellä. 550 metriä ennen maalia Lindgren teki toisen ja ratkaisevan ohitusyrityksensä ja karkasi voittoon kauden kotimaisella kärkiajalla 34.24,53. Leena Puotiniemen veto palkittiin SM-hopealla. Hänen loppuaikansa oli 34.37,48. Janica Mäkelän pronssi oli hänen kolmas mitalinsa tänä viikonloppuna. Mäkelä paransi ennätystään reilun minuutin ajan ollessa 34.58,36.

-    No joo, käsikirjoituksen mukaan meni. Vauhti tuntui kevyeltä. Olisin ehkä kyennyt kovempaankin matkavauhtiin, mutta yksinään en olisi pystynyt pitämään tuota vauhtia yllä. Meinasin lähteä jo aikaisemmin loppukiriin, mutta pelkäsin, jos Leena pysyy sittenkin mukana. Hänellä oli tuoreet jalat ja mulla oli vitonen alla, kertoi Suomen mestari Elina Lindgren kisan jälkeen.

Leena Puotiniemi johti juoksua ensi metreistä aina viimeiselle puolelle kilometrille saakka.

-    Ei kiri riittänyt maratoonarilla. Vauhdilla yritin tappaa, mutta en aivan onnistunut. Elina kiitteli maalissa hyvästä vedosta. Mitaliin olen tosi tyytyväinen ja aikaan myös. Ennätyksestä taisin jäädä muutaman sekunnin. Tuuli söi välillä vauhtia, summasi Leena Puotiniemi kisaansa.

-    Veteraanien SM-kisoissa Mikkelissä taisi viikko sitten olla parempi tunnelma! Ainakin kuuluttaja oli enemmän kisassa mukana - kertoi väliaikoja ja kannusti. Kalevan kisojen naisten kymppihän on perinteisesti sitä, että tytöt juoksee 25 kierrosta ja muut käy samaan aikaan kahvilla. Helsinki City maratonille lähden taistelemaan Suomen mestaruudesta. Jos minut valitaan maaottelun kympille, niin siellä on helpompi juosta aikaakin, kun on muitakin tuulta halkomassa, jatkoi Puotiniemi.

keskisalo07082011Jukka Keskisalo kiri helponnäköisesti 5000 metrillä voittoon. Kuva: Jarno Maimonen

Jukka Keskisalo kiri 5000 metrin mestariksi

Miesten 5000 metriä muodostui jo ennakkoon kerrassaan mielenkiintoiseksi, kun selvisi, että myös Jukka Keskisalo sekä Mikael Bergdahl osallistuvat matkalle. Jännittävä kisasta tulikin! Kisan alkaessa naisten kympin aikana vallinneet pienet sadekuurot sekä puuskittainen tuuli lakkasivat, ja sään puolesta oli mitä parhaimmat olosuhteet kestävyysjuoksulle.

Jussi Utriainen hakeutui keulaan ensimmäisen kierroksen aikana, perässään Matti Räsänen, Mikael Bergdahl, Jukka Keskisalo, Joonas Harjamäki, Jarkko järvenpää sekä Jarkko Hamberg. Kyseinen seitsikko erkanikin muista juoksijoita irti omaksi letkakseen jo 600 metrin juoksun jälkeen.

Ensimmäinen tonni mentiin Jussin johdolla ajassa 2.48, ja pian tämän jälkeen oli Matin vetovuoro. Toinen kilometrin taittui ajassa 5.40, ja hieman sen jälkeen oli taas Jussin vuoro hoitaa vetotyöt. Letka seurasi perässä sillä muutoksella, että Keskisalo nousi kolmanneksi. Puolimatkan tienoilla, kun maaliin oli kuusi kierrosta, erkani kärkikolmikko neljäntenä juosseesta Mikael Bergdahlista parin metrin verran. Kun Matti siirtyi kärkeen omalla vetovuorollaan vajaan kolmen kilometrin kohdalla, eroa tuli sen jälkeen selvästi lisää. Kolmikko Räsänen-Utriainen-Keskisalo oli karannut ratkomaan mitalisijat keskenään. Kolmas tonni saavutettiin ajassa 8.33, ja kun matkaa oli maaliin kolme kierrosta, siirtyi Jussi vielä kerran vetohommiin keulaan. Neljän tonnin väliajaksi tuli 11.28.

