SM-maraton juostaan Helsinki City Marathonin yhteydessä lauantaina

maratonisoMaratonin Suomen mestaruuksista juostaan Helsinki City Marathonin yhteydessä ensi lauantaina. Neljänkymmenen SM-mitaleista kilvoittelevan juoksijan lisäksi Helsingin kaduille säntää reilut 5000 päivän kuntoansa testaavaa maratoonaria. Hevoskuuri tavoitti kilpailun alla neljä SM-maratonin ennakkosuosikkia.

Maratonin Suomen mestaruuksista juostaan Helsinki City Marathonin yhteydessä ensi lauantaina. Neljänkymmenen SM-mitaleista kilvoittelevan juoksijan lisäksi Helsingin kaduille säntää reilut 5000 päivän kuntoansa testaavaa maratoonaria.

SM-kilpailuun on ilmoittautunut 26 miestä ja 14 naista. Miehistä nimekkäimpiä osallistujia ovat Göteborgin EM-kisoissa Suomea edustanut vuoden 2001 maratonin Suomen mestari Jaakko Kero Turun Urheiluliitosta, kaksinkertainen maratonin Suomen mestari Lauri Friari (Mikkelin Kilpa-Veikot), kahdeksan SM-mitalia maratonilla juossut Wille Keihänen (HIFK)  ja vuoden 2007 maratonin Suomen mestari Marko Vaittinen Forssan Salamasta.

Naisten kilpailuun ovat muiden muassa ilmoittautuneet maratonilla SM-kultaa voittaneet Sanna Kullberg (KU-58) ja Pauliina Utriainen (Lahden Ahkera), sekä Helsinki City Marathonin viime vuonna voittanut ja kuluvan kauden kotimaista kärkiaikaa hallussa pitävä IF Länkenin Leena Puotiniemi.

Viime vuonna Suomen mestaruuksista maratonilla kilpailtiin Joutsenossa. Tuolloin mestareiksi juoksivat KU-58 edustava Sanna Kullberg (2.46.44) ja Sjundeå IF:n Obed Kipkurui (2.28.23).

Helsinki City Marathonin yhteydessä juostaan useiden ammattijärjestöjen mestaruuskilpailuja. Pientä kummastusta on herättänyt HCM:n linjanveto, ettei SM-maratonille osallistuva voi osallistua samalla ammattijärjestönsä mestaruuskilpailuun.

Kilpailun lähtö tapahtuu Paavo Nurmen patsaan välittömästä läheisyydestä lauantai-iltapäivällä kello 15:00.

Hevoskuuri tavoitti kilpailun alla neljä SM-maratonin ennakkosuosikkia.

kullbergsanna2011Sanna KullbergSanna Kullbergin nykykunto on arvoitus jopa juoksijalle itselleen

Lähdet naisten SM-kisaan puolustavana mestarina. Miltä tuntuu lähteä matkaan nykyisessä kotikaupungissasi yhtenä ennakkosuosikeista? Et ole kilpaillut kesäkuukausina. Miten valmistautuminen maratonille on sujunut? Monissa maissa mestaruusmaraton juostaan aina maan suurimman maratonin yhteydessä (esim. Tukholma ja Lontoo). Mitä mieltä olet tästä käytännöstä?

- Hmm - jos maratonkuntoni on täydellinen arvoitus kilpakumppaneille, sitä se on myös itselleni. Valmistautuminen on ollut hyvin poikkeuksellinen: elimistöäni ei ole viime kuukausina viritelty normaaliin tapaan kovaa harjoittelemalla.

- Vaikeudet alkoivat huhtikuussa. Ongelmana oli sekä sairastelu että jonkinlainen ylirasitustila. Aluksi kuvittelin selättäväni huonon fiiliksen viikon parin keventelyllä, mutta sepäs ottikin aikaa kolme neljä kuukautta. Niin pitkään pidin harjoitustaukoa, tosin matalatehoista liikuntaa harrastin lähes koko ajan jonkin verran. Vihdoin heinäkuun alussa juoksu alkoi taas tuntumaan mukavalle. Siitä lähtien olen iloinnut jokaisesta lenkistä aivan eri tavalla kuin ennen, ja olen tehnyt jo erittäin onnistuneita harjoituksia. Odotan siis innolla Helsingin kaduilla juoksemista. Kannustusta on varmasti luvassa.

- Mitä ennakkosuosikin asemaan tulee, niin kisassa taitaa olla vain yksi ennakkosuosikki. Leena Puotiniemi on pitänyt tänä kesänä upeaa vauhtia maantiellä niin puolikkaalla kuin maratonillakin, ja Leenan kunto tuntuu olevan rautaa edelleen. Näin rikkonaisen harjoituskauden ja pitkän kilpailutauon jälkeen haen itse vain iloista suoritusta, mutta toki mitalikamppailussa raastan täysillä mukana!

