Suomi-Ruotsi-maaottelun 2. päivä

maaotteluintro2Miesten maaottelu päättyi lopulta Suomen voittoon pistein 206-194. Naisten maaottelussa Suomen naiset kärsivät selvän tappion Ruotsille lukemin 182-225. Maaottelua seurasi Helsingin Olympiastadionilla kahden päivän aikana 50370 katsojaa.

maaottelu2011_7Niclas Sandells tuulettaa 1500 metrin voittoa. Kuva: Jarno MaimonenMiesten maaottelu päättyi lopulta Suomen voittoon pistein 206-194. Naisten maaottelussa Suomen naiset kärsivät selvän tappion Ruotsille lukemin 182-225. Maaottelua seurasi Helsingin Olympiastadionilla kahden päivän aikana 50370 katsojaa.

maaottelu2011_1Naisten 5000 metriä käynnissä. Kuva: Jarno MaimonenNaiset 5000 m

Naisten 5000 metriä lähti liikkeelle todella hitaasti, mutta vauhtia tuli välittömästi lisää Ruotsin Isabellah Anderssonin mennessä kärkeen. Andersson ei kuitenkaan suostunut vetämään koko matkaa, vaan tarjosi vetovuoron aina välillä suomalaisista Johanna Lehtiselle. Andersson ratkaisi kisan eilisen kympin tapaan viimeisten 2000 metrin kovalla vauhdinlisäyksellä, ja tonni kolmesta neljään mentiin jopa aikaan 3.01. Johanna Lehtinen saavutti lopussa Anderssonia jonkin verran, mutta ei pystynyt edellä mainitun kaltaiseen radikaaliin vauhdinlisäykseen keskellä kisaa. Pisteet menivät Ruotsille 13-9.

maaottelu2011_2Meri Rantanen taisteli tiukasti Meraf Bahtaa vastaan.Johanna Lehtinen teki upean paluun maaotteluun sitten vuoden 2005:

- Ensimmäiset 3000 metriä lutviutui rallatellen. Mutta sitten kun pitäisi lähteä juoksemaan, niin ei se sitten lähtenytkään. Isabellah on nyt niin hyvässä kunnossa, että hän kestää rynkyttävää vauhdinpitoa meitä muita paremmin.

- Katotaan seuraavaksi maastokisoja. Vähän kutkuttelisi osallistua PM-maastoihin, ja miksei myös EM-maastoihin, mikäli kunto edellyttää. Jos vielä saisi yhden ehjän harjoitusvuoden alle, niin uran voisi hyvillä mielin päättää ensi vuoden Helsingin EM-kisoihin.

Maaottelun ensikertalainen neljänneksi sijoittunut nuori Meri Rantanen oli jännittänyt juoksuaan ennakkoon:

-Jännitti aivan kauheasti! Olen ollut kipeänä koko viikon, joten olin tyytyväinen, että pystyin juoksemaan. Vauhti oli matkalla nykivää, ja olisikin toivonut tasaisempaa vauhtia. Kiri ei ole parhaimpia valttejani, mutta lopussa tuli tiukka kirikamppailu ruotsalaisen kanssa. Huomasin kisan aikana, kuinka hienosti yleisö kannusti.

Sanni Klemelä kutsuttiin matkalle juoksemaan Sandra Erikssonin sairastuttua, ja oma ennätys parani 8 sekuntia.

-Kuulin vasta eilen, että juoksen, joten en ehtinyt jännittää. Olen tyytyväinen, sillä tämä oli kesän paras kisani.

maaottelu2011_4Jussi Utriainen ja Jarkko Järvenpää vauhdittavat Bouafifin jälkeistä joukkoa. Kuva: Jarno MaimonenMiehet 10000 m

Miesten kymppitonnin lähtöä odotellessa Ruotsin Adil Bouafif hyppi hermostuneen oloisesti paikallaan. Bouafifilla oli suunnitteilla jymypaukku, ja hän karkasikin heti lähdöstä muilta vauhtiin, joka enteili jopa 28.30-loppuaikaa. Ruotsalaisen ennätys oli kuitenkin vain 29.47, joten jonkinasteista hyytymistä jossain kohtaa taisivat odotella paitsi katsojat, niin myös kanssakilpailijat. Toisin kuitenkin kävi, ja Bouafif johti muita parhaimmillaan jopa kolmisen sataa metriä, ja ohitti kisan kaksi viimeistä juoksijaa kierroksella. Bouafifin vauhti hiipui jonkin verran puolimatkan jälkeen, mutta tuloksena oli upea 45 sekunnin tulosparannus loppuajalla 29.02,12. Pisteet Ruotsille 14-8.

maaottelu2011_3Adil Bouafif.Kilpailun jälkeen Adil Bouafif säteili tyytyväisyyttä, ja vaikka hän aluksi sanoi, ettei osaa puhua englantia, niin lopuksi haastattelu Hevoskuurille luontui ihan hyvin:

- Harjoittelin Tukholman maratonia varten yli 200 kilometriä viikossa. Sen jälkeen treenimäärät ovat pudonneet alle 150 kilometriä viikossa ja pääpaino on ollut nopeuden parantamisessa. Viikon päästä juoksen puolimaratonin Ruotsin mestaruuskisoissa. Lidingöloppetissa en näillä näkymin juokse. Seuraava maratonini saattaa olla Dubaissa ensi talvena, mutta Tukholmassa juoksen varmasti. Ensi talven aion keskittyä harjoitteluun 100-prosenttisesti.