Kun maaliin oli kaksi kierrosta, siirtyi Matti Räsänen johtoon, ja Jukka Keskisalo seurasi. Tilanne pysyi muuttumattomana, kunnes 450 metriä ennen maalia Keskisalo siirtyi kärkeen. Keskisalo hivuttautui metri metriltä karkuun Räsäseltä, joka puolestaan teki eroa Utriaiseen. Lopulta mitalistien erot olivat selvät, ja Keskisalo voitti ajalla 14.07,54. Mitalistien takana käytiin rajuja, hienoja loppusuoran kamppailuja, joissa sijoitukset vaihtelivat viimeisille metreille saakka. Kärkikuusikoksi muodostui Keskisalo, Räsänen, Utriainen, Mikael Bergdahl, Jarkko Hamberg, sekä Jarkko Järvenpää.

-    Pojat pitivät vauhtia, kun kisassa oli mukana meitä lyhyemmän matkan miehiä. Ei se vauhti kuitenkaan ollut niin kovaa, etteikö siitä pitäisi pystyä tuommoinen kiri kehittämään. Harjoituksellisesti tavoitteena oli juosta viimeinen kierros kiihtyvänä. Ei se parasta juoksua ollut vielä tänäänkään, mutta kulunut kausi huomioiden ihan hyvää, luonnehti Jukka Keskisalo kisaansa.

-    Kyllä minä 1500 metriäkin mietin, mutta olisin muutenkin treenillisesti juossut tässä vaiheessa yhden perustreeneistäni 5x1000 metriä, eli siinä mielessä 5000 metriä sopi tänään paremmin. Ennen Lapinlahden esteitä juoksin 1500 metrin kisan. Voihan joku ajatella, että kokeilen toisenlaista lähestymistapaa, kun juoksin vitosen ennen seuraavaa estekilpailua. Lappeenrantaan on tulossa kovan luokan vauhdittajat. Ei se kisarajan metsästys ainakaan siihen kaadu, jatkoi Keskisalo.

Matti Räsänen takasi Joensuun Katajan juoksijoiden kaksoisvoiton.

-    Jalat oli tietysti kympistä väsyneet, mutta ei ehkä niin väsyneet kuin pelkäsin. Tiedettiin Jukan tulevan lopun lujaa. Yritin kaikkeni, mutta en päässyt kovempaa. Hyvä näin! Vaikeudet on nyt voitettu. Kaiken kaikkiaan oli parempaa menoa kuin Joensuun vitosella. Seuraavaksi tosiaan kilpailemaan Lappeenrantaan. Sen jälkeen pieni harjoittelutauko, ja ruotsalaisten kaatoon, tarinoi Matti Räsänen.

Jussi Utriainen pokkasi jälleen yhden SM-mitalin.

-    Matin kanssa sovittiin ennakkoon vuorovedosta, koska kisassa oli mukana muiden muassa Mikael ja Joonas. Mielestäni koko kisan kannalta oli hyvä, että pidettiin vauhtia. Siinä oli monilla mahdollisuus juosta vaikka ennätys. Olen todella tyytyväinen tämän päivän juoksuun, iloitsi Jussi Utriainen.

storbacka07082011bHeidi Eriksson piti vauhtia naisten 1500 metrillä. Kuva: Jarno Maimonen

Karin Storbacka keskimatkojen tuplamestari

Naisten ja miesten 1500 metrien kilpailujen lähestyessä taivas selkeni aurinkoiseksi, ja tuulikin voimistui jälleen.

