Suomi-Ruotsi-maaottelun 2. päivä

maaotteluintro2Miesten maaottelu päättyi lopulta Suomen voittoon pistein 206-194. Naisten maaottelussa Suomen naiset kärsivät selvän tappion Ruotsille lukemin 182-225. Maaottelua seurasi Helsingin Olympiastadionilla kahden päivän aikana 50370 katsojaa.

maaottelu2011_7Niclas Sandells tuulettaa 1500 metrin voittoa. Kuva: Jarno MaimonenMiesten maaottelu päättyi lopulta Suomen voittoon pistein 206-194. Naisten maaottelussa Suomen naiset kärsivät selvän tappion Ruotsille lukemin 182-225. Maaottelua seurasi Helsingin Olympiastadionilla kahden päivän aikana 50370 katsojaa.

maaottelu2011_1Naisten 5000 metriä käynnissä. Kuva: Jarno MaimonenNaiset 5000 m

Naisten 5000 metriä lähti liikkeelle todella hitaasti, mutta vauhtia tuli välittömästi lisää Ruotsin Isabellah Anderssonin mennessä kärkeen. Andersson ei kuitenkaan suostunut vetämään koko matkaa, vaan tarjosi vetovuoron aina välillä suomalaisista Johanna Lehtiselle. Andersson ratkaisi kisan eilisen kympin tapaan viimeisten 2000 metrin kovalla vauhdinlisäyksellä, ja tonni kolmesta neljään mentiin jopa aikaan 3.01. Johanna Lehtinen saavutti lopussa Anderssonia jonkin verran, mutta ei pystynyt edellä mainitun kaltaiseen radikaaliin vauhdinlisäykseen keskellä kisaa. Pisteet menivät Ruotsille 13-9.

maaottelu2011_2Meri Rantanen taisteli tiukasti Meraf Bahtaa vastaan.Johanna Lehtinen teki upean paluun maaotteluun sitten vuoden 2005:

- Ensimmäiset 3000 metriä lutviutui rallatellen. Mutta sitten kun pitäisi lähteä juoksemaan, niin ei se sitten lähtenytkään. Isabellah on nyt niin hyvässä kunnossa, että hän kestää rynkyttävää vauhdinpitoa meitä muita paremmin.

- Katotaan seuraavaksi maastokisoja. Vähän kutkuttelisi osallistua PM-maastoihin, ja miksei myös EM-maastoihin, mikäli kunto edellyttää. Jos vielä saisi yhden ehjän harjoitusvuoden alle, niin uran voisi hyvillä mielin päättää ensi vuoden Helsingin EM-kisoihin.

Maaottelun ensikertalainen neljänneksi sijoittunut nuori Meri Rantanen oli jännittänyt juoksuaan ennakkoon:

-Jännitti aivan kauheasti! Olen ollut kipeänä koko viikon, joten olin tyytyväinen, että pystyin juoksemaan. Vauhti oli matkalla nykivää, ja olisikin toivonut tasaisempaa vauhtia. Kiri ei ole parhaimpia valttejani, mutta lopussa tuli tiukka kirikamppailu ruotsalaisen kanssa. Huomasin kisan aikana, kuinka hienosti yleisö kannusti.

Sanni Klemelä kutsuttiin matkalle juoksemaan Sandra Erikssonin sairastuttua, ja oma ennätys parani 8 sekuntia.

-Kuulin vasta eilen, että juoksen, joten en ehtinyt jännittää. Olen tyytyväinen, sillä tämä oli kesän paras kisani.

maaottelu2011_4Jussi Utriainen ja Jarkko Järvenpää vauhdittavat Bouafifin jälkeistä joukkoa. Kuva: Jarno MaimonenMiehet 10000 m

Miesten kymppitonnin lähtöä odotellessa Ruotsin Adil Bouafif hyppi hermostuneen oloisesti paikallaan. Bouafifilla oli suunnitteilla jymypaukku, ja hän karkasikin heti lähdöstä muilta vauhtiin, joka enteili jopa 28.30-loppuaikaa. Ruotsalaisen ennätys oli kuitenkin vain 29.47, joten jonkinasteista hyytymistä jossain kohtaa taisivat odotella paitsi katsojat, niin myös kanssakilpailijat. Toisin kuitenkin kävi, ja Bouafif johti muita parhaimmillaan jopa kolmisen sataa metriä, ja ohitti kisan kaksi viimeistä juoksijaa kierroksella. Bouafifin vauhti hiipui jonkin verran puolimatkan jälkeen, mutta tuloksena oli upea 45 sekunnin tulosparannus loppuajalla 29.02,12. Pisteet Ruotsille 14-8.

maaottelu2011_3Adil Bouafif.Kilpailun jälkeen Adil Bouafif säteili tyytyväisyyttä, ja vaikka hän aluksi sanoi, ettei osaa puhua englantia, niin lopuksi haastattelu Hevoskuurille luontui ihan hyvin:

- Harjoittelin Tukholman maratonia varten yli 200 kilometriä viikossa. Sen jälkeen treenimäärät ovat pudonneet alle 150 kilometriä viikossa ja pääpaino on ollut nopeuden parantamisessa. Viikon päästä juoksen puolimaratonin Ruotsin mestaruuskisoissa. Lidingöloppetissa en näillä näkymin juokse. Seuraava maratonini saattaa olla Dubaissa ensi talvena, mutta Tukholmassa juoksen varmasti. Ensi talven aion keskittyä harjoitteluun 100-prosenttisesti.