Jussi Utriainen sijoittui parhaana suomalaisjuoksijana kisan kolmanneksi:

- Harmittaa, etten kyennyt pitämään hopeatilaani. Olimme siinä uskossa, että karkuun päässyt ruotsalainen tulee jossain vaiheessa selkä edellä vastaan. Ei tullut. Onhan se 45 sekunnin ennätysparannus aivan käsittämätön!

- Kalevan kisojen jälkeen tuli kevääntapainen kolmen viikon jakso, jolloin juoksu ei kulkenut ollenkaan. Tarkkaa syytä en tiedä. Siihen nähden juoksuni oli tänään ihan OK. Olen viime aikoina keskittynyt maratonharjoitteluun tähtäimenä kuukauden kuluttua juostava Amsterdamin maraton.

maaottelu2011_5Estejuoksun alkutaival mentiin ruotsalaisen tahtiin. Kuva: Jarno MaimonenMiehet 3000 m esteet

Miesten esteissä Ruotsin Erik Senorski lähti vetohommiin, ja hetken aikaa näytti, että hän pystyisi jopa tekemään eroa muihin juoksijoihin. Vauhti oli hyvin maltillista – vain jonkin verran alle yhdeksän minuutin loppuaikaan tähtäävää. Kun Senorski saatiin kiinni, vetovuorot kärjessä vaihtelivat, ja matkalla nähtiin myös lopulta hylkäämiseen johtanutta turhaa tönimistä Ruotsin Daniel Lundgrenin yrittäessä provosoida Keskisaloa. Keskisaloa kuittasi tilanteen heristämällä etusormea.

maaottelu2011_8Joonas Harjamäki.Kilpailun jälkeen haastattelupisteessä Keskisaloa taisi vielä huvittaa kisan kulku:

-Se oli semmoista ruotsiottelua! Piti olla varovainen, ettei tapahdu mitään, sillä en halua loukkaantua tässä vaiheessa kautta. Palautuminen Daegusta on tapahtunut hyvin. Juoksen tiistaina esteet Zagrebissa. Lähtölista siellä on ihan hyvä. Ensi kauden tavoitteita ei ole vielä tässä vaiheessa tarkemmin suunniteltu, mutta ainakin lähdetään parantamaan ennätyksiä.

Maaottelun ensikertalainen Aki Nummela vaikuttui Olympiastadionin mahtavasta tunnelmasta:

- Valinta maaotteluun on yksi unelmieni täyttymys! Onhan tämä hienoa, kun se tapahtui vielä kotikaupungissani Helsingissä. Täällä on niin paljon tuttuja ja kannustusta kuului joka puolelta. Lappeenrannassa juoksu oli helppoa Syrjälän Tepon peesissä, mutta täällä ryhmässä juokseminen tuntui hankalalta. Kaiken lisäksi kaaduin viimeiseen vesiesteeseen. Vesi oli kylmää! Saisivat vaikka keittää sen seuraavaa kertaa varten. Silloin pitää juoksuradalla jäädä taakse vähintään yksi ruotsalainen.

maaottelu2011_6Karin Storbacka - tuplavoitto! Kuva: Jarno MaimonenNaiset 1500 m

Nasten 1500 metrillä pidettiin alussa poikkeuksellisen hidasta vauhtia, mutta viimeinen kierros tultiin erittäin kovaa. Kisa oli siis kuin Karin Storbackalle tehty. Pisteet Suomelle 14-8.

Karin Storbacka oli viikonlopun toisesta voitostaan iloinen, mutta naisten vaisu menestys maaottelussa jäi harmittamaan.

-Olen iloinen, että voitin jälleen! Naisten ottelu meni heikommin, kuin ennakkoon kaavailtiin, mutta ensi vuonna sitten! Kausi on mennyt hyvin, mutta se, etten ole pystynyt parantamaan 800 metrin aikaan harmittaa jonkin verran. Tänään oli kauden toiseksi viimeinen startti.

Maaottelukonkari Suvi Selvenius oli puheliaalla päällä kisan jälkeen:

- Ennen kisaa arvelimme, että ruotsalaiset lähtisivät pitämään vauhtia, koska olisimme kenties vahvempia loppukiriin lähdettäessä. Toisin kävi, ja juoksu oli todella hidas. Lisäksi ruotsalaiset yrittivät juoksuttaa meitä koko ajan ulompana. Ruotsalaisilla on näköjään tapana yrittää aina pientä jäynää. Me suomalaiset taidamme olla tässä kiltimpiä.