Naisten tonniviitosella mitalistit karkasivat muilta jo kahdensadan metrin juoksun jälkeen. Kärkeen oli sännännyt Heidi Eriksson, ja perässä seurasivat Karin Storbacka sekä Suvi Selvenius. Eriksson yritti oletettavastikin väsyttää kiriherkän Storbackan kovalla alkuvauhdilla, ja ensimmäinen kierros juostiin aikaan 1.06,53.

Järjestys säilyi muuttumattomana myös seuraavat kaksi kierrosta, vauhdin pikkuhiljaa hiipuessa. Karin Storbacka säntäsi kärkeen kun maaliin oli 250 metriä, ja karkasi selvään voittoon hienolla kirillään ajassa 4.19,35. Hopea- ja pronssisijoista käytiin loppusuoralla tiukka taisto, ja Eriksson sekä Selvenius lähestyivät maalia aivan tasoissa. Lopuksi Selvenius pinnisti itsensä kisan kakkoseksi 4.20,96, ja Erikssonin oli tyytyminen kolmanteen sijaan 4.21,51.

-    Olen tosi tyytyväinen voittaja! Juoksu tuntui yllättävän hyvältä koko matkan. Jalat olivat palautuneet hyvin 800 metriltä. Ensimmäinen kierros oli tosi kova, kun Heidi veti. Muutenkin oli tosi outo tilanne juosta Heidiä vastaan, hän kun on harjoituskaverini. Mutta, toden totta olen iloinen kahdesta mestaruudestani! kertoi silmin nähden tyytyväinen Karin Storbacka.

Suvi Selvenius kiri hopealle.

-    Hopea ei ole niin suuri pettymys kuin eilinen 800 metrin pronssi. Molemmissa lajeissa oli mahdollisuus kultaan, mutta ennakkoon 1500 metrillä pronssi näytti todennäköisemmältä kuin 800 metrillä. Eilen jouduin kuitenkin tyytymään pronssiin, ja siitä katkeroituneena päätin, ettei tänään saa niin sattua, kävi viikonlopun starttejaan läpi Suvi Selvenius pieni hymynvirne suunpielessään.

-    Ihan kiva, että Heidi piti vauhtia. Saatiin kovavauhtinen kisa. Karin on tällä hetkellä todella herkässä kirikunnossa, joten olihan se selvä, että hän karkaa meiltä, itse kun olen nykyään vähän diisseli, jatkoi Selvenius.

sandells07082011Niclas Sandells tuuletti toistamiseen mestarina. Kuva: Jarno Maimonen

Niclas Sandells kiri helppoon voittoon miesten 1500 metrillä

Miesten tonniviitonen lähti vauhtiin verkkaisesti, mutta letka venyi, kun Janne Ukonmaanaho lähti vetohommin parinsadan metrin juoksun jälkeen. Perässä seurasivat Jonas Hamm, Riku Marttinen, Miro Laurila sekä Niclas Sandells. Neljäsataa juostiin ajassa 1.03,63 ja 800metriä ajassa 2.05,05. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä ryhmään tuli eloa, ja sijoitukset vaihtelivat. Niclas Sandells oli selvästikin päättänyt kokeilla tänään kahdensadan metrin kiriä, ja karkasi helposti muilta kuin askelmerkistä, ja voitti ylivoimaisesti ajalla 3.45,41. Loppusuoran kirikamppailussa hopealle nousi Miro Laurila 3.47,27 ja pronssisijalle pinnisti Riku Marttinen 3.47,92.

-    Tuntui yllättävän helpolta. Tänä vuonna en aikonut itse lähteä vetämään, kun viime vuonna Mikaelin kanssa teimme vetotyöt. Tänään lähdin vain nautiskelemaan. Olisin pystynyt kovempaankin vauhtiin, mikäli olisi ollut tarvetta. Lappeenrannassa isketään sitten ennätyksen kimppuun, kommentoi Niclas Sandells kisaansa.