Jussi Utriainen sijoittui parhaana suomalaisjuoksijana kisan kolmanneksi:

- Harmittaa, etten kyennyt pitämään hopeatilaani. Olimme siinä uskossa, että karkuun päässyt ruotsalainen tulee jossain vaiheessa selkä edellä vastaan. Ei tullut. Onhan se 45 sekunnin ennätysparannus aivan käsittämätön!

- Kalevan kisojen jälkeen tuli kevääntapainen kolmen viikon jakso, jolloin juoksu ei kulkenut ollenkaan. Tarkkaa syytä en tiedä. Siihen nähden juoksuni oli tänään ihan OK. Olen viime aikoina keskittynyt maratonharjoitteluun tähtäimenä kuukauden kuluttua juostava Amsterdamin maraton.

maaottelu2011_5Estejuoksun alkutaival mentiin ruotsalaisen tahtiin. Kuva: Jarno MaimonenMiehet 3000 m esteet

Miesten esteissä Ruotsin Erik Senorski lähti vetohommiin, ja hetken aikaa näytti, että hän pystyisi jopa tekemään eroa muihin juoksijoihin. Vauhti oli hyvin maltillista – vain jonkin verran alle yhdeksän minuutin loppuaikaan tähtäävää. Kun Senorski saatiin kiinni, vetovuorot kärjessä vaihtelivat, ja matkalla nähtiin myös lopulta hylkäämiseen johtanutta turhaa tönimistä Ruotsin Daniel Lundgrenin yrittäessä provosoida Keskisaloa. Keskisaloa kuittasi tilanteen heristämällä etusormea.

maaottelu2011_8Joonas Harjamäki.Kilpailun jälkeen haastattelupisteessä Keskisaloa taisi vielä huvittaa kisan kulku:

-Se oli semmoista ruotsiottelua! Piti olla varovainen, ettei tapahdu mitään, sillä en halua loukkaantua tässä vaiheessa kautta. Palautuminen Daegusta on tapahtunut hyvin. Juoksen tiistaina esteet Zagrebissa. Lähtölista siellä on ihan hyvä. Ensi kauden tavoitteita ei ole vielä tässä vaiheessa tarkemmin suunniteltu, mutta ainakin lähdetään parantamaan ennätyksiä.

Maaottelun ensikertalainen Aki Nummela vaikuttui Olympiastadionin mahtavasta tunnelmasta:

- Valinta maaotteluun on yksi unelmieni täyttymys! Onhan tämä hienoa, kun se tapahtui vielä kotikaupungissani Helsingissä. Täällä on niin paljon tuttuja ja kannustusta kuului joka puolelta. Lappeenrannassa juoksu oli helppoa Syrjälän Tepon peesissä, mutta täällä ryhmässä juokseminen tuntui hankalalta. Kaiken lisäksi kaaduin viimeiseen vesiesteeseen. Vesi oli kylmää! Saisivat vaikka keittää sen seuraavaa kertaa varten. Silloin pitää juoksuradalla jäädä taakse vähintään yksi ruotsalainen.

maaottelu2011_6Karin Storbacka - tuplavoitto! Kuva: Jarno MaimonenNaiset 1500 m

Nasten 1500 metrillä pidettiin alussa poikkeuksellisen hidasta vauhtia, mutta viimeinen kierros tultiin erittäin kovaa. Kisa oli siis kuin Karin Storbackalle tehty. Pisteet Suomelle 14-8.

Karin Storbacka oli viikonlopun toisesta voitostaan iloinen, mutta naisten vaisu menestys maaottelussa jäi harmittamaan.

-Olen iloinen, että voitin jälleen! Naisten ottelu meni heikommin, kuin ennakkoon kaavailtiin, mutta ensi vuonna sitten! Kausi on mennyt hyvin, mutta se, etten ole pystynyt parantamaan 800 metrin aikaan harmittaa jonkin verran. Tänään oli kauden toiseksi viimeinen startti.

Maaottelukonkari Suvi Selvenius oli puheliaalla päällä kisan jälkeen:

- Ennen kisaa arvelimme, että ruotsalaiset lähtisivät pitämään vauhtia, koska olisimme kenties vahvempia loppukiriin lähdettäessä. Toisin kävi, ja juoksu oli todella hidas. Lisäksi ruotsalaiset yrittivät juoksuttaa meitä koko ajan ulompana. Ruotsalaisilla on näköjään tapana yrittää aina pientä jäynää. Me suomalaiset taidamme olla tässä kiltimpiä.

- Juoksin tällä kertaa vain 1500 metriä – en kahta matkaa. Ajatuksena oli, että pääsisin juoksemaan ja kirimään tänään tuoreilla jaloilla, vaikka eihän noin hitaassa vauhdissa sillä sitten ollut mitään merkitystä.