- Juoksin tällä kertaa vain 1500 metriä – en kahta matkaa. Ajatuksena oli, että pääsisin juoksemaan ja kirimään tänään tuoreilla jaloilla, vaikka eihän noin hitaassa vauhdissa sillä sitten ollut mitään merkitystä.

- 1500 metristä näyttää nyt tulleen itselleen se parempi matka, ja voi olla, että keskitynkin sille enemmän tulevaisuudessa. Ehkä sitä vain hidastuu, kun ikää tulee lisää. Mitään suuria muutoksia harjoittelussa ei kuitenkaan ole tarkoitus tehdä ensi kaudelle.

maaottelu2011_9Kapteenit kannustavat 1500 metrin juoksijoita. Kuva: Jarno MaimonenMiehet 1500 m

Ennen maaottelun viimeistä lajia miesten 1500 metrin juoksua Suomi johti kuuden pisteen erolla, joten molemmilla joukkueilla oli yhä mahdollisuus maaotteluvoittoon. Suomalaiset lähtivät heti alusta lähtien pitämään vauhtia. Kärjessä vuorottelivat niin Miro Laurila, Jonas Hamm kuin Niclas Sandellskin. Jälkimmäisin vei loppukirin nimiinsä ja Suomen kaksoisvoiton Sandellsin jälkeen takasi Jonas Hamm. Pisteet Suomelle 14-8.

>>Tulokset

- Terhi Halonen & Jarno Maimonen

Teemu Virtanen Hangosta Utsjoelle

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 01.06.2021Hiihdon seurasiirtoja: VHS, KHS ja Ski Jyväskylä vahvistuvat
 2. 26.05.2021Pohti SkiTeam vahvistui kahdella nuorella hiihtäjällä
 3. 28.05.2021Maastohiihdon B-maajoukkue ja U23-maajoukkue on nyt julkistettu – joukkueet tähtäävät yhdessä kohti 2026 talviolympialaisia
 4. 07.06.2021Torstaina Hanko-Utsjoki -urakkaan starttaava Virtanen haluaa 24 tunnin hiihdon maailmanennätyksen takaisin
 5. 31.05.2021Suomi saa nimetä olympialaisiin vain kuusi mieshiihtäjää – miesten olympiaviesti typistyy 11 maan kamppailuksi
 6. 27.05.2021Luusualle merkittävä sopimus uuteen talliin!
 7. 14.06.2021Hanko-Utsjoki: Virtanen selätti yli 200 kilometrin etapin Kokkolasta Ouluun
 8. 19.06.2021Hanko-Utsjoki: Kohti maalia!
 9. 22.06.2021Hakolalla murtuma – sivussa viikkoja normaaliharjoittelusta
 10. 15.06.2021Hanko-Utsjoki: Luontoäiti pakotti tauolle
 11. 18.06.2021Hanko-Utsjoki: "Hyvä Teemu, raskas päivä, raskas urakka!"
 12. 28.05.2021Teemu Virtasen hurja projekti – aikoo rullahiihtää Hangosta Utsjoelle
 13. 13.06.2021Hanko-Utsjoki: Kurikasta kohti Kokkolaa
 14. 02.06.2021Lauri Lepistö Jämin Jänteeseen – Vuorela arvelee Puijon pelkäävän
 15. 10.06.2021Teemu Virtanen starttasi Hangosta – katso aamun tunnelmat
 16. 12.06.2021Hanko-Utsjoki: Rankka päivä vesisateessa – Mietaa Kurikassa vastassa
 17. 18.06.2021Hanko-Utsjoki: Edessä pitkä ja sateinen päivä kohti Inaria
 18. 10.06.2021Hanko-Utsjoki: Ensimmäisenä päivänä 160 kilometriä
 19. 18.06.2021Kyllönen Team Mäenpään riveihin
 20. 27.05.2021Luusua tallisopimuksestaan: Askel uralla eteenpäin
 21. 13.06.2021Hanko-Utsjoki: Pitkä päivä läpi Etelä-Pohjanmaan
 22. 09.06.2021Teemu Virtasen tunnelmat Hanko-Utsjoki -urakan aattona
 23. 14.06.2021Hanko-Utsjoki: Edessä reissun pisin päiväetappi
 24. 16.06.2021Hanko-Utsjoki: Perillä Rovaniemellä
 25. 19.06.2021Teemu Virtanen rullahiihti 1600 kilometriä Hangosta Utsjoelle!
 26. 15.06.2021Hanko-Utsjoki: Kemissä
 27. 17.06.2021Hanko-Utsjoki: Rovaniemen aamun volttilähdössä kovia ravureita
 28. 15.06.2021Hanko-Utsjoki: Pikataival Kemiin
 29. 12.06.2021Hanko-Utsjoki: Rekkamies ajaa kelillä kuin kelillä
 30. 11.06.2021Hanko-Utsjoki: Onnellisesti Porissa