Miro Laurila palkittiin viikonloppuna toistamiseen hopeamitalilla.

-    Nyt se on kahdesti todistettu, että olen helvetisti huonompi kuin Sandells. Yksi äijä on siis kovin! Ei löytynyt tarvittavaa vaihdetta tänäänkään. Kyllä tämä hopea paremmalta tuntuu kuin eilinen, sanoi Miro Laurila maalissa.

>>Tulokset


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 14.09.2021Yllätyspäätös – Ari Luusua lopettaa uransa
 2. 28.08.2021Niskanen sairaalaan Italiassa
 3. 10.09.2021Moninkertainen arvokisamitalisti mukana Lake Saimaa Roller Ski Marathonilla
 4. 18.09.2021Suhonen ja Lylynperä rullahiihtivät sprintin Suomen mestareiksi
 5. 11.09.2021Virtasen 24 h kaatui hankalaan rataan ja gps:n sekoiluun
 6. 23.08.2021Bolshunov kilpaili rullahiihdon maailmancupissa – lauantaina nähtiin paha kolari
 7. 12.09.2021Maxim Vylegzanin ja Olga Tsareva voittivat Lake Saimaa Roller-ski Marathonin
 8. 24.08.2021Teemu Virtanen hiihtää 24 tuntia Lake Saimaa Roller-ski Marathonilla
 9. 07.09.2021Korpela viides Norjassa – Northug pysyi mukana 35 kilometriä
 10. 20.08.2021Toppidrettsvekassa kilpailtiin ylämäkikilpailut
 11. 15.09.2021Rullahiihdon SM-mitalit jaetaan viikonloppuna Vuokatissa
 12. 02.09.2021Hakola takamatkalta syksyyn, mutta kirvestä ei ole heitetty kaivoon
 13. 16.09.2021Entinen huoltopäällikkö Norrgård Uudenkaarlepyyn kaupunginjohtajaksi
 14. 28.08.2021Onko rullahiihto tuottavaa, viekö runsas rullahihto nopeuden ja elastisuuden?
 15. 18.09.2021Suhonen: "Täydellinen onnistuminen"
 16. 15.09.2021Katso videokooste Saimaa Roller Ski Marathonista
 17. 08.09.2021Christer Majbäck on huolissaan oikeudenmukaisuudesta fluorikiellossa
 18. 31.08.2021Maajoukkueella onnistunut korkeanpaikanleiri – yhteistreeni venäläisten kanssa saanee jatkoa
 19. 19.09.2021Niskanen rullahiihti Suomen mestariksi
 20. 30.08.2021Suunnitteleeko Petter Northug totisempaa paluuta?
 21. 21.08.2021Kläbo voittoon Toppidrettsvekan päätöskisassa – myös Heikki Korpela mukana
 22. 19.09.2021Pärmäkoski naisten mestariksi Vuokatissa
 23. 17.09.2021Petter Northug kilpailee jälleen viikonloppuna – lähetys Kestävyysurheilu.fissä
 24. 17.09.2021Sömskar ja Tanel löivät Venäjän maajoukkuehiihtäjät rullahiihdon MM-kisojen avauksessa
 25. 28.08.2021Trollhättan Action Week: Ribomille hattutemppu – Holmström paras suomalainen
 26. 10.09.2021Svahnin olkapää leikattu - vamma osoittautui pelättyä pahemmaksi
 27. 13.09.2021Kerttu Niskanen viime kauden askelmerkeillä kohti olympialaisia
 28. 10.09.2021Virtanen starttaa tänä iltana 24 tunnin rullahiihtourakkaan
 29. 05.09.2021Lauri & Verkku Diaries: Kolme viikkoa mökkielämää Passo di Lavazèssa
 30. 07.09.2021Ruotsin sprinttitähti olkapääleikkaukseen – olympialaiset vaarassa?