- 1500 metristä näyttää nyt tulleen itselleen se parempi matka, ja voi olla, että keskitynkin sille enemmän tulevaisuudessa. Ehkä sitä vain hidastuu, kun ikää tulee lisää. Mitään suuria muutoksia harjoittelussa ei kuitenkaan ole tarkoitus tehdä ensi kaudelle.

maaottelu2011_9Kapteenit kannustavat 1500 metrin juoksijoita. Kuva: Jarno MaimonenMiehet 1500 m

Ennen maaottelun viimeistä lajia miesten 1500 metrin juoksua Suomi johti kuuden pisteen erolla, joten molemmilla joukkueilla oli yhä mahdollisuus maaotteluvoittoon. Suomalaiset lähtivät heti alusta lähtien pitämään vauhtia. Kärjessä vuorottelivat niin Miro Laurila, Jonas Hamm kuin Niclas Sandellskin. Jälkimmäisin vei loppukirin nimiinsä ja Suomen kaksoisvoiton Sandellsin jälkeen takasi Jonas Hamm. Pisteet Suomelle 14-8.

>>Tulokset

- Terhi Halonen & Jarno Maimonen


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 17.01.2021Viikonloppuna hiihdettiin kolme kisaa kotimassa – tässä tuloskatsaus
 2. 13.01.2021Lukijan mielipide: Avoin kirje Aluehallintovirastoille, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle sekä kuntapäättäjille kilpailujen järjestämisestä
 3. 02.01.2021Kyllönen ja Hyvärinen voittoihin Kuopiossa
 4. 18.01.2021Suomen joukkue Salpausselän Kisoihin
 5. 09.01.2021Björgenin anomus hylättiin - ei saa hiihtää Marcialongassa
 6. 12.01.2021Salomon ja Atomic lanseeraavat uuden liikuteltavan maastohiihtositeen
 7. 27.12.2020Jari Isometsä: Tuottavuus ennen tuntimääriä, rytmitykseen huomiota
 8. 20.01.2021La Diagonelan pakkanen puri rajusti myös suomalaisiin: Luusuan kisat vaarassa paleltumien takia – Roivas edelleen sairaalassa
 9. 23.01.2021Tässä Suomen joukkueet Salpausselän viesteihin
 10. 16.01.2021Ari Luusua onnistui parinkymmenen asteen pakkasessa – ”Rajua leikkiä, vaikka vauhtia ei pidetty”
 11. 17.01.2021Emil Iversen kiri Norjan mestariksi yhdistelmähiihdossa – Heikki Korpela sijalle 44
 12. 20.01.2021Salomonilta uusi markkinoille karvapohjasuksi – valmistettu osin kierrätysmateriaalista
 13. 11.01.2021Vantaan Suomen Cupiin luvassa lunta taivaan täydeltä – Katso lähtölistat
 14. 08.01.2021Kläbo voittoon Norjassa ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 15. 19.01.2021Visma Ski Classics -sarjan ykköstähdille pahoja paleltumavammoja La Diagonelassa – kaksi kilpailijaa vaarassa joutua amputaatioon
 16. 21.01.2021Iivo Niskasen lokakuun tilannearvio piti kutinsa
 17. 20.01.2021Frida Karlssonin leuanvetotempusta seurasi luultua vakavammat vammat
 18. 13.01.2021Martti Jylhä mukana kisaladuilla – tässä hiihdon Suomen Cupin viestijoukkueita
 19. 15.01.2021Seitsemän suomalaista mukana La Diagonelassa – raju lumentulo rajoittanut liikkumista Alpeilla
 20. 24.01.2021Mielipide: FIS:n kannettava vastuunsa – väkivalta ei kuulu maastohiihtoon
 21. 16.01.2021Ari Luusua hiihti kymmenenneksi Visma Ski Classics -kauden avauksessa
 22. 09.01.2021Näin Tour de Skillä jaetaan palkintorahoja
 23. 09.01.2021Parttimaa ja Virolainen voittoihin Hollolassa
 24. 29.12.2020Kuopiossa hiihdetään kilpaa viikonloppuna – maajoukkuehiihtäjiä mukana
 25. 07.01.2021Suomen joukkuessa kaksi positiivista koronatestitulosta – myös Ruotsin Linn Svahnilla positiivinen testitulos
 26. 09.01.2021Johaug ja Röthe voittoihin Norjassa
 27. 04.01.2021Ylläs-Levi – Suomen Lapin taikaa keväthangilla
 28. 24.01.2021Antibioottikuurilla oleva Luusua 10:s kolme ja puoli numeroa tavallista isommalla monolla
 29. 24.01.2021Mäki sanoi Bolshunoville "bye"
 30. 24.01.2021Venäjän valmentaja Cramer: "Olisiko hänen pitänyt hypätä aidan yli"

Yritys

Julkaisija:
W Sportsmedia AB
Bruksgatan 36Z
263 39 Höganäs
Sweden

Content manager:
Petri Ikävalko
petri.ikavalko@wsportsmedia.com

Mainostaja, lataa mediakorttimme täältä.