- En ole koskaan ennen juossut HCM:ää, joten kysymykseen siitä, pitäisikö SM-kilpailu järjestää aina tässä yhteydessä, olen viisaampi vastaamaan kisan jälkeen. Nyt saan kokemuksen, onko tunnelma kovasti erilainen kuin pienemmissä tapahtumissa. Mestaruuskilpailun arvoiseen tapahtumaan kuuluu muutakin kuin suuri osallistujajoukko kuntomaratoonareita, joten on mielenkiintoista nähdä, miten HCM selviytyy tässä vertailussa vaikkapa erinomaisesti järjestettyjen Joutsenon ja Vantaan maratonien kanssa. HCM:n ajankohta on hieman ongelmallinen: parhaan osanoton SM-maraton saisi ehkä myöhäisessä syksyssä, jolloin myös radalle keskittyvät juoksijat voisivat lähteä kokeilemaan kestävyyttään maratonille, kommentoi Sanna Kullberg.

vaittinenmarko2011Marko VaittinenMarko Vaittisen silmissä siintää SM-mitali maratonilta ja 100 km MM-kisa

Miten viimeaikaiset harjoituksesi ovat sujuneet?

- Kulunut viikko on mennyt muuton ja ensimmäiselle luokalle menevän poikani huolehtimisessa. Hieman olen pelännyt mitä tää stressi vielä voi teettää. Iskeekö flunssa tai muu. Vaikka olen juossut tällä viikolla vähemmän kuin normaalisti maratonille valmistautuessa, niin jos nyt tarvis viivalle mennä niin se olis soromnoo.

- Kunto on OK. Tässä on tullut juostua puolikasta, hölkkiä ja ratavitonen. Kisojen lisäksi olen tehnyt paljon maratonvauhtista harjoittelua. Kaikki osoittaa, että pitäisi olla alle 2.30 maratonkunnossa. Uskon, että sillä on mitali otettavissa. Ennakkoon ajattelen mitaleista taistelevan neljä miestä ja lasken itseni niiden joukkoon, kertoi muuton keskeltä tavoitettu Marko Vaittinen.

Oletko juossut aiemmin Helsingissä? Entä mitä mieltä olet Helsinki City Marathonista?

- Olen juossut HCM:n kahdesti. 2003 olin neljäs ja 2008 kolmas. Reitti on raskaudeltaan Tukholman luokkaa, eli noin kaksi minuuttia hitaampi kuin nopeammat maratonit. HCM on siinä mielessä outo kisa, että välillä tuntuu, että olenko reitillä ollenkaan, kun ihmisiä ei näy missään.

Olet ottamassa askelta ultrajuoksun maailmaan?

- Joo. SM-maratonin jälkeen ohjelmassa on 100 kilometrin MM-kisa syyskuussa. Maratonin jälkeen en kerkee muuta tekemään kuin juoksemaan muutaman treenin ja ehkä Hämeen pm-kympin. En ole satasen kisaan sen erikoisemmin valmistautunut. Maratontreenillä siitä pitäisi selvitä läpi. Olin jo viime vuonna osallistumassa 100 km kisaan, mutta akilles meni sitä ennen.

- En missään nimessä lähde kilpailuun takki auki. Eihän sitä koskaan tiedä mitä vastaan tulee. Kestääkö takareidet ja niin poispäin. Tavoitteena on rikkoa Anssi Raittilan SE 6.56.49. Aloitan kyllä hieman rauhallisemmin kuin Anssi, mutta neljän minuutin kilsavauhdilla pitäisi aika pitkälle jaksaa. Sehän on mun kevyen lenkin vauhtia, eli ei pitäisi tuntua missään. Toisaalta kisana tuo poikkeaa maratonista. Satasella ei olla niin riippuvaisia muista juoksijoista kuin maratonilla. Vauhtia pitää pystyä pitämään yksin.

- Satasen jälkeen laitan juoksu-urani pakettiin. En lopeta juoksemista kokonaan, mutta panostus on pykälää alempi. Ensi kaudesta voi silti tulla ihan OK-kausi, kun muistaa tehdä oikeita asioita, vaikka harjoittelu muuten olisi aiempaa kevyempää, paljasti Vaittinen jatkosuunnitelmiaan.

puotiniemileena2001Leena PuotiniemiLeena Puotiniemi lähtee puolustamaan viimevuotista HCM:n voittoaan

Onko palautuminen Kalevan kisojen jälkeen ja valmistautuminen Helsinki City Marathonille sujuneet toivotulla tavalla?

- Palautuminen on sujunut hyvin, tai oikeastaan matka oli minulle niin lyhyt, että mitään palauttelua ei tarvittu. Seuraavana päivänä olin jo reilun kolmenkympin lenkillä, joten "paluu arkeen" oli nopeaa. Valmistautuminen on sujunut suunnitellusti. Minulla on koko kesän ajan ollut alaselän kanssa ongelmia ja sitä on kovasti hoidettu koko ajan, onneksi kotoa löytyy fysioterapeutti ja mökillämme on hyvät hoitotilat. Selkä aiheuttaa pientä epävarmuutta noinkin pitkän matkan ollessa kyseessä mutta muuten kunto tuntuu ihan hyvältä. Muutamat kympin pyrähdykset viime viikkoina ovat tuoneet mukavasti herkkyyttä dieseliini, kertoi Leena Puotiniemi.

Lähdet naisten SM-kisan ennakkosuosikkina matkaan. Onko tarkoitus juosta ennen kaikkea sijoituksista, vai oletko asettanut itsellesi myös jonkun aikatavoitteen?

- Helsingin reitti ei ole todellakaan nopea, joten ajoista ei tällä kertaa juosta. Mukana on tietojeni mukaan SM-kisan lisäksi ainakin muutama kova venäläinen, joten tiukka kisa kärkisijoista on luvassa.

Mitä mieltä olet Helsinki City Maratonin reitistä? Jos voisit suunnitella mieleisesi maratonreitin Helsinkiin, missä se juostaisiin?

- Reitti on suurelta osin aivan ok ja kulkee kauniita meren rantoja mutta joitakin kovin tuulialttiita osuuksia vaihtaisin kyllä pois. Ongelma Helsingissä on katsojien vähyys, joten monet osuudet tuntuvat senkin vuoksi hieman tylsiltä. Ehkäpä reitti, jossa juostaisiin kaksi lenkkiä osittain samalla radalla, kuten Tukholmassa, toimisi katsojíen kannalta paremmin, ideoi Puotiniemi.

keihanenwille2011Wille KeihänenViime hetken sairastelu hankaloittaa Wille Keihäsen SM-maratonille valmistautumista

Olet osallistunut kahdeksan kertaa SM-maratonille ja joka kerta juossut palkinnoille. Se kirkkain mitali vielä puuttuu. Millä eväin lähdet sitä metsästämään? Olen ymmärtänyt, että arvostat SM-maratonin korkealle. Onko sinulla ideoita, miten SM-maratonin arvoa ja laajempaa arvostusta voitaisiin entisestään kohottaa? SM-maraton juostaan nyt HCM:n yhteydessä. Mitä mieltä olet siitä, jos HCM olisi jatkossa vaikka SM-maratonin pysyvä isäntä?

- Meitsillä kohtalo tai mikä lie on puuttunut peliin. Viikko sitten sunnuntaina viimeisen kovan harjoituksen jälkeen vatsa kipeytyi pahasti. Diagnoosiksi tuli yllättäen ruokatorven tulehdus ja olen siitä lähtien imenyt soppaa ja kärvistellyt sängyn pohjalla. Tilanne tällä hetkellä on hiukan valoisampi, sanoisin että parempaan päin. Tänään maanantaina saatan käydä ekan kerran kokeilemassa jotain hölkkää (8pv siis sisätiloissa).

- Tämä tilanne on todella murheellinen mulle ja tarviiko edes sanoa - musertava. Olen tähdännyt nimenomaan tähän kisaan jo talvesta saakka, tavoitteena vain voitto. Lienee turha varmaankaan mainita, että olin varmaankin elämäni kunnossa vielä 10 pv sitten...

- Jos pääsen viivalle lauantaina, niin kunto epäilemättä täysi arvoitus. Olen esimerkiski laihtunut yli 2 kiloa. Varsinainen tyhjennys, kertoi tilanteestaan Wille Keihänen.

- Jos nyt vastaan vaikka tuohon kysymykseen, missä Sm-mara pitäis järjestää - niin ehdottamasti aina Cityn yhteydessä. Tämä on asia, jonka olen kertonut monessa yhteydessä. Se on ainoa (no ehkä Turun lisäksi), joka on oikeasti iso kv. kisa. SUL:n suojatyöläiset eivät ole tätä (vieläkään) ymmärtänyt, enkä jaksa mouhota asiasta enempää. Kilpailujen kierrättäminen on idea jostain 70-luvulta. Nykymaailma toimii erilaisin ehdoin ja kannustimin. Eikä mediakaan jaksa kiinnostua jostain kylämaratoneista. SUL on tässä asiassa ollut todella kujalla jo todella kauan. Valitettavasti.

- Pari idistä kisan näkyvyyden nostamiseksi: - Voisiko SM-maralla HMC:n yhteydessä kilpailla Suomi-Ruotsi maaottelun pisteistä? Tavallaan  Suomi-Ruotsi kisojen ekat pisteet jaettaisiin siten vuorovuosin joko Tukholmassa tai Helsingissä? Jos kisoja vielä järjestään jossain provinsseissa, kilpailujärjestäjien tulisi taata kilpailuun ISO palkintopotti. Tämä olisi ehto kisojen saamiselle, jatkoi Keihänen.

Hevoskuuri kiittää Markoa, Leenaa, Sannaa ja Willeä haastattelusta ja toivottaa kaikille Helsinki City Marathonille osallistuville tsemppiä!

>>Helsinki City Marathon

>>Osallistujat

- Jarno MaimonenKuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri